Olajradiátor, hősugárzó - nem elfogadható fűtési módok CSOK igénylésnél? - Hitelnet.hu

Olajradiátor, hősugárzó – nem elfogadható fűtési módok CSOK igénylésnél?

Korábbi cikkünkben már összefoglaltuk a pénzügyminisztérium szakmai állásfoglalását arról, hogy melyek az elfogadható fűtési módok CSOK igénylés esetén. Az iránymutatás azonban további kérdéseket vetett fel olvasóink részéről, ezért igyekszünk pontosítani a részleteket.

Lakás helyiségeinek fűthetősége

A pénzügyminisztérium tájékoztatása alapján a CSOK jogosultsághoz szükséges, hogy a nappali, a szobák, az étkező és a fürdőszoba állandó jelleggel beépített közvetlen hőleadó fűtőberendezéssel rendelkezzen.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Többlakásos lakóingatlan

Több lakást érintő, központi fűtés – házközponti fűtés, távfűtés, tömbfűtás – esetén a fűtési módból következően a teljes lakás fűthetősége teljesül. Az ilyen jellegű lakások tehát teljesítik a fűtési módra vonatkozó CSOK feltételt.

Egylakásos lakóingatlan

Ha a lakóingatlan – lakás, családi ház, ikerház, sorház, stb. – önálló fűtési rendszerrel rendelkezik, akkor az alkalmazott fűtési módtól függetlenül a következő helyiségekben kell, hogy legyen közvetlen hőleadó fűtőberendezés:

  • Nappali
  • Szoba
  • Étkező
  • Fürdőszoba

FONTOS

Amennyiben az ingatlan rendelkezik fűthető szobával, de nem minden szoba fűtött, akkor a hasznos alapterületbe kizárólag a fűtött szobák alapterülete számítható be. Ha az ingatlan így is eléri a CSOK jogosultsághoz szükséges minimális hasznos alapterületet, akkor a kedvezmény igénybe vehető.

Ha a fenti helyiségek közül a fürdőszoba nem rendelkezik megfelelő fűtéssel, akkor a lakóingatlan NEM teljesíti a fűtésre vonatkozó feltételt és a kedvezmény NEM vehető igénybe.

Fűtőberendezések elfogadhatósága

Elfogadható

Kizárólag olyan fűtőberendezés fogadható el, amely állandó jelleggel beszerelt, beépített, épületszerkezethez rögzített ÉS közvetlen hálózati bekötéssel VAGY hálózati aljzatba (konnektorba) csatlakozással rendelkezik.

Nem elfogadható

A mobil berendezéssel – például hálózati csatlakozó aljzatba dugható olajradiátor, hősugárzó, fűtőpanel – vagy a kéménybekötéssel működő fűtőberendezés – kályha, kandalló, sparhelt – kéménybekötés nélkül nem fogadható el.

Megjegyzés

Olyan helyiségek esetén, amelyeknél a helyiségfunkció (pl. nappali-étkező) egy légtérben valósul meg, a közvetlen hőleadó fűtőberendezés követelményének megfelel, ha a fűtést a megfelelően méretezett hőleadó, és a közös légtéren belüli légáramlás megoldja.

Fűtési mód ellenőrzése

A fűtési rendszerrel kapcsolatos ellenőrzés a hitelintézetek értékbecslőinek hatásköre. Az ellenőrzést a helyszínen kell elvégezni.

Utolsó módosítás: 2018. november 15. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Ágnes szerint:

2018-12-12 - 12:18

Egy zárt folyosó, amiben nincs közvetlen fűtés, de másik helyiségből fűthető, elfogadható?

Hitelnet.hu szerint:

2018-12-12 - 14:50

Kedves Ágnes!
Nem probléma, ha a folyósó nem rendelkezik közvetlen hőleadó berendezéssel. Bővebb információt fenti bejegyzésünkben olvashat.

Nikolett szerint:

2018-11-22 - 12:52

Jó napot kívánok!
Egy kis segítségre lenne szükségem, mégpedig abban, hogy a csokhoz milyen fűtésrendszer kötelező? Mert hallottam sok mindent és használt lakást vásárolunk, de ott csak 3 cserépkályha van.
Az a kérdésem, hogy azt elfogadja majd a csok értékelő vagy kötelező a gáz?
Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-22 - 13:02

Kedves Nikolett!
Nem feltétel a gázfűtés. Kérdésével kapcsolatban további részletes tájékoztatást fenti bejegyzésünkben talál.

László szerint:

2018-11-22 - 12:51

Központi fűtéses használt lakást vásárolnánk, a CSOK-ot igénybe kívánjuk venni. Az értékbecslő szerint nem adható a CSOK, mivel a fürdőszobából kivették a radiátort és az előszobába tették át. A fürdőszoba az előszobából és az egyik szobából is megközelíthető, illetve itt van a gázkazán is, tehát a falon mennek-jönnek a fűtéscsövek. Áthidaló megoldásként a radiátor visszaszerelését vagy fixre kötött elektromos fali fűtőt javasoltak. Jogszabályi hellyel egyenlőre adósak maradtak.
Várom észrevételüket.
Tisztelettel: László

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-22 - 13:00

Kedves László!
Amennyiben egylakásos lakóingatlant vásárolnának, akkor valóban feltétel, hogy a fürdőszoba rendelkezzen közvetlen hőleadó fűtőberendezéssel. Minderről bővebben fenti bejegyzésünkből tájékozódhat.

Beatrix szerint:

2018-11-22 - 11:03

Üdvözlöm!
Három gyermekemre szeretném igényelni a csokot. A házban amit szeretnénk nincs a fürdőben fűtés. Elegendő egy elektromos hősugárzó? Ha nen, akkor mi?
A konyhát jelenleg szobaként használják, csak egy kézmosó van fölrakva (tehát víz van). Elegendő, ha a kézmosó helyére fölrakunk egy mosogatót?
Az utolsó kérdésem, hogy olvastam, hogy elegendő az 1,90-es belmagasság, most ez van érvényben vagy szükséges a 2,2 és 2,5-re vonatkozó szabályozás?
Előre is köszönöm a segítséget!

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-22 - 11:06

Kedves Beatrix!
Fűtési módként kizárólag az épületszerkezethez rögzített, tehát fali hősugárzó fogadható el, mobil hősugárzó nem. Erről részletes leírást fenti bejegyzésünkben olvashat.
A konyhában vízvételi és főzési lehetőségnek egyaránt kell lennie.
Legfrissebb információink szerint a CSOK alkalmassághoz – amennyiben hitelfelvétel nem kapcsolódik az ügylethez – elegendő az 1,90m belmagasság.

Tímea szerint:

2018-11-15 - 14:06

Hálózati kapcsolókra bekötve az olajradiátorok nem felelnek meg a követelményeknek?

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-15 - 14:08

Kedves Tímea!
Információink szerint csak olyan fűtőberendezés fogadható el, amely az épületszerkezethez rögzített.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések