Így vásárolhat majd lakást CSOK-ból önerő nélkül!

Használt lakás vásárlásához július elsejétől lesz igényelhető a Családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK), de már eddig is rengetek olvasói levelet kaptunk azzal kapcsolatban, hogy a gyermekek után nyújtott kedvezményt a bankok önerőként fogják-e figyelembe venni?

CSOK – önerő vagy teher?

Nagy segítség lehet a családok számára a CSOK, ha valóban az önerőt növeli, hiszen így támogatásból és hitelből, önerő nélkül vagy akár minimális önerővel is megvalósulhat a lakásvásárlás. A hatályos MNB rendelet azonban kimondja, hogy az ingatlanra alapított jelzálogjog fedezete mellett nyújtott forinthiteleknél a kitettség hitelkérelem elbíráláskori értéke nem haladhatja meg az ingatlan forgalmi értékének 80%-át.”

Az eddig is ismert volt, hogy hitelfelvétel esetén a maximálisan adható forinthitel összege nem lehet több az ingatlanfedezet értékének 80%-ánál. Kérdés az, hogyan számolhatunk a CSOK összegével?

Példánkban egy-egy 10M Ft értékű, 81 m2 hasznos alapterületű lakást vettünk alapul, melyre 2 meglévő gyermek után 1,3M Ft alapösszegű CSOK vehető igénybe.

pelda1

„A” esetben nem számítottuk bele a CSOK összegét a kitettségbe, így – megfelelő jövedelemfedezettség mellett – 10M Ft értékű ingatlanra maximum 80%, azaz 8M Ft lakáshitelt kaphatunk. Ezt egészíti ki 1,3M Ft összegű CSOK, így a vételár kiegyenlítéséhez csupán 700 ezer Ft készpénzt kell hozzátennünk.

„B” esetben a CSOK összegét is belevettünk a maximális 80%-os kitettségbe, vagyis a CSOK és hitel összege 10M Ft-os lakás esetében maximum 80%, azaz 8M Ft lehet, ezen belül is a CSOK összege adott: 1,3M Ft, így már csak 6,7M Ft összegű hitelt kaphatunk, ami azt eredményezi, hogy a vételár megfizetéséhez 2M Ft készpénzzel kell rendelkeznünk.

Mint a fenti példa is mutatja, egyáltalán nem mindegy, hogy bele kell-e számítani a CSOK összegét ebbe a maximum 80%-ot kitettségbe vagy sem! Ennek néztünk most utána!

MNB álláspont

Meglévő gyermekek után nyújtott CSOK-ot illetően az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ álláspontja a következő:

„az otthonteremtési kedvezmény összegét nem kell figyelembe venni a 80%-os korlát kiszámításánál, mivel az prudenciális értelemben nem számít bele a kitettség fogalmába”.

Ez azt jelenti, hogy a CSOK összege nem számít tehernek, tehát önerőként számolhatunk vele. Fenti példánkban tehát a „A’” eset a helytálló.

Nézzük, hogyan alakul a hitel-CSOK-készpénz aránya optimális esetben egy 115 m2 hasznos alapterületű, falusi családi ház vásárlása esetén, melynek vételára 8M Ft, s 3 gyermek után szeretnék igénybe venni a támogatást.

pelda2

A CSOK alapösszege 3 gyermek és 115 m2 hasznos alapterületű ház vásárlása esetén 2M Ft. 8M Ft értékű házra – megfelelő jövedelemfedezettség esetén – 6,4M Ft lakáshitelt lehetne felvenni. Ám adott esetben a 8MFt-os vételár kiegyenlítéséhez – 2M Ft összegű CSOK esetén – nincs szükség a maximális hitelfelvételre, hiszen már 6M Ft-os kölcsön is fedezi a vételárat a támogatással együtt úgy, hogy készpénz befizetése nélkül is megvalósulhat az otthonteremtés. Példánkban az önerőként tekinthető CSOK összege egy az egyben fedezi a minimális (20%) önerő elvárást.

Arról, hogy használt lakás vásárlása esetén milyen további követelményeknek kell megfelelni CSOK igénylése esetén ITT olvashat további részleteket.

Melyek a legjobb lakáshitelek

Ha arra kíváncsi, hogy melyek a legkedvezőbb lakásvásárlási hitelek jelenleg, s mekkora összeget kaphat lakásvásárláshoz,  Szakértőink díjmentesen, minden kötelezettség nélkül elvégzik az előzetes hitelbírálatot is!


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Attila szerint:

2015-08-31 - 16:34

Tisztelt Hitelemet!
Vásárolni szeretnénk egy házat a feleségemmel. Van 1 gyerekünk. A ház 3,9 millió. Készpénzzel fizetnénk 0,2 milliót, a csok 0,6 millió és a maradék 3,1 milliót pedig a fundamentumánál vennénk fel azonnali hitelként. A fundamentumának fel tudunk ajánlani egy ingatlant 6 millió értékűt fedezetként. Ez így járható út lehet?

Hitelnet.hu szerint:

2015-09-02 - 11:55

Kedves Attila!
Fundamenta hitelek közvetítésével irodánk nem foglalkozik. A Fundamenta hitel feltételeinek való megfelelésről a Fundamenta ügyintézőjét kellene megkérdezni. Információink szerint a Fundamenta CSOK ügyintézéssel nem foglalkozik, így azt egy másik hitelintézetnél tudja igényelni.

Sajti Lajos szerint:

2015-08-21 - 12:08

Tisztelt Hitelnet!
Ez év május közepén vásároltunk egy használt házat. Akkor kaptunk a Banktól egy tájékoztatást a feltételekről. Az abban foglaltaknak mindenben megfeleltünk. Nem szerepelt benne, hogy a vételárat jórészt banki utalásban kellett volna teljesíteni. Az eladónak nincs bankszámlája, készpénzre váltottuk az előlegeket, amit azóta az eladó jórészt elköltött.
Mi a megoldás?
Köszönettel várjuk válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2015-08-21 - 14:36

Kedves Lajos!
Ha már a teljes vételárat kifizették, akkor sajnos nem vehető igénybe a CSOK, mivel a támogatás használt lakás vásárlása esetén csak a vételár finanszírozásához kérhető, annak kifizetése után, visszamenőleg már sajnos nem.
Mivel az önerőből a vételár több mint 10%-át fizették ki készpénzben, a kedvezménytől sajnos akkor is elestek volna, ha a teljes vételárat nem fizették volna még ki.

kata szerint:

2015-07-31 - 23:03

Üdv!
Én azt szeretném kérdezni, ha részletfizetésre vásárolom a házat 6 hónapig, hogy meglegyen a 20%, azt úgy meg lehet oldani elfogadják önerőnek vagy csak készpénzben lehet az önerőt kifizetni, mert a ház tulaj így belement, csak azt nem tudni, hogy így meglehet-e oldani.

Hitelnet.hu szerint:

2015-08-03 - 15:19

Kedves Kata!
Az eladótól részletfizetésre történő vásárlás esetén a CSOK-ot sajnos nem tudja igénybe venni.

Takács István szerint:

2015-07-23 - 08:34

Tiszteletem!
Az lenne a kérdésem, hogy egy pénzintézménynél csak a CSOK-ot igényelhetem-e, hitel nélkül. Szeretnék felvenni hitelt, de nem annál a pénzintézetnél, mivel nevezett intézet azzal a lakáskasszával nem barátok, ahol van a megtakarításom.

Hitelnet.hu szerint:

2015-07-23 - 12:38

Kedves István!
Információink szerint a CSOK és a hitel két különböző hitelintézetnél is igényelhető.

Gábor szerint:

2015-07-03 - 05:00

Üdv!
A helyzet a következő: van egy ház, amiért 2 milliót kérnek. CSOK-ot kapnánk 3 gyermekre 2 milliót, a csokból tehát fedezhető a lakás vételára teljesen.
Kérdésem az, hogy kell némi önerő így is a dologhoz? Semmiféle hitelt nem veszünk fel. Faluban higyjék el, hogy megfelel, semmi áruk az ingatlanoknak, mindenki menekül faluból.

Hitelnet.hu szerint:

2015-07-03 - 15:15

Kedves Gábor!
Amennyiben az adott ingatlan megfelel a CSOK követelményeknek és teljesülnek az egyéb igénylési feltételek is, akkor megoldható csak a CSOK-ból, önerő nélkül történő finanszírozás.

Ináncsi Brigitta szerint:

2015-06-24 - 20:41

Szeretném megkérdezni 2 gyermek után a csok beleszámít-e önerőnek használt lakás vételénél?
Előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2015-06-26 - 14:02

Kedves Brigitta!
A hitelintézeteknek még nincs konkrét állásfoglalása az ügyben, hogy a CSOK összegét teherként veszik-e figyelembe vagy sem. Ha lesz erről pontos információnk, honlapunkon be fogunk számolni róla. Addig is kérjük kövesse új bejegyzéseinket!

Kiss Barnáné szerint:

2015-06-16 - 20:58

A lakás 50%-ban a szüleimé, 50%-ban az én tulajdonom. Gyermeket várok. Egy szobával szeretném bővíteni az ingatlant.
Igényelhetem-e ebben az esetben a CSOK-ot?

Hitelnet.hu szerint:

2015-06-17 - 08:53

Kedves Asszonyom!
Mivel a szülei is tulajdonosok az ingatlanban, ezért – a vonatkozó kormányrendelet előírása alapján – sajnos nem igényelhető a CSOK bővítésre.

klespo szerint:

2015-06-16 - 08:52

Ahhoz képest, hogy ez egy bankon keresztül juttatott állami támogatás, a bankok megint túl nagy önállóságot kaptak. Egyik önerőnek veszi, a másik nem? Nem “tudják” utalni a CSOK-ot utolsó részletként, helyette visszatartja az egész hitelrészt a CSOK elbírálásáig?? (plusz 1-2 hónap) Az ingatlan piac pörög. A CSOK igénylő vevők “versenyképességét” ez igen csak gyengíti.

Maria szerint:

2015-06-16 - 04:20

Hány éves korig igényelhető a kölcsön?
Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2015-06-16 - 10:44

Kedves Mária!
A hitel lejáratakor az adós életkora nem lehet több 70-75 évnél.
Ha CSOK-ot szeretne igényelni meglévő gyermek után, akkor nincsen felső életkorhatár. Ha a támogatást vállalt gyermek után szeretné igényelni, akkor az igényléskor nem lehet 40 évnél idősebb és feltétele a házastársi kapcsolat.

Gábor szerint:

2015-06-12 - 12:57

Köszönöm a választ.

Gábor szerint:

2015-06-12 - 12:49

Köszönöm szépen a választ. Még annyi kérdésem lenne, hogy önkormányzati albérletben lakunk, egy kis házat kell elképzelni, amiért havi 12.000 Ft lakbért fizetünk + a rezsit. A bérleti szerződés a feleségem nevén van. Olvastam, hogy a csok igénylésnél nem lehet egyikőnk sem önkormányzati bérleti joggal rendelkező. Nem szakmája miatt /tanár, köztisztviselő, stb./ lakunk itt, hanem mert a polgármester engedte, hogy itt lakjunk, jó ismerős, ennyi. Ez a bérleti jogviszony akadálya lesz a csok-nak? A szerződést szüntessük meg? Mit javasolnak?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2015-06-12 - 12:53

Kedves Gábor!
A vonatkozó kormányrendelet alapján úgy véljük, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő lakásra kötött bérleti jogviszony kizáró ok CSOK igénylésnél. A CSOK kérelem benyújtása előtt véleményünk szerint célszerű volna megszüntetni.

Gábor szerint:

2015-06-11 - 14:18

Tiszteletem!
3 gyermek után szeretnénk az új szocpolt igénybe venni. A feleségem gyesen van, neki nem tud az OEP jogviszony igazolást adni, én 8 órás közmunkán vagyok 2013 óta, nekem viszont tudnak kiállítani ilyet. A csokhoz elég, ha egyikőnknek van ilyen igazolása?

Hitelnet.hu szerint:

2015-06-12 - 08:28

Kedves Gábor!
Házastársak, élettársak CSOK igénylése esetén elegendő, ha legalább az egyikük rendelkezik a szükséges TB jogviszony igazolással.

Edina szerint:

2015-06-05 - 23:05

Kedves Szakértő,
érdeklődni szeretnék, hogy lehetséges-e az, hogy a hitelt és a CSOK összegét más-más banknál intézzük? Használt lakás vásárlása előtt állunk és a bank, ahol a hitelt intéznénk, nem tudott semmilyen tájékoztatást adni erről. Azt mondták, hogy utólag nem tudják intézni a CSOK-ot (hiába lenne benne az adás-vételiben 120 napon belül), mert a hitelösszeget kell utoljára az eladónak utalniuk és hogy ez a termék még nem létezik. Pedig más banknak az internetes oldalán már az igénylőlap is fent van, csak ott meg a hitel nekünk nem megfelelő. Tehát a kérdés, hogy csak a hitellel egyszerre utalható át az összeg az eladó részére? Vagy egymástól függetlenül/egymás után is meg lehet valahogy oldani: 1. önerő utalása, 2. hitel utalása, 3. CSOK utalása? Körülbelül mennyi átfutási ideje lesz a CSOK-nak?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2015-06-05 - 23:27

Kedves Edina!
A lakáshitelt véleményünk szerint egyik bank sem fogja utalni addig, amíg a CSOK szerződés is aláírásra nem kerül. Arról, hogy megoldható lesz-e a két külön hitelintézetnél történő igénylés, az egyes bankok tudnak majd pontos tájékoztatást adni az erre vonatkozó eljárási szabályzatuk megismerése után. A CSOK ügyintézés átfutási ideje bankonként eltérő lehet, véleményünk szerint minimum 1 hónap.

Tamás szerint:

2015-11-02 - 13:26

Az átfutási időt illetően egy tapasztalat: augusztus végén nyújtottam be CSOK-ra az igényt az ERSTE Banknál, és ma november 2.-án is feldolgozás alatt áll. Hitelt nem vettem igénybe tőlük. (Lehet, hogy ezért a hosszú várakozási idő?)

Hitelnet.hu szerint:

2015-11-02 - 13:39

Kedves Tamás!
Sajnos nem tudjuk megmondani, hogy az adott fiókban miért húzódik el ennyire az ügyintézés. Viszont fontos a fizetési határidő szem előtt tartása. Tehát emiatt érdemes többször érdeklődni a bankban.

Imre szerint:

2015-06-04 - 07:59

Tiszteletem!
A feleségemmel augusztusra várjuk az ikreinket. Jelenleg egy 56 négyzetméteres lakás van a tulajdonunkban. Mivel társasházi lakásról van szó, a bővítésre nincs lehetőségünk, de szeretnénk egy nagyobb ingatlant megvásárolni a gyermekek születése után. Kérdésem az lenne, hogy lakástulajdonosként is igényelhetnénk a CSOK-ot, a nagyobb ingatlan megvásárlásához?
A választ előre is köszönöm.
Imre

Hitelnet.hu szerint:

2015-06-04 - 22:26

Kedves Imre!
Lakástulajdonosként sajnos nem lennének jogosultak a CSOK-ra, ha nagyobb lakást vásárolnak. Előtt el kellene adni a meglévő lakást.

Erzsébet B. szerint:

2015-06-02 - 14:32

Tisztelt Szakértő!
Egyedülálló, gyesen lévő anyuka vagyok. Szeretnék vásárolni egy 50 éves ingatlant, B energetikai besorolással, 90 nm alapterülettel. Jogosult lennék-e a CSOK-ra?

Hitelnet.hu szerint:

2015-06-03 - 10:53

Kedves Erzsébet!
Ha a gyes mellett nincsen meg korábbi munkaviszonya, amely alapján az OEP ki tudja adni a szocpoligényléshez szükséges TB jogviszony igazolást, akkor sajnos nem tudja igénybe venni a CSOK-ot. A további feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.

Krisztin szerint:

2015-06-01 - 12:22

Tisztelt Hitelnet!
Szeretném én is igénybe venni az állami támogatást. 3 gyermekem van. Problémám, kérdésen az lenne, hogy a családi ingatlanunk a svájci jelzálog miatt eszközkezelős lett, tehát már nem a miénk: jár nekünk a CSOK? Sajnos bár listások lettünk, bár a hitelt törlesztjük. Adna valamelyik bank jelzálogot?
Köszönöm válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2015-06-02 - 09:55

Kedves Krisztin!
BAR lista esetén sajnos egyik hitelintézetnél sincs lehetőség hitelfelvételre.

Brigitta szerint:

2017-01-16 - 17:33

Üdvözlöm!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy eszközkezelő vette meg a lakásunkat és most bérbe adta nekünk. Fizetünk havi 18 ezer lakbért. Felhívtam őket és azt mondták nincs akadálya annak, hogy igénybe vegyem a csokot. Önök szerint sem akadály? Azt mondták nyugodtan felbonthatom a szerződést, átadom a kulcsot és ennyi.

Hitelnet.hu szerint:

2017-01-17 - 16:57

Kedves Brigitta!
Amennyiben a használt lakásra vonatkozó valamennyi CSOK feltétel teljesül, úgy a támogatás igénybe vehető. A jogosultsági feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.

Karsai Mihály szerint:

2015-05-29 - 17:51

Tisztelt Hitelnet!
Azt lehet esetleg tudni, hogy mely pénzintézetek számítják majd önerőnek a CSOK-ot?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2015-05-31 - 16:01

Kedves Mihály!
Erről jelenleg sajnos nincs pontos információnk, mert a bankok CSOK szabályzata még nem ismert.

Karsai Mihály szerint:

2015-05-29 - 08:22

Tisztelt Hitelnet!
A tegnapi nap folyamán voltunk egy független hitelügyintézőnél egy helyi ingatlanirodában, ahol a hölgy azt mondta, hogy csakis a “B” eset (https://hitelnet.hu/szocpol/hasznalt-lakas/igy-vasarolhat-majd-lakast-csok-bol-onero-nelkul/) lehetséges a CSOK felvételénél lakáshitel esetén!
Szeretném tudni, hogy akkor most mi az igaz?
Segítségét és válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Mihály

Hitelnet.hu szerint:

2015-05-29 - 09:14

Kedves Mihály!
Az MNB állásfoglalása alapján a meglévő gyermekek után kapott kedvezmény összegét nem kell beleszámítani az ingatlan maximális 80%-os terhelhetőségébe. Ettől függetlenül a hitelintézetek dönthetnek úgy, hogy beleszámítják a kedvezményt is a terhelhetőségbe, ebben az esetben valóban nem vehető figyelembe önerőként a CSOK. A hitelintézeteknek azonban jelenleg még nincs egyértelmű állásfoglalásunk ezzel kapcsolatban, tehát egyáltalán nem biztos, hogy csak a “B” eset lesz kivitelezhető. Ugyanakkor jelenleg is van olyan pénzintézet, amely a mostani szocpol elbírálásánál a támogatást nem számítja bele a terhelhetőségbe, vagyis önerőként veszi figyelembe.

Karsai Mihály szerint:

2015-05-29 - 09:27

Köszönöm szépen gyors válaszukat!
Azt lehet tudni, hogy jelenleg melyek azon a pénzintézetek akik önerőként kezelik a CSOK összegét?
Nagyon szépen köszönöm segítségét!

Hitelnet.hu szerint:

2015-05-31 - 07:43

Kedves Mihály!
Jelenleg csak arról van információnk, hogy mely bank fogadja el a szocpolt önerőként, például az Erste Bank, de a hitelintézetek CSOK-ra vonatkozó szabályzata még nem ismert.

Horváth Dániel szerint:

2015-05-27 - 10:19

Jó napot kívánok.
Azt szeretném kérdezni, hogy van három gyermekem, a feleségemmel meg vagyunk házasodva, én a hivatalnál dolgozom közmunkán 8 órában. Hitelünk Nincs. Lakás nincsen a nevükön.
Igénybe tudjuk vennie a szocpolt?
Előre is köszönöm a válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2015-05-28 - 12:13

Kedves Dániel!
Ennyi információ alapján sajnos nem tudjuk megmondani, hogy igényelhetik-e a szocpolt. A jogosultság feltételeiről IDE kattintva részletesen tájékozódhat.

Tamás szerint:

2015-05-18 - 19:39

Tisztel szakértő!
Lakásvásárlás előtt állunk. Van egy feleségem és egy egy éves kiskorú édes gyermekem. 4,5 millió az ingatlan ára. 900 ezer forint önérő kell hozzá. A csok-ot igénybe tudom venni, mint önerő? Az ingatlan energetikus fogyasztás A, az 660 ezer forint, akkor elegendő önerő 240 ezer forint.
Előre is köszönöm a válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2015-05-19 - 13:43

Kedves Tamás!
Nem ilyen egyszerű a helyzet. A hitelből történő 80%-os finanszírozás nem automatikus, hanem az igénylők jövedelmi helyzetétől, ingatlan állapotától, területi elhelyezkedésétől függ. Ha kitölti online adatlapunkat, akkor a részletek ismeretében Szakértőink tájékoztatni tudják arról, hogy mekkora összegű hitelre lehet jogosult, s ennek függvényében mennyi készpénzre van szükség a vásárláshoz.

T. Dávid szerint:

2015-05-15 - 09:46

Tisztelt Szakértő!
Lakásvásárlás előtt állunk, de a hitelhez szükséges önerő még nincs meg. Az itt olvasottak alapján nekem az jön le, hogy a hitelhez szükséges önerő a CSOK-ból is fedezhető. De a CSOK ügyfél tájékoztatójában van egy mondat, amit nem teljesen értek és olyan mintha az arra vonatkozna, hogy a CSOK utalása előtt az önerőt ki kell fizetni. Az említett mondat a következő:
“A hitelintézet a megítélt kölcsönt és kedvezmény összegét az Eladó bankszámlájára fogja egy összegben, utolsó részletként teljesíteni, miután az igénylő(k) a vételár megfizetéséhez rendelkezésre álló saját erőt már megfizették.”
A kérdésem pedig az lenne, hogy akkor tényleg számíthatunk arr, hogy a CSOK-ot mint önerőt igénybe vehetjük, vagy csak a hitelösszeg csökkentésére vehető fel és a maradék 20%-ot egyéb forrásból kell megszerezni?
Segítségét előre is nagyon Köszönöm.
Üdv.
Dávid

Hitelnet.hu szerint:

2015-05-15 - 11:07

Kedves Dávid!
Ha nincs még gyermek és vállalt gyermekek után igényelnék a CSOK-ot, akkor nem számít önerőnek a kedvezmény összege. Ha meglévő gyermekek után igénylik a CSOK-ot, akkor eltérő álláspontokkal találkozhatunk. Az MNB-től kapott tájékoztatás szerint a meglévő gyermekek után adható kedvezmény összegét nem kell beleszámolni az ingatlan kitettségébe, vagyis önerőként vehető figyelembe. Ennek ellenére a hitelintézetek álláspontja ezzel kapcsolatban még nem végleges. Van olyan bank, amelyik szintén az MNB álláspontját osztja, de olyan pénzintézet is van, amelyik szerint a támogatás összegét is bele kell számolni az ingatlan terhelhetőségébe. Az egyes bankok konkrét eljárási szabálya tehát még nem végleges ezzel kapcsolatban.

Brigi81 szerint:

2015-05-15 - 07:30

Nagyon szépen köszönöm az eddig válaszait!!!!! Nagyon sokat segített ezekkel az információkkal!
Tisztelt Szakértő! 🙂
Az adás-vételi szerződés megkötésekor /amit június 4.-én kötnénk meg, ha jól olvastam/, akkor 50% tulajdonjoggal fogok rendelkezni? /ez feltétel?/
A megvásárolandó ingatlant volt már értékbecslő által felértékelve 2,6 millió Ft-ot állapított meg 2 évvel ezelőtt. Ez csak a CSOK elbírálása miatt kell? Ugyanis nem lesz hitel. Az eladó 2.1 millió Ft-ért adja el a házat és úgy szeretném, hogy 1,5 millió Ft-ot igényelnék 3 gyermekre és 600.000 Ft-ot adok oda szerződéskor az eladónak. Jó lesz ez így Ön szerint?!
A szerződés megkötésekor Ön szerint milyen dokumentumok szükségesek?! /tulajdoni lap? energetika? és még mi?
Ön szerint mikor fognak a kereskedelmi bankok /OTP/ részletes tájékoztatást adni?!
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2015-05-15 - 09:01

Kedves Brigi81!
A vásárolandó ingatlanban Önnek és párjának is tulajdonjogot kell szereznie, de nem feltétel az 50-50%, lehet akár 30-70%, stb. is a tulajdoni arány megoszlása.
A CSOK igénylés elbírálásához szükséges az értékbecslés akkor is, ha nem lesz hitelfelvétel. Fontos, hogy a vásárolandó lakás legalább komfortos legyen. Ha minden egyéb feltétel teljesül, fentiek szerint igényelhető a támogatás. Arról, hogy az adásvételi szerződés megkötéséhez milyen dokumentumok szükségesek, a szerződést készítő ügyvéd pontos tájékoztatást tud adni. Sajnos egyelőre nincs információnk arról, hogy a hitelintézetek mikor tudnak pontos tájékoztatást adni a CSOK-ról.

sirkalmi szerint:

2015-05-14 - 23:41

Érdeklődöm, hogy ez az MNB állásfoglalás elérhető-e valahol hivatalos formában? A hitelügyintézőm szerint nem lehet önerőnek beszámítani a CSOK-ot, pedig ez egy nagyon lényeges kérdés esetemben, mert a pénzemre szükség van a vásárlást követő felújításokra.

Hitelnet.hu szerint:

2015-05-15 - 08:39

Kedves Sirkalmi!
A hitelintézetek álláspontja ebben a kérdésben megoszlik. Van olyan bank, amely úgy vélekedik, hogy a meglévő gyermek utáni támogatást is bele kell számítani a terhelhetőségbe. Az állásfoglalást sajnos nem tudjuk kiadni, de a lakóhelyéhez legközelebbi Hitelnet irodában Szakértőink készséggel állnak rendelkezésére.

Zoli szerint:

2015-05-06 - 13:46

Tisztelt Cím!
Szocpol segítségével szeretnénk házat vásárolni. 6 millióba kerül a ház, 2 millió lenne a szocpol, 600 önerő, 3,4 milliót vennénk fel hitelbe. Van egy lakástakarékunk, de onnan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy mivel a helyen, ahol vennénk a házat csak 60 % terhelhető a házon, és mivel a szocpol is bejegyzésre kerül, már csak 1,4 milliót tudnak ők bejegyezni és adni. Van erre valami megoldás, vagy ez tényleg így van, hiába kapunk önerőt, mégsem tudunk felvenni hitelt?
Segítségüket előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2015-05-07 - 08:01

Kedves Zoli!
Valóban meg van határozva, hogy egy ingatlan milyen mértékéig terhelhető. A törvény alapján maximum 80%, de ez pénzintézetenként eltérő lehet az ingatlan területi elhelyezkedésétől és az igénylők jövedelmi helyzetétől függően. A meglévő gyermek után kapott szocpolt azonban – információink szerint – nem kell beleszámolni ebbe a terhelhetőségbe. Így véleményünk szerint elérhető lehet a szükséges hitelösszeg. Célszerű lenne kitöltenie online ajánlatkérő nyomtatványunkat és a további részletek ismeretében Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatást tudnak Önöknek nyújtani!

H.Anikó szerint:

2015-04-29 - 11:44

Tisztelt hitelnet!
Most fog megszületni a 2. gyermekem júniusban és szeretnék érdeklődni, hogy használt lakás vásárlásra felvehetem-e a csok-ot és ha igen, akkor egy 4 vagy 5 millió Ft értékű házra, ami 85 m2, megvásárolhatnám-e?

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-30 - 09:25

Kedves Anikó!
Július 1. után használt lakás vásárlásához is igényelhető lesz a támogatás. Ennyi információ alapján azonban a jogosultság nem állapítható meg. Az igénylésnek számos feltétele van, melyekről IDE kattintva tájékozódhat.

Sándor szerint:

2015-04-29 - 10:45

Tisztelet Szakértő!
Lakástulajdonos jogosult CSOK támogatást igénybe venni?
Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-30 - 09:23

Kedves Sándor!
A CSOK támogatás meglévő lakóingatlan esetében július 1-től az ingatlan lakószobával történő bővítéséhez lesz igényelhető. A bővítés hozzáépítés által vagy tetőtér-beépítéssel történhet.

Márton Tamás szerint:

2015-04-26 - 21:48

Azt szeretném kérdezni, hogy van egy meglévő gyermekem, de be szeretnénk vállalni még egyet Így igénybe tudom venni a Csok-ot használt lakás vásárlásra? Meg kötelező házasságban lenni?

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-27 - 10:34

Kedves Tamás!
Vállalt gyermek után csak 40 év alatti házaspárok igényelhetnek megelőlegező CSOK-ot. Ha nem házas, akkor jelenleg a meglévő gyermek után lehet jogosult a kedvezményre, s ha a későbbiekben megszületik a második gyermek, akkor a lakásvásárláshoz felvett kölcsön csökkentésére felhasználható lesz az utólagos CSOK, melynek összege 400.000 Ft.

Tibor szerint:

2015-04-26 - 14:23

Az lenne a kérdésem, hogy szeretnék egy ingatlant venni 5,5 millió forintért. A csok-ot be lelehet-e vonni önerőként? 1 gyerekünk van és még egyet bevállalnánk. Mikor lehet ezt elindítani a bankoknál? Minél előbb elszeretnénk intézni.
Előre is köszönöm a segítségét.

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-26 - 14:25

Kedves Tibor!
A meglévő gyermek után kapható CSOK önerőként vehető figyelembe, a vállalt gyermek után járó összeget viszont bele kell számítani az ingatlanok maximális 80%-os kitettségébe, mert az összeg a vállalt gyermek megszületéséig megelőlegező kölcsönnek számít. Használt lakás vásárlásához július elsejétől lesz igényelhető a CSOK, de ezt követően lehet a kérelmet benyújtani.

Attila szerint:

2015-04-25 - 14:58

Tisztelt Hitelnet!
Attila vagyok, feleségem és 5 gyermekem van. Jelenleg 50-50% tulajdon joggal rendelkezünk a feleségemmel 40 m2-es lakásban, melyet hitelből fedeztünk 2005-ben, de sajnos a megemelkedett hiteltörlesztőt már nem bírtuk fizetni, így a bank 2 éve felbontotta a szerződést. Szocpolt egyik gyermekre se vettünk igénybe.
Érdeklődnék, hogy igénybe tudnánk-e venni a CSOK-ot? Használt lakásra is felvehető-e? Ha igen, mekkora összeget?
A gyerekek nevére vásárolható-e az ingatlan, vagy a szülőknek hány % tulajdonjogot kell szerezni?
A CSOK hány %-ban fedezheti az ingatlan vételárát?
Várom mielőbbi válaszukat.
Köszönettel.

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-25 - 16:21

Kedves Attila!
Használt lakás vásárlásához július 1. után lesz igényelhető a CSOK. A kedvezmény összege az eltartott gyermekek száma mellett függ a célingatlan hasznos alapterületétől és energetikai minősítésétől. A konkrét összegekről IDE kattintva tájékozódhat. A vásárolandó ingatlanban a házastársaknak együttesen legalább 50% tulajdonjoggal kell rendelkezniük és rajtuk kívül csak az eltartott gyermekek juthatnak tulajdonjoghoz. A vonatkozó kormányrendelet nem szabályozza, hogy a CSOK hány %-ban fedezheti az ingatlan vételárát. Az önerő kérdéséről fenti bejegyzésünkben részletesen olvashat.

Alexandra szerint:

2015-04-24 - 10:03

Tisztelet Szakértő!
A kérdésem az lenne, hogy hogyan kezdjem el intézni a szocpol igénylését, mik a teendők, mert kicsit már belekavarodtam a leírt információkba! Hitel nélkül szeretnénk igénybe venni! Ahogy értelmeztem minden régióra bizonyos összeg esik amit CSOK-ként lehet igényelni, így lehetséges az is, hogyha elfogy a rászánt összeg, akkor nem sikerül igényelnem? Ilyen esetben elutasítanak?
Köszönöm Válaszát!
Üdv: Alexandra

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-24 - 15:38

Kedves Alexandra!
CSOK igénylésre használt lakás vásárlása esetén július 1. után lesz lehetőség. A régiónként meghatározott összeg arra utal, hogy régiónként mennyi lehet a CSOK igénybevételével vásárolandó lakóingatlan maximális vételára, például Budapesten olyan ingatlanra adható CSOK, melynek vételára nem haladja meg a 35 millió Ft-ot.

Széll Istvánné szerint:

2015-04-23 - 19:55

Tisztelt Szakértő!
8 millió Ft-ért szeretnénk megvásárolni egy 84 m2-es családi házat, 3 kiskorú gyermekünk van. Érdeklődni szeretnék, hogy a július 1-től életbe lépő rendelet alapján a CSOK, mely 1,5 millió Ft, önerőnek fog-e számítani? Az energia-tanúsítvány alapján nem éri el a C besorolást. Mikortól lehet kérni az építési hatóságtól a dokumentumot, hogy jó állapotú a családi ház? Mennyi kölcsönt vehetek fel? Mikortól lehet benyújtani a CSOK-ra vonatkozó igényünket?
Várom szíves válaszukat.
Köszönettel:
Sz.-né

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-24 - 15:18

Kedves Asszonyom!
A meglévő gyermekek után adható CSOK önerőként vehető figyelembe. A hatósági bizonyítvány a CSOK kérelem benyújtásakor nem lehet 30 napnál régebbi. A maximálisan felvehető kölcsön összege függ a vásárolandó ház területi elhelyezkedésétől és az Önök jövedelmi helyzetétől. Erről tehát pontos tájékoztatást online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltése után tudnak adni Szakértőink. A CSOK kérelem benyújtására július 1. után lesz lehetőség.

Domján Jánosné szerint:

2015-04-23 - 17:32

Devizahitel átváltásánál igénybe vehető-e az új CSOK (az eredeti szerződés megkötése után születtek a gyermekek)? Láttam bankhirdetést ez ügyben!
Köszönöm a választ!

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-24 - 15:06

Kedves Asszonyom!
Devizahitel átváltásánál a CSOK nem vehető igénybe.

Mészáros József szerint:

2015-04-23 - 13:52

Tisztelt Hitelnet Szakértő!
Az előző válaszokból jól értelmezem, ha én most kötök adásvételi szerződést, akkor arra csak úgy tudom a CSOK-ot igénybe venni, ha a szerződés szerint a teljes vételár csak július 1.-után (például augusztus 31. – gondolom lesz ügyintézési idő is) kerül kiegyenlítésre?
Üdv.: József

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-24 - 14:40

Kedves József!
Igen, a vételár utolsó része a CSOK-ból kerülhet kiegyenlítésre július 1. után, például augusztus 31.e-i határidővel, mivel a CSOK ügyintézésre is számolni kell néhány hét átfutási időt.

Erika szerint:

2015-04-21 - 11:27

Tisztelt Szakértő!
41éves vagyok és az iránt szeretnék érdeklődni, hogy van 2 gyermekem, az egyik 15, a másik 23 éves nappali tagozatos egyetemista, igénybe vehetem-e utánuk a CSOK-ot használt lakás vásárlásra, és lehet-e a CSOK az önerő, valamint mennyi önerőre lesz még szükségem, ha a kiválasztott ingatlan 6 millió forintba kerül.
Válaszát köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-22 - 13:55

Kedves Erika!
A leírtak alapján július elsejétől jogosult lehet CSOK-ra használt lakás vásárlása esetén. A meglévő gyermekek után kapott CSOK önerőként vehető figyelembe. A CSOK összegét befolyásolja vásárolandó lakás hasznos alapterülete és energetikai minősítése. A konkrét támogatási összegeket, további feltételeket ITT találja. Amennyiben hitelfelvétel is lesz, Szakértőink készséggel tájékoztatják az elérhető lakáshitelekről online adatlapunk kitöltése után!

Franczem Andrea szerint:

2015-04-21 - 09:32

Tisztelt Hitelnet Szakértő!
Gyermekeim édesapjával 1 éve megszakadt az élettársi kapcsolatom. Most lakásvásárlás előtt állok. A kiszemelt ingatlan egy osztatlan közös ház fél (50%). Az ingatlan használati megosztási szerződéssel rendelkezik.
Kérdésem, hogy:
1. 2 gyermek után igényelhetem-e a CSOK-ot egyedülálló anyaként.
2. Ha igen, akkor milyen összegre vagyok jogosult?
3. Az adás-vétel várhatóan 1-2 héten belül aktuálissá válik. Ebben az esetben az igényelendő összeggel csökkentett összegről kell szólnia az adás-vételi szerződésnek, amit július 1-én nyújthatok be az adott bankba?
Előre is köszönöm a segítséget.

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-21 - 11:16

Kedves Andrea!
1-2. Egyedülállóként is jogosult lehet CSOK-ra. Az adható kedvezmény összegét a gyermekek számán kívül befolyásolja a vásárolandó ház hasznos alapterülete és energetikai minősítése. A konkrét összegekről IDE kattintva tájékozódhat.
3. Az adásvételi szerződésnek a teljes vételárat tartalmaznia kell oly módon, hogy a CSOK-ot és annak összegét a vételár egyik forrásaként kell megjelölni. A teljes vételár tehát nem kerülhet kifizetésre korábban.

tamara szerint:

2015-04-20 - 17:30

Üdvözlöm!
Van két gyermekem. Mi október 4.-én kötöttünk a ház tulajdonosával részletfizetési adásvételi szerződést! Érdeklődnék, hogy igénybe vehetnénk a Csok-ot erre a használt lakásra, és ha megkapnánk csak hitellel?

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-21 - 09:04

Kedves Tamara!
Az adásvételi szerződés megkötését követően 120 napon belül adható be a CSOK iránti kérelem. Az október 4-én megkötött adásvételi szerződés alapján erre sajnos nem lesz lehetőségük.

Márton Judit szerint:

2015-04-20 - 09:38

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődnék, hogy én január 28. óta TGYÁS-on vagyok, havi ellátásom, ami nettó 110 ezer Ft/hó, plusz a három gyermek után kapok családi pótlékot. A férjem 4 órában van bejelentve. Így mindketten megkapjuk az OEP által kért igazolást? A TGYÁS egyébként megfelelő erre?
A másik kérdésem pedig az, hogy egy 8 milliót érő háznál, amit mi 6 és fél millióért megkapunk, mert a külföldi tulaj már szabadulni akar tőle, mennyi önerőt kell felmutatnunk? Egyáltalán adnak így szocpolt, hogy csak 500 ezer Ft-ot kell ráfizetnünk a házra?
Köszönöm a választ: Márton Judit

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-20 - 23:32

Kedves Judit!
Információink szerint 4 órás bejelentés esetén is kiadható a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás, illetve ha Önnek fennáll a korábbi munkaviszonya, akkor az Ön részére is kiadható. A CSOK-ra való jogosultsághoz elég, ha legalább egyikük rendelkezik ezzel az igazolással.
A CSOK alapösszege 3 gyermek után, 90 m2-t meghaladó hasznos alapterület esetén összesen 2 milliót forint, tehát ez az összeg nem gyermekenként értendő. A vételár fennmaradó részét hitelből és önerőből fedezhetik. Amennyiben a hitellehetőségek is érdeklik Önöket, kérjük, küldje el online ajánlatkérését!

krisztina szerint:

2015-04-18 - 22:29

Jó napot kívánok!
Érdeklődnék, van 5 gyerekünk, szeretnék igénybe venni a szocpolt, bár listások vagyunk, kérdezném így is igénybe vehetnek-e a szocpolt?

Kecse-Nagy Judit szerint:

2015-04-17 - 19:02

Üdvözlöm!
Párommal tegnap írtuk alá az adásvételi szerződést. Szeretnénk majd csok-ot igényelni, de azt mondta az ingatlanos, hogy arra a házra szerinte nem kaphatnánk meg egyéb okok miatt. (utána olvasások szerint pedig működhetne) Mi a csok-ot nem önerőnek szeretnénk, hanem hitelösszeg csökkentésnek. Egy gyermekünk van és szeretnénk másikat is pár éven belül. A házasság is megoldható az igényléshez. Utólag is igénylehető a csok vagy csak a hitel intézésekor előre vállalt gyermekkel együtt?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-20 - 14:39

Kedves Judit!
A CSOK a vételár kifizetéséhez használható fel. Ha már a teljes vételárat kifizették, akkor sajnos nem lehetnek jogosultak a kedvezményre. A CSOK utólag, a felvett hitel csökkentésére nem vehető igénybe. Lakásvásárlási hitellel együtt igényelhető a kedvezmény, ám ha vállalt gyermek után is igénybe szeretnék venni, akkor feltétel a házastársi kapcsolat és egyikül életkora sem haladhatja meg a 40. életévet a CSOK kérelem benyújtásakor. Az adásvételi szerződésnek tartalmaznia kell azt is, hogy a vételárból mekkora összeget fizetnek ki a CSOK-ból.

Renáta szerint:

2015-04-17 - 11:28

Üdvözlöm!
1. Van 1 gyermekem, a másodikkal várandós vagyok, akivel július 25-re vagyok kiírva. Van 1 családi ház, amelynek a fél tulajdon részét szeretnénk megvásárolni, mert a másik fele már végrehajtónál van (amit majd törleszteni szeretnénk). Erre az 1/2 részre igénybe tudjuk venni a CSOK-ot, hogy kifizessem a tulajdonost? Bőven korhatáron belül vagyunk, hitelt nem akarunk felvenni, csak a csok-ból szeretnénk kifizetni a házrészt. Bar listások vagyunk mind a ketten, párom minimálbérre van bejelentve, én gyedet kapok.
Van erre lehetőség vagy fél ház részre nem tudom igénybe venni?
2. Van egy terhelt ház, arra is igénybe lehet venni a CSoK-ot? Ha igen, milyen célra, bővítésre vagy felújításra?

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-17 - 13:35

Kedves Renáta!
1. Fél házrész megvásárlásához a CSOK nem lesz igénybe vehető.
2. Meglévő lakóingatlan esetén a CSOK-ot lakószobával történő bővítéshez lehet igényelni, felújításhoz nem.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések