Használt lakásnál is megszűnik a beforgatási kötelezettség!

2019. július elsejétől ismét módosulnak az új és használt lakások CSOK igénylését szabályozó kormányrendeletek. Ennek köszönhetően újabb könnyítések várhatók, mint ahogy erről már korábbi cikkeinkben ITT és ITT írtunk.

Újabb könnyítés a CSOK-ban – továbbforgatási kötelezettség megszűnése

A meglévő lakástulajdonra vonatkozó korlátozás és az 5 éven belül eladott ingatlan árának továbbforgatására vonatkozó kötelezettség új lakások esetében már a CSOK rendelet 2016. februári hatálybalépésével megszűnt. A 2018. március 15-től hatályba lépő módosított CSOK rendelet értelmében használt lakás vásárlása esetén is eltörlésre kerül a meglévő lakástulajdonra vonatkozó korlátozás. A 2019 júliusától hatályba lépő módosított CSOK rendelet alapján pedig használt lakóingatlanra igényelt CSOK esetén is megszűnik az 5 éven belül eladott lakás árának továbbforgatására vonatkozó kötelezettség.

Hatályos rendelkezés

A jelenleg érvényes CSOK előírások alapján a használt lakás vásárlásához vagy bővítéséhez vissza nem térítendő támogatást igénylő személynek vállalnia kell, hogy a vételár vagy a bekerülési költség kiegyenlítésére használja fel a kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül értékesített lakástulajdonának vételárát, figyelembe véve a továbbforgatási kötelezettséget csökkentő tételeket.

Aki tehát július 1. előtt nyújtja be támogatás iránti kérelmét a hitelintézethez, s volt 5 éven belül értékesített lakástulajdona, annak továbbra is van beforgatási kötelezettsége. Az eladási árat tehát teljes egészében tovább kell forgatnia a megvásárolni kívánt lakás vételárába vagy a bővítendő lakóingatlan bekerülési költségébe.

Továbbforgatási kötelezettséget csökkentő tételként az alábbiak vehetők figyelembe:

 • az adásvételt követően vásárolt lakás vételára,
 • a lakástulajdont terhelő, a vételárból visszafizetett munkáltatói vagy önkormányzati támogatás,
 • az értékesített vagy a bővítendő lakásra felvett lakáscélú hitelintézeti kölcsön vételárból történő elő- vagy végtörlesztett összeg,
 • a számlával igazolt ingatlanközvetítői jutalék,
 • az adásvételre tekintettel megfizetett közteher.
 • 2019. július 1-től hatályos rendelkezés

  A Magyar Közlönyben megjelent rendeletmódosítás alapján július 1-től hatályát veszti az 5 éven belül eladott lakástulajdon árának továbbforgatására vonatkozó előírás.

  Jó hír ez azok számára, akik felújításra, korszerűsítésre szoruló lakást vásárolnának CSOK igénybevételével és aminek munkálatait az eladott lakás árából fedeznék. Gyakori probléma volt eddig, hogy az igénylők hiába szerették volna a vásárlást követően a lakásra költeni ezt a pénzt, a CSOK jogosultsághoz muszáj volt a vételár kiegyenlítésére felhasználni azt.

  Aki tehát július elsején vagy azt követően nyújtja be támogatás iránti kérelmét valamely hitelintézethez, annak az 5 éven belül esetlegesen eladott lakás vételárát illetően sem lesz beforgatási kötelezettsége. A lakáseladásból származó bevételét akár az ingatlan vásárlást követő felújítására, bebútorozására költheti, vagy meglévő személyi hitelét is visszafizetheti belőle, amire eddig nem volt lehetőség.

  CSOK kérdések és válaszok

  További CSOK kérdése lenne? Tegye fel online Szakértőinknek!


  Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

  Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  CAPTCHA AREA


  Hozzászólások

  Tamás szerint:

  2020-06-02 - 23:44

  Tisztelt Szakértő!
  A segítségére lenne szükségem. Mi 2019 áprilisában vettünk egy újépítésű sorházi lakást, 10 millió CSOK+támogatott hitel segítségével, 3 gyermek vállalásával! Majd decemberben eladtuk az ingatlant. A CSOK-os kedvezményes támogatott hitelt végtörlesztettük, majd az Államkincstáron keresztül átvittük a 10 millió CSOK-ot egy másik újépítésű ingatlanra, amihez minősített fogyasztóbarát lakáshitellel pótoltuk a vételárat. Most májusban a vírus után sajnos máshova visz az utunk és a családommal el kell költözzünk…Munkahely elvesztése, város váltás. A jelenlegi lakásunkat 42 millió forint körüli összegért el tudnánk adni, 94m2-es. 10 millió CSOK van a lakáson és 16 millió a hitelünk. Viszont egy kisebbre lenne szükségünk, és olcsóbbra. Ugye ez esetben csak újépítésű ingatlan jöhet szoba, ahogy olvasom. Ha tálalok egy pl. 65m2-es 35 milliós lakást, arra nem vihetem át a CSOK-ot? És mondjuk jóval kevesebb hitellel kellene pótoljam.
  Nekem van beforgatási kötelezettségem?
  Várom tiszteletreméltó válaszát, üdvözlettel!

  Hitelnet.hu szerint:

  2020-06-04 - 11:38

  Kedves Tamás!
  Használt lakásra a 10 milliós CSOK nem vihető át 5 éven belül. Megoldás lehet, hogy a támogatást önkéntesen visszafizetik, majd a használt lakás vásárlásához a használt lakásra vonatkozó CSOK-ot igénylik, ami 3 gyermek után 2,2M Ft. További, személyre szabott díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

  Ferenc szerint:

  2019-08-14 - 12:31

  Üdvözlöm!
  2019. július 1. hatályba lépett kormányredelet által, ha most eladom a 2015-ben csokkal vásárolt használt házamat csokot visszafizetve, akkor másik használt ház vásárlásnál nincs befogatásí kötelezettségem?

  Hitelnet.hu szerint:

  2019-08-14 - 14:28

  Kedves Ferenc!
  Ha a korábban kapott CSOK-ot nem szeretné továbbvinni az újabb házra, akkor nincs továbbforgatási kötelezettség.

  Zoltán szerint:

  2019-05-10 - 08:15

  Tisztelt Cím!
  Talán kérdésem abszolút evidens, de konkrét és megnyugató választ még nem találtam erre vonatkozóan.
  A falusi CSOK adta lehetőséget felhasználva szeretnék vásárolni egy használt házat. Jelenleg 50%-ban tulajdonosa vagyok egy másik háznak (nem CSOK-os). Ha a CSOK felvétele után adom el a nem CSOK-os házat, akkor az 50%-os rám eső eladási árat be kell forgatni a CSOK-ba?
  Erre is vonatkozik az 5 éves továbbforgatás?
  Köszönöm válaszát.

  Hitelnet.hu szerint:

  2019-05-10 - 09:20

  Kedves Zoltán!
  Fenti esetre nem vonatkozik a továbbforgatási kötelezettség. Július elsejétő történő igénylés esetén teljes egészében meg is szűnik az 5 éven belül eladott lakás árának továbbforgatására vonatkozó kötelezettség. Erről bővebb információt fenti bejegyzésünkben olvashat.

  Csilla szerint:

  2019-04-10 - 14:44

  Ismét Csilla vagyok. Igen, felhívtam az Államkincstárt ez ügyben, mert én önként értesítettem őket az elköltözésről és fizettem is vissza, de erre azt mondták, hogy mivel erről így is úgy is határozat született, visszafizetési kötelezettség; ebből kifolyólag, igazából mindegy is. A végzéstől kezdődően várjam ki az 5 évet. Azért ez így valahogy furcsa nekem.

  Hitelnet.hu szerint:

  2019-04-12 - 10:31

  Kedves Csilla!
  Esetleg az illetékes minisztériumtól kérhet ez ügyben további pontos tájékoztatást.

  Csilla szerint:

  2019-04-10 - 14:24

  Üdvözlöm!
  Kérdésem a korábban felvett szocpollal kapcsolatos. Mivel 10 éven belül elköltöztünk, én ezt jeleztem a Kincstár felé. Vissza is lett fizetve az összeg egésze. De ha jól értem a rendeletet, 5 évig nem adhatnak újból csok-ot, csak ha ez az idő letelik.
  Kérdésem az lenne, hogy tényleg így van-e?
  Válaszát előre is köszönöm!

  Hitelnet.hu szerint:

  2019-04-10 - 14:30

  Kedves Csilla!
  Ha nem lettek kötelezve a visszafizetésre, hanem az önkéntesen történt, akkor 5 éven belül is igényelhető a CSOK.

  Judit szerint:

  2019-04-09 - 15:39

  Köszönöm válaszát! Az lenne még a kérdésem, hogy lesz-e július 1.-től lehetőségem megigényelni az 1.430.000 Ft.-ot, ha a lakás utolsó vételárát a szerződés szerint július 8.-án kell kifizetnem.
  Akkor már nem él a beleforgatás az én esetemben?

  Hitelnet.hu szerint:

  2019-04-10 - 14:37

  Kedves Judit!
  Július 1-től beadott CSOK kérelem esetén – amennyiben az az adásvételi szerződés megkötésétől számított 180 napon belül van – igényelhető a támogatás, de a kifizetés július 8.-ei határidőval biztosan nem teljesíthető. Esetleg a fizetési határidő meghosszabbítása lehet megoldás.

  Judit szerint:

  2019-04-09 - 11:24

  Eladtuk a házat. A rám eső rész értéke nagyobb mint a megvásárolt lakás értéke. Megigényeltem az 1.430.000 Ft-ot a meglévő két gyerek után. Elutasítottak arra hivatkozva, hogy a megvett lakás értéke kisebb, mint amit a ház eladásából kaptam.
  Tényleg így van? Júliustól jogosult leszek a módosítás után?
  Köszönöm válaszát.
  Üdv: Judit

  Hitelnet.hu szerint:

  2019-04-09 - 14:45

  Kedves Judit!
  A jogosultsághoz valóban tovább kellett volna forgatni az 5 éven belüli lakáseladásból származó bevételt. Ha a vásárolandó lakás kisebb értékű, mint a lakáseladásból Önre eső összeg és nincsen továbbforgatási követelezttséget csökkentő tétel, akkor valóban nem jogsoult CSOK igénybevételére.
  Ha időközben a teljes vételár kifizetésre került, akkor utólag már nem fogja tudni sajnos igénybe venni a támogatást.

  Péter szerint:

  2019-04-04 - 19:03

  Üdvözlöm!
  Idén szeretném eladni a házamat és jövőre egy másik településen vásárolni hitelre egy másikat. CSOK-ot nem vennék igénybe. Így is érvényes, hogy nem kell visszaforgatnom az eladott ház utáni vételárat? Felújításra használnám fel teljes mértékben.
  Válaszukat köszönöm!

  Hitelnet.hu szerint:

  2019-04-05 - 09:39

  Kedves Péter!
  Fenti esetben nincsen továbbforgatási kötelezettség.

  Timea szerint:

  2019-03-28 - 16:06

  Tiszteletem!
  Az lenne a kérdésem, hogy van 3 gyermekem, 23 éves, 21 éves, 15 éves. A két nagy dolgozik. Soha semmit nem vettünk fel. Férjemmel 40 év felett vagyunk. Fel tudjuk venni a CsOK-ot használt lakásra?
  Köszönöm.

  Hitelnet.hu szerint:

  2019-03-28 - 23:49

  Kedves Tímea!
  Amennyiben az Önök nyilatkozata alapján a nagyobb gyermekek – munkavégzésük ellenére – az Önök eltartottjai, úgy utánuk is igényelhető a támogatás. Erről bővebb információt ITT olvashat. A használt lakásra vonatkozó további CSOK feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.

  Rita szerint:

  2019-03-28 - 12:17

  Üdv.
  Olyan kérdésem lenne, hogy Net Zrt-és házra is igényelhető a Csok? Jelenleg egy olyan házban lakunk, ami a Nemzeti Ezközkezelő tulajdonában van. Mi mint albérlők lakunk benne. Most vissza lehetne vásárolni a házat, de nem tudjuk, hogy kaphatunk-e hozzá Csok-ot.

  Hitelnet.hu szerint:

  2019-03-28 - 13:23

  Kedves Rita!
  NET-től történő visszavásárláshoz is igénybe vehető a CSOK. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük keresse a lakóhelyéhez legközelebbi Hitelnet irodát. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is.

  Zsuzsanna szerint:

  2019-03-27 - 18:37

  Melyik, mikori közlönyben jelent ez meg?

  Hitelnet.hu szerint:

  2019-03-28 - 11:23

  Kedves Zsuzsanna!
  2019. március 12.

  Tamara szerint:

  2019-03-27 - 14:36

  Üdvözlöm!
  Az alábbiakban szeretném kérni a segítségét. Használt lakás vásárlásra szeretném felvenni a Csok-ot meglévő 2 kisgyermekem után (10M + 1.430.000) Tavaly eladtam a lakásomat, melyből kifizettem a rajta lévő jelzáloghitelt és egyéb hiteleket.
  A kérdésem az lenne, hogy miként kell beszámìtani a használt ingatlan vásárlásánál?
  Ha hiányzik X összeg, akkor valóban nem kapható meg a csok?
  Köszönöm vàlaszát!
  Üdvözlettel: Tamara

  Hitelnet.hu szerint:

  2019-03-27 - 14:38

  Kedves Tamara!
  Kérdésére pontos választ fenti bejegyzésünkben talál. További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!

  Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  CAPTCHA AREA


  Hasonló bejegyzések