Hasznos alapterület: Újabb állásfoglalást adott ki az NGM a CSOK feltételekkel kapcsolatban! - Hitelnet.hu

Hasznos alapterület: Újabb állásfoglalást adott ki az NGM a CSOK feltételekkel kapcsolatban!

Utolsó módosítás: 2017. szeptember 19. kedd

A CSOK rendelet meghatározza, hogy a kedvezmény igénybevételével finanszírozni kívánt új lakóingatlannak – a gyermekszámtól függően – mekkora minimális hasznos alapterülettel kell rendelkeznie. A rendelet különbséget tesz lakás és egylakásos lakóépület között. Az NGM a közelmúltban értelmező állásfoglalást adott ki ez utóbbi fogalommal kapcsolatban, íme, a pontosítás!

A hasznos alapterületre vonatkozó rendelkezés

Az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú állami támogatásokról szóló 16/2016. (II.10.) kormányrendelet 22. §-a határozza meg a családi otthonteremtési kedvezménnyel építhető, valamint vásárolható új lakóingatlan hasznos alapterületét, külön-külön lakás és egylakásos lakóépület vonatkozásában.

Hasznos alapterület – gyermekszámtól függően – lakás esetén:

 1. Egy gyermek esetén legalább 40 m2,
 2. Két gyermek esetén legalább 50 m2,
 3. Három vagy több gyermek esetén legalább 60 m2.

Hasznos alapterület – gyermekszámtól függően – egylakásos lakóépület esetén:

 1. Egy gyermek esetén legalább 70 m2,
 2. Két gyermek esetén legalább 80 m2,
 3. Három vagy több gyermek esetén legalább 90 m2.

Nem mindegy tehát, hogy a kedvezményt új lakás vagy új egylakásos lakóépület finanszírozására kívánjuk felhasználni. Utóbbi esetén ugyanis 30 m2-rel nagyobb a hasznos alapterületre vonatkozó elvárás, mint lakás esetében.

Eddigi banki gyakorlat

Új társasházi lakás vagy családi ház vásárlása esetén egyértelmű volt a hasznos alapterületre vonatkozó előírás, de kérdéses volt az értelmezés például egy ikerház vagy sorház esetében.

Továbbá olyan banki gyakorlattal is találkoztunk, mely beépítetlen területre történő új lakás építése esetén csak az építési engedélyt vagy egyszerű bejelentést vizsgálta, s amennyiben az kettő vagy több lakásos lakóépület felépítésére szólt, a célingatlant lakásként kezelte függetlenül attól, hogy az egyes lakások szerkezetileg összeépültek-e vagy az adott telken egymástól fizikailag teljesen elkülönülőként kerültek megépítésre. Vagyis azonos helyrajzi számon lévő több lakóépület esetében a lakás hasznos alapterületére vonatkozó előírás teljesülését vizsgálták.

Egylakásos lakóépület fogalma

Az NGM az egylakásos lakóépület fogalmának pontosításával egyértelművé tette a helyes eljárási rendet a fenti ingatlanok vonatkozásában.

Egylakásos lakóépület fogalma CSOK tekintetében:

„a tulajdoni formájától függetlenül, olyan
a) szabadon álló, oldalhatáron álló, zártsorú beépítési móddal vagy a telken meglévő épülethez csatlakozó módon épített egy lakást magában foglaló lakóépület, amely
b)  ikerház vagy sorház, amelynél minden lakás
önálló tető- és épületszerkezettel, valamint a terepszintről közvetlen bejárattal rendelkezik.”

Önálló tető-és épületszerkezet, közvetlen bejárat

Lakástakarék kalkulátor

Akár évi 72 ezer Forint állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás

Részletek

E fogalom meghatározás értelmében tehát a fentiek szerint épített lakóingatlanokat, valamint a fenti meghatározásnak megfelelő ikerházi vagy sorházi lakásokat minden esetben egylakásos lakóépületnek kell tekinteni a kedvezmény szempontjából és ennek megfelelően a magasabb hasznos alapterület elvárásoknak kell megfelelniük akkor is, ha társasházzá alakításuk miatt a tulajdoni lapon „lakás”-ként szerepelnek. A jövőben tehát az ingatlan-nyilvántartásbeli megnevezésük nem mérvadó.

Azokra az albetétesített ikerházakra, melyek nem önálló tető- és épületszerkezettel rendelkeznek, továbbra is a lakás hasznos alapterületére vonatkozó előírások vonatkoznak, vagyis a 10 milliós CSOK jogosultsághoz legalább 60 m2 nagyságúnak kell lenniük. Ellenben azoknak a társasházasított, ikerházi lakásoknak, melyek például a garázs mentén kapcsolódnak egymáshoz és magának az ikerházi lakásnak külön tető- és épületszerkezete van, legalább 90 m2 hasznos alapterületűnek kell lennie az emelt összegű CSOK jogosultsághoz.

CSOK jogosultság

További kérdése lenne CSOK jogosultsággal kapcsolatban? Kérdezze online Szakértőnket!


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Hozzászólások
 • Zoltán szerint:

  Szeretnék érdeklődni, eltörölték-e a négyzetméter határt új lakás vásárlásánál? Két gyermek után szeretnénk a Csok-ot érvényesíteni. Már van egy meglévő családi házunk, melyre nem kaptunk támogatást.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Zoltán!
   Felső négyzetméter korlát nincsen. A minimális hasznos alapterületre vonatkozó előírásokról fenti bejegyzésünkből tájékozódhat.
   Már meglévő lakóház esetében azonban a támogatás visszamenőleg nem érvényesíthető.

 • Zoltán szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Ikerháznak az egyik lakását szeretném megvenni csok 10+10 támogatással.
  A hasznos alapterület 81 nm. Az ikerház egy közös tetőszerkezet alatt található, nem garázzsal elválasztott. A két lakást egy közös fal választja el. Az én értelmezésem szerint erre a 60 nm vonatkozik, de az ingatlanos szerint nem kapom meg a hitelt, mert 90 nm-nek kellene lennie.
  Kapok erre 10+10 csok-ot vagy sem?
  Köszönettel: Zoltán

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Zoltán!
   A fenti bejegyzés és az Ön által leírtak alapján a 10+10 milliós CSOK jogosultsághoz adott esetben véleményünk szerint elegendő a 60 m2 hasznos alapterület. Javasoljuk azonban a hitelintézetekkel történő előzetes egyeztetést is!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Partnereink