Bővítéshez igényelt CSOK esetén megfelelő a csak külföldi TB jogviszony?

Tisztelt Hitelnet!

Ma felhívtam az OTP-t is. Kicsit türelmetlen vagyok és megkérdeztem, hogyan működik ez. Ők azt mondták, mivel nem a 10 milliós támogatásról van szó, elég egy külföldről igazolt, lefordított magyar nyelvű igazolás. nem kérnek magyar érvényes TB-t, de ez csak a bővítéshez és meglévő ház esetén. Többször rákérdeztem, mivel ez elég sok költséggel és idővel jár elintézni a papírokat és nem szeretnék potyára menni. Az biztos, ha a hitelintézet nem ad nekem erről egy tájékoztatást, én elfogadom amit mondanak. Sőt ha ez miatt nem sikerül, biztos felelősségre vonom őket.
Hogy lehet, hogy ahány ember annyiféle válasz van erre? Egyes nem jól tudom, vagy hiányosan tudom tájékoztatás igencsak nagy költségbe verheti az amúgy sem gazdag embereket, nem igaz?

Ez hol van leírva, hogy magyar TB szükséges a meglévő ház bővítésének megpályázásához? El tudnának nekem küldeni egy linket? Mert nem szeretnék belevágni, ha tényleg így van. De kétségeim vannak.

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
János

Kedves János!

Az OTP Bank tájékoztatása szerint használt lakásra igényelt CSOK esetén valóban elfogadható a csak külföldi TB jogviszony. Ez azonban ellenmond a CSOK rendeletben foglaltaknak és a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatásának, miszerint: “az igénylő – házaspár, illetve élettárs esetén legalább az egyik fél – az illetékes egészségpénztári feladatokat ellátó fővárosi és megyei kormányhivatal által kiállított 30 napnál nem régebbi okirattal igazolja, hogy a vissza nem térítendő támogatásra vonatkozó kérelem benyújtásakor a magyar társadalombiztosítási rendszerben biztosított.”

A CSOK rendelet fentiekre vonatkozó szövegét nézve: “az igénylő, együttes igénylés esetén legalább az egyik igénylő 30 napnál nem régebbi okirattal igazolja, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelem benyújtásának időpontjában a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Tbj.) 5. §-a szerint biztosított”

A Tbj. 5.§ (1) bekezdés a) pontja szerint a munkaviszonyban álló személy Magyarországon biztosított. Ehhez ugyanakkor az szükséges, hogy a munkavégzés Magyarországon történjen (Tbj. 2. § (1) bekezdés). Ugyanis csak abban az esetben jöhet létre Magyarországon biztosítási kötelezettség, ha a munkaszerződés alapján (amely lehet magyar illetve más munkaszerződés is) Magyarországon történik a munkavégzés. E rendelkezés kiegészül azzal az esettel, amikor külföldi foglalkoztató részére végez munkát a magánszemély, de a 883/2004/EK rendelet alapján a magyar társadalombiztosítási rendszer hatálya alá tartozik (az alkalmazandó jogra vonatkozó szabályok alapján, pl.: kiküldetés).

Fentiekből következően a Tbj.5.§ alapján tehát az biztosított, aki a magyar társadalombiztosítási rendszerben biztosított, vagyis aki a CSOK kérelem benyújtásakor külföldi társadalombiztosítási rendszerben biztosított, az nem lehet jogosult a kedvezményre. A biztosított jogviszonyt a kérelem benyújtásakor Magyarországi TB rendszerből kell igazolni. A 180 napból fennmaradó időszakra vonatkozóan azonban külföldi TB jogviszony is elfogadható a CSOK rendelet további rendelkezései alapján.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Csaba szerint:

2016-11-25 - 21:04

Tisztelt Hitelnet!
Az Önök cikke alapján “csak abban az esetben jöhet létre Magyarországon társadalombiztosítási kötelezettség, ha a munkaszerződés alapján (amely lehet magyar illetve más munkaszerződés is) Magyarországon történik a munkavégzés.”
Kérdésem az lenne, hogy német szerződéshez kapcsolódó magyarországi kiküldetés esetén igényelhető a CSOK?
Válaszukat előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel: Csaba

Hitelnet.hu szerint:

2016-11-26 - 20:03

Kedves Csaba!
Kérdésére az ebben illetékes OEP tud pontos tájékoztatást adni a náluk nyilvántartott adatok alapján.

Bea szerint:

2016-04-13 - 15:54

Tisztelt Hitelnet!
Van 2 gyermekünk, szeretnénk építkezni (nem vállalnánk 3. gyermeket).
2 kérdésem van:
El kell adnom a meglévő lakásomat, ahhoz hogy jogosult legyek a CSOK-ra?
ÁFA visszaigénylés esetén el kell adnom a meglévő lakásomat?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-14 - 13:19

Kedves Bea!
Új lakás építéséhez igényelt CSOK és adó-visszatérítési támogatás igénylésre esetén a jogosultságot nem zárja ki a meglévő lakástulajdon, tehát emiatt nem szükséges eladnia lakását.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések