Nem igényelhet CSOK-ot, akinek ház van a nevén? - Hitelnet.hu

Nem igényelhet CSOK-ot, akinek ház van a nevén?

Szép napot kívánok.

A múltkor írtam önöknek, amiben azt kérdeztem meg, hogy akadálymentes az a Csok-nál, ha a férjemnek háza van. És azt is kérdeztem, hogy én igényelhetem-e egymagam a CSOK-ot, mert ápolási díjat kapok. Tegnap bementem ott ahol lakunk a polgári bankba, ahol azt mondták, hogy a férjem nem igényelheti a CSOK-ot, mert ház van a nevén. Én pedig mivel házastársak vagyunk, ezért nem vagy csak úgy, ha a férjem aláír az ügyvédnél egy olyan papírt, amiben lemond minden jogáról a most megvásárolni kívánt házzal kapcsolatban.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Minden banknál ezek a feltételek?

Köszönöm szépen.
Ildikó

Kedves Ildikó!

A hatályos CSOK rendelet nem tartalmaz olyan tiltást, miszerint nem kaphat CSOK-ot az a személy, akinek ház van a nevén. A korábban hatályos jogszabály ezt valóban nem tette lehetővé használt lakás vásárlásához igényelt támogatás esetén. Az igénylőknek más lakásban legfeljebb 50-50% volt megengedett, ha CSOK-ot kívántak igényelni. Ha ekkor szerették volna a támogatást igénybe venni, akkor valóban akadály lett volna férje 100% lakástulajdona. 2018. március 15-től azonban módosult a CSOK rendelet, eltörlésre került a lakástulajdonra vonatkozó korlátozás használt lakásra igényelt CSOK esetén is. A jelenleg érvényes rendelkezések értelmében a hitelintézeteknek egyáltalán nem kell vizsgálniuk az igénylők lakástulajdonát.

Fenti rendelkezés minden hitelintézetre egységesen vonatkozik. Ez alapján tehát egyik bank sem utasíthatja el az Önök támogatás igénylését arra hivatkozva, hogy férje 1/1 arányban tulajdonos egy másik lakóingatlanban. A feltételek változásáról az érintett bankfióknak is tudni kell. Minderről bővebben ITT olvashat.

Míg hiteligénylésnél a házastárs valóban kihagyható az ügyletből vagyonjogi megállapodással, addig ez CSOK igénylésnél nem működik. A házastársat kötelező bevonni a CSOK igénylésbe, házasok kizárólag együttes igényléssel lehetnek jogosultak a támogatásra.

Ami az ápolási díjat illeti, valóban elfogadható TB jogviszony helyett. A vonatkozó kormányrendelet kimondja, hogy a TB jogviszonyra vonatkozó feltételt nem kell figyelembe venni, ha az igénylő a fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatala ápolási díjat megállapító végleges határozata alapján ápolási díjban részesül.

Utolsó módosítás: 2018. augusztus 04. szombat

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Eszter szerint:

2018-08-08 - 12:56

A fürdőbe tettem be egy olajradiátort, meg a nappaliba nyílik a fürdő, ott meg kandalló van. Még nem kaptam választ a takaréktól, de sejtem mi lesz. Annyit rohangálni a papírokért és kiderül értelmetlen volt. Ad az állam, de közben veszi is el. Csodàlkozik mindenki, hogy menekülnek az országból. Csomó ingatlant megnéztem, egyikben sem volt fix fűtés a fürdőben, sőt amiben élek lakásban, abban sincs.

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-09 - 08:44

Kedves Eszter!
Információink szerint elfogadható a fürdőszobában elhelyezett olajradiátor.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések