Milyen feltételeknek kell megfelelnie a CSOK-kal vásárolt használt lakásnak?

Mint ismeretes a CSOK használt lakás esetén vásárláshoz, lakáscseréhez és bővítéshez igényelhető. Az igénylés általános feltételein túl számos gyakorlati kérdés merül fel a használt lakáshoz kapcsoló CSOK igényléssel kapcsolatban: vajon tanya vásárlásához igényelhető-e a kedvezmény, milyen fokú közművesítettséggel kell rendelkeznie az ingatlannak, stb. Többek között ezekre a kérdésekre ad választ az alábbi összefoglaló.

Tanyára igényelhető a CSOK?

A CSOK rendelet értelmében használt lakás esetében a kedvezmény lakásvásárláshoz, lakáscseréhez és lakásbővítéshez igényelhető. Lakásnak az az ingatlan minősül a hozzá tartozó földrészlettel együtt, melyet az ingatlan-nyilvántartásban lakásként vagy lakóházként tartanak nyilván. Ebből következően a tulajdoni lapon tanyaként, zártkertként, gazdasági épületként nyilvántartott ingatlan CSOK-kal történő finanszírozására nincs lehetőség.

Lakáscsere fogalma: csereszerződéssel vásárolt lakás, ha egyidejűleg két adásvétel történik, melynek során az egyik lakás eladója a másik lakás vevőjévé válik, és ugyanez történik a másik lakás tekintetében is.

Milyen követelményeknek kell eleget tennie a CSOK-kal finanszírozott lakásnak?

Azon túl, hogy az ingatlan-nyilvántartásban lakásként vagy lakóházként van feltüntetve, az alábbiakkal kell rendelkeznie:

  • 12 m2-nél nagyobb alapterületű szobával és főzőhelyiséggel – főzőhelyiség hiányában további legalább 4 m2 alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel – továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel,
  • közműves villamos energia-szolgáltatással,
  • egyedi fűtési móddal,
  • közműves szennyvízelvezetéssel – ennek hiányában a szennyvíz elhelyezése és tisztítása a jogszabályi előírásoknak megfelelően történik,
  • közműves ivóvíz-szolgáltatással – ennek hiányában a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van.

FONTOS!

A fűtés szempontjából a központi fűtéssel vagy távfűtéssel rendelkező lakóingatlanok is megfelelőek.

Milyen további feltételeket ír elő a CSOK rendelet a lakásra vonatkozóan?

  • A vételár nem haladhatja meg a 35 millió forintot. Az adásvételi szerződésben szereplő vételár legfeljebb 20%-kal haladhatja meg a hitelintézet által megállapított forgalmi értéket.
  • A hasznos alapterületnek el kell érnie:

1 gyermek esetén a 40 m2-t,

2 gyermek esetén az 50 m2-t,

3 gyermek esetén a 60 m2-t,

4 vagy több gyermek esetén a 70 m2-t.

Hasznos alapterület: a lakáson, mint önálló rendeltetési egységen belül a következő helyiségek alapterületének összege, amelyben a belmagasság legalább 1,90 méter: előszoba, közlekedő, nappali, hálószoba, étkező, konya, étkezőkonyha, fürdőszoba, WC, kamra, tároló, gardrób, mosókonyha, kazánhelyiség és egyéb fűthető helyiség ide nem értve a gépjárműtárolót és a pinceszinti helyiség alapterületét.

  • A lakásnak a lakhatási igények kielégítésére alkalmasnak kell lenni.

Hogyan kell igazolni, hogy a lakás a lakhatási igények kielégítésére alkalmas?

A lakhatási igények kielégítésére való alkalmasságot a hitelintézetek helyszíni szemle keretében, szemrevételezéssel vizsgálják. Az alkalmasságot az értékbecslési szakvéleményben rögzítik. Ha azonban a helyszíni szemle alapján a lakás nem alkalmas a lakhatási igények kielégítésére, akkor az igénylő szakvéleménnyel igazolhatja az alkalmasságot. E statikai szakvélemény megléte esetén a hitelintézet nem utasíthatja el a kérelmet a lakhatási igények kielégítésére való alkalmatlanságra hivatkozva.

FONTOS!

Amennyiben a CSOK-kal finanszírozni kívánt lakást a vevő szeretné felújítani, s az eladó hozzájárulásával a felújítást a kérelem hitelintézethez történő benyújtását követően, de még a tulajdonba kerülés előtt megkezdi, ügyelni kell arra, hogy az értékbecslő által végzett helyszíni szemle megtörténtekor is teljesülnie kell a lakás lakhatóságával kapcsolatos feltételeknek. A lakásnak ekkor is rendelkeznie kell például ivóvízellátással, egyedi fűtési móddal, stb. Ha a felújítási munkálatok miatt éppen a helyszíni szemle időpontjában – átmenetileg ugyan, de – nincs ivóvíz, akkor a lakás nem felel meg a CSOK követelményeknek. Ebből következően tehát a felújítást a helyszíni szemle előtt nem javasolt elkezdeni.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Cintia szerint:

2019-08-18 - 08:03

A szobáknak és a fürdőszobanak fűthetőnek kell lennie?

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-18 - 23:32

Kedves Cintia!
A szobáknak és a fürdőszobának fűthetőnek kell lenni CSOK jogosultsághoz.

Andrea szerint:

2019-08-02 - 22:30

Kérdezni szeretném:
Megfelelnek-e az állami támogatású új hitelnek és csok-nak a következők?
1. A szoba ablaka a közlekedőre nyílik (nem szabadtérre), onnan lévő ablak kinyitása által lehet szellőztetni. (Parasztház, aminek a tornáca be lett építve végig ablakkal).
2. Mit jelent a térbővítmény?
3. Ha a becslés által leírtak szerint nem komfortos: Idézem: “igénylő szakvéleménnyel igazolhatja az alkalmasságot. E statikai szakvélemény megléte esetén a hitelintézet nem utasíthatja el a kérelmet a lakhatási igények kielégítésére való alkalmatlanságra hivatkozva.” Honnan és milyen szakvéleményt kell kérni?
4. Azt nem értem, hogy miért kitevés, ha nem szabadtérre nyílik a szobának az ablaka? Miért kell önálló szellőztetés, ha a “normál” hitelnél nem kitevő, sarkalllatos pont?
Köszönöm előre is a válaszokat!

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-07 - 10:33

Kedves Andrea!
1. Legalább egy 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával kell, hogy rendelkezzen az ingatlan. Véleményünk szerint az nem probléma, ha annak ablaka em szabad térre nyílik. A huzamos tartózkodásra szolgáló helyiség közvetett természetes szellőzésű lehet, ha a rendeltetésének megfelelő mennyiségű friss levegő utánpótlás (légcsere) a hozzákapcsolódó közvetítő téren keresztül a természetes szellőzéssel azonos mértékben biztosítható.
2. A főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótér, térbővület – azt jelenti, hogyha nincs konyha helyiség a lakásban, akkor legyen egy ilyen helyiségrész (térbővület), amely lehetővé teszi a főzést és önálló szellőzésű.
3. A közművekre vonatkozó előírt feltételeknek mindenképp meg kell, hogy feleljen az ingatlan. Ha a helyszíni szemle során azonban a hitelintézet megállapítja, hogy a lakás a lakhatási igények kielégítésére nem alkalmas, az igénylő a hitelintézet részére statikai szakvéleménnyel igazolhatja a lakás lakhatási igények kielégítésére való alkalmasságát. A szakvéleményt statikus szakember készíti el.

Zoltán szerint:

2019-07-28 - 20:46

Azt szeretném megkérdezni, hogy vályog építésű ingatlanra fel lehet-e venni a csokot, ha más kritériumnak mindennek megfelel az előírtak alapján.
Előre is köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-29 - 14:39

Kedves Zoltán!
Vályogház csak abban az esetben felel meg az előírásoknak, ha van vízszigetelés, valamint a ház körül járda és csapadékvíz elvezetés.

Vivien szerint:

2019-07-18 - 10:06

Üdv!
A korszerűsítésre igényelhető falusi csokra a 2x 15.000 Ft-os helyszíni szemle díját visszautalják, amennyiben megvalósult a támogatás? Vagy az mindenképp minket terhel?

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-19 - 09:27

Kedves Vivien!
A helyszíni szemle díja az igénylőt terheli.

Klára szerint:

2019-07-16 - 21:14

Kedves válaszadó!
Használt lakást vásárolnánk. Férjem khr-en van, így nővérem az adós, férje és én adóstárs. Tulajdonos a férjem és én leszünk, viszont a férjem kihagyva a hitelügyletből khr miatt.
Kérdésem: 1.430.000 Ft csokot hogyan vehetjük igénybe önerőnek? Azt is a nővéremnek kell igényelnie vagy azt már rendezhetjük közösen?
Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-12 - 08:52

Kedves Klára!
A CSOK igénylést az adásvételi szerződésen fel kell tüntetni. A támogatást igénylői kizárólag a támogatott személyek lehetnek.

Ágnes szerint:

2019-07-15 - 15:57

Jó napot kívánok!
Érdeklődni szeretnék, hogy a csok igénybevételénél a belmagasság a használt ingatlannál 1.90 m elég-e? Mert a pénzügyes úr, aki segíteni akkar a csok és a hitel felvételében azt mondta, hogy 2.5 m-nek kell lenni a csokhoz a belmagasságnak és hogy csok nélkül vegyünk fel hitelt!

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-14 - 12:52

Kedves Ágnes!
Használt lakások esetében a CSOK jogosultsághoz elegendő az 1,90 méteres belmagasság. További szeméyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK- és hitelügyintézést is!

Inez szerint:

2019-07-14 - 18:39

Üdv!
Érdeklődni szeretnék, hogy igénybe szeretném venni a csokot használt lakásvásárlásra. 3 gyermekre szeretnem igénybe venni, de BAR listán vagyok.
Így lehetséges-e, hogy igénybe vegyem hitel nélkül?

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-14 - 22:52

Kedves Inez!
A BAR lista nem zárja ki a CSOK-ra való jogosultságot, ha nem kapcsolódik hozzá hitelfelvétel.

Andrea szerint:

2019-07-12 - 00:17

Eladtuk a CSOK-os ingatlanunkat és úgy döntöttünk, hogy nem áthelyezést kérünk, hanem visszafizetés után újra igényeljük. Amit kinéztünk ingatlant csak úgy lesz meg a hasznos min. 60 m2, ha a 18 m2 szuterént is valamilyen százalékban beszámítja az értékbecslő.
Erre mi a gyakorlat? Szuterént milyen arányban számolja be az értékbecslő? (Ott nincs meg az 1,9 M.)

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-16 - 13:04

Kedves Andrea!
Ha nincs meg az 1,9 méter belmagasság, akkor a szuterén alapterülete véleményünk szerint nem fog beleszámítani a hasznos alapterületbe.

Katalin szerint:

2019-07-10 - 20:54

Használt lakóházat szeretnénk venni, amire igényelnék a csok támogatást!
A kérdés, hogy bútorozott kell legyen az ingatlan? A konyha mit kell, hogy tartalmazzon (bútor, hűtő kell)?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-17 - 08:23

Kedves Katalin!
Nem feltétel, hogy bútorozott legyen a lakás. A konyhában főzési és vízvételi lehetőségnek kell lenni, konyhabútor, hűtő nem feltétel.

Tímea szerint:

2019-07-10 - 05:01

Üdvözlöm!
CSOK igénybevételével szeretnénk kertes házat vásárolni, aminek az udvarán üzlethelyiséget szeretnék kialakítani, ezt már önerőből, viszont ez a cím lenne a székhelyem is, mint vállalkozó.
Lehetséges?
Van bármilyen kikötés ezzel kapcsolatban?

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-11 - 15:08

Kedves Tímea!
A vonatkozó kormányrendelet értelmében a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelemben az igénylő teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan, büntetőjogi felelősség vállalásával nyilatkozik arról, ha az állam javára bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom fennállása alatt a kedvezményből vásárolt vagy épített új lakást
a) a legalább többségi tulajdonában álló gazdasági társaság – ide nem értve a részvénytársaságot -, illetve
b) az általa folytatott egyéni vállalkozói tevékenység
székhelyeként a cégnyilvántartásba, illetve az egyéni vállalkozók nyilvántartásába be kívánja jelenteni.
Az igénylő a fenti nyilatkozatot akkor teheti meg, ha a családi otthonteremtési kedvezményből vásárolt vagy épített új lakás megszerzésének költségeihez nem vett korábban igénybe az 1407/2013/EU bizottsági rendelet szerinti csekély összegű (de minimis), illetve ezen jogcímtől eltérő jogcímen az európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló 37/2011. (III. 22.) Korm. rendelet 2. § 1. pontja szerinti állami támogatást.

Zoltán szerint:

2019-07-09 - 18:52

A korszerűsítés megtörténte utáni helyszíni szemle díját meg tudnák nekem mondani?

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-09 - 22:47

Kedves Zoltán!
A helyszíni szemle díja kb. 15.000 Ft.

Gyöngyi szerint:

2019-07-08 - 12:32

Jó napot!
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy ha a konyha külön bejáratú, de a házhoz van építve, igényelhető-e rá bármely csok?

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-23 - 14:13

Kedves Gyöngyi!
A konyhának a házból közvetlenül megközelíthetőnek kell lennie. A külön bejáratú konyha sajnos nem vehető figyelembe CSOK igénylésnél.

Mónika szerint:

2019-05-09 - 07:10

Jó napot!
Ablak kicserélésre, fűtés korszerűsítésére lehet igenyelni a csokot?

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-09 - 08:49

Kedves Mónika!
Korszerűsítésre a normál CSOK nem használható fel. Erre a célra a falusi CSOK lesz igénybe vehető várhatóan július elsejétől. A falusi CSOK-kal érintett települések listáját ITT találja. Amennyiben az Ön lakóháza nem található a falusi CSOK településlistájában, akkor erre a célra lakáshitelt vehet fel. Az elérhető legkedvezőbb korszerűsítési hitelekről Szakértőink készséggel tájékoztatják, ha kitölti online adatlapunkat!

Böbi szerint:

2019-05-08 - 19:22

Üdvözlöm.
Használt házat szeretnének vásárolni. Ha az ingatlanban nincs bekötve gáz csak az utcában van, akkor már nem vehetjük igénybe a csokot?

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-09 - 13:31

Kedves Böbi!
A gázközmű megléte nem kötelező, egyedi fűtési mód is elfogadható.

Tamás szerint:

2019-05-05 - 19:11

Üdvözlöm.
A kérdésem az lenne, hogy van egy ingatlan ami (57,3) m2! De van agy fürdő, ami nincs a tervrajzon, amivel meglenne a 60 m2! 3 gyermekre szertnénk a csokot felvenni! Ez így megfelel a jogszabálynak? Egyébként fűtött a helyiség!

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-06 - 11:28

Kedves Tamás!
Csak akkor lenne a fürdőszoba figyelembe vehető, ha az ingatlan-nyilvántartásban hivatalosan is megtörténik a helyiség feltüntetése. A ház tényleges és ingatlan-nyilvántartásbeli státuszának ugyanis összhangban kell lennie.

Judit szerint:

2019-05-04 - 18:01

Üdvözlöm!
Használt házat szeretnék vasárolni a CSOK-ból 3 gyerek után. Az ingatlant 2 éve nem lakják és üres. A fűtés kályhákkal volt megoldva, illetve a fürdőszobában falra felszerelt hősugárzó van.
A kérdésem, hogy amikor az értékbecslés történik, a kályháknak bent kell lenniük az ingatlanban, vagy elég a kéménybekötés? (A vásárlást követően szeretném korszerűsíteni, így nem szeretnék kályhákat vásárolni csak azért, hogy az értékbecsléskor legyen.) A fürdőszobában a fali hősugárzót elfogadják?
És szintén mikor az értékbecslés van, akkor az ingatlanban rendnek és tisztaságnak kell lennie, vagy nem probléma, ha esetleg koszos néhol a fal, vagy a padló? (Beköltözés előtt úgyis tisztasági tatarozás lesz.)
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Judit

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-06 - 14:28

Kedves Judit!
Információink szerint az értékbecslő helyszíni szemléjekor kályhának is kell lennie a házban, hogy teljesüljön az egyedi fűtési módra vonatkozó előírás. A fali hősugárzó elfogadható, de a falra rögzített mobil hősugárzó nem. Erről bővebb információt IDE kattintva olvashat. Az ingatlannak a lakhatási igények kielégítésére alkalmasnak kell lenni.

Roxi szerint:

2019-05-02 - 10:37

Üdv.
Igényelném a csokot 3 gyerekre használt lakásra! Tavaly eladtam egy házat, ami az én nevem volt.
Ez befolyásolja?

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-03 - 13:10

Kedves Roxi!
Július elsejétől megszűnik az 5 éven belül eladott lakás árának továbbforgatására vonatkozó kötelezettség, így a tavalyi adásvétel nem befolyásolja a CSOK jogosultságot, ha július 1. után nyújtja be CSOK kérelmét. Ha eőtte, akkor továbbforgatási kötelezettsége lesz. Erről bővebb információt ITT talál.

Veronika szerint:

2019-04-24 - 22:08

Ha a szennyvízelvezetés nincs kiépítve egy faluban, de csokra vásárolható házak vannak ott. Abban az esetben, ha emésztőgödör van, az megfelel a csok elvárásoknak?

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-25 - 11:25

Kedves Veronika!
Ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, elfogadható, ha a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik.

Lilla szerint:

2019-04-10 - 20:45

Köszönöm a választ! Azt meg tudná írni, hogy mely jogszabályhely alapján nem fogadják el? Mert a CSOK rendelet alapján még a kamrát is számításba lehet venni. A víznek utánanézünk.

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-11 - 13:22

Kedves Lilla!
A CSOK rendelet tartalmazza, hogy a hasznos alapterület a lakáson belül közvetlenül megközelíthető, meghatározott helyiségek hasznos alapterülének összege.

Lilla szerint:

2019-04-10 - 09:58

Az lenne a kérdésem, hogy a CSOK igénylése szempontjából akadály az, ha az egyik szobának külön bejárata van? (Itt is van külön fűtés, és a főépülettel teljesen egybe van építve, csak külön ajtón lehet bemenni az udvarról.) Illetve a bevizsgált, és a házba bevezetett forrásvíz megfelelő vagy kell vezetékes víz a vezetékes csatorna mellé?

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-10 - 14:23

Kedves Lilla!
Az udvarról, külön bejáraton megközelíthető szoba sajnos nem vehető figyelembe el CSOK igénylésnél.
Ha a településen (településrészen) nincs közműves ivóvíz-szolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút fogadható el. A házba bevezetett forrásvíz elfogadhatóságával kapcsolatban célszerű lenne az illetékes minisztérium állásfoglalását kérni.

Anikó szerint:

2019-04-10 - 09:12

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy a párom büntetett előéletű, én pedig BAR listás vagyok. Falun vehetnénk-e használt lakást 60 nm-est önerővel? 3 gyermekeünk van.
Meg van határozva az ár, hogy mennyi a minimum?

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-10 - 14:24

Kedves Anikó!
A BAR lista nem, de a büntetett előélet kizárja a CSOK jogosultságot.

András szerint:

2019-04-09 - 20:39

Üdvözlöm!
A megvásárolni kívánt ingatlanom gszk2 övezetben van. Most kérik meg rá a lakhatásit. Ha lakásként lesz nyilvántartva vagy szolgálati lakásként, akkor is igényelhető rá a csok? Akkor is ha ez gszk övezet?

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-10 - 14:26

Kedves András!
Azt kellene tudni, hogy az építési engedélyt mire adták ki és a használatbavételi engedély mire kerül kiadásra. Ha lakásra, akkor véleményünk szerint igényelhető lesz a CSOK.

Szilvi szerint:

2019-03-30 - 15:32

Egyedülállóként hogyan igényelhető a csok?

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-03 - 14:17

Kedves Szilvi!
Egyedülállóként csak meglévő gyermek után igényelhető a CSOK. A használt lakásra vonatkozó CSOK feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.

Krisztián szerint:

2019-03-29 - 13:21

Munkahely nékül hogyan lehetne elintézni?

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-29 - 13:43

Kedves Krisztián!
Használt lakás vásárlása esetén a CSOK jogosultsághoz az igénylők legalább egyikének rendelkeznie kell minimum 180 napos folyamatos TB jogviszonnyal, melyben legfeljebb 30 nap megszakítás lehet.

József szerint:

2019-03-18 - 17:31

Jó napot!
Új ház vásárlása esetén, ha a műszaki leírásában leírtakhoz képest eltérés történt a kivitelezés során az kizárhatja a CSOK folyósítást? A változás a fűtésrendszert érinti, mert az eredeti tervekről eltérően nem infrás-, hanem levegő-víz hőszivattyús fűtés került beépítésre, illetve nincs naplemente sem, ami a tervekben szintén szerepelt. További változás, hogy az alaprajzon szerepel egy kamra is, amit mi – mivel még kis mértékben lehet változtatni a belső elrendezésen – nem szeretnénk.
Válaszát köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-19 - 22:42

Kedves József!
A leírt változtatások véleményünk szerint nem zárják ki a CSOK folyósítást.

Gábor szerint:

2019-03-14 - 18:28

Jó napot!
Ha az egyik szoba 12 nm-nél kisebb (de ugyanúgy központi fűtésről fűtött), akkor az nem számít bele a hasznos alapterületbe?

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-18 - 09:43

Kedves Gábor!
A fűtött szoba attól, hogy 12 m2-nél kisebb alapterületű, még figyelembe vehető a hasznos alapterület számításánál.

Sanyi szerint:

2019-03-10 - 16:05

Tisztelt cim.
A kérdésem: a tulajdoni lapnak tisztának kell-e lennie? Amire gondolok, örökölt ingatlan, két testvér. Az egyiknek van rajta terhelés kb. 380.000 Ft. Az ingatlant 5 millióért adnák.
Kérdésem az, így igényelhető a csok?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-11 - 08:13

Kedves Sanyi!
Terhelt ingatlan vásárlásához is igényelhető CSOK és lakáshitel egyarán. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel- és CSOK ügyintézést!

Tibor szerint:

2019-03-10 - 00:16

Kell-e ma komfortfokozathoz tartozó víz, szennyvíz gyűjtő, vagy központi vezeték rákötés?
Mi történt abban az esetben, ha a fürdő és wc nincs vezetékre kötve és nincs gyűjtő sem.
Így törvényes a csok felvétele vagy csalás történt?

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-13 - 14:38

Kedves Tibor!
A CSOK jogosultsághoz szükséges a közműves szennyvízelvezetés, vagy ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban kell, hogy történjen. A fürdőszobában előírás a vízvételi lehetőség.

József szerint:

2019-03-08 - 08:07

Üdvözlöm,
Szeretnék egy családi házat építeni, és igénybe venni hozzá a CSOKot. Az egyetlen kérdéses dolog, hogy 4 szoba van a tervben, ebből 3 db 10 nm, 1 db 11,97 nm, tehát éppen 12 nm alatt.
Viszont van még egy amerikai konyhás nappali, ahol a nappali rész 20,5 nm, a konyha pedig 18 nm.
Ez így megfelel annak a feltételnek, hogy 1 szobának legalább 12 nm-nek kell lenni?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-13 - 00:20

Kedves József!
Igen, megfelel. A nappali is figyelembe vehető e tekintetben.

P-né szerint:

2019-02-26 - 19:52

Jó napot!
A házat, amit szeretnénk megvenni csok-ra, már jó pár éve nem lakják. Ebből kifolyólag koszos a fal, ráférne egy festés, de az eladó nem szeretne rákölteni.
Kérdésem: ezért elutasíthatnak?

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-27 - 23:32

Kedves Asszonyom!
Az ingatlannak meg kell felelni a lakhatási feltételeknek. Azt, hogy ez teljesül-e adott esetben, az értékbecslő állapítja meg helyszíni szemlét követően.

Edina szerint:

2019-02-25 - 12:43

Üdv.
Passzív BAR listán vagyok. Házat szeretnénk venni csokkal. 2 gyerek van, de szeretnénk még egyet. Jelenleg gyeden vagyok, szeptembertől újra dolgozom.
A kérdés: mire számithatok, kaphatok-e egyáltalán bármiféle támogatást, itt a csokra gondolok és persze hogy ha igen, mennyit.
Válszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-12 - 13:26

Kedves Edina!
A BAR lista nem zárja ki a CSOK jogosultságot. Amennyiben a további CSOK feltételek is teljesülnek, jogosult lehet a támogatára. A használt lakásra vonatkozó CSOK feltételeket IDE kattintva, a falusi CSOK eddig ismert részleteit ITT tekintheti meg.

Gabriella szerint:

2019-02-22 - 08:24

Egy gyerekre szeretnénk felvenni a csok-ot.
Lehetséges-e, ha én büntetett előéletű vagyok? Milyen lehetőségek vannak?
Előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-08 - 13:18

Kedves Gabriella!
A büntetett előélet sajnos kizárja a CSOK jogosultságot.

Gábor szerint:

2019-02-21 - 17:18

Üdvözlöm!
Kinéztünk egy házat, ami 134 m2. 3 gyerek után szeretnénk igénybe venni a csok-ot. A fűtési mód vegyes és gáz központi fűtés, de ebben a 2 generációs házban csak az egyik felében van kiépítve. Kb. 65 m2-en. A másik részhez is tartozik egy ikerkémény, de nincs belekötve sem kályha, sem bármilyen fűtés. Ezt így elfogadják a csoknál? A többi feltételnek bőven megfelel.
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-08 - 10:41

Kedves Gábor!
Ha az ingatlan rendelkezik fűthető szobával, de nem minden szoba fűtött, akkor a hasznos alapterületbe kizárólag a fűtött szobák alapterülete számítható be. Ha az ingatlan így is eléri a CSOK jogosultsághoz szükséges minimális hasznos alapterületet, akkor a kedvezmény igénybe vehető.
Amennyiben azonban hitelt is igényelnének a CSOK mellé, úgy feltétlenül javasoljuk, hogy előzetesen egyeztessenek az érintett hitelintézettel, hogy az ingatlan hitelfedezetként is elfogadható-e ebben a formában.
További személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK- és hitelügyintézést is!

Péter szerint:

2019-02-21 - 09:00

Üdvözletem,
érdeklődnék, hogy amennyiben egy budapesti használt panellakás távfűtéses, kell-e vizsgálni külön a fűtés meglétét a fürdőszobai helyiségben? Tudomásom szerint, amennyiben távfűtés van, abban az esetben az egy magasabb komfort szint a fűtés tekintetében mint az egyedi fűtés, így a helyiségenkénti fűtés meglététől el lehet tekinteni, ez igaz?

Amennyiben nem, abban az esetben a fűrdőszóbában az épület szerkezetbe beépített hősugárzó, mely ahálózatba csatlakozik (nem konnektoros) kielégíti-e a feltételt.

Kösznöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-08 - 10:38

Kedves Péter!
Információink szerint több lakást érintő, központi fűtési rendszerrel (házközponti fűtés/távfűtés/tömbfűtés) rendelkező lakások esetén a fűtési módból következően a teljes lakás fűthetősége teljesül.

Gergő szerint:

2019-02-20 - 11:41

Üdvözlöm!
Érdeklődnék, ha a csok támogatást és az első házasok utáni támogatást igénylem, akkor azt felhasználhatom újépítésű házra? 3 kiskorú gyermekünk van.
Köszönöm a választ.

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-07 - 13:49

Kedves Gergő!
A támogatások új építésű házra is felhasználhatók. A fiatal házasok gyermekvállalási támogatásának pontos részletei azonban majd csak a vonatkozó kormányrendelet kihirdetése után válnak ismertté, amiről honlapunkon is be fogunk számolni.

István szerint:

2019-02-19 - 19:49

Helló!
Olyan kérdésem lenne, hogyha 58 nm, de az alagsor is kb. 58 nm, akkor 3 gyerekre megfel-e vagy csak a felsőt számolják?
Köszönöm a választ előre is.

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-07 - 12:51

Kedves Istán!
Az alagsori helyiségeket sajnos nem lehet figyelembe venni a hasznos alapterület számításánál.

Jolán szerint:

2019-02-15 - 14:24

Ha 3 gyerekre szeretném igényelni a használt lakás vásárlását, de pont 60 négyzetméter, akkor az megfelelő?

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-21 - 14:21

Kedves Jolán!
Ha a használt lakás hasznos alapterülete eléri a 60 m2-t, akkor igényelhető a CSOK. A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Károly szerint:

2019-02-01 - 15:35

Üdvözletem!
Ha jelenleg a vásárolandó házban ki lett kötve a villanyszolgáltatás, az kizárja a támogatás igénybevételét?

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-07 - 14:15

Kedves Károly!
A CSOK jogosultsághoz az értékbecslő helyszíni szemléjekor már működő hálózatnak kell lenni.

Irénke szerint:

2019-01-21 - 13:44

Tisztelt Szakértő!
Használt lakás vásárlásához szeretnénk igénybe venni a meglévő 4 gyermek után járó csok-ot. Az ingatlan érték 17 millió Ft, amihez lenne kb. 4 millió Ft önerő + a csok+hitel. Én gyesen vagyok jelenleg és aktív BAR listás. A párom nem a gyermekeim vér szerinti apja és közös lakcímünk sincs még, a megvásárolt lakás lenne közös lakásunk. A párom folyamatos munkaviszonyban áll, hitelképesnek bírálták.
Kérdésem :
1. Ha a hitel részt a párom egymaga igényeli, én önerővel szállok be a lakásba, megkaphatjuk-e a csokot?
2. Igényelheti-e a párom a fennmaradó hitel részt egyedül?
3. Eddig nem volt közös lakcímünk és mint élettársak (késöbb házastársak) igényelhetjük-e az én vér szerinti 4 gyermekem után a csok-ot?
Köszönöm a válaszokat, szép napot!

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-22 - 12:49

Kedves Irénke!
CSOK és hiteligénylésre élettársak, házastársak együttes igénylés esetén lehetnek jogosultak. Az aktív KHR miatt azonban Ön nem lehet hitelképes. Arra sajnos nincs lehetőség, hogy a hitelügyletben csak párja, a CSOK ügyletben pedig mindketten részt vesznek.
Bankpartnereink egyikénél arra van lehetőség, hogy adósként csak párja szerepel a hitelügyletben, Ön csak zálogkötelezett lenne, ez esetben nem jelentene problémát az aktív KHR. Az ilyen típusú ügylethez viszont nem kapcsolódhat CSOK igénylés, tehát a támogatást nem tudnák igénybe venni. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Krisztina szerint:

2019-01-15 - 12:47

Köszönöm a gyors választ! Mivel már az összes jogszabályt végignéztem a csok feltételek és a láthatóság kérdésében, így szeretném megkérdezni, hogy ezt pontosan hol találom meg így leírva?

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-15 - 13:10

Kedves Krisztina!
Ezekre a részletekre a kormányrendelet nem tér ki, banki értékbecslőtől származó információ.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések