Ténylegesen ellenőrzik, hogy a CSOK-os lakásban lakunk-e 10 évig? - Hitelnet.hu

Ténylegesen ellenőrzik, hogy a CSOK-os lakásban lakunk-e 10 évig?

Utolsó módosítás: 2017. október 05. csütörtök

Tisztelt Hitelnet!

Már van két gyermekem, használt lakásra (63 m2) szeretném igényelni az 1.430.000 Ft-ot, de több kérdésem is lenne.

Lakástakarék kalkulátor

Akár évi 72 ezer Forint állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás

Részletek

1. Felvehetem-e a csok-ot, ha a lakás megvásárlására megvan a pénzem, csak fel szeretném újítani?
2. Ha csak kicsi hiányzik a lakás árához, akkor is megkapom a 1.430.000-t vagy csak annyit, amennyi hiányzik? Akkor is 10 évig kötve vagyok?
3. Ha még nem váltam el, mikor felveszem a csokot, de az ingatlan az én tulajdonom, a csok miatt szerez tulajdonjogot a férjem? Mi történik, ha közben elválunk? Vissza kell fizetni? Jobb ha előbb válunk és utána veszem fel?
4. Ténylegesen ellenőrzik, hogy ott lakunk-e 10 évig?
5. Egyedülállóként is felvehetem, ha megvan a munkaviszonyom, TB-m, stb.?

Köszönettel.
Orsolya

Kedves Orsolya!

1. A CSOK lakásfelújításra nem vehető igénybe. A támogatás összege lakásvásárlás céljából, a vételár kiegyenlítéséhez használható fel. Célszerű lenne a felújításhoz szükséges összeget megtakarításként megtartani, a vételárhoz szükséges összeget pedig a CSOK-ból – ha szükséges lakáshitellel kiegészítve – fedezni.

2. A saját erő, a CSOK és az esetleges lakáshitel együttes összege nem haladhatja meg a vételárat. Amennyiben a saját erő és a két gyermek után járó támogatás összege meghaladná a vételárat, a saját erőt érdemes csökkenteni. Az elidegenítési és terhelés tilalom minden esetben 10 év.

3. A támogatás iránti kérelem csak a válásról, valamint a gyermekelhelyezésről szóló jogerős bírósági határozat megléte esetén nyújtható be válófélben lévő igénylő esetén. Ha még házasként igényelni, akkor a férjének is tulajdonrészt kellene szerezni az ingatlanban és rá is vonatkozna a 10 éves bentlakási kötelezettség.

4. A területileg illetékes kormányhivatal hatásköre az ellenőrzés. Ennek gyakorlatáról nincs információnk.

5. Egyedülállóként is jogosult lehet a kedvezményre, amennyiben a vonatkozó kormányrendeletben rögzített jogosultsági feltételek teljesülnek.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Hozzászólások
 • Lajos szerint:

  A csokkal terhelt ház mellett a szomszéd településen van egy ingatlanunk. A gyerekeink abba a település iskolájába járnak suliba, de szeptembertől nem lesz iskolabusz. Átjelentkezhetünk oda vagy maradni kell a csokkal terhelt címen?
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Lajos!
   A vonatkozó kormányrendelet értelmében nem minősül a bentlakási kötelezettség megszegésének, ha a gyermek – a gyermekvédelmi szakellátások körébe tartozó otthont nyújtó ellátás keretében elhelyezett gyermek kivételével – tanulmányai folytatása miatt átmenetileg nem a támogatott személy lakásában lakik. Az Önök esetében úgy véljük, nem erről van szó, tehát véleményünk szerint a bentlakási kötelezettség megszegésének minősülhet, ha fenti indokkal nem a támogatott lakóingatlanban laknak életvitelszerűen. Javasoljuk a területileg illetékes járási hivatallal történő egyeztetést az ügyben.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Partnereink