Nem igényelhet CSOK-ot, akinek ház van a nevén? - Hitelnet.hu

Nem igényelhet CSOK-ot, akinek ház van a nevén?

Utolsó módosítás: 2018. augusztus 04. szombat

Szép napot kívánok.

A múltkor írtam önöknek, amiben azt kérdeztem meg, hogy akadálymentes az a Csok-nál, ha a férjemnek háza van. És azt is kérdeztem, hogy én igényelhetem-e egymagam a CSOK-ot, mert ápolási díjat kapok. Tegnap bementem ott ahol lakunk a polgári bankba, ahol azt mondták, hogy a férjem nem igényelheti a CSOK-ot, mert ház van a nevén. Én pedig mivel házastársak vagyunk, ezért nem vagy csak úgy, ha a férjem aláír az ügyvédnél egy olyan papírt, amiben lemond minden jogáról a most megvásárolni kívánt házzal kapcsolatban.

Minden banknál ezek a feltételek?

Köszönöm szépen.
Ildikó

Kedves Ildikó!

A hatályos CSOK rendelet nem tartalmaz olyan tiltást, miszerint nem kaphat CSOK-ot az a személy, akinek ház van a nevén. A korábban hatályos jogszabály ezt valóban nem tette lehetővé használt lakás vásárlásához igényelt támogatás esetén. Az igénylőknek más lakásban legfeljebb 50-50% tulajdoni hányad volt megengedett, ha CSOK-ot kívántak igényelni. Ha ekkor szerették volna a támogatást igénybe venni, akkor valóban akadály lett volna férje 100% lakástulajdona. 2018. március 15-től azonban módosult a CSOK rendelet, eltörlésre került a lakástulajdonra vonatkozó korlátozás használt lakásra igényelt CSOK esetén is. A jelenleg érvényes rendelkezések értelmében a hitelintézeteknek egyáltalán nem kell vizsgálniuk az igénylők lakástulajdonát.

Lakástakarék kalkulátor

Akár évi 72 ezer Forint állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás

Részletek

Fenti rendelkezés minden hitelintézetre egységesen vonatkozik. Ez alapján tehát egyik bank sem utasíthatja el az Önök támogatás igénylését arra hivatkozva, hogy férje 1/1 arányban tulajdonos egy másik lakóingatlanban. A feltételek változásáról az érintett bankfióknak is tudni kell. Minderről bővebben ITT olvashat.

Míg hiteligénylésnél a házastárs valóban kihagyható az ügyletből vagyonjogi megállapodással, addig ez CSOK igénylésnél nem működik. A házastársat kötelező bevonni a CSOK igénylésbe, házasok kizárólag együttes igényléssel lehetnek jogosultak a támogatásra.

Ami az ápolási díjat illeti, valóban elfogadható TB jogviszony helyett. A vonatkozó kormányrendelet kimondja, hogy a TB jogviszonyra vonatkozó feltételt nem kell figyelembe venni, ha az igénylő a fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatala ápolási díjat megállapító végleges határozata alapján ápolási díjban részesül.


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Hozzászólások
 • Eszter szerint:

  A fürdőbe tettem be egy olajradiátort, meg a nappaliba nyílik a fürdő, ott meg kandalló van. Még nem kaptam választ a takaréktól, de sejtem mi lesz. Annyit rohangálni a papírokért és kiderül értelmetlen volt. Ad az állam, de közben veszi is el. Csodàlkozik mindenki, hogy menekülnek az országból. Csomó ingatlant megnéztem, egyikben sem volt fix fűtés a fürdőben, sőt amiben élek lakásban, abban sincs.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Eszter!
   Információink szerint elfogadható a fürdőszobában elhelyezett olajradiátor.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Partnereink