Haszonélvező adótárs kizáró ok hitelelengedésnél?

Tisztelt Hitelelző,

az alábbi kérdésben kérném a véleményüket: 4. gyermekünk után szeretnénk élni az állam által nyújtott tartozás-elengedési lehetőséggel.

Itt említve van, hogy az igénylőkön/adósokon kívül más nem lehet adós. Anyósom haszonélvezőként van jelen a szerződéseken, mert az a telek, amire építkeztünk, azon van haszonélvezeti joga. A jogi fogalmazások miatt a haszonélvezőből adóstárs, majd adós lesz. Nem tudom, hogy fontos, de a hitel a K&H Banknál van.
Ez kizáró ok lehet?

Illetve lenne egy másik kérdés is.
Ez a hitel egy megelőlegező kölcsönös szocpolos hitel. (Még 2007-ben kötöttük.) 3 gyeremkünkre már igénybe vettük a szocpol általi lehetőségeket.

Ha jól értelmezem, akkor a most született 4. gyermekünk mellé még kérhetjük a banktól a 4. gyermek után járó kedvezményt (800.000 forint) és kérhetjük az államtól is a tartozás elengedést? Ilyenkor az 1.000.000 Ft vagy a 4.000.000 forint jár?
A meglévő hiteltartozásunk a mobil bank adatai alapján 4.782.919 Ft.

Mit javasol? Előbb indítsuk el a szocpolos 800.000 Ft-ot és a maradék megvalósul a 4.000.000 ft-ból (értelemszerűen csak annyit kapunk akkor, amivel kinullázzuk.)? Mert fordított helyzetben, ha a 4.000.000 Ft-ot jóváírják, akkor kevesebb lesz a tőketartozás mint 800.000 Ft és akkor azt nem kapjuk meg?

Segítségüket előre is köszönöm.
Tisztelettel,
Ferenc

Kedves Ferenc!

A tartozáscsökkentő támogatásról szóló rendelet kimondja, hogy a hitelügyletben az igénylőkön kívül más adós és adóstárs nem szerepelhet. A haszonélvezőt korábban adóstársként vonták be a hitelügyletekbe. Így anyósa is adóstársként szerepelhet a hitelben, ami kizárja a jogosultságot.

A hitelnyújtó banknál kellene érdeklődniük, hogy amennyiben anyósa lemondana a haszonélvezeti jogáról, a bank kiengedné-e a hitelből? Ha igen, akkor igényelhető lenne a tartozáscsökkentő támogatás. Ennek keretében 4. gyermekük után 4M Ft lenne igényelhető.

Utóbb született gyermekük után szintén jogosultak lehetnek utólagos szocpolra, melynek összege adott esetben 800.000 Ft. Ha a tartozáscsökkenő támogatás igénybevétele után a fennálló tartozás 800.000 Ft alá csökkent, a szocpolt a fennálló tartozás összegének erejéig is igénybe lehet venni.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

A tartozáscsökknető támogatás igénylésével kapcsolatban további tájékoztatást a területileg illétes járási hivatal családtámogatási osztálya tud adni Önnek. Az utóbb született gyermek utáni szocpol igényt a hitelnyújtó bankhoz nyújthatják be.


Utolsó módosítás: 2020. július 13. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések