Jár a szocpol március-áprilisban kötött adásvételi szerződés esetén is vagy csak július 1. utáni szerződés esetén? - Hitelnet.hu

Jár a szocpol március-áprilisban kötött adásvételi szerződés esetén is vagy csak július 1. utáni szerződés esetén?

Üdvözlöm!

A kérdésem az lenne, – mivel sehol nem találok rá konkrét választ, – hogy a használt ingatlan vásárlásnak csak július elseje után szabad megtörténnie, vagy lehet előtte is?

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Ezt olvastam:
Korábban vásárolt lakás esetén visszamenőleg is igénybe vehető?
CSOK az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül igényelhető. Ha ezen időszak alatt az igénylő nem él a támogatás igénylésének lehetőségével, akkor a határidő lejárata után már nem tarthat rá igényt.
Mert ez alapján vásárolhatunk előbb is ingatlant. A bank nem tud erről semmit nyilatkozni nekünk. Meg kell várnunk amíg hatályba lép? Nem esnénk el 2 millió forinttól (2 gyermekünk van, tervezzük a harmadikat, és 140 nm-es az ingatlan, amit megvennénk), ha csak pár héten (esetleg hónapon) múlik.

Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!
Szép napot!
Üdv, Niki

Kedves Niki!

A CSOK nyújtását szabályozó kormányrendelet azt nem mondja ki, hogy a kedvezmény csak a rendelet hatályba lépését követően kötött adásvételi szerződések esetében vehető igénybe. Így akkor is jogosult lehet a CSOK-ra használt lakás vásárlása esetén, ha az adásvételi szerződést július 1. előtt köti meg, de a jogosultság feltétele, hogy a CSOK kérelem 120 napon belül benyújtásara kerüljön.

Július elsejétől visszaszámolva tehát március 4. után kötött adásvételi szerződések esetén elvileg tartható a 120 nap. Azért elvileg, mert jelenleg még nem tudjuk, hogy a hitelintézetek ténylegesen mikortól kezdve fogadnak be CSOK kérelmet. Az, hogy a kormányrendelet július 1-től hatályos, nem kötelező érvényű a hitelintézetekre nézve, tehát az egyes hitelintézeteknél a CSOK befogadásának dátuma július 1. után bármely időpont lehet. Ahhoz ugyanis, hogy a hitelintézetek CSOK kérelmet tudjanak befogadni, szerződést kell kötniük a lakáspolitikáért felelős miniszterrel és a kincstárral. CSOK ügyintézésre csak azok a hitelintézetek lesznek jogosultak, amelyek ezt a szerződést megkötik. Arról, hogy mely hitelintézetek és mikor kötnek ilyen szerződést, egyelőre nincsen információnk. Továbbá fontos, hogy július 1. előtt ugyan megköthető az adásvételi szerződés, de a kedvezményt az állam a vételár kiegyenlítéséhez nyújtja, tehát ha a teljes vételár kifizetésre kerül korábban, akkor hiába történik a kérelem benyújtása az adásvételi szerződést megkötését követő 120 napon belül, a kedvezményre nem jogosult a lakásvásárló. Visszamenőleg, vagyis a vételár kifizetése után, nem lesz igényelhető a CSOK.

Utolsó módosítás: 2015. február 13. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Anna szerint:

2018-04-18 - 13:57

Érdeklődnék, hogy a csok akkor is jár, ha az egyikünk feketelistán van?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-19 - 10:59

Kedves Anna!
A CSOK jogosultságot nem zárja ki a negatív tartalmú KHR.

Brigi81 szerint:

2015-05-13 - 12:12

Tisztelt Szakértő!
Mit is írjunk pontosan abba a szerződésbe? /Ha kérhetem, akkor ezt részletesen legyen kedves leírni. /Önerő 600.000 Ft + CSOK 1.500.000 Ft/
Milyen iratok szükségesek a szerződéshez?
Mekkora anyagi költségekkel jár ez hozzávetőlegesen?
Adás-vételi szerződés megkötésekor a tulajdonjogot fel kell függeszteni vagy sem?
Egyedülállóként 3 gyermekkel igénybe tudom venni a CSOK-ot?
Hogyan is működik a CSOK igénylésének menete részletesen?
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Brigi

Hitelnet.hu szerint:

2015-05-14 - 09:59

Kedves Brigi!
A CSOK rendelet még nem hatályos, a hitelintézetek ezzel kapcsolatos eljárási szabálya még nem ismert. A hitelintézetek tudnak majd pontosan válaszolni arra a kérdésre, hogy az adásvételi szerződéssel szemben milyen tartalmi követelményeket támasztanak. Irodánk – korábbi lakástámogatások gyakorlatából kiindulva – annyit tud tanácsolni, hogy a CSOK összege kerüljön feltüntetésre a szerződésben, továbbá mivel nem tudni, hogy mely hitelintézet pontos mely időponttól fogad be CSOK kérelmet, ezért a 60 napos fizetési határidőt a CSOK kérelem benyújtásának dátumához kötnénk.
A CSOK igénylés során felmerülő költségeket előző válaszunkban leírtuk.
A CSOK-ra egyedülálló személyek is jogosultak lehetnek, ha minden egyéb feltételnek megfelelnek. A jogosultságot a hitelintézet fogja majd megállapítani valamennyi szükséges információ és dokumentum ismeretében és birtokában. Az igényléshez szükséges dokumentumok listája szintén a hitelintézeteknél lesz majd elérhető.

Fehér Krisztina szerint:

2015-04-21 - 16:10

Tisztelt Szakértő!
Az után szeretnék érdeklődni, hogy párommal most szeretnénk egy használt lakást vásárolni. Az adásvételi szerződéssel kapcsolatos kérdéseimre már az előzőekben választ kaptam, viszont a házassággal kapcsolatosan még lenne kérdésem. Van egy közös kisfiúnk és még egy gyermek vállalásával szeretnénk igényelni a CSOK-ot. Jelenleg nem vagyunk házasok. Kérdésem: mikorra kell a házasságkötésnek létrejönnie? A szerződés aláírásakor már kell, vagy a kérelem benyújtásának idejére kell teljesülnie?
Előre is köszönöm gyors válaszát.
Üdvözlettel:
Krisztina

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-22 - 21:46

Kedves Krisztina!
A megelőlegező CSOK igénylésnek feltétele a házastársi kapcsolat, tehát az adásvételi szerződés megkötésekor még nem szükséges házasnak lenni.

Lovas Judit szerint:

2015-03-13 - 08:54

Tisztelt Szakértő!
Arról szeretnék érdeklődni, hogy ha használt lakást vásárolunk, akkor mindkettőnk nevére kell írni az adásvételi szerződést, vagy elég, ha a férjem tulajdonába kerül az ingatlan. Jár-e így a támogatás, vagy mindketten tulajdonosnak kell lenni?
Köszönettel: Judit

Hitelnet.hu szerint:

2015-03-16 - 09:22

Kedves Judit!
A CSOK igénybevételével vásárolandó lakásnak mindketten tulajdonosai kell, hogy legyenek. Nem vehető igénybe a kedvezmény, ha csak a férje lesz a tulajdonos.

Kata szerint:

2015-03-10 - 13:23

Üdvözlöm!
Lehet buta a kérdés, de egyedülállóként is bevállalhatok még egy gyermeket a meglévő mellé? Örökbefogadás útjára gondolok például?
Illetve, ha pár év múlva esetleg házasságot kötök valakivel, akinek van saját ingatlan a tulajdonában, akkor a CSOK-ot nem kell visszafizessem, igaz?
Köszönettel.

Hitelnet.hu szerint:

2015-03-10 - 13:42

Kedves Kata!
Egyedülállóként nincs lehetőség vállalt gyermek után CSOK-ot igényelni. Megelőlegező CSOK igénybevétele csak 40 év alatti házaspárok esetében lehetséges.
Ha most igénybe veszi meglévő gyermeke után a támogatást és a későbbiek folyamán házasságot köt olyan személlyel, akinek van már saját lakása, természetesen nem kell visszafizetnie a CSOK-ot.

Kata szerint:

2015-03-10 - 13:58

Üdvözlöm!
Köszönöm válaszát.
Még egy kérdésem merült fel időközben.
Kétféle módon köthetnék szerződést pár héten belül egy megvásárolandó ingatlanra.
1) adásvételi szerződést kötnék részletfizetéssel és az utolsó részlet kiegyenlítéséhez használnám fel a CSOK-ot meglévő 1 gyermekem után. Ez esetben széljegyre kerülök a tulajdoni lapon az első részlet kifizetését követően, ha jól tudom. Ez nem akadály a CSOK-nál? Vagy éppen, így kell lennie? Ezt a megoldást preferálom a magam részéről.
2) Előszerződésben fizetek az eladónak egy adott részletet és adásvételi szerződést csak július 1. után kötünk. Ez esetben nem kerülök széljegyre, de éppen ezért ez utóbbit nem érzem biztonságos megoldásnak, ráadásul kétszer kell ügyvédhez járuljunk szerződéskötésre.
Ön mit javasol?
Köszönettel.

Hitelnet.hu szerint:

2015-03-11 - 22:50

Kedves Kata!
Az adásvételi szerződés megkötése és a CSOK igénylés az első pontban leírtaknak megfelelően történhet.

Edit szerint:

2015-02-27 - 13:04

Üdvözlöm.
Két gyermekem van és a férjemmel használt házat szeretnénk vásárolni. A ház, amit meg szeretnénk venni 6 millió Ft és 85 nm. Ha a CSOK önerőnek számít, akkor van rá lehetőség, hogy saját önerő nélkül hitelre vásároljuk meg?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-27 - 15:22

Kedves Edit!
Amennyiben a jövedelemvizsgálaton megfelelnek, a két gyermek után járó CSOK összegéből és lakásvásárlási hitelből finanszírozható a ház vételára.

Fehértóinè szerint:

2015-02-26 - 15:21

Tisztelt szakértő!
Kérdésem az lenne, hogy a használt lakás vásárlási támogatást igénybe lehet-e venni egy 20 éves ingatlan megvásárlására is?
Válaszát köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-27 - 14:50

Kedves Asszonyom!
Július 1. után a kedvezmény használt lakóingatlan vásárlásához is igényelhető lesz, ha az ingatlan az egyéb követelményeknek is megfelel, melyekről IDE kattintva tájékozódhat.

Gabor szerint:

2015-02-20 - 16:20

Tisztelt Hitelnet szakértő!
Ha gazdasági tulajdon szőlőhegyi pince telekkel nem belterület van a nevemen, az is kizáró oknak számít?
Előre is köszönöm.
Gábor

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-20 - 21:37

Kedves Gábor!
Csak a lakóingatlan tulajdon zárhatja ki a szocpolra való jogosultságot, de az sem minden esetben. A kivételek honlapunkon megtalálhatók. A szőlőhegyi pince + telek nem számít kizáró oknak.

Gergely szerint:

2015-02-12 - 21:16

Tisztelt Hitelnet szakértő!
A következő sor miatt érdeklődöm:
– az igénylő meglévő lakástulajdona kizárhatja a jogosultságot
Mivel van egy lakás a nevemen, a tulajdonomban, szeretném tudni jogosult vagyok-e kedvezményre.
Feleségemmel egy kislányunk van 40-en innen vagyunk, de költöznénk kertes házba.
A kérdésem tehát:
Lakástulajdonosként mi zárhatja ki a jogosultságot a kedvezményre?
Megtisztelő válaszát köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-12 - 22:29

Kedves Gergely!
A vonatkozó kormányrendelet értelmében a támogatott személyeknek nem lehet lakástulajdona a CSOK kérelem benyújtásakor. Arról, hogy mely lakástulajdon nem jelent kizáró okot, IDE kattintva tájékozódhat. Amennyiben vásárolás útján szerezték lakásukat, de eladják azt, akkor az abból származó eladási ár továbbforgatásával igényelhető a CSOK.

Péter szerint:

2015-02-12 - 14:00

Tisztelt Szakértő!
35 évesen, egyedül nevelem 5 és 7 éves gyermekeimet. 2015 áprilisában szeretnék vásárolni egy 70 m2-es lakást.
Egyedülállóként jogosult vagyok a CSOK-ra? Ha igen, akkor kell várnom júliusig a vásárlással? A pénzt utólag kapja meg az ember, miután kifizette a lakás teljes arat vagy a segítség, a támogatás megérkezhet az üzlet lebonyolítása előtt?
Válaszát előre is köszönöm.
Minden jót kívánok!
Péter

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-12 - 14:02

Kedves Péter!
Egyedülállóként is jogosult lehet CSOK-ra, amennyiben az egyéb feltételeknek is megfelel, melyekről IDE kattintva tájékozódhat. A kedvezményt a vételár megfizetéséhez nyújtja az állam, így a teljes vételár kifizetése után már nem lehet jogosult a támogatásra. Az adásvételi szerződés megkötésének dátumával kapcsolatos kérdésre fenti bejegyzésünkben olvashatja a választ.

Viki szerint:

2015-02-12 - 13:23

Kérdezném, hogy jár-e akkor is támogatás, ha az adásvételi szerződés dátuma 2015. 03. 30. azaz még július 1. előtt kötik meg és a többi feltétel adott?

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-12 - 13:25

Kedves Viki!
Kérdésre választ fenti bejegyzésünkben kaphat. Kérjük, tekintse meg a fenti választ.

Mariann szerint:

2015-02-12 - 13:14

Ebben az évben szeretnék használt lakást vásárolni, de több kérdés is felmerült. Jelenleg 1 gyermekünk van és még szeretnénk még 1 gyermeket. Nekem 1996-tól van egy 1/4 rész tulajdonom (az egyik féltestvérem édesapja halála után keletkező részét kifizették a szüleim és az én nevemre került) a szüleim házából, amelyen édesapám haszonélvezeti joga be van jegyezve. Most én-e miatt lehet nem tudok szocpolt igénybe venni. Másik, meg kell várnunk a júliust a házvásárlással, vagy akár például februárban is megvehetjük és utólag lehet igényelni? Ha júliusban vennénk házat, és én vállalnám a 4 éven belüli 2. gyermeket, akkor már 2 gyermekre kapnám meg a szocpolt? És ez önerőnek fog vajon számítani a szocpol összege, vagy kell önerő és majd utólag belefizetésre kerül a hitel összegébe?
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Mariann

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-12 - 13:22

Kedves Mariann!
Amennyiben vásárlás jogcímén szerezte az 1/4 lakástulajdont, akkor az sajnos kizáró ok szocpoligénylésnél. Esetleg a tulajdoni hányad elajándékozása lehet megoldás.
Az adásvételi szerződés dátumával kapcsolatos kérdésére fenti bejegyzésünkben részletes választ talál.
Ha vállalnának még egy gyermeket (megelőlegező CSOK), akkor július 1. után két gyermekre kaphatnák meg a kedvezményt. A meglévő gyermek után kapott CSOK önerőnek számít, a megelőlegező CSOK viszont nem vehető saját erőként figyelembe.

Zsani szerint:

2015-02-12 - 13:12

Jó napot!
Szeretnék érdeklődni, 3 gyermekünk van és szeretnénk igénybe venni használt lakás vásárlásra a szocpolt. Például, ha most találtunk megfelelő lakást és megvennénk, de beleférnénk a 120 napba, hogy visszamenőleg lehet igényelni, ez lehetséges lenne? Például, ha márciusra esne a lakásvásárlás? Vagy mindenképp meg kell várni a július 1-ét, mikortól igényelni lehet a CSOK-ot?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-12 - 13:18

Kedves Zsani!
CSOK kérelmet a rendelet hatályba lépését követően – július 1. után – lehet majd benyújtani a hitelintézetekhez. Ha azonban a lakás teljes vételárát kifizetik, akkor visszamenőlegesen nem lesz lehetőségük a támogatás igénybevételére még akkor sem, ha a 120 napba beleférnének. Minderről részletes tájékoztatást fenti bejegyzésünkben olvashat.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések