Megkaphatjuk a CSOK-ot ha csak egyikünknek van állása? - Hitelnet.hu

Megkaphatjuk a CSOK-ot ha csak egyikünknek van állása?

Üdvözlöm!

Élettársi kapcsolatban élek 10 éve. 1 közös gyermekünk van, aki után még nem vettük fel a CSOK támogatást. Szeretnénk még 2-t. Használt lakást szeretnénk vásárolni és azt felújítani. Férjnél nem vagyok. listán nem szerepelek, de van 1 hitelem, amit rendesen fizetek havi 23.000 Ft. Önerőm nincs sajnos. Élettársam most nem dolgozik, munkahelye megszűnt. Jelenleg én dolgozom, 165.000 Ft a jövedelmem plusz a .

Kérdésem, hogy így jogosult lehetek-e a CSOKra. Ha van 1 hitelem, amit fizetek, úgy megkaphatjuk a támogatást?
Szükséges az önerő?

Válaszát köszönöm!
Szilvia

Kedves Szilvia!

Vállalt gyermek után kizárólag házastársi kapcsolatban igényelhető CSOK. A megelőlegező támogatás igénybevételére tehát csak abban az esetben lehetnek jogosultak, ha összeházasodnak. Házasként 1 meglévő és 2 vállalt gyermek után 2.200.000 Ft összegű családi otthonteremtési kedvezmény igényelhető használt lakás vásárlásához.

A kedvezmény használt lakás esetén a vételár kiegyenlítéséhez, illetve már tulajdonban lévő lakás esetén annak legalább egy szobával (hasznos alapterület minimum 8 m2) történő, vízszintes (hozzáépítés) vagy függőleges (tetőtér-beépítés, illetve emeletráépítés) irányú bővítéséhez használható fel. A felújítás CSOK-kal nem finanszírozható lakáscél.

CSOK igénylés során a hitelintézetek nem vizsgálják az ügyfelek KHR státuszát, amennyiben a a lakáscél megvalósításához banki kölcsönt nem igényel. Nem kizáró ok tehát sem a meglévő hiteltartozás, sem az, ha az igénylő adatai esetlegesen a negatív adatbázisban szerepelnek.

Amennyiben nem rendelkeznek önerővel és banki kölcsönt sem kívánnak felvenni a lakásvásárláshoz, úgy legfeljebb olyan használt lakóingatlant tudnak megvásárolni, amelynek vételára nem haladja meg 2.200.000 Ft-ot. A célingatlannak azonban meg kell felelnie a vele szemben támasztott valamennyi követelménynek. Ezekről bővebben ITT és ITT olvashat.

A CSOK jogosultság további személyi feltétele, hogy az igénylő – házastársak igénylése esetén legalább az egyik fél – rendelkezzen minimum 180 napos TB jogviszonnyal, mely időtartamban legfeljebb 30 nap megszakítás lehet. Ha az Ön jelenlegi munkaviszonya tehát legalább 180 napja fennáll, akkor igényelhetik a támogatást úgy is, hogy párja munkaviszonya éppen megszűnt. A TB jogviszony igazolás kiállítását a területileg illetékes egészségbiztosítónál kérheti.

A használt lakás vásárlásához igényelhető CSOK további feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

kalkulátor

Babaváró hitel kalkulátor

Akár kamatmentes hitel ingatlanfedezet nélkül

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2018. szeptember 10. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések