Kit terhelnek a CSOK felvétel költségei? - Hitelnet.hu

Kit terhelnek a CSOK felvétel költségei?

Üdvözlöm.

Több kérdésem is lenne. Adott egy családi ház meg 90 m². 4 gyerekre szeretnénk megvásárolni, víz, gáz, villány a házban. Fűtését tekintve konvektoros, és a nappaliban van egy cserépkályha. 3 millió Ft az ára, de a család engedne a ház árából és eladná 2,7 millió Ft-ért.

Több irányban is érdeklődtem, és van ahol azt a választ kaptam, hogy csak CSOK-ra nem vásárolható meg az ingatlan, mert kell önerő. Egy másik bank azt állitja, nem szükséges önerő, ha a ház árát fedezi a CSOK teljes összege.
Mi most a pontos tényállás?

A másik kérdésem, hogy pontosan ilyenkor mi kerül pénzbe az eladónak? Gondolok itt az értékbecslőre, ügyvédi díjra. Az energiatanusítványt a tulajdonos fizeti, ha jól tudom?!

Köszönöm válaszát.
Mariann

Kedves Mariann!

Arról, hogy CSOK igénybevételével vásárolnadó családi ház esetén melyek az elfogadható fűtési módok, IDE kattintva tájékozódhat.

A meglévő gyermek után igényelt CSOK összegét a bankok önerőként veszik figyelembe, de van olyan pénzintézet, amely a CSOK összegén felül is előír egy meghatározott mértékű önerőt. Ezért lehetséges, hogy van olyan pénzintézet, ahol azt a választ kapta, hogy nem szükséges önerő, ha a támogatás összege fedezi a teljes vételárat. Míg másik pénzintézet további – saját erőre vonatkozó – elvárást támaszt. Ebben az esetben ahhoz a hitelintézethez kellene benyújtaniuk CSOK igényüket, amelynél nem szükséges további önerő biztosítása.

Az adásvételi szerződés elkészítésének ügyvédi díja, valamint az értékbecslés díja nem az eladót terhelő tétel. Az eladó kötelezettsége az energiatanusítvány elkészítése, aminek anyagi terheit is ő viseli. Az adásvételi szerződés díját azonban a vevő szokta megfizetni. Ez általában a vételár 0,5-1% között van. A tulajdonjog bejegyzésének szintén van illetéke, ami a földhivatal felé fizetendő, ez 6.600 Ft.

Ugyanez a helyzet a CSOK igénylés járulékos költségeivel, szintén a vevőt terhelik. Az értékbecslésen kívül felmerlő díj az ingatlan tulajdoni lapjának és térképmásolatának díja, valamint a bírálati díj. Ez utóbbi az igényelt támogatás összegének 1,5%-a, maximum 30.000 Ft.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2018. november 22. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Annamária szerint:

2019-03-25 - 21:42

Üdvözlöm!
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy a párommal szeretnék megvásárolni egy ingatlant CSOK-ra. Az ingatlant jelzáloghitel terheli, amit az eladó a vételárból tud kiegyenlíteni.
Igénybe vehetjük-e a CSOK-ot a kérdéses házra?
Előre is köszönöm a válaszát.
Üdvözlettel: Annamária

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-26 - 14:23

Kedves Annamária!
Jelzáloggal terhelt ingatlan vásárlásához is igénybe vehető a CSOK, amennyiben a lakásvásárlásra vonatkozó további CSOK feltételek is teljesülnek.

Katalin szerint:

2018-11-24 - 19:01

Kedves hitelnet!
A bírálati idő 30 munkanap vagy naptári nap?

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-26 - 08:42

Kedves Katalin!
A 30 nap információink szerin naptári napot jelent.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések