Milyen állapotú használt ház fogadható el CSOK-os vásárlás esetén? - Hitelnet.hu

Milyen állapotú használt ház fogadható el CSOK-os vásárlás esetén?

Utolsó módosítás: 2018. június 05. kedd

Tisztelt Hitelnet!

Egy házat szeretnénk megvásárolni CSOK segítségével. Jelenleg ki van kötve a víz, villany, a fürdőszoba szét van verve.

Kérdésem az lenne, hogy mi az a legszükségesebb felújítás, amit el kell végezni ahhoz, hogy alkalmas legyen CSOK-kal történő vásárláshoz? Csempézettnek kell-e lenni a konyhának, fürdőszobának vagy elég a vakolás, festés? Konnektorokban kell-e lenni áramnak, szobákban meleg burkolat kell, hogy legyen?

Csak a legszükségesebb javítást szeretnénk elvégezni a tulaj engedélyével, de még az adásvétel előtt. Vásárlás és a CSOK után hoznánk rendbe úgy, ahogy nekünk tetszik. Félünk, hogy akkor már többre értékelik fel, ha felújítjuk és nem kapunk CSOK-ot.

Esetleg kérjünk tanácsot értékbecslőtől, de mindegyik más, előre nem tudjuk, hogy milyet fogunk ki.
Köszönöm.
Marcsi

Kedves Marcsi!

A Nemzetgazdasági Minisztérium a használt lakás vásárlásához kiadott tájékoztatóban külön felhívja az igénylők figyelmét arra, hogy az eladó hozzájárulásával a tulajdonba kerülés és a kedvezmény hitelintézetnél történő igénylését megelőzően megkezdett vagy folyamatban lévő, a kedvezménnyel érintett lakást érintő felújítások esetén a hitelintézet által megbízott értékbecslő által végzett helyszíni szemle megtörténtekor is teljesülnie kell a lakás lakhatóságával kapcsolatos feltételeknek mint például az ivóvízellátás vagy az egyedi fűtési mód.

Lakástakarék kalkulátor

Akár évi 72 ezer Forint állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás

Részletek

Információink szerint működő hálózat szükséges. Alapfeltétel, hogy a házban legyen víz és villany, a konnektorokban tehát kell lennie áramnak. Fontos a vízvételi lehetőség, az egyes helyiségeknek alkalmasnak kell lenniük funkciójuk betöltésére. Úgy tudjuk, hogy a burkolat is szükséges. Célszerű azonban ez ügyben az érintett hitelintézet értékbecslőjének véleményét is kikérni.

A vonatkozó kormányrendelet előírja továbbá, hogy a CSOK igénybevételével vásárolandó lakás vételára legfeljebb 20 százalékkal haladhatja meg a hitelintézet által megállapított forgalmi értéket. Azt azonban nem mondja ki e rendelet, hogy nem nyújtható a CSOK, ha a lakás hitelintézet által meghatározott forgalmi értéke magasabb, mint az adásvételi szerződésben szereplő vételár. Ebből következően véleményünk szerint nem jelentene problémát az igénylés során, ha a szükséges felújítás után az értékbecslő a vételárnál többre értékelné az ingatlant.

A használt lakás vásárlására vonatkozó további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Partnereink