Olajradiátor, hősugárzó - nem elfogadható fűtési módok CSOK igénylésnél? - Hitelnet.hu

Olajradiátor, hősugárzó – nem elfogadható fűtési módok CSOK igénylésnél?

Korábbi cikkünkben már összefoglaltuk a pénzügyminisztérium szakmai állásfoglalását arról, hogy melyek az elfogadható fűtési módok CSOK igénylés esetén. Az iránymutatás azonban további kérdéseket vetett fel olvasóink részéről, ezért igyekszünk pontosítani a részleteket.

Lakás helyiségeinek fűthetősége

A pénzügyminisztérium tájékoztatása alapján a CSOK jogosultsághoz szükséges, hogy a nappali, a szobák, az étkező és a fürdőszoba állandó jelleggel beépített közvetlen hőleadó fűtőberendezéssel rendelkezzen.

Többlakásos lakóingatlan

Több lakást érintő, központi fűtés – házközponti fűtés, távfűtés, tömbfűtás – esetén a fűtési módból következően a teljes lakás fűthetősége teljesül. Az ilyen jellegű lakások tehát teljesítik a fűtési módra vonatkozó CSOK feltételt.

Egylakásos lakóingatlan

Ha a lakóingatlan – lakás, családi ház, ikerház, , stb. – önálló fűtési rendszerrel rendelkezik, akkor az alkalmazott fűtési módtól függetlenül a következő helyiségekben kell, hogy legyen közvetlen hőleadó fűtőberendezés:

  • Nappali
  • Szoba
  • Étkező
  • Fürdőszoba

FONTOS

Amennyiben az ingatlan rendelkezik fűthető szobával, de nem minden szoba fűtött, akkor a hasznos alapterületbe kizárólag a fűtött szobák alapterülete számítható be. Ha az ingatlan így is eléri a CSOK jogosultsághoz szükséges minimális hasznos alapterületet, akkor a kedvezmény igénybe vehető.

Ha a fenti helyiségek közül a fürdőszoba nem rendelkezik megfelelő fűtéssel, akkor a lakóingatlan NEM teljesíti a fűtésre vonatkozó feltételt és a kedvezmény NEM vehető igénybe.

Fűtőberendezések elfogadhatósága

Elfogadható

Kizárólag olyan fűtőberendezés fogadható el, amely állandó jelleggel beszerelt, beépített, épületszerkezethez rögzített ÉS közvetlen hálózati bekötéssel VAGY hálózati aljzatba (konnektorba) csatlakozással rendelkezik.

Nem elfogadható

A mobil berendezéssel – például hálózati csatlakozó aljzatba dugható olajradiátor, hősugárzó, fűtőpanel – vagy a kéménybekötéssel működő fűtőberendezés – kályha, kandalló, sparhelt – kéménybekötés nélkül nem fogadható el.

Megjegyzés

Olyan helyiségek esetén, amelyeknél a helyiségfunkció (pl. nappali-étkező) egy légtérben valósul meg, a közvetlen hőleadó fűtőberendezés követelményének megfelel, ha a fűtést a megfelelően méretezett hőleadó, és a közös légtéren belüli légáramlás megoldja.

Fűtési mód ellenőrzése

A fűtési rendszerrel kapcsolatos ellenőrzés a hitelintézetek értékbecslőinek hatásköre. Az ellenőrzést a helyszínen kell elvégezni.

kalkulátor

Babaváró hitel kalkulátor

Akár kamatmentes hitel ingatlanfedezet nélkül

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2018. november 15. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Zsuzsanna szerint:

2019-04-14 - 18:12

Falusi viszonylatban már kétszeresét kérik az eladók az ingatlanokért, jó ez így? Van akik nem csok igénybevételével vennének házat, velük mi lesz?
Zsuzsanna

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-15 - 10:51

Kedves Zsuzsanna!
A jogszabály megalkotásában irodánk nem illetékes. Észrevételét az illetékes minisztériumnak jelezheti.

Zsófia szerint:

2019-04-02 - 20:26

Üdvözlöm,
Használt panel lakást vásárolok. Távfűtéses. Az eladó átalakította a fürdőt, a kádat kivette, helyette zuhanykabin van, a radiátort leszerelték és befalazták, mert soha nem használták.
Kérdésem, hogy lehet-e ez a CSOK akadálya? Banki ügyintéző azt mondta, ha a falban van melegvizes cső, akkor elfogadják. Értékbecslőn kívül ki tud ebben infót adni?
Nem szeretnék feleslegesen pénzt kidobni (értékbecslés, bírálati díj stb), ha tudni, hogy emiatt elutasítanak.
Válaszukat köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-03 - 12:28

Kedves Zsófia!
Pénzügyminisztérimi állásfoglalás alapján a fürdőszobának közvetlen hőleadó fűtőberendezéssel kell rendelkeznie. Fenti kérdésben az illetékes minisztérium állásfoglalását kérheti.

Péter szerint:

2019-03-12 - 19:35

Üdvözlöm.
A kérdésem, hogy a fürdőszobában zuhanyzófülke van.
Így igényelhető a csok?

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-20 - 00:02

Kedves Péter!
A fürdőszobában zuhanyzófülke is elfogadható a kád helyett.

László szerint:

2019-02-18 - 19:41

Tisztelt Hitelnet.
Falun élek és egy olyan ingatlant, lakóházat szeretnénk megvásárolni, ahol a fürdőszobában van víz, mosdó, csak kézmosó nincs.
Ez mennyiben befolyásolja a csok felvételét?

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-26 - 14:52

Kedves László!
Információink szerint a fürdőszobában elvárás a csap és a kád vagy tusoló.

Mónika szerint:

2019-02-08 - 11:38

Üdvözlöm.
Az lenne a kérdésem, hogy mivel faluban élek, igényelni szeretném a Csokot 2 gyeremekem után. Olyan ingatlant találtam, amiben a helyiségek kályhával, kandallóval fűthetők. Elfogadja a becslő?

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-08 - 13:12

Kedves Mónika!
A kányha és a kandalló elfogadható fűtési mód. Fenti bejegyzésünkből tájékozódhat arról, hogy mely helyiségeknek kell rendelkezni közvetlen hőleadó berendezéssel.

Zsizsi szerint:

2019-02-08 - 09:46

Tisztelt hitelnet!
Az lenne a kérdésem, használt lakást szeretnénk vásárolni csokra, de a fürdöszobában nincs külön fűtés.
Milyen fűtési módszerekkel lehetne megoldás? Konkrét válasz érdekelne. Amúgy a lakás központi gázfűtéses és a konvektor szembe helyezkedik a fürdőszobával.
Előre is köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-08 - 10:50

Kedves Zsizsi!
A CSOK jogosultság esetén elfogadható fűtési módokról fenti bejegyzésünkből tájékozódhat. Arról, hogy adott esetben mely fűtéstípus építhető ki, fűtésszerelő szakember megkérdezését javasoljuk. Irodánk műszaki kérdésekben nem illetékes.

Enikő szerint:

2019-01-25 - 09:57

Köszönöm a választ, akkor tehát a bank által kiküldött értékbecslő fogja megállapítani az ingatlan hasznos fűtött m2-t? Jól gondolom?
Köszönöm a válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-25 - 11:03

Kedves Enikő!
Igen, az értékbecslő a helyszíni szemle során állapítja meg a hasznos alapterületet.

Enikő szerint:

2019-01-25 - 09:37

Jó napot kívánok!
Érdeklődni szeretnék egy eladásra szánt ingatlannal kapcsolatosan. 3 gyermekes család vásárolná meg a 60,54 m2-es örökölt házunkat, amit jelenleg nem használ senki. A fürdőszobában nincs fűtés, de beszereljük az értékbecslő érkezéséig az épületszerkezethez rögzített fűtést….viszont az energetikai tanúsítványon, ami 6 évvel ezelőtt készült, nincs meg emiatt a fűtött 60 m2 csak 59.45.
Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben elfogadja-e a bank a már meglévő energetikai tanúsítványt vagy újat szükséges csináltatni?

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-25 - 09:52

Kedves Enikő!
CSOK igényléshez nincs szükség energetikai tanúsíványra.

Hajnalka szerint:

2019-01-17 - 05:26

Érdeklődnék, ha a wc külön helyiségben van, oda is kell külön fűtés?

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-17 - 12:17

Kedves Hajnalka!
WC-ben nem CSOK feltétel a közvetlen hőleadó fűtőberendezés.

Hajnalka szerint:

2019-01-14 - 11:01

Jó napot kívánok!
Kérdésem az lenne, hogy használt lakást szeretnénk venni, 3 gyermekünk van, minden stimmel, csak egy valamiben nem vagyunk biztosak.
A fürdőszobában nincs bekötött fűtés. Emiatt elbukhat a csok?
Előre is köszönöm.
Tisztelettel: Hajnalka

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-14 - 11:23

Kedves Hajnalka!
A fürdőszobának közvetlen hőleadó berendezéssel kell rendelkeznie. Ha a fürdőszoba nem rendelkezik megfelelő fűtéssel, akkor a lakóingatlan NEM teljesíti a fűtésre vonatkozó feltételt és a CSOK NEM vehető igénybe. Az elfogadható fűtési módokról fenti bejegyzésünkből tájékozódhat.

Anett szerint:

2019-01-10 - 09:55

CSOK igénylés esetén milyen fűtési módnak kell lennie a fürdőszobában értékbecslő véleménye szerint?

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-10 - 10:04

Kedves Anett!
Az elfogadható fűtési módokról fenti bejegyzésünkből tájékozódhat.

József szerint:

2019-01-09 - 13:11

Azt szeretném kérdezni, hogy fűtéshez fali hősugárzót /falra szerelhető/ elfogadnak-e? Ha nem, akkor pontosan milyen jellegűt, típusút?
Köszönettel: József

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-09 - 13:13

Kedves József!
Az elfogadható fűtési módokról részletes leírát fenti bejegyzésünkben olvashat.

Imre szerint:

2019-01-03 - 10:19

Üdvözlöm!
A kérdésem az lenne, hogy adott egy ingatlan, amit szeretnék megvásárolni és 2 gyerek után a Csokot igénybevenni rá. Fürdő és wc helyiség kialakítása folyamatban van, de a fűtés megoldása nehéz feladat. Központi fűtés lenne a terv, de az hosszú folyamat, ezért falra rögzített elektromos fűtőpanel lenne ideiglenesen a megoldás. Csakhogy több banknál is azt mondták, az nem jó, mert konnektoros betáplálású. Sőt a kéménybekötésű kályhát sem fogadnák el, ami az étkezőt és a szobát lenne hivatott fűteni ideiglenesen, mivel az is “elmozdítható” szerintük. Ennyi erővel az indukciós gázkazán vagy gázkonvektor is elmozdítható, csak néhány csavart kell leszedni.
Az önök oldalán található táblázat szerint viszont ezen megoldások megfelelőek lehetnek.
Most akkor ők nincsennek tisztában a valódi követelményekkel vagy mi?
Köszönöm válaszukat előre is.
Imre

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-03 - 10:51

Kedves Imre!
A Nemzetgazdasái Minisztérium korábban kiadott állásfoglalása alapján állandó jelleggel beszerelt, beépített fűtési móddal kell rendelkeznie a lakóingatlannak, vagyis mobilberendezéssel (hálózati csatlakozó aljzatba dugható olajradiátor, hősugárzó, fűtőpanel) történő fűtés, vagy a kéménybekötéssel műkódő fűtőberendezés (pl. kányha, kandalló vagy sparhelt) kémánybekötés nélkül nem elfogadható.
A kérdésben javasoljuk, hogy az érintett hitelintézeten keresztül kérjék az illetékes minisztérium állásfoglalását!

Ágnes szerint:

2018-12-12 - 12:18

Egy zárt folyosó, amiben nincs közvetlen fűtés, de másik helyiségből fűthető, elfogadható?

Hitelnet.hu szerint:

2018-12-12 - 14:50

Kedves Ágnes!
Nem probléma, ha a folyósó nem rendelkezik közvetlen hőleadó berendezéssel. Bővebb információt fenti bejegyzésünkben olvashat.

Nikolett szerint:

2018-11-22 - 12:52

Jó napot kívánok!
Egy kis segítségre lenne szükségem, mégpedig abban, hogy a csokhoz milyen fűtésrendszer kötelező? Mert hallottam sok mindent és használt lakást vásárolunk, de ott csak 3 cserépkályha van.
Az a kérdésem, hogy azt elfogadja majd a csok értékelő vagy kötelező a gáz?
Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-22 - 13:02

Kedves Nikolett!
Nem feltétel a gázfűtés. Kérdésével kapcsolatban további részletes tájékoztatást fenti bejegyzésünkben talál.

László szerint:

2018-11-22 - 12:51

Központi fűtéses használt lakást vásárolnánk, a CSOK-ot igénybe kívánjuk venni. Az értékbecslő szerint nem adható a CSOK, mivel a fürdőszobából kivették a radiátort és az előszobába tették át. A fürdőszoba az előszobából és az egyik szobából is megközelíthető, illetve itt van a gázkazán is, tehát a falon mennek-jönnek a fűtéscsövek. Áthidaló megoldásként a radiátor visszaszerelését vagy fixre kötött elektromos fali fűtőt javasoltak. Jogszabályi hellyel egyenlőre adósak maradtak.
Várom észrevételüket.
Tisztelettel: László

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-22 - 13:00

Kedves László!
Amennyiben egylakásos lakóingatlant vásárolnának, akkor valóban feltétel, hogy a fürdőszoba rendelkezzen közvetlen hőleadó fűtőberendezéssel. Minderről bővebben fenti bejegyzésünkből tájékozódhat.

Beatrix szerint:

2018-11-22 - 11:03

Üdvözlöm!
Három gyermekemre szeretném igényelni a csokot. A házban amit szeretnénk nincs a fürdőben fűtés. Elegendő egy elektromos hősugárzó? Ha nen, akkor mi?
A konyhát jelenleg szobaként használják, csak egy kézmosó van fölrakva (tehát víz van). Elegendő, ha a kézmosó helyére fölrakunk egy mosogatót?
Az utolsó kérdésem, hogy olvastam, hogy elegendő az 1,90-es belmagasság, most ez van érvényben vagy szükséges a 2,2 és 2,5-re vonatkozó szabályozás?
Előre is köszönöm a segítséget!

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-22 - 11:06

Kedves Beatrix!
Fűtési módként kizárólag az épületszerkezethez rögzített, tehát fali hősugárzó fogadható el, mobil hősugárzó nem. Erről részletes leírást fenti bejegyzésünkben olvashat.
A konyhában vízvételi és főzési lehetőségnek egyaránt kell lennie.
Legfrissebb információink szerint a CSOK alkalmassághoz – amennyiben hitelfelvétel nem kapcsolódik az ügylethez – elegendő az 1,90m belmagasság.

Tímea szerint:

2018-11-15 - 14:06

Hálózati kapcsolókra bekötve az olajradiátorok nem felelnek meg a követelményeknek?

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-15 - 14:08

Kedves Tímea!
Információink szerint csak olyan fűtőberendezés fogadható el, amely az épületszerkezethez rögzített.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések