Mi lesz a csokos lakással, ha más megyébe kell költöznünk? - Hitelnet.hu

Mi lesz a csokos lakással, ha más megyébe kell költöznünk?

Üdvözlöm!

Ingatlant szeretnénk vásárolni. Adott egy 100% tulajdonban lévő lakás a férjem nevén. Másik ingatlant úgy szeretnénk venni, hogy ez megmarad.
Fel tudjuk-e venni két gyerekre a használt Csokot, ha férjem nevén marad az ingatlan. Magyarországi TB-je nincsen, külföldön dolgozik. Én rendelkezek TB-vel, határozatlan munkaszerződésem van.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Ha fel tudjuk venni, mik a kritériumok?
Mennyi ideig kell majd benne lakni?
Eladható-e?
Mi történik, ha más helyre visz majd az élet? (Más megyébe kell átköltözni, esetleg külföldi munkavállalás esetén.)

Várom mihamarabbi válaszát: Linda

Kedves Linda!

Használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén az igénylőknek külön-külön legfeljebb 50% tulajdoni hányaduk lehet más lakásban. Az ezt meghaladó tulajdoni hányad csak abban az esetben nem jelent kizáró okot, ha az ingatlan eleve haszonélvezeti joggal terhelt. Nem jelentene tehát megoldást az, ha az adott ingatlanra ezt követően jegyeztetnének be – szerződés alapján – haszonélvezeti jogot. Amennyiben férje 1/1 tulajdoni arányú lakásán nincs haszonélvezeti jog, úgy az nem tartozik a kivételek közé, így kizárja a CSOK jogosultságot. Megoldás ebben az esetben csak az lehet, hogy férje legalább az ingatlan 50%-át – akár Önnek vagy gyermekeiknek – elajándékozza. A lakástulajdonra vonatkozó korlátozásokról bővebben IDE kattintva olvashat.

A jogosultsághoz elegendő, ha legalább egyikük rendelkezik az előírt TB jogviszonnyal. Nem jelent problémát tehát, hogy férjének nincsen magyarországi társadalombiztosítási jogviszonya. A használt lakás vásárlása esetén előírt további CSOK feltételekről ITT olvashat.

A támogatott személyeknek vállalniuk kell, hogy ők maguk és azon gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezmény folyósításra került, a kedvezmény folyósításától számított 10 évig – a meglévő gyermek legalább nagykorúvá válásáig – a lakásban életvitelszerűen laknak. Arról, hogy mely esetek nem minősülnek a bentlakási kötelezettség megszegésének, a feltételeket tartalmazó, fent megjelölt bejegyzésünkben tájékozódhat.

A CSOK igénybevételével vásárolt használt lakás legkorábban 5 év után adható el és vihető át a támogatás másik használt, nagyobb hasznos alapterületű lakásra. 5 év előtt erre akkor van lehetőség, ha nem használt, hanem új, szintén nagyobb hasznos alapterületű lakást vásárolnak vagy építenek a korábbi helyett.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!

Utolsó módosítás: 2018. február 13. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Alíz szerint:

2018-09-16 - 14:47

Köszönöm gyors válaszát! További kérdésem lenne még, hogy ha úgy döntenénk, hogy visszafizetjük a támogatást, abban az esetben “csak” az 1.430.000 Ft-ot kérik, vagy büntetőkamatot is számolnak? ( A 2. gyermek teljesítésének határideje 2021.-ben járna le).

Hitelnet.hu szerint:

2018-09-17 - 14:55

Kedves Alíz!
Adott esetben információink szerint a Ptk. szerinti kamattal növelt összeget kell visszafizetni. Pontos tájékoztatást ez ügyben a területileg illetékes járási hivatal tud adni Önnek.

Alíz szerint:

2018-09-16 - 07:54

Tisztelt Szakértő!
2017. februárban vásároltunk egy használt ingatlant, melyre CSOK támogatást vettünk igénybe, egy meglévő és egy vállalt gyermekre.
Most munkahely váltás miatt más településre kell költöznünk, és kérdésem az lenne, hogy milyen feltételekkel vihető át a másik ingatlanra a teher?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-09-16 - 14:12

Kedves Alíz!
Használt lakóingatlanra felvett CSOK 5 éven belül nem vihető át másik ingatlanra, ha az szintén használt és nem új. Erről bővebb leírást ITT talál.
Nem minősül azonban a bentlakási kötelezettség megszegésének, ha a támogatott személy és a gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelték, a támogatott személy munkavállalására tekintettel – indokoltan – legfeljebb öt évig a lakás elhelyezkedése szerinti településtől eltérő településen tartózkodik.

Attila szerint:

2018-04-15 - 05:42

Üdvözlöm!
Kérdésem az lenne, hogy csok 10+10 igénybe vehető-e úgy, hogy jelenleg Budapesten élünk, három gyermekünk van, egy nagykorú és két kiskorú. Debrecenben szeretnénk új építésű családi házat vásárolni idén, de a közeljövőben egyenlőre még maradunk a fővárosban.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-15 - 05:45

Kedves Attila!
A támogatott személyeknek és eltartott gyermekeiknek, akikre tekintettel a kedvezményt igénybe veszik, a célingatlanban állandó lakóhelyet kell létesíteniük, amit a folyósítást követő 90 napon belül lakcímkártyával kell igazolni a hitelintézet számára. Nem minősül a bentlakási kötelezettség megszegésének, ha a támogatott személy munkavállalására tekintettel – indokoltan – legfeljebb öt évig a lakás elhelyezkedése szerinti településtől eltérő településen tartózkodik, továbbá ha a támogatott személy és a gyermek – foglalkoztatásra irányuló jogviszony következtében – ideértve a sajátos egyházi jogviszonyt is – a foglalkoztatásra irányuló jogviszony jellegéből következően köteles a szolgálati helyén a foglalkoztató által térítésmentesen biztosított szolgálati lakásban lakni a foglalkoztatásra irányuló jogviszony fennállása alatt. Arról, hogy mely esetek nem minősülnek a bentlakási kötelezettség megszegésének, további részleteket IDE kattintva olvashat.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések