Milyen állapotú használt ház fogadható el CSOK-os vásárlás esetén? - Hitelnet.hu

Milyen állapotú használt ház fogadható el CSOK-os vásárlás esetén?

Tisztelt Hitelnet!

Egy házat szeretnénk megvásárolni CSOK segítségével. Jelenleg ki van kötve a víz, villany, a fürdőszoba szét van verve.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Kérdésem az lenne, hogy mi az a legszükségesebb felújítás, amit el kell végezni ahhoz, hogy alkalmas legyen CSOK-kal történő vásárláshoz? Csempézettnek kell-e lenni a konyhának, fürdőszobának vagy elég a vakolás, festés? Konnektorokban kell-e lenni áramnak, szobákban meleg burkolat kell, hogy legyen?

Csak a legszükségesebb javítást szeretnénk elvégezni a tulaj engedélyével, de még az adásvétel előtt. Vásárlás és a CSOK után hoznánk rendbe úgy, ahogy nekünk tetszik. Félünk, hogy akkor már többre értékelik fel, ha felújítjuk és nem kapunk CSOK-ot.

Esetleg kérjünk tanácsot értékbecslőtől, de mindegyik más, előre nem tudjuk, hogy milyet fogunk ki.
Köszönöm.
Marcsi

Kedves Marcsi!

A Nemzetgazdasági Minisztérium a használt lakás vásárlásához kiadott tájékoztatóban külön felhívja az igénylők figyelmét arra, hogy az eladó hozzájárulásával a tulajdonba kerülés és a kedvezmény hitelintézetnél történő igénylését megelőzően megkezdett vagy folyamatban lévő, a kedvezménnyel érintett lakást érintő felújítások esetén a hitelintézet által megbízott értékbecslő által végzett helyszíni szemle megtörténtekor is teljesülnie kell a lakás lakhatóságával kapcsolatos feltételeknek mint például az ivóvízellátás vagy az egyedi fűtési mód.

Információink szerint működő hálózat szükséges. Alapfeltétel, hogy a házban legyen víz és villany, a konnektorokban tehát kell lennie áramnak. Fontos a vízvételi lehetőség, az egyes helyiségeknek alkalmasnak kell lenniük funkciójuk betöltésére. Úgy tudjuk, hogy a burkolat is szükséges. Célszerű azonban ez ügyben az érintett hitelintézet értékbecslőjének véleményét is kikérni.

A vonatkozó kormányrendelet előírja továbbá, hogy a CSOK igénybevételével vásárolandó lakás vételára legfeljebb 20 százalékkal haladhatja meg a hitelintézet által megállapított forgalmi értéket. Azt azonban nem mondja ki e rendelet, hogy nem nyújtható a CSOK, ha a lakás hitelintézet által meghatározott forgalmi értéke magasabb, mint az adásvételi szerződésben szereplő vételár. Ebből következően véleményünk szerint nem jelentene problémát az igénylés során, ha a szükséges felújítás után az értékbecslő a vételárnál többre értékelné az ingatlant.

A használt lakás vásárlására vonatkozó további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Utolsó módosítás: 2018. június 05. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések