Mit tehetünk, ha a hasznos alapterület miatt utasítják el a CSOK kérelmet? - Hitelnet.hu

Mit tehetünk, ha a hasznos alapterület miatt utasítják el a CSOK kérelmet?

Tisztelt Szakértő!

Eladásra szánt 2005-ben épült tip-top kis tégla házamat adnám el egy fiatal párnak két gyermekkel. Túl vagyunk a szerződéskötésen, a CSOK-ot azonban az OTP Bank nem akarja engedélyezni a méretekre hivatkozva: 50 m2 szerintük nincs meg. Ismét kiküldik az értékbecslőt. Nem csatolom most, de ha sor kerül további egyet nem értésre igen, idézem az építésügyi Hatóság által kiadott használatbavételi engedély adatait: lakóelőtér, konyha + étkező, lépcsőtér, fürdőszoba 41,2 m2, valamint fedett terasz 4,8 m2, tetőtérben szoba: 10,7 m2. A lakóelőtér megnevezésű helyiség ténylegesen fűtéssel rendelkező szoba, de a két bejárat miatt annak idején így aposztrofálta a hölgy.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Esetünkben mi nem szabályos, valamint mit tehetünk /vevőim és én /, hogy ne húzza keresztbe a Bank a szándékunkat? Ennek a két fiatalnak nincs más lehetősége az 1.430.000 Ft kiegyenlítésére.

Köszönettel: Mária

Kedves Mária!

A használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II. 10.) Kormányrendelet rögzíti, hogy a CSOK igénybevételével finanszírozott lakóingatlan hasznos alapterületének el kell érnie legalább az 50 m2-t és kell rendelkeznie az alábbi helyiségekkel: 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel -, továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel.

Az érintett lakás használatbavételi engedélye alapján az ingatlan sajnos nem tesz eleget fenti követelményeknek a lakóelőtér megnevezés miatt, illetve további kérdés, hogy ennek hasznos alapterülete – lakószoba megnevezés esetén is – elérné-e a 12 m2-t, a teljes ingatlan pedig az 50 m2 hasznos alapterületet. (Arról, hogy mely helyiségek alapterülete számít bele a hasznos alapterületbe, IDE kattintva tájékozódhatnak.

A CSOK kérelem elutasítása esetén a hitelintézet az igénylőt részletesen, írásban tájékoztatja a kérelem elutasításának indokáról a nem teljesülő, hatályos rendelet szerinti igénybevételi feltételek megjelölésével, továbbá arról, hogy ha az igénylő a kérelem elutasításával nem ért egyet, – az írásbeli elutasítás az igénylő általi kézhezvételétől számított 15 napon belül – a családi otthonteremtési kedvezményre jogosító feltételeknek való megfelelés megállapítását kérheti a járási hivataltól. A járási hivatal megkeresésére a hitelintézet 8 napon belül köteles megküldeni a járási hivatalnak a kérelem elutasítását megalapozó iratok másolatát.

Amennyiben a lakóelőtér legalább 12 m2, maga az ingatlan pedig 50 m2 hasznos alapterületű, úgy a vevők esetlegesen hivatkozhatnak arra, hogy ez a helyiség – a használatbavételi engedély megnevezése ellenére – a valóságban lakószoba.

Utolsó módosítás: 2018. július 06. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések