Hasznos alapterület: Újabb állásfoglalást adott ki az NGM a CSOK feltételekkel kapcsolatban!

A CSOK rendelet meghatározza, hogy a kedvezmény igénybevételével finanszírozni kívánt új lakóingatlannak – a gyermekszámtól függően – mekkora minimális hasznos alapterülettel kell rendelkeznie. A rendelet különbséget tesz lakás és egylakásos lakóépület között. Az NGM a közelmúltban értelmező állásfoglalást adott ki ez utóbbi fogalommal kapcsolatban, íme, a pontosítás!

A hasznos alapterületre vonatkozó rendelkezés

Az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú állami támogatásokról szóló 16/2016. (II.10.) kormányrendelet 22. §-a határozza meg a családi otthonteremtési kedvezménnyel építhető, valamint vásárolható új lakóingatlan hasznos alapterületét, külön-külön lakás és egylakásos lakóépület vonatkozásában.

Hasznos alapterület – gyermekszámtól függően – lakás esetén:

  1. Egy gyermek esetén legalább 40 m2,
  2. Két gyermek esetén legalább 50 m2,
  3. Három vagy több gyermek esetén legalább 60 m2.

Hasznos alapterület – gyermekszámtól függően – egylakásos lakóépület esetén:

  1. Egy gyermek esetén legalább 70 m2,
  2. Két gyermek esetén legalább 80 m2,
  3. Három vagy több gyermek esetén legalább 90 m2.

Nem mindegy tehát, hogy a kedvezményt új lakás vagy új egylakásos lakóépület finanszírozására kívánjuk felhasználni. Utóbbi esetén ugyanis 30 m2-rel nagyobb a hasznos alapterületre vonatkozó elvárás, mint lakás esetében.

Eddigi banki gyakorlat

Új társasházi lakás vagy családi ház vásárlása esetén egyértelmű volt a hasznos alapterületre vonatkozó előírás, de kérdéses volt az értelmezés például egy ikerház vagy sorház esetében.

Továbbá olyan banki gyakorlattal is találkoztunk, mely beépítetlen területre történő új lakás építése esetén csak az építési engedélyt vagy egyszerű bejelentést vizsgálta, s amennyiben az kettő vagy több lakásos lakóépület felépítésére szólt, a célingatlant lakásként kezelte függetlenül attól, hogy az egyes lakások szerkezetileg összeépültek-e vagy az adott telken egymástól fizikailag teljesen elkülönülőként kerültek megépítésre. Vagyis azonos helyrajzi számon lévő több lakóépület esetében a lakás hasznos alapterületére vonatkozó előírás teljesülését vizsgálták.

Egylakásos lakóépület fogalma

Az NGM az egylakásos lakóépület fogalmának pontosításával egyértelművé tette a helyes eljárási rendet a fenti ingatlanok vonatkozásában.

Egylakásos lakóépület fogalma CSOK tekintetében:

„a tulajdoni formájától függetlenül, olyan
a) szabadon álló, oldalhatáron álló, zártsorú beépítési móddal vagy a telken meglévő épülethez csatlakozó módon épített egy lakást magában foglaló lakóépület, amely
b)  ikerház vagy sorház, amelynél minden lakás
önálló tető- és épületszerkezettel, valamint a terepszintről közvetlen bejárattal rendelkezik.”

Önálló tető-és épületszerkezet, közvetlen bejárat

E fogalom meghatározás értelmében tehát a fentiek szerint épített lakóingatlanokat, valamint a fenti meghatározásnak megfelelő ikerházi vagy sorházi lakásokat minden esetben egylakásos lakóépületnek kell tekinteni a kedvezmény szempontjából és ennek megfelelően a magasabb hasznos alapterület elvárásoknak kell megfelelniük akkor is, ha társasházzá alakításuk miatt a tulajdoni lapon „lakás”-ként szerepelnek. A jövőben tehát az ingatlan-nyilvántartásbeli megnevezésük nem mérvadó.

Azokra az albetétesített ikerházakra, melyek nem önálló tető- és épületszerkezettel rendelkeznek, továbbra is a lakás hasznos alapterületére vonatkozó előírások vonatkoznak, vagyis a 10 milliós CSOK jogosultsághoz legalább 60 m2 nagyságúnak kell lenniük. Ellenben azoknak a társasházasított, ikerházi lakásoknak, melyek például a garázs mentén kapcsolódnak egymáshoz és magának az ikerházi lakásnak külön tető- és épületszerkezete van, legalább 90 m2 hasznos alapterületűnek kell lennie az emelt összegű CSOK jogosultsághoz.

CSOK jogosultság

További kérdése lenne CSOK jogosultsággal kapcsolatban? Kérdezze online Szakértőnket!


Utolsó módosítás: 2017. szeptember 19. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Zoltán szerint:

2020-03-17 - 11:29

Jó napot !
Érdeklődni szeretnék, hogy a társasházak kapcsolódhatnak-e kocsibeállóval egymáshoz, ha a tetőszerkezet és az alap is közös. A csok szabályainak megfelel-e ez az építési mód?

Hitelnet.hu szerint:

2020-03-18 - 07:59

Kedves Zoltán!
A leírtak alapján működhet a CSOK igénylés. Pontos tájékoztatáshoz bővebb információ szükséges.

Szilvia szerint:

2019-03-03 - 22:05

Tisztelt Hitelnet!
Szeretnénk venni egy új építésű ikerházat, mely 75 nm + 16 nm garázs méretű. Van 3 gyermekünk, igénybe vennénk a CSOK 10+15 milliót. Ebben az esetben 90 nm-nek kell lennie a háznak, de nem tudom, hogy ebbe beleszámít-e a garázs. Mert ha nem, akkor nincs meg az elvárt minimum 90 nm.
Köszönettel:
Szilvi

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-03 - 22:45

Kedves Szilvia!
A garázs alapterülete nem számít bele az elvárt hasznos alapterületbe. Ikerházak esetében azonban, melyek nem önálló tető- és épületszerkezettel rendelkeznek, a lakás hasznos alapterületére vonatkozó előírások vonatkoznak, vagyis a 10 milliós CSOK jogosultsághoz legalább 60 m2 nagyságúnak kell lenniük. Ellenben azoknak a társasházasított, ikerházi lakásoknak, melyek például a garázs mentén kapcsolódnak egymáshoz és magának az ikerházi lakásnak külön tető- és épületszerkezete van, legalább 90 m2 hasznos alapterületűnek kell lennie az emelt összegű CSOK jogosultsághoz. Minderről bővebb információ fenti bejegyzésünkben olvasható.

Anett szerint:

2018-11-27 - 11:23

Tisztelt Cím,
férjemmel ingatlanvásárlás előtt állunk épp, és elakadtunk egy kérdéskörben. Újépítésű társasházi lakást néztünk ki, mely 65 négyzetméter. Nem tudjuk eldönteni, hogy ezt a CSOK lakásnak, vagy háznak minősítik-e vajon. 2 gyermekre szeretnénk felvenni a támogatást és a 10 milliós hitelt is igénybe vennénk. Viszont megijesztett, hogy azok alapján, amit itt olvastam, egy ilyen típusnak a nagyobb négyzetméter, tehát a 80 a mérvadó.
Ha erre kaphatnék egy biztos választ, azt nagyon megköszönném, főleg, hogy már megvolt az ajánlatadás részünkről az Eladó felé, és készítenénk elő a szerződés tervezetet. Ez viszont még visszatartó erő lehet.
Válaszát várva köszönettel,
Anett

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-27 - 11:29

Kedves Anett!
A mellékelt fotó alapján az ingatlan nem önálló épületszerkezettel rendelkezik, ezért a CSOK jogosultsághoz véleményünk szerint elegendő a 60 m2 hasznos alapterület.

Erika szerint:

2018-09-21 - 20:23

Üdvözlöm!
Ez úton szeretném segítségüket kérni!
Sajnos nagy bajban vagyok, az ingatlan, amit meg szeretnénk párommal vásárolni új építésű, 62 négyzetméter, 6 lakásos sorház. Nincs önálló tető- és épület szerkezete, azonban önálló bejárattal rendelkezik! (Osztatlan közös tulajdonban van, nincs társasházi alapító okirat, ügyvédi megosztás van a területekre!) Az ingatlan kulcsrakész állapotban van, az átadása augusztusban megtörtént! Tulajdoni lapon: Művelés alól kivett lakóház, 6 lakásos lakás!
Kérdésem az lenne, hogy a fent leírtak alapján ez az ingatlan egy lakásos háznak vagy lakásnak felel meg? Hova sorolható be? A 62 nm miatt CSOK 2.600.000 Ft 2 gyerek után igénybe vehető?
Köszönöm előre is segítségüket!
Üdvözlettel.
Erika

Hitelnet.hu szerint:

2018-09-23 - 06:49

Kedves Erika!
A leírtak alapján adott ingatlan nem egy, hanem 6 lakásos sorház, ahol az egyes lakások nem önálló tető- és épületszerkezettel rendelkeznek. Ez alapján a lakás hasznos alapterületére vonatkozó előírások vonatkoznak rá, vagyis a 2,6 milliós CSOK jogosultsághoz legalább 50 m2 nagyságúnak kell lennie.

Ágota szerint:

2018-09-14 - 05:33

Üdvözlöm!
10+10 csok felvehető-e az alábbi ingatlanra:
Hasznos alapterület: 78 nm. Sorház külön bejárattal. Új építésű. 1 gyermek van, 2 vállalunk. 35 év alatt vagyunk a férjemmel.
Az ingatlanos és a banki hitelügyintéző nem értenek egyet

Hitelnet.hu szerint:

2018-09-14 - 05:38

Kedves Ágota!
Amennyiben önálló tető- és épületszerkezete van a szóban forgó sorházi lakásnak, akkor hasznos alapterületének el kell érnie legalább a 90 m2-t. Ellenkező esetben elegendő a 60 m2. Minderről részletes leírást fenti bejegyzésünkben olvashatnak.

Zoltán szerint:

2018-06-21 - 05:47

Szeretnék érdeklődni, eltörölték-e a négyzetméter határt új lakás vásárlásánál? Két gyermek után szeretnénk a Csok-ot érvényesíteni. Már van egy meglévő családi házunk, melyre nem kaptunk támogatást.

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-21 - 06:09

Kedves Zoltán!
Felső négyzetméter korlát nincsen. A minimális hasznos alapterületre vonatkozó előírásokról fenti bejegyzésünkből tájékozódhat.
Már meglévő lakóház esetében azonban a támogatás visszamenőleg nem érvényesíthető.

Zoltán szerint:

2018-02-12 - 05:09

Tisztelt Hitelnet!
Ikerháznak az egyik lakását szeretném megvenni csok 10+10 támogatással.
A hasznos alapterület 81 nm. Az ikerház egy közös tetőszerkezet alatt található, nem garázzsal elválasztott. A két lakást egy közös fal választja el. Az én értelmezésem szerint erre a 60 nm vonatkozik, de az ingatlanos szerint nem kapom meg a hitelt, mert 90 nm-nek kellene lennie.
Kapok erre 10+10 csok-ot vagy sem?
Köszönettel: Zoltán

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-12 - 05:17

Kedves Zoltán!
A fenti bejegyzés és az Ön által leírtak alapján a 10+10 milliós CSOK jogosultsághoz adott esetben véleményünk szerint elegendő a 60 m2 hasznos alapterület. Javasoljuk azonban a hitelintézetekkel történő előzetes egyeztetést is!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések