Milyen feltételeknek kell megfelelnie a CSOK-kal vásárolt használt lakásnak? - Hitelnet.hu

Milyen feltételeknek kell megfelelnie a CSOK-kal vásárolt használt lakásnak?

Mint ismeretes a CSOK használt lakás esetén vásárláshoz, lakáscseréhez és bővítéshez igényelhető. Az igénylés általános feltételein túl számos gyakorlati kérdés merül fel a használt lakáshoz kapcsoló CSOK igényléssel kapcsolatban: vajon vásárlásához igényelhető-e a kedvezmény, milyen fokú közművesítettséggel kell rendelkeznie az ingatlannak, stb. Többek között ezekre a kérdésekre ad választ az alábbi összefoglaló.

Tanyára igényelhető a CSOK?

A CSOK rendelet értelmében használt lakás esetében a kedvezmény lakásvásárláshoz, lakáscseréhez és lakásbővítéshez igényelhető. Lakásnak az az ingatlan minősül a hozzá tartozó földrészlettel együtt, melyet az ingatlan-nyilvántartásban lakásként vagy lakóházként tartanak nyilván. Ebből következően a tulajdoni lapon tanyaként, zártkertként, gazdasági épületként nyilvántartott ingatlan CSOK-kal történő finanszírozására nincs lehetőség.

fogalma: csereszerződéssel vásárolt lakás, ha egyidejűleg két adásvétel történik, melynek során az egyik lakás eladója a másik lakás vevőjévé válik, és ugyanez történik a másik lakás tekintetében is.

Milyen követelményeknek kell eleget tennie a CSOK-kal finanszírozott lakásnak?

Azon túl, hogy az ingatlan-nyilvántartásban lakásként vagy lakóházként van feltüntetve, az alábbiakkal kell rendelkeznie:

  • 12 m2-nél nagyobb alapterületű szobával és főzőhelyiséggel – főzőhelyiség hiányában további legalább 4 m2 alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel – továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel,
  • közműves villamos energia-szolgáltatással,
  • egyedi fűtési móddal,
  • közműves szennyvízelvezetéssel – ennek hiányában a szennyvíz elhelyezése és tisztítása a jogszabályi előírásoknak megfelelően történik,
  • közműves ivóvíz-szolgáltatással – ennek hiányában a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van.

FONTOS!

A fűtés szempontjából a központi fűtéssel vagy távfűtéssel rendelkező lakóingatlanok is megfelelőek.

Milyen további feltételeket ír elő a CSOK rendelet a lakásra vonatkozóan?

  • A vételár nem haladhatja meg a 35 millió forintot. Az adásvételi szerződésben szereplő vételár legfeljebb 20%-kal haladhatja meg a hitelintézet által megállapított forgalmi értéket.
  • A hasznos alapterületnek el kell érnie:

1 gyermek esetén a 40 m2-t,

2 gyermek esetén az 50 m2-t,

3 gyermek esetén a 60 m2-t,

4 vagy több gyermek esetén a 70 m2-t.

Hasznos alapterület: a lakáson, mint önálló rendeltetési egységen belül a következő helyiségek alapterületének összege, amelyben a belmagasság legalább 1,90 méter: előszoba, közlekedő, nappali, hálószoba, étkező, konya, étkezőkonyha, fürdőszoba, WC, kamra, tároló, gardrób, mosókonyha, kazánhelyiség és egyéb fűthető helyiség ide nem értve a gépjárműtárolót és a pinceszinti helyiség alapterületét.

  • A lakásnak a lakhatási igények kielégítésére alkalmasnak kell lenni.

Hogyan kell igazolni, hogy a lakás a lakhatási igények kielégítésére alkalmas?

A lakhatási igények kielégítésére való alkalmasságot a hitelintézetek helyszíni szemle keretében, szemrevételezéssel vizsgálják. Az alkalmasságot az értékbecslési szakvéleményben rögzítik. Ha azonban a helyszíni szemle alapján a lakás nem alkalmas a lakhatási igények kielégítésére, akkor az igénylő szakvéleménnyel igazolhatja az alkalmasságot. E statikai szakvélemény megléte esetén a hitelintézet nem utasíthatja el a kérelmet a lakhatási igények kielégítésére való alkalmatlanságra hivatkozva.

FONTOS!

Amennyiben a CSOK-kal finanszírozni kívánt lakást a vevő szeretné felújítani, s az eladó hozzájárulásával a felújítást a kérelem hitelintézethez történő benyújtását követően, de még a tulajdonba kerülés előtt megkezdi, ügyelni kell arra, hogy az értékbecslő által végzett helyszíni szemle megtörténtekor is teljesülnie kell a lakás lakhatóságával kapcsolatos feltételeknek. A lakásnak ekkor is rendelkeznie kell például ivóvízellátással, egyedi fűtési móddal, stb. Ha a felújítási munkálatok miatt éppen a helyszíni szemle időpontjában – átmenetileg ugyan, de – nincs ivóvíz, akkor a lakás nem felel meg a CSOK követelményeknek. Ebből következően tehát a felújítást a helyszíni szemle előtt nem javasolt elkezdeni.

kalkulátor

Babaváró hitel kalkulátor

Akár kamatmentes hitel ingatlanfedezet nélkül

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2017. június 20. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Bea szerint:

2019-09-13 - 12:33

Statikus vélemény alapján, ami hozáteszem, hogy jó lakható állapotú az ingatlan, elutasíthatják még egyszer a csok KÉRELMÜNKET?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-16 - 09:30

Kedves Bea!
Ha a statikai szakvélemény alapján az ingatlan alkalmas a lakhatási igények kielégítésére, akkor a lakhatási igények kielégítésére való alkalmatlanságra hivatkozással a hitelintézet nem utasíthatja el a kérelmet.

Krisztina szerint:

2019-09-06 - 22:11

Üdvözlöm!
Ha falusi Csokot szeretnénk igényelni, de nincs vízóra a választott ingatlanban (volt, de levették), értékbecslésnél kizáró ok lehet? Esetleg ha a költségvetésbe beírjuk és vállaljuk a visszakötést, az megfelelő?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-09 - 08:50

Kedves Krisztina!
Vízvételi lehetőségnek kell lenni legalább a konyhában már a falusi CSOK kérelem benyújtásakor is. Vízóra szintén szükséges. Nem elegendő, ha a költségvetésbe írják be és vállalják a visszakötést.

Szilvia szerint:

2019-09-04 - 22:12

Kedves Válaszadók
Szeretnénk venni egy házat csok + önerő + hitelből. Eddig teljesen boldogok voltunk, de szembe jött egy állítás, miszerint a konyhában csak szabadtérre néző ablak elfogadott. Amit mi kinéztünk, teljes összkomfortos, nagy, abszolút lakható azonnal, annyi csak, hogy a konyha az előszobába nyílik.
Ez okozhat gondot?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-05 - 08:54

Kedves Szilvia!
Ha a rendeltetésének megfelelő mennyiségű friss levegő utánpótlás (légcsere) a hozzákapcsolódó közvetítő téren keresztül a természetes szellőzéssel azonos mértékben biztosítható, akkor információink szerint nem probléma, ha a konyhában nincs ablak. Ezzel kapcsolatban további pontos tájékoztatást a banki értékbecslő tudna adni.

P-né szerint:

2019-08-30 - 00:09

Kérdésem az lenne, hogy falusi csok esetében úgy, hogy csokot igényeljük csak, hitelt nem, mert azt önerőből fizetjük, ilyen esetben a házfelértékelő azt nézi, hogy a csok összegét eléri-e a házérték, vagy az adásvételi vételárának kell, hogy megfeleljen a ház értéke?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-17 - 09:20

Kedves Asszonyom!
Az értékbecslő az adásvételi szerződésben szereplő vételárat és az aktuális piaci összehasonlító értékeket veszi alapul a ház értékének megállapítása során. A CSOK rendelet azonban rögzíti, hogy a lakás vételára legfeljebb 20 százalékkal haladhatja meg a hitelintézet által megállapított forgalmi értéket.

Zsuzsa szerint:

2019-08-26 - 20:41

Üdvözlet.
A hasznos m2 alapterület a lakásokra volt írva, az önálló házaknál mennyinek kell lennie?
Köszönettel.

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-27 - 11:07

Kedves Zsuzsa!
Használt ingatlanok esetében nincsen különbség az elvárt hasznos alapterületet illetően lakás és családi ház között.

Cintia szerint:

2019-08-18 - 08:03

A szobáknak és a fürdőszobanak fűthetőnek kell lennie?

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-18 - 23:32

Kedves Cintia!
A szobáknak és a fürdőszobának fűthetőnek kell lenni CSOK jogosultsághoz.

Andrea szerint:

2019-08-02 - 22:30

Kérdezni szeretném:
Megfelelnek-e az állami támogatású új hitelnek és csok-nak a következők?
1. A szoba ablaka a közlekedőre nyílik (nem szabadtérre), onnan lévő ablak kinyitása által lehet szellőztetni. (Parasztház, aminek a tornáca be lett építve végig ablakkal).
2. Mit jelent a térbővítmény?
3. Ha a becslés által leírtak szerint nem komfortos: Idézem: “igénylő szakvéleménnyel igazolhatja az alkalmasságot. E statikai szakvélemény megléte esetén a hitelintézet nem utasíthatja el a kérelmet a lakhatási igények kielégítésére való alkalmatlanságra hivatkozva.” Honnan és milyen szakvéleményt kell kérni?
4. Azt nem értem, hogy miért kitevés, ha nem szabadtérre nyílik a szobának az ablaka? Miért kell önálló szellőztetés, ha a “normál” hitelnél nem kitevő, sarkalllatos pont?
Köszönöm előre is a válaszokat!

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-07 - 10:33

Kedves Andrea!
1. Legalább egy 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával kell, hogy rendelkezzen az ingatlan. Véleményünk szerint az nem probléma, ha annak ablaka em szabad térre nyílik. A huzamos tartózkodásra szolgáló helyiség közvetett természetes szellőzésű lehet, ha a rendeltetésének megfelelő mennyiségű friss levegő utánpótlás (légcsere) a hozzákapcsolódó közvetítő téren keresztül a természetes szellőzéssel azonos mértékben biztosítható.
2. A főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótér, térbővület – azt jelenti, hogyha nincs konyha helyiség a lakásban, akkor legyen egy ilyen helyiségrész (térbővület), amely lehetővé teszi a főzést és önálló szellőzésű.
3. A közművekre vonatkozó előírt feltételeknek mindenképp meg kell, hogy feleljen az ingatlan. Ha a helyszíni szemle során azonban a hitelintézet megállapítja, hogy a lakás a lakhatási igények kielégítésére nem alkalmas, az igénylő a hitelintézet részére statikai szakvéleménnyel igazolhatja a lakás lakhatási igények kielégítésére való alkalmasságát. A szakvéleményt statikus szakember készíti el.

Zoltán szerint:

2019-07-28 - 20:46

Azt szeretném megkérdezni, hogy vályog építésű ingatlanra fel lehet-e venni a csokot, ha más kritériumnak mindennek megfelel az előírtak alapján.
Előre is köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-29 - 14:39

Kedves Zoltán!
Vályogház csak abban az esetben felel meg az előírásoknak, ha van vízszigetelés, valamint a ház körül járda és csapadékvíz elvezetés.

Vivien szerint:

2019-07-18 - 10:06

Üdv!
A korszerűsítésre igényelhető falusi csokra a 2x 15.000 Ft-os helyszíni szemle díját visszautalják, amennyiben megvalósult a támogatás? Vagy az mindenképp minket terhel?

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-19 - 09:27

Kedves Vivien!
A helyszíni szemle díja az igénylőt terheli.

Klára szerint:

2019-07-16 - 21:14

Kedves válaszadó!
Használt lakást vásárolnánk. Férjem khr-en van, így nővérem az adós, férje és én adóstárs. Tulajdonos a férjem és én leszünk, viszont a férjem kihagyva a hitelügyletből khr miatt.
Kérdésem: 1.430.000 Ft csokot hogyan vehetjük igénybe önerőnek? Azt is a nővéremnek kell igényelnie vagy azt már rendezhetjük közösen?
Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-12 - 08:52

Kedves Klára!
A CSOK igénylést az adásvételi szerződésen fel kell tüntetni. A támogatást igénylői kizárólag a támogatott személyek lehetnek.

Ágnes szerint:

2019-07-15 - 15:57

Jó napot kívánok!
Érdeklődni szeretnék, hogy a csok igénybevételénél a belmagasság a használt ingatlannál 1.90 m elég-e? Mert a pénzügyes úr, aki segíteni akkar a csok és a hitel felvételében azt mondta, hogy 2.5 m-nek kell lenni a csokhoz a belmagasságnak és hogy csok nélkül vegyünk fel hitelt!

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-14 - 12:52

Kedves Ágnes!
Használt lakások esetében a CSOK jogosultsághoz elegendő az 1,90 méteres belmagasság. További szeméyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK- és hitelügyintézést is!

Inez szerint:

2019-07-14 - 18:39

Üdv!
Érdeklődni szeretnék, hogy igénybe szeretném venni a csokot használt lakásvásárlásra. 3 gyermekre szeretnem igénybe venni, de BAR listán vagyok.
Így lehetséges-e, hogy igénybe vegyem hitel nélkül?

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-14 - 22:52

Kedves Inez!
A BAR lista nem zárja ki a CSOK-ra való jogosultságot, ha nem kapcsolódik hozzá hitelfelvétel.

Andrea szerint:

2019-07-12 - 00:17

Eladtuk a CSOK-os ingatlanunkat és úgy döntöttünk, hogy nem áthelyezést kérünk, hanem visszafizetés után újra igényeljük. Amit kinéztünk ingatlant csak úgy lesz meg a hasznos min. 60 m2, ha a 18 m2 szuterént is valamilyen százalékban beszámítja az értékbecslő.
Erre mi a gyakorlat? Szuterént milyen arányban számolja be az értékbecslő? (Ott nincs meg az 1,9 M.)

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-16 - 13:04

Kedves Andrea!
Ha nincs meg az 1,9 méter belmagasság, akkor a szuterén alapterülete véleményünk szerint nem fog beleszámítani a hasznos alapterületbe.

Katalin szerint:

2019-07-10 - 20:54

Használt lakóházat szeretnénk venni, amire igényelnék a csok támogatást!
A kérdés, hogy bútorozott kell legyen az ingatlan? A konyha mit kell, hogy tartalmazzon (bútor, hűtő kell)?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-17 - 08:23

Kedves Katalin!
Nem feltétel, hogy bútorozott legyen a lakás. A konyhában főzési és vízvételi lehetőségnek kell lenni, konyhabútor, hűtő nem feltétel.

Tímea szerint:

2019-07-10 - 05:01

Üdvözlöm!
CSOK igénybevételével szeretnénk kertes házat vásárolni, aminek az udvarán üzlethelyiséget szeretnék kialakítani, ezt már önerőből, viszont ez a cím lenne a székhelyem is, mint vállalkozó.
Lehetséges?
Van bármilyen kikötés ezzel kapcsolatban?

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-11 - 15:08

Kedves Tímea!
A vonatkozó kormányrendelet értelmében a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelemben az igénylő teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan, büntetőjogi felelősség vállalásával nyilatkozik arról, ha az állam javára bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom fennállása alatt a kedvezményből vásárolt vagy épített új lakást
a) a legalább többségi tulajdonában álló gazdasági társaság – ide nem értve a részvénytársaságot -, illetve
b) az általa folytatott egyéni vállalkozói tevékenység
székhelyeként a cégnyilvántartásba, illetve az egyéni vállalkozók nyilvántartásába be kívánja jelenteni.
Az igénylő a fenti nyilatkozatot akkor teheti meg, ha a családi otthonteremtési kedvezményből vásárolt vagy épített új lakás megszerzésének költségeihez nem vett korábban igénybe az 1407/2013/EU bizottsági rendelet szerinti csekély összegű (de minimis), illetve ezen jogcímtől eltérő jogcímen az európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló 37/2011. (III. 22.) Korm. rendelet 2. § 1. pontja szerinti állami támogatást.

Zoltán szerint:

2019-07-09 - 18:52

A korszerűsítés megtörténte utáni helyszíni szemle díját meg tudnák nekem mondani?

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-09 - 22:47

Kedves Zoltán!
A helyszíni szemle díja kb. 15.000 Ft.

Gyöngyi szerint:

2019-07-08 - 12:32

Jó napot!
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy ha a konyha külön bejáratú, de a házhoz van építve, igényelhető-e rá bármely csok?

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-23 - 14:13

Kedves Gyöngyi!
A konyhának a házból közvetlenül megközelíthetőnek kell lennie. A külön bejáratú konyha sajnos nem vehető figyelembe CSOK igénylésnél.

Mónika szerint:

2019-05-09 - 07:10

Jó napot!
Ablak kicserélésre, fűtés korszerűsítésére lehet igenyelni a csokot?

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-09 - 08:49

Kedves Mónika!
Korszerűsítésre a normál CSOK nem használható fel. Erre a célra a falusi CSOK lesz igénybe vehető várhatóan július elsejétől. A falusi CSOK-kal érintett települések listáját ITT találja. Amennyiben az Ön lakóháza nem található a falusi CSOK településlistájában, akkor erre a célra lakáshitelt vehet fel. Az elérhető legkedvezőbb korszerűsítési hitelekről Szakértőink készséggel tájékoztatják, ha kitölti online adatlapunkat!

Böbi szerint:

2019-05-08 - 19:22

Üdvözlöm.
Használt házat szeretnének vásárolni. Ha az ingatlanban nincs bekötve gáz csak az utcában van, akkor már nem vehetjük igénybe a csokot?

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-09 - 13:31

Kedves Böbi!
A gázközmű megléte nem kötelező, egyedi fűtési mód is elfogadható.

Tamás szerint:

2019-05-05 - 19:11

Üdvözlöm.
A kérdésem az lenne, hogy van egy ingatlan ami (57,3) m2! De van agy fürdő, ami nincs a tervrajzon, amivel meglenne a 60 m2! 3 gyermekre szertnénk a csokot felvenni! Ez így megfelel a jogszabálynak? Egyébként fűtött a helyiség!

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-06 - 11:28

Kedves Tamás!
Csak akkor lenne a fürdőszoba figyelembe vehető, ha az ingatlan-nyilvántartásban hivatalosan is megtörténik a helyiség feltüntetése. A ház tényleges és ingatlan-nyilvántartásbeli státuszának ugyanis összhangban kell lennie.

Judit szerint:

2019-05-04 - 18:01

Üdvözlöm!
Használt házat szeretnék vasárolni a CSOK-ból 3 gyerek után. Az ingatlant 2 éve nem lakják és üres. A fűtés kályhákkal volt megoldva, illetve a fürdőszobában falra felszerelt hősugárzó van.
A kérdésem, hogy amikor az értékbecslés történik, a kályháknak bent kell lenniük az ingatlanban, vagy elég a kéménybekötés? (A vásárlást követően szeretném korszerűsíteni, így nem szeretnék kályhákat vásárolni csak azért, hogy az értékbecsléskor legyen.) A fürdőszobában a fali hősugárzót elfogadják?
És szintén mikor az értékbecslés van, akkor az ingatlanban rendnek és tisztaságnak kell lennie, vagy nem probléma, ha esetleg koszos néhol a fal, vagy a padló? (Beköltözés előtt úgyis tisztasági tatarozás lesz.)
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Judit

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-06 - 14:28

Kedves Judit!
Információink szerint az értékbecslő helyszíni szemléjekor kályhának is kell lennie a házban, hogy teljesüljön az egyedi fűtési módra vonatkozó előírás. A fali hősugárzó elfogadható, de a falra rögzített mobil hősugárzó nem. Erről bővebb információt IDE kattintva olvashat. Az ingatlannak a lakhatási igények kielégítésére alkalmasnak kell lenni.

Roxi szerint:

2019-05-02 - 10:37

Üdv.
Igényelném a csokot 3 gyerekre használt lakásra! Tavaly eladtam egy házat, ami az én nevem volt.
Ez befolyásolja?

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-03 - 13:10

Kedves Roxi!
Július elsejétől megszűnik az 5 éven belül eladott lakás árának továbbforgatására vonatkozó kötelezettség, így a tavalyi adásvétel nem befolyásolja a CSOK jogosultságot, ha július 1. után nyújtja be CSOK kérelmét. Ha eőtte, akkor továbbforgatási kötelezettsége lesz. Erről bővebb információt ITT talál.

Veronika szerint:

2019-04-24 - 22:08

Ha a szennyvízelvezetés nincs kiépítve egy faluban, de csokra vásárolható házak vannak ott. Abban az esetben, ha emésztőgödör van, az megfelel a csok elvárásoknak?

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-25 - 11:25

Kedves Veronika!
Ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, elfogadható, ha a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik.

Lilla szerint:

2019-04-10 - 20:45

Köszönöm a választ! Azt meg tudná írni, hogy mely jogszabályhely alapján nem fogadják el? Mert a CSOK rendelet alapján még a kamrát is számításba lehet venni. A víznek utánanézünk.

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-11 - 13:22

Kedves Lilla!
A CSOK rendelet tartalmazza, hogy a hasznos alapterület a lakáson belül közvetlenül megközelíthető, meghatározott helyiségek hasznos alapterülének összege.

Lilla szerint:

2019-04-10 - 09:58

Az lenne a kérdésem, hogy a CSOK igénylése szempontjából akadály az, ha az egyik szobának külön bejárata van? (Itt is van külön fűtés, és a főépülettel teljesen egybe van építve, csak külön ajtón lehet bemenni az udvarról.) Illetve a bevizsgált, és a házba bevezetett forrásvíz megfelelő vagy kell vezetékes víz a vezetékes csatorna mellé?

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-10 - 14:23

Kedves Lilla!
Az udvarról, külön bejáraton megközelíthető szoba sajnos nem vehető figyelembe el CSOK igénylésnél.
Ha a településen (településrészen) nincs közműves ivóvíz-szolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút fogadható el. A házba bevezetett forrásvíz elfogadhatóságával kapcsolatban célszerű lenne az illetékes minisztérium állásfoglalását kérni.

Anikó szerint:

2019-04-10 - 09:12

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy a párom büntetett előéletű, én pedig BAR listás vagyok. Falun vehetnénk-e használt lakást 60 nm-est önerővel? 3 gyermekeünk van.
Meg van határozva az ár, hogy mennyi a minimum?

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-10 - 14:24

Kedves Anikó!
A BAR lista nem, de a büntetett előélet kizárja a CSOK jogosultságot.

András szerint:

2019-04-09 - 20:39

Üdvözlöm!
A megvásárolni kívánt ingatlanom gszk2 övezetben van. Most kérik meg rá a lakhatásit. Ha lakásként lesz nyilvántartva vagy szolgálati lakásként, akkor is igényelhető rá a csok? Akkor is ha ez gszk övezet?

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-10 - 14:26

Kedves András!
Azt kellene tudni, hogy az építési engedélyt mire adták ki és a használatbavételi engedély mire kerül kiadásra. Ha lakásra, akkor véleményünk szerint igényelhető lesz a CSOK.

Szilvi szerint:

2019-03-30 - 15:32

Egyedülállóként hogyan igényelhető a csok?

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-03 - 14:17

Kedves Szilvi!
Egyedülállóként csak meglévő gyermek után igényelhető a CSOK. A használt lakásra vonatkozó CSOK feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.

Krisztián szerint:

2019-03-29 - 13:21

Munkahely nékül hogyan lehetne elintézni?

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-29 - 13:43

Kedves Krisztián!
Használt lakás vásárlása esetén a CSOK jogosultsághoz az igénylők legalább egyikének rendelkeznie kell minimum 180 napos folyamatos TB jogviszonnyal, melyben legfeljebb 30 nap megszakítás lehet.

József szerint:

2019-03-18 - 17:31

Jó napot!
Új ház vásárlása esetén, ha a műszaki leírásában leírtakhoz képest eltérés történt a kivitelezés során az kizárhatja a CSOK folyósítást? A változás a fűtésrendszert érinti, mert az eredeti tervekről eltérően nem infrás-, hanem levegő-víz hőszivattyús fűtés került beépítésre, illetve nincs naplemente sem, ami a tervekben szintén szerepelt. További változás, hogy az alaprajzon szerepel egy kamra is, amit mi – mivel még kis mértékben lehet változtatni a belső elrendezésen – nem szeretnénk.
Válaszát köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-19 - 22:42

Kedves József!
A leírt változtatások véleményünk szerint nem zárják ki a CSOK folyósítást.

Gábor szerint:

2019-03-14 - 18:28

Jó napot!
Ha az egyik szoba 12 nm-nél kisebb (de ugyanúgy központi fűtésről fűtött), akkor az nem számít bele a hasznos alapterületbe?

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-18 - 09:43

Kedves Gábor!
A fűtött szoba attól, hogy 12 m2-nél kisebb alapterületű, még figyelembe vehető a hasznos alapterület számításánál.

Sanyi szerint:

2019-03-10 - 16:05

Tisztelt cim.
A kérdésem: a tulajdoni lapnak tisztának kell-e lennie? Amire gondolok, örökölt ingatlan, két testvér. Az egyiknek van rajta terhelés kb. 380.000 Ft. Az ingatlant 5 millióért adnák.
Kérdésem az, így igényelhető a csok?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-11 - 08:13

Kedves Sanyi!
Terhelt ingatlan vásárlásához is igényelhető CSOK és lakáshitel egyarán. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel- és CSOK ügyintézést!

Tibor szerint:

2019-03-10 - 00:16

Kell-e ma komfortfokozathoz tartozó víz, szennyvíz gyűjtő, vagy központi vezeték rákötés?
Mi történt abban az esetben, ha a fürdő és wc nincs vezetékre kötve és nincs gyűjtő sem.
Így törvényes a csok felvétele vagy csalás történt?

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-13 - 14:38

Kedves Tibor!
A CSOK jogosultsághoz szükséges a közműves szennyvízelvezetés, vagy ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban kell, hogy történjen. A fürdőszobában előírás a vízvételi lehetőség.

József szerint:

2019-03-08 - 08:07

Üdvözlöm,
Szeretnék egy családi házat építeni, és igénybe venni hozzá a CSOKot. Az egyetlen kérdéses dolog, hogy 4 szoba van a tervben, ebből 3 db 10 nm, 1 db 11,97 nm, tehát éppen 12 nm alatt.
Viszont van még egy amerikai konyhás nappali, ahol a nappali rész 20,5 nm, a konyha pedig 18 nm.
Ez így megfelel annak a feltételnek, hogy 1 szobának legalább 12 nm-nek kell lenni?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-13 - 00:20

Kedves József!
Igen, megfelel. A nappali is figyelembe vehető e tekintetben.

P-né szerint:

2019-02-26 - 19:52

Jó napot!
A házat, amit szeretnénk megvenni csok-ra, már jó pár éve nem lakják. Ebből kifolyólag koszos a fal, ráférne egy festés, de az eladó nem szeretne rákölteni.
Kérdésem: ezért elutasíthatnak?

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-27 - 23:32

Kedves Asszonyom!
Az ingatlannak meg kell felelni a lakhatási feltételeknek. Azt, hogy ez teljesül-e adott esetben, az értékbecslő állapítja meg helyszíni szemlét követően.

Edina szerint:

2019-02-25 - 12:43

Üdv.
Passzív BAR listán vagyok. Házat szeretnénk venni csokkal. 2 gyerek van, de szeretnénk még egyet. Jelenleg gyeden vagyok, szeptembertől újra dolgozom.
A kérdés: mire számithatok, kaphatok-e egyáltalán bármiféle támogatást, itt a csokra gondolok és persze hogy ha igen, mennyit.
Válszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-12 - 13:26

Kedves Edina!
A BAR lista nem zárja ki a CSOK jogosultságot. Amennyiben a további CSOK feltételek is teljesülnek, jogosult lehet a támogatára. A használt lakásra vonatkozó CSOK feltételeket IDE kattintva, a falusi CSOK eddig ismert részleteit ITT tekintheti meg.

Gabriella szerint:

2019-02-22 - 08:24

Egy gyerekre szeretnénk felvenni a csok-ot.
Lehetséges-e, ha én büntetett előéletű vagyok? Milyen lehetőségek vannak?
Előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-08 - 13:18

Kedves Gabriella!
A büntetett előélet sajnos kizárja a CSOK jogosultságot.

Gábor szerint:

2019-02-21 - 17:18

Üdvözlöm!
Kinéztünk egy házat, ami 134 m2. 3 gyerek után szeretnénk igénybe venni a csok-ot. A fűtési mód vegyes és gáz központi fűtés, de ebben a 2 generációs házban csak az egyik felében van kiépítve. Kb. 65 m2-en. A másik részhez is tartozik egy ikerkémény, de nincs belekötve sem kályha, sem bármilyen fűtés. Ezt így elfogadják a csoknál? A többi feltételnek bőven megfelel.
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-08 - 10:41

Kedves Gábor!
Ha az ingatlan rendelkezik fűthető szobával, de nem minden szoba fűtött, akkor a hasznos alapterületbe kizárólag a fűtött szobák alapterülete számítható be. Ha az ingatlan így is eléri a CSOK jogosultsághoz szükséges minimális hasznos alapterületet, akkor a kedvezmény igénybe vehető.
Amennyiben azonban hitelt is igényelnének a CSOK mellé, úgy feltétlenül javasoljuk, hogy előzetesen egyeztessenek az érintett hitelintézettel, hogy az ingatlan hitelfedezetként is elfogadható-e ebben a formában.
További személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK- és hitelügyintézést is!

Péter szerint:

2019-02-21 - 09:00

Üdvözletem,
érdeklődnék, hogy amennyiben egy budapesti használt panellakás távfűtéses, kell-e vizsgálni külön a fűtés meglétét a fürdőszobai helyiségben? Tudomásom szerint, amennyiben távfűtés van, abban az esetben az egy magasabb komfort szint a fűtés tekintetében mint az egyedi fűtés, így a helyiségenkénti fűtés meglététől el lehet tekinteni, ez igaz?

Amennyiben nem, abban az esetben a fűrdőszóbában az épület szerkezetbe beépített hősugárzó, mely ahálózatba csatlakozik (nem konnektoros) kielégíti-e a feltételt.

Kösznöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-08 - 10:38

Kedves Péter!
Információink szerint több lakást érintő, központi fűtési rendszerrel (házközponti fűtés/távfűtés/tömbfűtés) rendelkező lakások esetén a fűtési módból következően a teljes lakás fűthetősége teljesül.

Gergő szerint:

2019-02-20 - 11:41

Üdvözlöm!
Érdeklődnék, ha a csok támogatást és az első házasok utáni támogatást igénylem, akkor azt felhasználhatom újépítésű házra? 3 kiskorú gyermekünk van.
Köszönöm a választ.

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-07 - 13:49

Kedves Gergő!
A támogatások új építésű házra is felhasználhatók. A fiatal házasok gyermekvállalási támogatásának pontos részletei azonban majd csak a vonatkozó kormányrendelet kihirdetése után válnak ismertté, amiről honlapunkon is be fogunk számolni.

István szerint:

2019-02-19 - 19:49

Helló!
Olyan kérdésem lenne, hogyha 58 nm, de az alagsor is kb. 58 nm, akkor 3 gyerekre megfel-e vagy csak a felsőt számolják?
Köszönöm a választ előre is.

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-07 - 12:51

Kedves Istán!
Az alagsori helyiségeket sajnos nem lehet figyelembe venni a hasznos alapterület számításánál.

Jolán szerint:

2019-02-15 - 14:24

Ha 3 gyerekre szeretném igényelni a használt lakás vásárlását, de pont 60 négyzetméter, akkor az megfelelő?

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-21 - 14:21

Kedves Jolán!
Ha a használt lakás hasznos alapterülete eléri a 60 m2-t, akkor igényelhető a CSOK. A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Károly szerint:

2019-02-01 - 15:35

Üdvözletem!
Ha jelenleg a vásárolandó házban ki lett kötve a villanyszolgáltatás, az kizárja a támogatás igénybevételét?

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-07 - 14:15

Kedves Károly!
A CSOK jogosultsághoz az értékbecslő helyszíni szemléjekor már működő hálózatnak kell lenni.

Irénke szerint:

2019-01-21 - 13:44

Tisztelt Szakértő!
Használt lakás vásárlásához szeretnénk igénybe venni a meglévő 4 gyermek után járó csok-ot. Az ingatlan érték 17 millió Ft, amihez lenne kb. 4 millió Ft önerő + a csok+hitel. Én gyesen vagyok jelenleg és aktív BAR listás. A párom nem a gyermekeim vér szerinti apja és közös lakcímünk sincs még, a megvásárolt lakás lenne közös lakásunk. A párom folyamatos munkaviszonyban áll, hitelképesnek bírálták.
Kérdésem :
1. Ha a hitel részt a párom egymaga igényeli, én önerővel szállok be a lakásba, megkaphatjuk-e a csokot?
2. Igényelheti-e a párom a fennmaradó hitel részt egyedül?
3. Eddig nem volt közös lakcímünk és mint élettársak (késöbb házastársak) igényelhetjük-e az én vér szerinti 4 gyermekem után a csok-ot?
Köszönöm a válaszokat, szép napot!

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-22 - 12:49

Kedves Irénke!
CSOK és hiteligénylésre élettársak, házastársak együttes igénylés esetén lehetnek jogosultak. Az aktív KHR miatt azonban Ön nem lehet hitelképes. Arra sajnos nincs lehetőség, hogy a hitelügyletben csak párja, a CSOK ügyletben pedig mindketten részt vesznek.
Bankpartnereink egyikénél arra van lehetőség, hogy adósként csak párja szerepel a hitelügyletben, Ön csak zálogkötelezett lenne, ez esetben nem jelentene problémát az aktív KHR. Az ilyen típusú ügylethez viszont nem kapcsolódhat CSOK igénylés, tehát a támogatást nem tudnák igénybe venni. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Krisztina szerint:

2019-01-15 - 12:47

Köszönöm a gyors választ! Mivel már az összes jogszabályt végignéztem a csok feltételek és a láthatóság kérdésében, így szeretném megkérdezni, hogy ezt pontosan hol találom meg így leírva?

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-15 - 13:10

Kedves Krisztina!
Ezekre a részletekre a kormányrendelet nem tér ki, banki értékbecslőtől származó információ.

Kriszta szerint:

2019-01-12 - 22:16

Új építésű lakóparki lakást vásároltunk, CSOK-ot igényelnénk 3 gyerekkel. A kivitelező nem vállalta az általunk választott burkolatok felrakását a fürdőszobába, így a fürdőszobában egy wc és egy másik helyiségben egy kézmosó lesz a lakásban. Emellett a konyhabútor is később kerül kivitelezésre, azaz ott sem lesz működő csap, csak a víz lesz odavezetve. Nagyon sok ellentétes információt találtam arra vonatkozóan, hogy szükséges-e pl fürdőkád, vagy elég-e az egy meleg-hideg vízvételi lehetőség, illetve hogy kell-e csempe a vizes blokkokba. Köszönöm előre is!

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-15 - 09:26

Kedves Kriszta!
A konyhában elegendő a vízvételi lehetőség + a burkolatok.
A fürdőszobában szükséges csempe, hideg-meleg vízvételi lehetőség, fürdőkád vagy tusoló, a wc-ben szintén elvárás a burkolat.

Marcsi szerint:

2018-12-13 - 19:28

Üdvözlöm!
Használt házat szeretnénk vásárolni csok igénybevételével. A férjem 43 én 44 éves vagyok. 2 gyerekünk van. Van egy saját tulajdonú lakásunk.
Kérdésem, hogy az életkorunk, valamint a meglévő tulajdonunkban lévő lakás akadály lehet-e az igényléskor?
Köszönöm válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2018-12-14 - 21:11

Kedves Marcsi!
Meglévő gyermekek után igényelt CSOK esetén nincsen a támogatott személyek életkorára vonatkozó korlátozás. 43 és 44 évesen is jogosultak lehetnek tehát a kedvezményre meglévő 2 gyermekük után. A meglévő lakástulajdon nem zárja ki a CSOK jogosultságot.
További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre.

Ildi szerint:

2018-12-06 - 19:27

Üdvözlöm!
A kérdésem a következő:
Családi házunkat szeretnénk eladni. A vevők hitelt és CSOK-ot igénybe vennének. A házon 12 éve nyilászáró csere történt. Eredetileg a szomszéd felőli oldalon kopolit üvegből voltak “fény ablakok”. A beleegyezésével ott is kicseréltük műanyag nyitható ablakra, amelyet mi nem nagyon használunk. Beépítesre került ezekbe a helyisegekbe szellőző rendszer.
Akadályt jelenthet-e az ablak?

Hitelnet.hu szerint:

2018-12-07 - 09:46

Kedves Ildi!
Nincs információnk arról, hogy az említett nyílászáró problémát jelentene. Pontos tájékoztatást az ebben illetékes értékbecslő tudna adni Önöknek.

Emma szerint:

2018-12-05 - 11:45

Jó napot kívánok!
Érdeklődni szeretnék, hogy van egy ingatlan, amit meg szeretnénk venni, de a víz jelen pillanatban kútból van rákötve a rendszerre, mivel a vezetékes csöpögtetőn van.
Így engedi az értékbecslő? Szennyvíz van!

Hitelnet.hu szerint:

2018-12-06 - 08:16

Kedves Emma!
Az ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút csak abban az esetben fogadható el, ha a településen (településrészen) nincs közműves ivóvíz-szolgáltatás.

Tamás szerint:

2018-11-20 - 17:22

Jó estét.
Érdeklődnék, hogy párommal nem vagyunk bejegyezve, élettársi kapcsolatban vagyunk. Ha írunk egy kézzel írott papirt, hogy élettársi kapcsolatban vagyunk, elegendö csok igényléshez?

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-21 - 10:47

Kedves Tamás!
Az élettársi kapcsolat fennállásáról a CSOK kérelemben kell nyilatkozni, külön dokumentumra nincs szükség.

Krisztián szerint:

2018-11-14 - 05:46

Jó napot.
Mi most intézünk egy lakást, 85 m2, 3 kiskorú gyerek van. 60 m2 kell hasznos terület. Ez megvan. Viz, szennyvíz, magasság, cirkó. Minden jó, de az egyik szobában nincs fűtés. De hasznos négyzetméter megvan.
Gond lehet?

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-14 - 11:45

Kedves Krisztián!
Minden szobának kell rendelkeznie hőleadó fűtőberendezéssel, amelyiknek nincs, az nem számítható bele a hasznos alapterületbe. Ha a ház hasznos alapterülete a fűtőberendezés nélküli szoba alapterületét leszámítva is eléri a 60 m2-t, úgy CSOK szempontjából információink szerint megfelelő lehet. Minderről bővebb tájékoztatást ITT olvashat.

Gergely szerint:

2018-11-12 - 16:51

Jó napot!
Segítséget szeretnék kérni. Használt lakásra beadtuk a csok igénylést. Meg is van az adásvételi szerződés. A gond az, hogy a fürdőt a szobai kályha melege biztosítja.
Ezt elfogadja az értékbecslő vagy az olajradiátort?

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-14 - 10:55

Kedves Gergely!
Az elfogadható fűtési módokról és arról, hogy mely helyiségeknek kell rendelkezniük közvetlen hőleadó fűtőberendezésekkel, IDE kattintva tájékozódhat.

Kira szerint:

2018-11-12 - 13:33

Üdvözlöm.
Az érthető, hogy a vételár legfeljebb 20%-kal haladhatja meg a hitelintézet által megállapított forgalmi értéket. De! Jól értelmezem, hogy amennyiben az értékbecslő magasabb összegre becsüli a szóban forgó ingatlant, úgy nem lehet rá CSOK-ot igénybe venni? Pl.: adásvétel 35.000.000 Ft, Értékbecslés 42.000.000 Ft.

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-14 - 10:19

Kedves Kíra!
Amennyiben az ingatlan értéke az értékbecslés alapján meghaladja a 35 millió forintot, úgy a CSOK sajnos nem igényelhető.

Kornélia szerint:

2018-11-11 - 18:13

Üdvözlöm!
Kérdésem a következő: Értékbecslés előtt állunk. Az ingatlanban, amit szeretnénk megvásárolni, egy db kályha van kéményre kötve, a többi helyiségben semmilyen fűtőtest nincs felszerelve. A házat ezzel a kályhával fűtik jelenleg is! Attól tartunk, hogy ez a fűtés így nem lesz megfelelő és a bank elutasítja csok kérelmüket.
Kérdésem a következő: minden helyiségben kellene lenni egy fűtőtestnek, radiátornak, kályhának?

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-14 - 10:05

Kedves Kornélia!
Az elfogadható fűtési módokról és arról, hogy mely helyiségeknek kell rendelkeznie közvetlen hőleadó fűtőberendezéssel, IDE kattintva tájékozódhat.

István szerint:

2018-11-04 - 22:40

Üdvözlöm.
Érdeklődni szeretnék, hogy vásárolni szeretnénk egy házat, 10×10-es (Kádár kocka) falakat a tufa, 2 db 16 nm szoba egy előtte és egy konyha, plusz fürdő, WC (utóbbi kettő egy helyen). Csak az egyik szobában van cserépkályha, a másik szobában és nappaliban a kémény, ahova be tudok kötni 1-1 kályhát az értékbecslő miatt. A fürdőbe mit tegyek? Gondolkoztam infrapanelen, az jó lesz úgy?

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-06 - 12:25

Kedves István!
Az egyedi fűtési móddal kapcsolatos minisztériumi állásfoglalást IDE kattintva tekintheti meg. Lényeg, hogy ne mobil, hanem beépített fűtési mód legyen.

Misi szerint:

2018-11-04 - 13:11

Szeretném megkérdezni mit ért az egyedi fűtési módon.

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-06 - 10:59

Kedves Misi!
Az egyedi fűtési móddal kapcsolatban kiadott minisztériumi állásfoglalást IDE kattintva tekintheti meg.

Nikolett szerint:

2018-10-31 - 07:21

Az után érdeklődnék, hogy házat szeretnénk vásárolni, viszont a villany, illetve a gázóra le van szerelve!
Így lehet-e csokot igényelni?

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-31 - 11:39

Kedves Nikolett!
Így sajnos az ingatlan nem felel meg a CSOK feltételeknek. A jogosultsághoz működő hálózat szükséges.

Gabi szerint:

2018-10-30 - 09:39

Szeretném megtudni, hogy a fürdőszobában falra szerelt, dugaszolóaljzatról működő elektromos fűtőberendezés megfelelő a Csok szempontjából?

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-31 - 11:09

Kedves Gabi!
Amennyiben állandó jelleggel beszerelt, beépített elektromos fűtőberendezésről van szó, az információink szerint elfogadható. Bővebb információt minderről ITT olvashat.

TéKá szerint:

2018-10-29 - 17:42

Folyamatban van a házvásárlás. Viszont a felújítás is. Ma volt az értékbecslő, és szerinte nem biztos, hogy lakható állapotban van a ház. Nem értettem, mert fűtés van, működik is, víz (hideg, meleg), szennyvíz elvezetés, villany is rendben. Viszont a villany az olyan mértékben van rendben, hogy újra van vezetékelve falon kívül, mert álmennyezet lesz, de még az nincs kész. Látszanak a csövek, és kötődobozok. Kapcsolók felrakva, foglalatok felrögzítve a mennyezetre ideiglenesen, (hogy világítás legyen), de dugalj az még nincs egy sem (kivezetékelve se). Előszobában és konyhában járólapot felszedtem aljzatbetonig, mert padlófűtés lesz.
Lehet ez probléma?
Válaszát előre is Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-31 - 10:46

Kedves TékKá!
Az NGM által kiadott tájékoztató rögzíti, hogy az Eladó hozzájárulásával a tulajdonba kerülés és a kedvezmény hitelintézetnél történő igénylését megelőzően megkezdett vagy folyamatban lévő, a kedvezménnyel érintett lakást érintő felújítások esetén a hitelintézet által megbízott értékbecslő által végzett helyszíni szemle megtörténtekor is teljesülnie kell a lakás lakhatóságával kapcsolatos feltételeknek (ivóvízellátás, egyedi fűtési mód).
Ezen túlmenően úgy tudjuk, hogy megfelelő burkolatoknak is meg kell lenni.

Pali szerint:

2018-10-29 - 04:45

A fűtéshez annyit tennék hozzá, hogy használati helységenként lenni kell egyedi és elmozdíthatatlan fűtésnek.
Mi most szaladtunk bele egy olyanba, hogy mindennek megfelelt volna az ingatlan, de a fürdőben nem volt fűtőtest és ezért visszadobták a csok kérelmet. (A többi helység konvektoros.) Most egy elektromos fűtőtestet rakunk fel ami közvetlenül a hálózatra van kötve egy kötődobozzal (nem dugvillával). Fontos még, hogy legyen neki beépített termosztátja.
Ha valaki esetleg használt kertes házat akarna venni, a kiszemelt ingatlanról kérjen statikustól írásos szakvéleményt, mert amibe tudnak abba belekötnek. Többlet kiadás de megéri. Bánom, hogy nem így kezdtük.

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-31 - 10:09

Kedves Pali!
Köszönjük szépen, hogy megosztotta tapasztalatait velünk!

Livi szerint:

2018-10-26 - 10:47

Az lenne a kérdésem, hogy csok mellé kaphatok-e hitelt, ha közmunkás vagyok? És hogy a gang és egy tároló beleszámít-e a hasznos alapterületbe? A tároló a gangról nyílik és egy szoba is onnan nyílik és a konyha is, ez a gang fedett, de nincs rajta ablak, boltíves kialakítás van.

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-26 - 10:53

Kedves Lívi!
A hitelfelvétel lehetősége függ az igazolt nettó jövedelmének összegétől.
Arról, hogy adott ingatlan megfelel-e a CSOK feltételeknek, a választott hitelintézet értékbecslője tud pontos tájékoztatást adni helyszíni szemlét követően.

Krisztina szerint:

2018-10-22 - 21:40

Kedves szakértő!
A házban amit meg szeretnénk venni gázfűtés és központi fűtés is található. A fürdőszobában van egy kisebb kazán.
Azt elfogadják vagy oda is kellene külön radiátor vagy esetleg valami más fűtőtest?

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-26 - 09:19

Kedves Krisztina!
Információink szerint elegendő a fürdőszobában a kazán.

Melinda szerint:

2018-10-15 - 17:57

Kedves Szakértő!
Olyan házat szeretnénk megvásárolni, ahol a konyhában nincs meleg víz. Egyébként bent van a gáz a házban és a fürdőben, arról is megy a meleg víz, illetve a konyhában a tűzhely is arról működik.
A kérdés, hogy a konyhai meleg vízhez mindenképp villanybojler kell vagy elég lenne egy elektromos átfolyós vízmelegítő?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-17 - 12:14

Kedves Melinda!
A konyhában nem előírás a meleg víz, csak a vízvételi lehetőség.

Mónika szerint:

2018-10-09 - 10:40

Tisztelt Címzett!
Egy olyan használt házra szeretnénk a CSOK-ot felvenni, amibe be van vezetve a gáz, villany, víz, szennyvíz elvezetés is megvan oldva, két szoba, fürdő, konyha. Viszont az a problémám, hogy ennek a háznak elkezdték a felújítását és kb. félig fejezték be, a fürdő helyiség végül is készen (csempézve, lapozva, kád, WC) van ,csak bojler hiányzik a meleg víznek, és az egyik szobára is már csak festés és parkettázás vár. Viszont ami a lényeges, hogy a konyha tégláig le van verve. Hasonló helyzetben van a másik szoba is, tehát még lennének munkálatok.
A kérdésem pedig az lenne, hogy ilyen helyzetben is igényt tarthatnánk a CSOK-ra vagy pedig a befejezetlen konyha miatt erre nincsen esély?
Előre is köszönöm a válaszukat!
Üdvözlettel: Mónika

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-09 - 10:59

Kedves Mónika!
Egy esetlegesen folyamatban lévő felújítás során is teljesülnie kell a CSOK igénybevételével vásárolandó lakás lakhatóságával kapcsolatos feltételeknek. Ez a leírtak alapján adott esetben sajnos nem teljesül, így az ingatlanra jelen állapotában a CSOK sajnos nem vehető igénybe. Erről bővebben fe3nti bejegyzésünkben olvashat.

Tünde szerint:

2018-10-08 - 10:19

Jó napot!
A férjemmel most állunk házvásárlás előtt! Olyan kérdésem lenne, hogy kandallós fűtésre a Csok igénybe vehető? És ha csak kandallós fűtés van benne, akkor csak komfortos a ház? Válaszát előre is köszönöm! Szép napot!

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-09 - 11:44

Kedves Tünde!
A kandallós fűtés is megfelelő, mivel egyedi fűtés is elfogadható CSOK igénylésnél. Ha nem központi fűtés van, akkor az ingatlan nem összkomfortos, de ettől még hitelezhető.
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Miki szerint:

2018-10-04 - 19:07

Kedves Ügyintéző!
Használt panel lakás vásárlása előtt állunk. Az értékbecslő “megállapította”, hogy nincs egyedi fűtés a fürdőszobában. Annyi probléma van, hogy a házgyári panel lakásokat felszerelték a fürdőszobában az ajtó fölé szerelt hősugárzóval. Ez egyedileg a fürdőből kapcsolható. Mivel már régebben is “rájöttek”, hogy egy fürdőbe nem ajánlott földre helyezni elektromos árammal működő fűtőtestet (pl: olajradiátor).
Annyi a kérdésem, hogy ez a fűtési mód megfelel-e a CSOK-nak a fürdőben?

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-09 - 11:26

Kedves Miki!
Információink szerint az említett fűtési mód megfelelő lehet CSOK igénylés esetén.

Adrienn szerint:

2018-08-30 - 16:23

Kedves Ügyintéző!
A csok kérelmünket elutasítottak, indoklásuk az alábbi volt: az ingatlan nem felel meg a 17/2016 sz. kormányrendeletben foglaltaknak, az ingatlan fürdőszobájában az olajradiátor nem megfelelő fűtési mód.
Érdeklődni szeretnék, hogy hol van ez leírva, hogy milyen fűtési módok nem fogadhatók el az elbírálásnál?
Egy jogszabály sem értelmezi az NGM tájékoztató szerinti “egyedi fűtési módot”, így a járási hivatalhoz intézett kérelmembe jogszabályi hivatkozást nem tudok írni. Továbbá a hitelintézet indoklása sem tér ki pontosan erre. A kormányrendelet szintén nem tér ki erre.
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-31 - 13:23

Kedves Adrienn!
Szakmai kérdésével javasoljuk a területileg illetékes építési hatóság megkeresését.

Jancsika szerint:

2018-08-30 - 12:01

Tisztelt szakértő!
A CSOK-nak megfelelő könnyűszerkezetes szigetelt nyaralót csak lakássá minősítéssel lehet megvenni?
Ki végzi ennek az átminősítését?
Köszönöm Válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-31 - 13:17

Kedves Jancsika!
CSOK igénybevételével kizárólag lakásként vagy lakóházként nyilvántartott ingatlan finanszírozható. Az átminősítés lehetőségéről a területileg illetékes építési hatóság tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Diána szerint:

2018-08-29 - 11:06

Jó napot!
Használt lakást vásárolunk, CSOK-kal 2 gyermekre, lakáshitellel. Szeretnék érdeklődni, hogy mekkora problémát okoz az, hogy a konyhába nincs bevezetve a víz? Egymás mellett van a két helyiség, csak a fürdőből át kell majd húznunk egy csövet, hogy ott is legyen víz. Nyilván az első dolgunk lenne megcsinálni, hogy ott is legyen víz.
Várom mihamarabbi válaszukat!

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-30 - 05:44

Kedves Diána!
A konyhában alapfeltétel a vízvételi lehetőség. Az értékbecslő helyszíni szemléjekor már teljesülni kell ennek a feltételnek. Sajnos nem elegendő ezt utólag megcsinálni.

Julianna szerint:

2018-08-25 - 17:28

Szia!
Azt szeretném kérdezni, hogy ha a csokot szeretnénk felvenni 2 gyerekre és az nincs 50 nm, akkor megkapjuk rá vagy sem?

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-26 - 06:39

Kedves Julianna!
2 gyermek után csak akkor lehetnek jogosultak CSOK-ra, ha a vásárolandó lakás hasznos alapterülete eléri legalább az 50 m2-t. Ha nem, akkor a kedvezmény sajnos nem vehető igénybe.

Mónika szerint:

2018-08-16 - 14:29

Üdvözlöm!
Szeretnénk eladni a házunkat olyan helyen ahol van kiépített szennyvízhálózat, de a ház nincs rákötve. A vevők CSOK-ot igényelnének. El szerettük volna indítani a rákötést, de a tervező azt mondta, hogy nem biztos hogy megoldható, mert a rákötés utcai csonkja egy villanyoszlop tövében van és ott nem igazán lehet 2 m mélyre leásni, mert kidőlhet az oszlop.
Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben elfogadható-e a CSOK-hoz a kiépített szabványos emésztő?

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-17 - 05:40

Kedves Mónika!
Ez egy speciális eset. Javasoljuk, hogy az ügyben kérjék a hitelintézeten keresztül az illetékes minisztérium állásfoglalását.

Julianna szerint:

2018-08-02 - 20:50

Sziasztok!
Vennénk egy házat és ki van kötve a villany, de folyamatban van a visszakötése.
Azt az értékbecslő elfogadja-e vagy elutasítja?

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-03 - 06:50

Kedves Julianna!
Az értékbecslő helyszíni szemléjekor működő hálózat szükséges, folyamatban lévő visszakötés nem elegendő.

Edina szerint:

2018-07-13 - 12:34

Üdv.
Még annyit szeretnék, hogy olvastam hogyha az értékelési eltér a szakvéleménytől, akkor nem utasíthat el a bank és a miénk a statikai szakvélemény, akkor így el sem utasíthattak volna.

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-13 - 13:34

Kedves Edina!
Ha a hitelintézet a CSOK kérelmet azért utasította el, mert a lakás az értékbecslés alapján a lakhatási igények kielégítésére nem alkalmas, s ezt követőn Önök a hitelintézet részére statikai szakvéleménnyel igazolják a lakás lakhatási igények kielégítésére való alkalmasságát, akkor a lakhatási igények kielégítésére való alkalmatlanságra hivatkozással a hitelintézet nem utasíthatja el a kérelmet.

Edina szerint:

2018-07-11 - 13:38

Üdvözlöm.
Szintes lakást szeretnék. Csak csokot igényelünk. Az alsó szint gázzal fűthető, a felső szint kályhával, ahol három szoba van, egy konyha, előtér, két szobában van kandalló, a konyhában sparhelt, a harmadik szoba nagyon kicsi, szóval nem is lehetne fűteni. Emiatt elutasítottak. Ezt én nem értem.
Legyen szíves segíteni.

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-11 - 13:50

Kedves Edina!
A CSOK kérelem elutasítása esetén a területileg illetékes járási hivatalhoz fordulhat 15 napon belül, ahol az ügylet pontos részleteinek ismeretében az illetékes hivatal megállapítja, hogy jogos volt-e a kérelem elutasítása a bank részéről.

Kata szerint:

2018-07-03 - 21:59

Tisztelt hitelnet!
Vidéki városban szeretnénk használt házat vásárolni, azonban több, egymásnak ellentmondó információt kaptunk különböző bankoktól, így szükségünk lenne egy egységes állásfoglalásra. Kérdéseim:
1) az ingatlan egy felújított parasztház, a tulajdonos gipszkartonnal és hungarocell álmennyezettel burkolta a mennyezetet. A belmagasság így a szobákban és a nappaliban is 2,40 m. Ez kizáró ok a CSOK igényléséhez?
2) igényelhető CSOK úgy is, ha nem igénylünk hozzá lakáshitelt?
3) ha már van egy gyermekünk, vállalnánk még egyet a jövőben, én 38 éves vagyok, férjem 48, akkor voltaképp 1 vagy 2 gyerek után igénylem a CSOK-ot? Nekem eddig egyértelmű volt, hogy így 2 gyerek után (1 meglévő, 1 vállalt), de ma egy banki ügyintéző csak 1 gyerek után volt hajlandó számolni.
Köszönöm szíves válaszát!
Üdvözlettel: Kata

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-04 - 05:18

Kedves Kata!
1. Információink szerint kell lennie olyan nappali huzamos tartózkodásra alkalmas helyiségnek, ahol 2,5 méter megvan a belmagasság, (pl. nappali). A többi helyen pedig 2,2 méter feletti kell, hogy meglegyen.
2. A bank a CSOK nyújtását nem tagadhatja meg, ha az igénylő a jogszabályban foglalt feltételeknek megfelel, és a lakás vásárlását – a hitelintézet számára bizonyíthatóan – kölcsön igénybevétele nélkül meg tudja valósítani.
3. Vállalt gyermek után is igényelhetik a támogatást, mert házasok és legalább egyikük 40 év alatti, így két gyermek után lehetnek jogosultak a támogatásra.

Gy-né szerint:

2018-06-04 - 04:31

Én vagyok a ház eladója. Válás és egyéb körülmények miatt én 18 éve, a volt férjem 10 éve nem lakott a lakásban, így a közműórákat leszereltette és visszaadta a szolgáltatóknak. Két évvel ezelőtti halála és a hagyatéki eljárás befejeződése után a jelenlegi tulajdoni hányadok 60, 20,20 %-ban köztem és a gyerekeim között oszlik meg. Én vagyok a többségi tulajdonos és a ház eladásában mindannyian egyetértünk. A vízórát már visszaköttettem, a villanyóra visszakötése folyamatban van, de a gázórát nincs szándékomban visszaköttetni. A vevők majd a felújítás során akarják ezt megtenni. A vételárat 20% önerővel, a többit banki hitel és CSOK igénybevételével szándékozzák fedezni.
Kaphatnak ilyen feltételek mellett hitelt?

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-04 - 04:41

Kedves Asszonyom!
A gáz közmű nem feltétele a hiteligénylésnek és a CSOK jogosultságnak, más, egyedi fűtési mód is elfogadható.

Csaba szerint:

2018-05-25 - 17:20

Tisztelt Hitelnet!
Használt lakásnál mekkora belmagasság szükséges a megvásárolandó ingatlanban? Bankok közt lehet eltérés?

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-26 - 06:05

Kedves Csaba!
Információink szerint, kell lennie olyan nappali huzamos tartózkodásra alkalmas helyiségnek, ahol 2,5m megvan a belmagasság (pl. nappali), többi helyen pedig 2,2m feletti kell, hogy meglegyen.

Csaba szerint:

2018-05-16 - 18:16

Üdvözlöm!
A mennyezeten lévő 2-3 mm széles repedések és a vezetékek cseréje miatt leszerelt dugaljak, kapcsolók, kizáró okot jelenthetnek az elbírálásnál?
Előre is köszönöm a választ!

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-17 - 04:45

Kedves Csaba!
Ezekre a műszaki jellegű kérdésekre az érintett hitelintézet értékbecslője tud pontos választ adni Önnek.

Károly szerint:

2018-05-12 - 22:21

Tisztelt hitelnet!
A kérdésem mindössze, hogy amennyiben CSOK-támogatással vásárolok meg egy használt ingatlant 2 gyermekkel, amelynek az értéke az adásvételi szerződés szerint 4,8 millió Ft, úgy mennyire mennyire becsülheti az értékbecslő az árat, hogy meg is kapjuk a támogatást. Nem kaptam eddig egyértelmű választ sajnos, mert olvastam hogy 20%-kal nem becsülheti alá, de máshol pedig azt olvastam, hogy fölé sem becsülheti. Tehát, ha a ház ára 4,8 millió Ft volt, attól még becsülheti ő pl 6,5 millióra, vagy szigorúan mondjuk 5.760.000 Ft-nál nem becsülheti feljebb?
Előre is nagyon szépen köszönöm a kedves válaszukat!
Üdvözlettel!
Károly

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-16 - 05:41

Kedves Károly!
A CSOK rendelt csak azt rögzíti, hogy a lakás vételára legfeljebb 20 százalékkal haladhatja meg a hitelintézet által megállapított forgalmi értéket. Azt nem mondja ki, hogy ha a lakás adásvételi szerződésben szereplő vételára alacsonyabb, mint a banki értékbecslő által meghatározott forgalmi értéke,akkor ne lenne nyújtható a támogatás, amennyiben minden további CSOK feltétel is teljesül.

Péter szerint:

2018-04-27 - 06:22

Üdvözlöm.
A párommal van 4 kiskorú gyerek. Használt lakásnál szükséges a 70 m. Kinéztük a lakást, ami több mint 70 m2, de úgy, hogy van egy hátsó mondhatni szoba, ami külön bejáratú hátul a térképrajzon fent van, de a földhivatali papíron telekkel együtt van.
Kérdésem az volna, hogy belevágjak így vagy nézzek más lakást?
Előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-27 - 14:07

Kedves Péter!
A hasznos alapterületbe csak a lakáson belül közvetlenül megközelíthető helyiségek alapterülete számít bele, így a külön bejáratú hátsó szoba alapterülete nem vehető figyelembe CSOK igénylésük során.

Adelina szerint:

2018-04-26 - 15:17

Szeretnénk venni lakást, de hiányzik benne a gázóra. OTP-s lakás és csak adásvételi szerződéskötés után tudunk kötni a gázórát.
Így meg fogjuk kapni a CSOK-ot vagy nem?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-27 - 14:28

Kedves Adelina!
A CSOK igénybevételével vásárolandó lakásnak a fenti bejegyzésben olvasható feltételeknek meg kell felelni. A jogosultsághoz működő hálózat szükséges.

Viktória szerint:

2018-04-25 - 01:56

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy vásárolni szeretnénk egy házat, melynek az önrésze már ki is van fizetve. A CSOK megigénylése előtt elkezdtük a felújítását, ami be is fejeződött. Már csak az értékbecslés és a CSOK igénylés van hátra. Az adásvételi szerződésben 15,5 millió forintra lett meghatározva a vételár. Most, hogy felújítottuk, többet ér a ház. Baj, ha az értékbecslő jóval többre értékeli majd a megvásárolandó házat, mint ami a szerződésben szerepel? A bankos ügyintéző azt mondta, nem baj!!! De én mást hallottam jogi szakembertől.
Köszönöm válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-01 - 06:31

Kedves Viktória!
A CSOK igénybevételével finanszírozni kívánt lakóingatlan értékével, árával kapcsolatban két előírást tartalmaz a vonatkozó kormányrendelet:
“A lakás vételára nem haladhatja meg a 35 millió forintot. A lakás vételára legfeljebb 20 százalékkal haladhatja meg a hitelintézet által megállapított forgalmi értéket.”

Marika szerint:

2018-04-21 - 08:02

Tisztelt Hitelnet.
Érdeklődni szeretnék, hogy a szerződéskötéstől mennyi időn belül kell beadni a CSOK igénylést a bankba?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-21 - 13:08

Kedves Marika!
Az adásvételi szerződés megkötésétől számítva 180 napon belül nyújtható be a CSOK iránti kérelem a vételár kifizetéséhez.

Zita szerint:

2018-04-21 - 05:40

Tisztelt szakértő!
Lenne még egy kérdésem a csokkal kapcsolatban. Esetleg arra van lehetőség, hogy mielőtt megvásárolom az ingatlant, megnézessem, hogy megfelelő-e a csok követelményeinek? Ha igen, akkor hol találok ilyen szakértőt, embert?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-21 - 05:53

Kedves Zita!
Ezt az érintett hitelintézet értékbecslőjével lehetne egyeztetni.

Attila szerint:

2018-04-20 - 21:29

Kedves Szakértő!
Érdeklődnék, hogy használt ház vásárlásánál mennyinek kell lenni a belmagasságnak?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-21 - 05:35

Kedves Attila!
Úgy tudjuk, kell lennie olyan nappali huzamos tartózkodásra alkalmas helyiségnek, ahol 2,5m megvan a belmagasság (pl. nappali), többi helyen pedig 2,2m feletti kell, hogy meglegyen.

Zita szerint:

2018-04-20 - 05:25

Tisztelt szakértő!
Szeretnénk a csokot igényelni használt lakás vásárlására.
Kérdésem az lenne, hogy meg van-e határozva hány éves a lakás, és hogy tégla vagy vályog?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-20 - 05:37

Kedves Zita!
Fenti bejegyzésünkből tájékozódhat arról, hogy a CSOK-os lakásnak milyen feltételeknek kell megfelelnie. A vonatkozó kormányrendelet nem tartalmaz az ingatlan korára és szerkezetére vonatkozó megkötést. Vályog ház esetében azonban kell, hogy legyen vízszigetelés, a ház körül járda és csapadékvíz elvezetés.

Marika szerint:

2018-04-20 - 00:38

Tisztelt Hitelnet.
Férjemmel használt családi házat szeretnénk vásárolni. A házat már több éve nem lakja senki, így az áram le van kötve, a gázórát pedig elvitték.
Az lenne a kérdésem, hogy így is megkaphatjuk rá a csokot? Vagy előbb vissza kell köttetni az áramot és a gázt? Lenne még egy kérdésem: a ház fala bevizesedett. Ez kizáró okot jelent az igénylésnél?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-20 - 05:42

Kedves Marika!
A CSOK jogosultsághoz működő hálózat szükséges. A lakhatásra való alkalmasságot az értékbecslő vizsgálja helyszíni szemle alkalmával. Azt sajnos nem tudjuk megmondani, hogy adott esetben a fennálló vizesedés kizárja-e a lakhatásra való alkalmasságot és ezáltal az Önök CSOK jogosultságát.

Nikoletta szerint:

2018-04-10 - 05:58

Üdvözlöm!
Használt házra szeretnénk felvenni a csokot 3 gyermek után. A ház egy 70 m2 vályog parasztház nád tetővel.
Érdeklődni szeretnék, hogy a nád tető miatt is igényelhetjük-e rá a csokot? Vagy ez kizáró tényező?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-10 - 12:43

Kedves Nikoletta!
A nád tető információink szerint nem jelent automatikusan kizáró okot, de a vályog ház csak akkor fogadható el CSOK szempontból, ha van vízszigetelés, a ház körül járda és csapadékvíz elvezetés, továbbá a fenti bejegyzésünkben olvasható feltételeknek is megfelel az ingatlan.

Anikó szerint:

2018-04-10 - 05:51

Szeretnék vásárolni egy az OTP ingatlanpont által értékesített házat, ami közmű tartozás és hiteltartozás miatt került a faktoringhoz. A házban központi fűtés gazkazánnal és teljes közmű kiépítve van, de az adósság miatt a gáz és villanyórát leszerelték. Az állapota nagyon jó, 20 éve épült, csak a hiteleket és a közműveket nem tudta fedezni a tulajdonos. Szeretném rá igényelni a 3 gyerek után járó használt lakásra vonatkozó Csok-ot. De nem biztattak, hogy megkaphatom, mert nincs villany és gáz óra olyan mintha komfort nélküli lenne. Holott teljesen kiépített, csak az órák hiányozna, amit ingyenesen biztosítanak a szolgáltatók.
Van-e hasonló példa vagy ilyen esetre eljárás?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-10 - 06:14

Kedves Anikó!
A CSOK jogosultsághoz működő hálózat szükséges. Az igényléshez szükséges felszereltetni a villany- és gázórát.

Csilla szerint:

2018-04-08 - 06:03

Az lenne a kérdésem, hogy miket néz meg az értékbecslő? Vagyis például, ha a házban van fürdő, de sajnos lelopták a csapokat, azt érdemes pótolnom értékbecslés előtt, vagy pl. van egy rész a konyhában, ahol lepotyogtak a csempék, ezeket javítsuk vagy nem lényeges.
Köszönettél: Csilla

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-09 - 03:53

Kedves Csilla!
A fürdőszobában vízvételi lehetőségnek kell lenni, tehát csap szükséges. A csempe kisebb hiányossága még nem probléma.

Róbert szerint:

2018-03-29 - 05:39

Üdvözlöm!
Tavaly szerettünk volna venni egy ingatlant, amiben nem volt vezetékes víz, hanem ivóvíz minőségű kút volt. A bank ragaszkodott a vezetékes vízhez, így nem kaptuk meg a kedvezményt, a házat sem sikerült megvenni.
A jogszabály szerint vezetékes víz, ennek hiányában ivóvíz minőségű kút legyen. Azzal érveltek, hogy a kút csak külterületen, vagy olyan utcában elfogadott, ahol nincs vezetékes víz.
Nemrég találtunk egy házat, ugyanez, csak a csatornával. Nincs rákötve a hálózatra, viszont kiépített szabványos emésztő van helyette. Több bankban is voltunk már, de sehol nem tudták biztosan megmondani, hogy így megfelel-e a CSOK-nak. A szöveg ugyanaz mint a víznél (…ennek hiányában…). És a bankban is csak ezt tudják felolvasni, az elbírálásnál meg majd kiderül, hogy mégsem jó.
Van erről valami részletes információ?
Köszönettel:
Róbert

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-29 - 06:15

Kedves Róbert!
Ha az adott településen van közcsatorna hálózat, de az ingatlan nincs rákötve, akkor az adott ingatlan CSOK szempontból nem fogadható el! Rá kell kötni a közcsatorna hálózatra. A kiépített szabványos emésztő csak akkor lenne elfogadható, ha az adott településrészen nem lenne közcsatorna hálózat. Így véleményünk szerint sajnos elutasításra kerülne CSOK kérelmük.

Emese szerint:

2018-03-25 - 19:36

Tisztelt Hitelnet!
A kinézet ingatlan minden helységében van konvektor, kivétel a konyhában és a fürdőszobában. Ha beállítunk egy egy hősugárzót a konyhába egy nagyobb méretűt, a fürdőben egy kisebbet, megfelelhet egyedi fűtési módnak?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-29 - 13:53

Kedves Emese!
Igen, az információink szerint megfelel egyedi fűtési módnak.

Enikő szerint:

2018-03-25 - 15:05

Érdeklődnék, ha a szennyvízhálózat kapun belül van, de nincs rákötve, akkor ez kizáró ok a csok igénylésénél?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-29 - 07:17

Kedves Enikő!
Igen, ez kizáró ok. A CSOK jogosultsághoz rá kell kötni, ha a kapun belül van. Akkor nem lenne kizáró ok, ha az adott településrészen egyáltalán nem lenne közműves szennyvízhálózat.

Klaudia szerint:

2018-03-22 - 12:50

Tisztelt Hitelnet!
Használt lakást vásárolnánk csak Csokra!
A kérdésem az lenne, hogyha a konyha részbe nincs víz bevezetve, az gondot jelent? Az ingatlanban van víz, mármint a fürdőben, de külön a konyhában nincs!

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-23 - 06:06

Kedves Klaudia!
CSOK igénylésnél feltétel, hogy a konyhában is legyen vízvételi lehetőség.

Ancsa szerint:

2018-03-21 - 13:12

Üdvözlöm!
A múlt héten volt kint az értékbecslő. Sajnos a konyha belmagassága 1,9 körüli, így elutasította az ingatlant. Ilyenkor van-e arra lehetőség, hogy a konyha mennyezetének megemelésével elfogadják az ingatlant? Fellebbezésre vagy utólagos intézkedésre, korrekcióra gondolok.
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-23 - 05:09

Kedves Ancsa!
Ezt az érintett hitelintézettel szükséges egyeztetnie.

Katalin szerint:

2018-03-04 - 12:09

Üdvözlöm!
A kérdésem a következő: Folyamatban van egy használt házvásárlásunk, hitel nélkül két gyerekre szeretnénk CSOK-ot. Az ingatlan elég rossz állapotban van, felújításra szorul. Van víz, villany, konyha, fürdő, csatorna, egyedi fűtés, tehát komfortos, de az állapotából adódóan nem igazán beköltözhető /pl. beázik a tető, nyílászárók nagyon rosszak stb./. Így is van esélyünk a CSOK-ra, vagy valamennyire fel kéne újítanunk a házat, hogy megkapjuk?
Előre is köszönöm a választ: Katalin

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-04 - 17:13

Kedves Katalin!
A CSOK rendelet előírja, hogy a lakásnak – az ingatlan-értékbecslési szakvélemény alapján − a lakhatási igények kielégítésére alkalmasnak kell lenni.

Doreen szerint:

2018-02-17 - 07:12

Valójában azt szeretném tudni, ha csokot igényelek, menyinek kell lenni a szoba belmagasságának, mert engem az értékbecslő elutasított. Azt mondta, 1% az esély, hogy megkapom, amúgy minden rendben volt, csak a belmagasság volt az egyik szobának 220, a másik pedig 210.
Mit tehetek?
Előre is köszönöm a választ vagy a segítséget.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-17 - 12:55

Kedves Doreen!
Kell lennie olyan nappali huzamos tartózkodásra alkalmas helyiségnek, ahol a belmagasság eléri a 2,5 métert. (például nappali), többi helyen pedig legalább 2,2 méter feletti kell, hogy meglegyen.

Doreen szerint:

2018-02-17 - 05:26

Én azt szeretném megtudni, hogy tegnap volt kint az értékbecslő és azt mondta hogy 99%, hogy elutasítanak, mert az egyik szoba magassága 220, a másik szoba 210, de ez sehol nem volt leírva, csak annyi, hogy 50 nm legyen a lakás, meg 190 magassága, akkor miért nem írják le pontosan, hogy mi a feltétele a csoknak. Belülről minden szépen le van szigetelve. Most, hogy én megkapjam, bontani kell az álmennyezetet. Amúgy minden be van a házba vezetve. 2 gyerekre szeretném felvenni.
Mit tehetek, ha elutasítanak? Szeretném pontosan tudni.
Előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-17 - 06:02

Kedves Doreen!
A CSOK kérelem írásbeli elutasítását követő 15 napon belül a területileg illetékes járási hivatalhoz fordulhat, kérve a jogosultság megállapítását.

Sándor szerint:

2018-02-13 - 05:28

Szeretnék érdeklődni, van egy tanya amit szeretnénk megvásárolni. Az épületek nincsenek bevezetve a telekönyvbe, ott még szántóként szerepel. Rendesen megtervezett és kivitelezett épületekről van szó. Hitelt nem ad rá egy bank sem, mivel külterület. Van egy családi házunk, ami kb. 25 milliót ér. Van 3 gyerkőcünk. Azt szeretném megkérdezni, hogyan tudnánk megvenni a tanyát, csok-ot és a meglévő ingatlanunkat bevonni.
Válaszukat előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-13 - 05:44

Kedves Sándor!
Tanya megnevezésű ingatlan vásárlásához a CSOK sajnos nem vehető igénybe. Mivel az adott ingatlan szántóként van nyilvántartva, ezért kölcsönt a meglévő házuk bevonásával lehetne igényelni.
Kérjük, töltse ki online adatlapunkat és a további részletek ismeretében Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatást készítenek Önöknek!

Annamária szerint:

2018-01-30 - 14:53

Érdeklődnék egy lakásnál mi számít pinceszintnek, ugyanis mi szerettük volna igényelni a csokot és elutasították, mert fent nincs fürdő meg központi, azaz azt írta az értékbecslő, nincs fürdő és fűtési lehetőség, holott az alsó szinten gáz cirkó van, meg külön kád, meg zuhanykabin, de ezt nem vette hasznos területnek, fent meg kémények, fa tüzelésű kályhák minden helységben.
Az lenne a kérdésem, ha az alsó rész egy szintben van az udvarral, az nem földszint? Ezért elutasíthatják a csokot? Hová kell ilyen esetbe fordulni?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-31 - 04:09

Kedves Annamária!
Ebben a kérdésben az értékbecslő illetékes, az ingatlanfedezettel szemben támasztott követelményekről ő tud pontos felvilágosítást adni. Az érintett hitelintézetnél az értékbecslés felülvizsgálatát kérheti, illetve a CSOK kérelem írásos elutasításától számított 15 napon belül a területileg illetékes járási hivatalhoz fordulhat.

Melinda szerint:

2018-01-13 - 14:36

Érdeklődnék, hogy már minden papírunk rendben van, értékbecslőt várunk, már 1 hete meglett rendelve.
Kb. mennyi idő mire ideér?

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-14 - 05:53

Kedves Melinda!
Kb. 1 héten belül szokott jelentkezni az értékbecslő. Bővebb felvilágosítást az érintett bankfiók tud adni Önnek.

Tündi szerint:

2018-01-04 - 18:44

Tisztelt Hitelnet!
Használt házat szeretnénk venni élettársammal és 8 éves kislányom után a CSOKot is szeretnénk igénybe venni. A kiszemelt ingatlan külön fürdőszobával, egy étkező + konyhával és 2 szobával rendelkezik. Közművesített (víz, villany, szennyvízhálózatra van kötve), de a gáz nincs bevezetve, illetve a fűtés kályhával van megoldva.
Ebben az esetben van esélyünk a CSOKra?
Válaszát előre is köszönöm, üdv: Tündi

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-05 - 05:29

Kedves Tündi!
Használt lakóingatlan vásárlásához igényelt CSOK esetén nem feltétel a gázközmű bevezetése és egyéb fűtési mód is elfogadható.

Tivadar szerint:

2017-12-20 - 11:41

Tisztelt hitelnet!
Használt házra szeretnénk csok-ot felvenni. Összközműves, viszont a fürdőben csak kád van, kézmosó nincs! Ez gond lehet? Illetve nem laknak benne és ideiglenesen a gázórát leplombázták, de nincs rajta tartozás meg nincs kikötve, ott van a gázóra, csak azért csinálták, hogy kevesebbet keljen fizetni.

Hitelnet.hu szerint:

2017-12-21 - 03:58

Kedves Tivadar!
A fürdőszobában elegendő a kád csappal, amennyiben van WC is a lakásban. Üzembe helyezett gázórának szükséges lenni.

Zsolt szerint:

2018-02-05 - 16:15

Szeretném kérdezni, hogy csokkal használt családi házat vennék 3 gyerekkel, de az ingatlan tűzfala megvan támasztva, de máshol nincs hiba.
Így ebbe a hibába beleköt a becsüs vagy a bank?

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-06 - 04:43

Kedves Zsolt!
Műszaki kérdésekben sajnos nem tudunk segíteni. A vonatkozó kormányrendelet azonban rögzíti: a CSOK igénybevételével vásárolt lakóingatlannak – “az ingatlan-értékbecslési szakvélemény alapján − a lakhatási igények kielégítésére alkalmasnak kell lennie. E követelményt a hitelintézet a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelem elbírálása során helyszíni szemle keretében, szemrevételezéssel vizsgálja. Ha a helyszíni szemle során a hitelintézet megállapítja, hogy a lakás a lakhatási igények kielégítésére nem alkalmas, az igénylő a hitelintézet részére statikai szakvéleménnyel igazolhatja a lakás lakhatási igények kielégítésére való alkalmasságát. A lakhatási igények kielégítésére való alkalmasságot igazoló statikai szakvélemény megléte esetén a lakhatási igények kielégítésére való alkalmatlanságra hivatkozással a hitelintézet nem utasíthatja el a kérelmet”.

Kinga szerint:

2017-12-06 - 17:33

Tisztelt Hitelnet!
Használt lakást szeretnénk vásárolni CSOK bevonásával. A bank abba kötött bele, hogy nincs konyha a főépületben. Volt benne konyha, de a jelenlegi tulajdonosok ezt megszüntették és a melléképületben alakították ki, ami nekünk tetszik is. A főépületben a régi konyhában megmaradt a csap és a vízelvezetés, arra szerelték rá a fűtést. Fürdőszoba természetesen van.
Így tényleg nem megfelelő?
Köszönettel: Kinga

Hitelnet.hu szerint:

2017-12-07 - 06:22

Kedves Kinga!
A CSOK rendelet értelmében a konyhának a lakáson mint önálló rendeltetési egységen belül kell elhelyezkednie. A melléképületben elhelyezett konyha sajnos nem teljesíti a CSOK rendelet erre vonatkozó előírását.

Tamás szerint:

2017-12-01 - 15:33

Létezik olyan, hogy használt családi ház vásárlásakor csak akkor kapható CSOK, ha a belmagasság minimum 2,5 méter? Amit mi vennénk, az 2,4…
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2017-12-04 - 11:57

Kedves Tamás!
Információink szerint a lakás huzamos tartózkodás céljára szolgáló helyiségben a 2,50 m belmagasságot el kell érni. A lakás második és további, nem nappali tartózkodásra szolgáló lakószobájában ennél kisebb belmagasság is lehetséges. Pontos tájékoztatást ez ügyben banki értékbecslő tud adni Önnek.

Réka szerint:

2017-10-19 - 21:21

Tisztelt Hitelnet!
A családi házunkat szeretnék CSOK-ra megvásárolni. Mi már megegyeztünk az összegben. CSOK + hitelt szeretnének 3 gyerekre. Volt olyan bank, ahol azt mondták nekik sok az ár. Még érdeklődnek máshol is. Mi lehet, ha a felértékelésnél kevesebbet mondanak mint amiben mi megegyeztünk?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2017-10-20 - 03:58

Kedves Réka!
A CSOK igénybevételével vásárolandó lakás vételára nem haladhatja meg a 35 millió forintot, valamint legfeljebb 20 százalékkal haladhatja meg a hitelintézet által megállapított forgalmi értéket.

Henrietta szerint:

2017-10-02 - 21:48

Érdeklődni szeretnék. 1 hete leadtunk minden papírt az OTP-be. Ma telefonáltak, hogy nem komfortos a ház, mert bent a lakásban hidrofolon keresztül megy a víz, az ivóvíz viszont az udvarig van bevezetve. Ilyenkor mi van?! Ez miatt visszadobhatják?

Hitelnet.hu szerint:

2017-10-03 - 04:04

Kedves Henrietta!
Információink szerint ha az adott településen van közműves ivóvíz-szolgáltatás, de az ingatlan nincs rákötve, akkor az adott ingatlan CSOK szempontból komfort nélküli. Be kell vezetni a vizet a házba a CSOK jogosultsághoz.

Anna szerint:

2017-07-27 - 18:05

Tisztelt Hitelnet.
Ha valaki tavaly úgy vett igénybe csokot, hogy nem volt semmilyen szennyvíz elvezetés az ingatlanon, de utólag önállóan rákötött a gerincre, akkor milyen szankciók várhatók? Ugyanis a vízműnél ez sajnos kiderült. Nem is fogadják el? Ilyen esetben vajon vissza kell fizetni a csokot?

Hitelnet.hu szerint:

2017-07-28 - 05:19

Kedves Anna!
Jogi ügyekben irodánk nem illetékes, így kérdésére sajnos nem tudunk válaszolni.

Bianka szerint:

2017-06-25 - 15:07

Mi számít egyedi fűtési módnak?
Úgy tudom olajradiátort, hősugárzót nem fogadnak el, viszont egy infrapanelt már igen, pedig szintúgy elektromos fűtési mód.

Hitelnet.hu szerint:

2017-06-28 - 13:47

Kedves Bianka!
Az elfogadható egyedi fűtési módokról a támogatással érintett bank értékbecslője tud pontos tájékoztatást adni.

Tímea szerint:

2017-06-14 - 19:50

T. Hitelnet!
Használt háznál nem fogadják el, ha nincs bekötve a csatorna a házba, ha ki van építve a településen. Olyan használt házra ahol nincs bekötve a csatorna, nem adják meg a CSOK-ot! Csak akkor, ha nincs kiépítve a településen.

Hitelnet.hu szerint:

2017-06-20 - 09:23

Kedves Tímea!
Köszönjük, hogy megosztotta tapasztalatát.

László szerint:

2018-02-20 - 12:54

Tisztelt Hitelnet.hu!
Érdeklődni szeretnék, hogy CSOK igénybe vehető-e olyan családi ház esetén, ahol a településen ki van építve a szennyvíz, de az utcába nem lett bevezetve, mert az utca olyan keskeny, hogy a közművek nem férnek el egymás mellett.
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-20 - 13:46

Kedves László!
Ha az adott településrészen nincsen kiépítve a közcsatorna hálózat, csak zárt szennyvíztároló van, az információink szerint megfelel a CSOK feltételeinek.

László szerint:

2018-02-20 - 14:51

Köszönöm gyors válaszát.
Tisztelettel:
László

Mihály szerint:

2017-06-13 - 22:42

Tisztelt címzett!
Feleségemmel és 2 gyermekünkkel használt lakás vásárlását tervezzük CSOK igénybevételével. Jelenleg a feleségem rendelkezik 1/1 tulajdonnal, ami értékesítés alatt van, a megvásárolni kívánt ingatlanra megköthetjük-e az adásvételi szerződést, amikor még csak széljegyben van a vevőnk?
Köszönöm: Mihály

Hitelnet.hu szerint:

2017-06-14 - 13:17

Kedves Mihály!
Az adásvételi szerződést megköthetik, de a legtöbb bank csak akkor fogadja be a CSOK kérelmet, ha a tulajdonjogukat az eladott lakásról már végleges határozattal törölték. Továbbá minden hitelintézet ellenőrzi, hogy megvalósul-e az 5 éven belül eladott lakás eladási árának továbbforgatása.

Nikcsy szerint:

2017-05-17 - 15:59

T. Hitelnet!
Csok igénylés előtt állunk, jelenleg az értékbecslés előtt. Az egyik szobában most cserél a tulaj ablakot, tehát ki van pakolva és a fal is le van verve kb. 1 méter magasan.
A kérdésem az lenne, hogy ha nem készül el vele az értékbecslő látogatásáig, az ront valamit a ház értékén? A ház többi része rendben van.
Válaszukat előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2017-05-18 - 05:09

Kedves Nikcsy!
Folyamatban lévő, CSOK-kal érintett lakás felújítása esetén az értékbecslő által végzett helyszíni szemle megtörténtekor is teljesülnie kell a lakás lakhatóságával kapcsolatos feltételeknek. Javasoljuk, hogy az ügyben az érintett bankfiókkal egyeztessen és szükség esetén az értékbecsléssel meg kell várni a munkálatok befejeztét.

Tímea szerint:

2017-01-18 - 17:39

T. Hitelnet!
Kérdésem, hogy a városban ahol házakat nézünk, a csatornarendszer ki van építve, a ház udvarába a csatorna be van vezetve, viszont a házba nincs bekötve. Így nem fogadják el, ha CsOK-ot szeretnénk igénybe venni? Megvétel után mi már rákötnénk.
Köszönöm válaszukat.
Tímea

Hitelnet.hu szerint:

2017-01-18 - 19:39

Kedves Tímea!
Használt lakás vásárlására igényelt CSOK esetén nem feltétel a közműves szennyvíz-elvezetés, elfogadható, ha a szennyvíz elhelyezése és tisztítása a jogszabályi előírásoknak megfelelően történik.

András szerint:

2016-12-21 - 19:57

Tisztelt Hitelnet!
Eladó házunkra csok-ot szeretnének felvenni a vevők. Jelenleg az összkomfortos házunk nem lakott /szüleink meghaltak/. A hidegre való tekintettel a központi fűtés rendszerét víztelenítettük. Az értékbecslő érkezése miatt fel kell-e tölteni a rendszert? Természetesen utána újra vízteleníteni kell.
Tisztelettel.
András

Hitelnet.hu szerint:

2016-12-28 - 14:07

Kedves András!
Információink szerint az értékbecsléshez nem szükséges feltölteni a rendszert. Attól, hogy jelenleg víztelenítve van, még kiépített a központi fűtési rendszer.

Kriszti szerint:

2016-06-03 - 15:36

Tisztelt Hitelnet!
Kérdésem az lenne, hogy a párommal élettársi kapcsolatban vagyunk, én elváltam, van 3 gyermekem, de egyik sem az élettársamtól. Van 1 lakásom, ami kizárólag csak az én tulajdonom. Mivel én még jelenleg gyesen vagyok, ezért nem vagyok jogosult a kedvezményre. Ha közösen igényeljük a Csok-ot használt lakás vásárlásra, mert a párom jogosult a 180 napos igazolásra, akkor bejegyzett élettársi kapcsolatnak kell lenni? És az gond, hogy a 3 gyermek nem közös?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2016-06-06 - 15:30

Kedves Kriszti!
Nem szükséges bejegyzett élettársi kapcsolat az igényléshez. Élettárként való együttélés is elegendő a jogosultsághoz. Nem probléma, ha a 3 gyermek nem közös. Élettársak igénylése esetén elegendő, ha legalább az egyik fél rendelkezik a jogosultsághoz szükséges TB jogviszonnyal.

Orsolya szerint:

2016-05-24 - 13:56

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Az általunk kiszemelt ingatlannál külön épületben található a konyha. A Közlönyben értelmezettek alapján mi nem láttuk teljesen kizáró oknak ezt, a bankban viszont azt a választ kaptuk, így nem igényelhető a CSOK.
Kérdésem az lenne, hogy nincsen erre valami kiskapu, hogyan lehetne mégis elintézni, hogy jogosultak legyünk ennél a háznál a CSOK-ra?
Mi egyébként eleve úgy terveztük, hogy a főépületben alakítunk ki konyhát, nem tudom ez számít-e.
Előre is köszönöm a válaszukat!

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-24 - 14:27

Kedves Orsolya!
A vonatkozó kormányrendelet alapján a CSOK-kal finanszírozott lakóingatlannak főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel kell rendelkeznie. Amennyiben a konyha nem a lakóházban, hanem külön épületben található, sajnos kizárja a jogosultságot.

Edina szerint:

2016-05-20 - 11:36

Olyan kérdésem lenne, a használt lakásvásárlást igénybe vehetjük-e, ha a faluban nincs kiépítve a csatornarendszer? Minden más feltételnek megfelelünk.

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-20 - 11:52

Kedves Edina!
Amennyiben a a szennyvíz elhelyezése és tisztítása a jogszabályi előírásoknak megfelelően történik, akkor nem kizáró ok, ha nincsen közműves szennyvízelvezetés.

Csaba szerint:

2016-05-19 - 14:46

Üdvözlöm!
A párommal szeretnénk CSOK-ot igényelni, használt házat vennénk. Mindennek megfelelünk, a bank kiküldött egy értékbecslőt, hogy megnézze a házat. Már csak ez a lépés volt hátra, és erre kapjuk a választ, hogy nem felelünk meg az elvárásoknak, mert a ház komfort nélküli. És mért? Hisz mindene meg van, a gáz, víz, áram, szennyvíz, tehát semmi nem hiányzik. Az a válasz, hogy nincs külön fürdőszoba, ami előírás. Külön világítással, szellőzéssel kell lennie. Igaz, nincs mert egyben volt a konyhával, amit egy néni évekig úgy használt, de van zuhanyfülke és külön wc a lakásban!
A bank tájékoztatójában nincs erről szó, ill. maga a fogalom, hogy komfort nélküli, nem fedi ezeket a dolgokat, amiket nekünk elmondtak.
Érdekelne a véleménye erről a dologról.
Köszönöm figyelmét,
Csaba

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-19 - 15:03

Kedves Csaba!
A CSOK rendelet értelmében a lakóingatlannak a következő helyiségekkel kell rendelkeznie: 12 m2-nél nagyobb alapterületű szobával és főzőhelyiséggel – főzőhelyiség hiányában további legalább 4 m2 alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel – továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel. A külön fürdőhelyiség tehát előírás.

Barbara szerint:

2016-05-13 - 11:47

Tisztelt hitelintézet!
Használt lakást vennénk. Elindítottuk 60 m2, 3 gyerkőc, de az egész ház 88 m2, van 2 szoba, kamra, amiből majd szobát lehet alakítani, konyha, wc van, viszont a zuhanykabin, mosdó az a konyha részen van. Az így jó vagy azt a helyszíni szemlés nézi, mert nekünk megfelel, minden bent van.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-13 - 14:01

Kedves Barbara!
A vonatkozó kormányrendelet szerint a CSOK-kal vásárolni kívánt lakóingatlannak kell rendelkeznie fürdőhelyiséggel. Az, hogy a fent leírtak megfelelnek-e ennek a feltételnek, a hitelintézet fogja eldönteni a helyszíni szemle alapján.

Timi szerint:

2016-05-11 - 15:51

Tisztelt Hitelnet!
Kérdésem a csokkal kapcsolatban az lenne, hogy mi számít komfortosnak. Több helyen olvastam, hogy a szennyvíz elvezetés megoldott legyen, és az OTP Bankba is csak ennyit mondtak. Faluban szeretnénk házat venni, ivóvíz, meleg víz, 12 nm-es szoba, főzőhelység, fürdő, wc van! Szennyvízhálózat viszont nincs kiépítve a faluban. Egy helyen ezt olvastam, ,,Tehát a településrészen, ha van csatornázás, rá is kell, hogy kössenek. Amennyiben a településen vagy a településrészen nincs szennyvíz elvezetés (csatornázás) és a szennyvíz időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik, a lakás komfortosnak minősül,, ezzel kapcsolatban érdeklődnék, hogy akkor jogosult-e az ingatlan a csokra.
Köszönöm!
Tímea

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-11 - 16:01

Kedves Timi!
Fenti bejegyzésünkben olvashatja, hogy a CSOK-kal finanszírozni kívánt ingatlannak milyen feltételeknek kell megfelelnie. Közműves szennyvízelvezetés hiányában elfogadott, ha a szennyvíz elhelyezése és tisztítása a jogszabályi előírásoknak megfelelően történik.

Rajmund szerint:

2016-05-11 - 15:36

Tisztelt Hitelnet!
Szeretnénk használt kertes házat venni! A probléma a következő! Az előző tulaj leszereltette a gázórát! Illetve villany sincs! A ház jó állapotban van!
Mit fog nézni az ellenőr, ha kijön?
Elegendő, ha kályhát rakok be vagy lényeges a gáz!?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-11 - 15:48

Kedves Rajmund!
Fenti bejegyzésünkben olvashatja, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie a CSOK-kal vásárolandó lakásnak. A gáz nem előírás, közműves villamos energia-szolgáltatással azonban kell rendelkeznie.

Magdolna szerint:

2016-04-21 - 14:59

CSOK külterület tanyára igényelhető-e? Sajnos 48 éves vagyok van két gyermekünk (15 és 23 évesek) és idáig nem állt módomban a szocpolt igénybe venni, mert mikor a gyerekeim születtek nem adták csak új lakás építésére.Kizáró ok-e az, hogy volt már a nevemen ingatlan, most adtam el, hogy a jelzáloghitelemet kitudjam egyenlíteni, nem tudtam fizetni rendszerese az elmúlt félévben.Tanyára költöznék, de nem marad elegendő pénzem az ingatlan megvásárlásához. Jelzáloghitel fizetés elmaradással valószínűleg KHR rendszerben szerepelek.
Válaszukat köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-21 - 15:01

Kedves Magdolna!
Használt ingatlan esetén csak lakásként vagy lakóházként nyilvántartott ingatlan vásárlásához igényelhető a CSOK, tanya vásárlásához sajnos nem.

Szabina szerint:

2016-04-19 - 19:58

Üdvözlöm!
Használt lakást szeretnék vásárolni. Hitel + CSOK 2 gyerekre. Igénybe vehető-e ez a kombináció, ha a megvásárolandó lakáson tartozás van?
Válaszát köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-20 - 09:19

Kedves Szabina!
Hitel + CSOK terhelt ingatlan vásárlása esetén is igénybe vehető.

Gabriella szerint:

2016-04-18 - 19:59

Üdvözlöm!
Kérdésem az lenne, hogy ha használt lakás vásárlás lenne 3 gyerekre és hitelt nem veszünk igénybe, de aktív KHR-esek vagyunk, de minden más egyéb feltételnek megfelelünk, akkor is jogosultak leszünk? Valamint az egyik gyerekemnek még nem jött meg az adószáma, így be lehet adni az igénylést vagy hiánypótlással állni fog az elbírálás?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-19 - 09:03

Kedves Gabriella!
Az aktív BAR lista nem kizáró ok csak CSOK igénylésnél, amennyiben a finanszírozás hitel felvétele nélkül is megvalósítható. A CSOK kérelem benyújtásához szükséges a gyermekek adószáma.

Zoltán szerint:

2016-04-09 - 07:48

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődnék, mi számít egyedi fűtésnek?
A vízteres kandalló is, amennyiben van az összes szobában radiátor?
Válaszát előre is köszönöm: Zoltán

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-09 - 15:04

Kedves Zoltán!
Véleményünk szerint a fenti fűtési mód is elfogadható.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések