Így változott a CSOK használt lakásvásárlás esetén 2018 március 15-től! - Hitelnet.hu

Így változott a CSOK használt lakásvásárlás esetén 2018 március 15-től!

A kormány által február közepére ígért CSOK rendelet módosítása végül március 15-től lép életbe. CSOK igénylés esetén az egyik legnépszerűbb lakáscél a használt lakás vásárlása, s ezzel összefüggésben az egyik legjelentősebb változás a lakástulajdonra vonatkozó korlátozás megszüntetése, az adminisztratív terhek csökkentése, valamint a CSOK összeg kedvezőbb számítási módjának bevezetése. Mutatjuk a részleteket!

Lakástulajdonra vonatkozó korlátozás eltörlése

Március 15-től azok a támogatott személyek is jogosultak lehetnek CSOK-ra, aki rendelkeznek lakástulajdonnal. A hitelintézetek ettől a dátumtól kezdve benyújtott igénylések esetén egyáltalán nem vizsgálják a meglévő lakástulajdont, tehát erről a CSOK kérelemben sem kell nyilatkozni, kivéve, ha 5 éven belül adtunk el lakást. Az 5 éven belül értékesített lakás árának beforgatására vonatkozó kötelezettség ugyanis továbbra is megmarad!

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

CSOK összegének meghatározása

Ha az igénylő számára kedvezőbb, úgy a CSOK összegét azon gyermekek figyelmen kívül hagyásával kell megállapítani, akik után az igénylő korábban támogatást vett igénybe. Ebben az esetben az új támogatásból nem kell levonni a már meglévő gyerekek után kapott “szocpolt”.

Példa: adott egy 4 gyermekes család, akik 1 gyermek után korábban már vettek igénybe 900.000 Ft szocpolt új lakás vásárlásához. A további 3 gyermek után még nem kaptak támogatást. Az új rendelkezések értelmében figyelmen kívül hagyva az első gyermeket, a további 3 gyermek után jogosultak lehetnek a teljes 10 millió forintos CSOK-ra új lakás vásárlása vagy építése esetén.

Adminisztratív terhek csökkentése

Bevezetésre kerül a nyilatkozati elv, vagyis a támogatott személyeknek igényléskor nem kell benyújtaniuk az alábbi dokumentumokat:

 • erkölcsi bizonyítvány
 • nemleges adóigazolás
 • házassági anyakönyvi kivonat
 • gyermek születési anyakönyvi kivonata
 • jogerős bírósági ítélet elvált szülők kiskorú gyermekének elhelyezéséről
 • gyámhatóság engedélyező határozata örökbefogadás esetén
 • gyámhatóság kirendelő határozata gyámság fennállása esetén
 • gyermek adóigazolványa
 • oktatási intézmény igazolása arról, hogy az igénylő közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény tanulója
 • orvos szakértői szerv igazolása megváltozott munkaképességű személlyé válásról

Fenti dokumentumok helyett elegendő lesz, ha az igénylő büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozik az abban foglalt feltételek teljesüléséről, vagyis

 • a büntetlen előéletről
 • a köztartozásmentességről
 • a házastársi kapcsolatról
 • a gyermek születéséről
 • elvált szülők kiskorú gyermekének elhelyezéséről
 • az örökbefogadásról
 • a gyámság fennállásáról
 • az igénylő közép vagy felsőfokú oktatási intézmény tanulói jogviszonyáról
 • a megváltozott munkaképességű személlyé válásról

Az igénylő választhat, hogy nyilatkozatot tesz vagy csatolja a jogszabályi feltétel igazolására szolgáló dokumentumokat. Nyilatkozattétel esetén a nyilatkozatok valódiságtartalmát az állami adóhatóság (NAV) ellenőrzi!

Megelőlegező CSOK igénylésének változása

Vállalt gyermek után igényelt CSOK esetén nem lesz szükség a járási hivatal által kiállított hatósági igazolásra, mely szerint az Igénylő nem rendelkezik megelőlegezett lakáscélú állami támogatással.

CSOK kérelem benyújtására vonatkozó határidő

Az adásvételi szerződés megkötésétől számítva 180 napjuk lesz az igénylőknek a CSOK iránti kérelem benyújtására.

Gyorsabb bírálati idő

A hitelintézeteknek a CSOK kérelmet lakásvásárlás esetén 30 napon belül el kell bírálniuk.

Hasznos alapterület fogalmának pontosítása

A hasznos alapterület az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet szerint számított helyiségek hasznos alapterületének összege, melyek a lakáson belül közvetlenül megközelíthetők.

Hasznos alapterület: a lakáson belül közvetlenül megközelíthető, következő helyiségek − az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet (a továbbiakban: OTÉK) szerint számított − hasznos alapterületének összege:

a) előszoba, közlekedő,
b) nappali,
c) hálószoba,
d) étkező,
e) konyha, étkezőkonyha,
f) fürdőszoba,
g) WC,
h) kamra, tároló,
i) gardrób,
j) mosókonyha,
k) kazánhelyiség és
l) egyéb fűthető helyiség, ide nem értve a gépjárműtárolót és a pinceszinti helyiséget;

További CSOK kérdése van?

Amennyiben további kérdése merült fel a CSOK változásokat érintően, tegye fel kérdését online Szakértőinknek!  Ha szeretné megismerni a használt lakás vásárlása esetén elérhető legkedvezőbb hiteleket, kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Az aktuális törlesztő részletekről előzetesen online lakáshitel kalkulátorunk  segítségével tájékozódhat. Irodáinkban a teljes körű CSOK és díjmentes!

Utolsó módosítás: 2018. március 20. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Hedvig szerint:

2018-11-26 - 16:07

Üdv!
Új építésű ikerházra tud-e CSOK-ot igényelni egy 1 gyermekes család, ha az építtető magánszemély? Használatba vételi engedély még nincs.
Köszönöm a választ!

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-27 - 08:32

Kedves Hedvig!
Magánszemély tulajdonában lévő újépítésű ház megvásárlásához az új lakásra vonatkozó CSOK nem lesz igénybe vehető, viszont a használt lakásra vonatkozó igen. Mivel azonban jelen esetben 1 gyermek után szeretnék igényelni a CSOK-ot, ennek nincs nagy jelentősége, mert a támogatás összege új és használt lakás esetén egyaránt 600.000 Ft.

Szabolcs szerint:

2018-09-30 - 12:58

Üdv!
Érdeklődni szeretnék, hogy használt ingatlan CSOK-os vásárlása esetén érvényben van-e még, hogy a vásárlást követően 10 évig nem lehet eladni és az kell maradjon az állandó lakcím is az igénylőknek?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-01 - 09:32

Kedves Szabolcs!
Igen, érvényben van a fenti tilalom. Vannak azonban kivételek, melyekről IDE kattintva olvashat.
A CSOK-os lakás minimum 5 év után eladható és a támogatás – meghatározott feltételekkel – továbbvihető másik lakásra. Erről részletes leírás ITT található.
További információ ebben a témában ITT olvasható.

Eleonóra szerint:

2018-09-17 - 22:48

Tisztelt Ügyintéző!
Az érdekelne, hogy használt családi ház vételére adnak csok-ot? Meglévő 4 gyermek után.

Hitelnet.hu szerint:

2018-09-18 - 05:40

Kedves Eleonóra!
Használt lakás vásárlása esetén van lehetőség CSOK igénylésre. A jogosultsági feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Éva szerint:

2018-09-10 - 12:31

Üdv!
Van 5 hónap munkaviszonyom, majd kiesett 18 nap és lett másik munkahelyem. Aztán sajnos azt is elvesztettem. A 30 napos megszakítást hogyan számolják? Február 8-tól június 30-ig folyamatos, aztán július 19-től új munkahely, majd augusztus 24-én azt is elveszítettem. Most megint dolgozom 24-től 12-ig megint kiestek a napok.
Tehát kérdésem az, hogy újból kell a 6 hónap? Ez így már nem érvényes ugye?
Még az lenne, hogy 3 gyerek után járó gyetet kapok a kisebb 8 éves koráig. Ezt elfogadják csokhoz?

Hitelnet.hu szerint:

2018-09-11 - 14:30

Kedves Éva!
A 180 napos folyamatos TB jogviszonyban legfeljebb 30 nap megszakítás lehet. Mivel az Ön esetében több mint 30 nap megszakítás volt, így jelenleg sajnos nem rendelkezik a CSOK jogosultsághoz szükséges TB jogviszonnyal. A gyet önmagában nem keletkeztet TB jogviszonyt, így az nem fogadható el.

Szilvia szerint:

2018-09-07 - 17:09

Üdv.
Egyedüálló szülőként is igényelhető-e a csok? 2 gyermekem után 1.450.000 Ft + 10 százalék önerővel vásárlásra. Saját tehermentes ingatlanom van 100% tulajdonnal. Rendelkezem. Gyermekemre kell csok 50% ingatlan íratnom? Egyedülállóként megkapom az igénylést a csokra vagy csak társsal igényelhető, mert jelenleg gyesen vagyok.

Hitelnet.hu szerint:

2018-09-08 - 05:19

Kedves Szilvia!
A CSOK egyedülállóként is igényelhető, ha az igénylő megfelel minden előírt feltételnek. A jogosultsághoz szükséges TB jogviszony igazolás akkor adható ki, ha a korábbi munkaviszonya a gyes ideje alatt is fennáll. Az igazolás kiállításáról a területileg illetékes egészségbiztosító tud pontos tájékoztatást adni Önnek. A meglévő, saját tulajdonú ingatlan nem zárja ki a támogatásra való jogosultságot. A szükséges önerő mértékéről a konkrét ügylet részleteinek (például a vásárolandó lakóingatlan vételára, értéke, területi elhelyezkedése) ismeretében adható pontos válasz. A témában bővebb információt ITT olvashat.

Krisztina szerint:

2018-07-31 - 08:41

Üdvözlöm!
Tudomásom szerint csak az a személy veheti igénybe a CSOK támogatást, aki más lakásban legfeljebb 50%-os tulajdoni hányaddal rendelkezik. Ez az én esetemben problémát jelent, mert 100%-os lakástulajdonnal rendelkezem ( a panellakást még a gyermekek születése előtt vásároltam és jelenleg nem ezen a címen lakunk).
A CSOK kérelem pozitív elbírálásának érdekében megtehetem-e, hogy a már meglévő ingatlanomat a két kiskorú gyermekem nevére íratom 50-50%-ban és ezután igénylem meg a CSOK-ot a két gyermekre, használt lakás (kertes ház ) vásárlásra, élettársi kapcsolatban 75-25% tulajdoni arányban?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-31 - 08:43

Kedves Krisztina!
2018. március 15.től megszűnt a lakástulajdonra vonatkozó korlátozás használt lakóingatlan vásárláshoz igényelt CSOK esetén is. Erről bővebben fenti bejegyzésünkből tájékozódhat. 100% lakástulajdonnal is jogosult lehet a kedvezményre, amennyiben a további CSOK feltételek is teljesülnek.

Ella szerint:

2018-07-27 - 13:00

Tisztelt Cím!
2 éve vettük igénybe a CSOKot használt házra, 3 gyerekre, a 2,2 millió forintot. Munkahely miatt másik városba költöznénk, a már meglévő ingatlant szeretnénk eladni, a 2,2 millió csokot a másik ingatlanra vinnénk át mint önerő, a fennmaradó összeget pedig fundamenta vagy lakáshitellel váltanánk ki.
Járható út ez így? Úgy tudom, ha a venni kívánt ingatlan drágább forgalmi értékkel bír, akkor átvihető a CSOK.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-28 - 04:38

Kedves Ella!
Minimum 5 év után adható el a CSOK igénybevételével vásárolt használt lakás és vihető át a támogatás abban az esetben, ha az eladott ingatlan helyett szintén használtat vásárolnak. Minderről bővebben ITT tájékozódhat. 5 éven belül csak újépítésű ingatlanra vihető át a támogatás.

Ágnes szerint:

2018-06-07 - 10:20

Tisztelt Szakértő!
Mi a férjemmel közösen vettünk egy családi házat és napok választanak el minket a csok utalásától. Viszont sajnos úgy néz ki, hogy a kapcsolatunk nem fog megmaradni.
Mi a teendő, ha a férjem nem fog velünk beköltözni az ingatlanba vagy ha igen, akkor csak rövid időre? Esetleg majd a válási papírt kell bemutatni az államkincstárnak?
Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-08 - 04:32

Kedves Ágnes!
A CSOK folyósítását követő 90 napon belül be kell mutatniuk az adott címre szóló lakcímkártyát. Ha férje ezt a feltételt nem teljesíti, visszafizetési kötelezettsége keletkezik. Válás esetén annak tényét a házasságot felbontó bírósági ítélet jogerőre emelkedését követő 30 napon belül a járási hivatalnak be kell jelenteni. Haa házasságot felbontó jogerős bírósági határozat vagy a házassági vagyonmegosztási szerződés alapján − az egyik fél a másik féltől megszerzi a CSOK igénybevételével vásárolt lakás tulajdonjogát, és a házasságot felbontó jogerős bírósági határozat alapján – a nagykorúvá vált gyermek kivételével – valamennyi gyermek lakóhelye, akikre tekintettel a CSOK-ot igénybe vették, a lakás tulajdonjogát megszerző félnél marad, a tulajdoni hányadát elidegenítő felet a visszafizetési kötelezettség nem terheli.

József szerint:

2018-05-14 - 13:00

Tisztelt Cím!
Továbbra is az a szabály, hogy kizárólag 5 évet követően lehet átruházni egy másik lakásra, házra a CSOK-ot? Tavaly vettük fel használt lakásra, 2 gyermekre a 1,43 M Ft-ot. Most viszont elgondolkodtunk, hogy mégis családi házat vennénk. Van egyéb lehetőségünk?

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-14 - 14:02

Kedves József!
Amennyiben használt lakóingatlant kívánnak vásárolni, akkor továbbra is él az 5 éves időkorlát. Új lakóingatlan vásárlása esetén ilyen időkorlát nincsen.

Lívia szerint:

2018-05-12 - 04:28

Használt ingatlan vásárlása előtt állunk, viszont a férjem 1/8-ad részben tulajdonosa a szülői háznak, amit az édesanyja után örökölt.
Ez probléma lehet az elbírálásnál?
Köszönöm válaszukat.

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-12 - 05:06

Kedves Lívia!
A lakástulajdonra vonatkozó korlátozás a CSOK rendelet 2018. március 15-ei módosításával eltörlésre került, így a bankok már használt lakás vásárlásnál sem vizsgálják az igénylők meglévő lakástulajdonát. Az 50% alatti lakástulajdon a rendeletmódosítás előtt is megengedett volt. Így férje 1/8 részben örökölt lakástulajdona nem zárja ki a jogosultságukat.

Judit szerint:

2018-05-04 - 14:01

Üdvözlöm.
Olyan kérdésem lenne, hogy csokot lakásfelújításra, bővítésre meddig lehet igénybe venni? Még most kerül a nevemre. Van valami időkorlát?

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-05 - 03:42

Kedves Judit!
Lakásfelújításra a CSOK nem vehető igénybe. Bővítés esetén konkrét időkorlát nincs meghatározva. A támogatás jelenleg a bővítésből még hátralévő munkálatok finanszírozására használható fel. A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Judit szerint:

2018-05-02 - 04:49

Üdvözlöm.
Olyan kérdésem lenne, hogy ajándékozási címen kaptam szüleimtől egy lakást. 100%-ban még az én nevemen van. 2 gyermekünk van. Ha szeretnénk venni egy használt lakást, igénybe vehetjük a csokot? Vagy mi a menete?
Válaszát köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-02 - 04:56

Kedves Judit!
A meglévő lakástulajdon nem akadálya a CSOK igénylésnek. Ha azonban a lakás eladásra kerül, vagyis az eladásra vonatkozó adásvételi szerződést előbb kötik meg, mint a vásárlásra vonatkozót, akkor a CSOK jogosultsághoz az eladási árat tovább kell forgatniuk a vásárolandó lakás vételárába.
A további CSOK feltételeket IDE kattintva ismerhetik meg.
További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!

Roland szerint:

2018-04-27 - 14:17

Azt szeretném megtudni, hogy a már meglévő ingatlan hiteltörlesztéséhez igényelhető lenne a CSOK? Vagy csak a jövőbeni vásárláshoz igényelhető?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-27 - 14:36

Kedves Roland!
A CSOK lakásvásárlás esetén a vásárolandó lakás vételárának kiegyenlítéséhez vehető igénybe. A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Noémi szerint:

2018-04-27 - 14:03

Jó napot!
2016-ban vásároltunk férjemmel használt ingatlant. CSOK-ot igénybe vettük két gyerekünkre.
Van-e arra lehetőségünk, hogy igényeljünk 10 milliós CSOK-ot egy harmadik gyermek bevállalásával? Új ingatlan építésére és akkor levonásra kerülne belőle a már igényelt 1 430 000 Ft?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-27 - 14:35

Kedves Noémi!
Új lakás építése esetén harmadik gyermek vállalásával jogosultak lehetnek a 10 milliós CSOK és a korábban kapott kedvezmény különbözetére, amennyiben a további CSOK feltételek is teljesülnek. Ezekről IDE kattintva tájékozódhat.

Mónika szerint:

2018-04-26 - 16:43

Tisztelt Szakértő!
Ingatlan vásárlását tervezzük, önerő-hitel-Csok biztosítaná a vételárat. Az ingatlan közművesített, de mivel évek óta lakatlan, a mérőórákat a tulajdonos leszereltette.
Kérdésem az lenne, így felvehető-e az ingatlanra a támogatás, vagy csak ha a közművek használhatóak, vissza vannak kötve?
Válaszát köszönöm.
Tisztelettel.
Mónika

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-27 - 06:06

Kedves Mónika!
A jogosultsághoz működő hálózat szükséges.

Zsanett szerint:

2018-04-24 - 09:55

Üdvözlöm!
Azt szeretném kérdezni, hogy egyedülálló szülő is igénybe veheti-e a CSOK-ot?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-24 - 14:51

Kedves Zsanett!
Egyedülálló szülő is jogosult lehet CSOK-ra, ha megfelel az előírt feltételeknek, melyekről IDE kattintva tájékozódhat.

Bernadett szerint:

2018-04-18 - 23:24

Üdvözlöm!
Elbírálás után mennyi ideje van a pénzintézetnek a csok folyósítására?
Köszönöm.
Bernadett

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-19 - 14:54

Kedves Bernadett!
Erre vonatkozó információt a vonatkozó kormányrendelet nem tartalmaz. Ha a támogatási szerződés aláírásra került és a folyósítási feltételek teljesülnek, a támogatást folyósítják a hitelintézetek.

Ildikó szerint:

2018-04-18 - 18:34

Jó napot!
2017 áprilisában vettünk családi házat, de nem kaptuk meg a CSOK-ot. Visszamenőleg igényelhetjük? (180 nap már lejárt.)
Illetve az igénylessel kapcsolatban lenne kérdésem.
Melyikünknek érdemes igényelni, ki jogosult rá?
Párom külföldön dolgozik, a munkahelyét nem akarja ott hagyni. Ő igényelhet és én elmehetek magyar részre dolgozni, vagy akkor kifejezetten neki kell elmennie? Én jelenleg nem dolgozom, de munkakeresés előtt állok, semmilyen juttatást nem kapok.
Igényelhetem én is a CSOK-ot?
Köszönöm előre is a válaszát!
Ildikó

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-19 - 14:45

Kedves Ildikó!
Visszamenőlegesen már sajnos nincs lehetőség a támogatás igénybevételére.

Klára szerint:

2018-04-18 - 18:06

Mi történik abban az esetben, ha 10 éven belül a családnak költöznie kell, pl. munkahely váltas miatt? Ebben az esetben vissza kell-e fizetni a támogatást és milyen kamattal? Akkor is, ha másik lakást vásárolunk?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-19 - 14:34

Kedves Klára!
Vannak bizonyos esetek, melyek nem minősülnek a bentlakási kötelezettség megszegésének. Ilyen például a következő: ha a támogatott személy és a gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezményt igényelték, a támogatott személy munkavállalására tekintettel – indokoltan – legfeljebb öt évig a lakás elhelyezkedése szerinti településtől eltérő településen tartózkodik. További részletes lírást erről IDE kattintva talál. Ellenkező esetben a támogatást a Ptk. szerinti (visszafizetéskor aktuális) kamattal növelten szükséges visszafizetni.
CSOK-kal vásárolt használt lakás 5 év eltelte után vihető tovább másik, az eladott lakásnál nagyobb hasznos alapterületű lakásra. Erről bővebb információt ITT talál.

Zsolt szerint:

2018-04-17 - 09:07

Tisztelt Csok!
Érdeklődni szeretnék, 2011. április 12-én vettünk házat és semmilyen állami támogatást nem igényeltünk. Most olvastam a neten, mivel hitelre vásároltuk a otthonunkat, az állam olyan támogatást is ad, ami egy gyerekre 400.000 Ft, belefizet az állam a hitelünkbe. Azért kérdem, mert a Kabai Takarékszövetkezet nem tud róla.
Kérném a segítséget, van-e ilyen vagy valós-e.
Köszönöm szíves megértésüket.
Tisztelettel: Zsolt

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-17 - 11:26

Kedves Zsolt!
A 400.000 Ft utólagos CSOK utóbb született gyermek után igényelhető akkor, ha már a lakásvásárláshoz is megkapták legalább egy gyermek után a támogatást. Erről bővebben ITT olvashat.
A leírtak alapján úgy véljük, hogy adott esetben sajnos nem tudnak ezzel a támogatási formával élni.

Sándor szerint:

2018-04-17 - 06:31

Kettős állampolgárok vagyunk. Szeretnénk áttelepedni Magyarországra, ezért szeretnénk igénybe venni a csok támogatást két kiskorú gyerek után. Szeretnénk megérdeklődni, hogy hova lehet menni igényelni és milyen dokumentumok kellenek hozza?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-17 - 11:27

Kedves Sándor!
A CSOK magyarországi hitelintézeteknél igényelhető.
A használt lakásvásárlásra vonatkozó CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Imre szerint:

2018-04-16 - 08:18

Kérdés: büntetett előélet esetén három év szabadlábon munkával rendelkezem.
Így kaphatok-e?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-17 - 03:55

Kedves Imre!
Attól függ, hogy a büntetlen előélethez fűzőtő hátrányos jogkövetkezmények alól mentesült-e már. Erről jogi képviselője pontos tájékoztatást tud adni Önnek.

Marika szerint:

2018-04-15 - 13:58

Használt lakás lenne, de nádtetős. Lehet rá igényelni a szocpolt? 3 gyerekem van és sajnos nincs munkahelyem még, mert anyaságin vagyok és egyedülálló.
Így lehet igényelni?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-15 - 15:21

Kedves Marika!
A nádtető önmagában nem lenne kizáró ok, de ha anyaságin van, akkor véleményünk szerint nem tudja az OEP kiadni Önnek a jogosultsághoz szükséges TB jogviszony igazolást, így a támogatást sajnos nem tudja igénybe venni.

Nagda szerint:

2018-04-14 - 10:49

Szia!
Négy gyermek után igénybe vehető a 2.750.000 szocpol? 46 éves vagyok, BAR listán vagyok, de úgy tudom nem kell hitelt felvennem ehhez a szocpolhoz, ha a ház pl. 2.500.000 Ft.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-15 - 05:38

Kedves Magda!
Amennyiben a CSOK összege fedezi a teljes vételárat, kölcsön igénybevétele nélkül is jogosult lehet a támogatásra. A BAR lista nem jelent kizáró okot, ha csak CSOK-ot igényel. A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Ari szerint:

2018-04-13 - 16:07

Jó napot kívánok.
Nekem az lenne a kérdésem, hogy 4 gyereket nevelünk a férjemmel, férjem rokkantsági járadékot kap, én közmunkán dolgozom. Van albérlet és eladó, részletre meg lehet venni. Gazdasági épület, 2 szoba, fürdőszoba nincs.
Az lenne a kérdésem, hogy használt lakásra megvehetnénk ezt vagy nem, mert önerőnk nincsen másik lakásra és amit kapnék csokot 4 gyerek után az kevés lenne egy másik lakásra vagy vehetek fel hitelt is? Köszönöm, várom a válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-14 - 03:48

Kedves Ari!
Gazdasági épületként nyilvántartott lakás vásárlásához a CSOK sajnos nem vehető fel.
Arról, hogy lakáshitel felvételére van-e lehetőségük, bővebb információk alapján tudjuk megmondani. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Erzsèbet szerint:

2018-04-12 - 19:22

Üdvözlöm!
Első kertes házat szeretnénk venni. Kettő gyermek után szeretném a csokot igénybe venni. Vályog házra nem tudom lehet-e, mert mindenki mást mond vagy esetleg bankfüggő?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-13 - 04:21

Kedves Erzsébet!
A vályogház önmagában nem kizáró ok, de a lakásnak meg kell felelni a CSOK rendeletben leírt feltételeknek, további lakhatásra alkalmasnak kell lenni. Kell, hogy legyen vízszigetelés, a ház körül járda és csapadékvíz elvezetés.

Irén szerint:

2018-04-12 - 06:20

Vásároltam egy házat 6,5M Ft-ért hitelből. A becsüs 5M Ft-ra értékelte fel. Elutasították ezért a CSOK-ot arra hivatkozva, hogy nem lehet 20 százaléknál több a különbség a két érték között.
Jogos az elutasítás? Gyerekre jár vagy értékre?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-14 - 05:11

Kedves Irén!
A CSOK rendelet kimondja, hogy a kedvezménnyel megvásárolni kívánt lakásról szóló adásvételi szerződésében szereplő vételár legfeljebb 20%-kal haladhatja meg a hitelintézet által megállapított forgalmi értéket, így sajnos valóban jogos az elutasítás.

Andrea szerint:

2018-04-10 - 11:28

A meglévő lakáshitelbe a csok-ot be lehet számoltatni? Ugyanis másképp nem tudom igénybe venni. Mivel azelőtt vettük a házat, mielőtt bevezették a csok-ot, illetve nem tudunk másikat venni.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-10 - 12:40

Kedves Andrea!
A CSOK fennálló lakáshitel csökkentésére utóbb született gyermek után vehető igénybe, de csak akkor, ha a lakásvásárláskor is igénybe vették legalább egy gyermek után. Így a leírtak alapján sajnos nincs lehetőségük a támogatás utólagos érvényesítésére.

Szandra szerint:

2018-04-10 - 05:55

Üdvözlöm!
Érdeklődnék, hogy igaz-e azm hogy nem kell munkaviszony, csak vállaljuk, hogy 6 hónapon belül lesz munkaviszonyunk?
Előre is köszönöm.
Üdv.
Szandra

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-10 - 06:19

Kedves Szandra!
EGT államban dolgozók esetén van lehetőség arra, hogy a legalább 180 napos – a 10 milliós CSOK jogosultsághoz 2 éves – TB munkaviszonyt igazolják, s emellett vállalják, hogy 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt fognak létesíteni.

Krisztina szerint:

2018-04-08 - 11:11

A csokot szeretném felvenni három gyerekre használt ház vásárlására. Öt éven belül adtam el egy ingatlant (házat), ebből egy fillérem se maradt, (elment a jelzálogra, végrehajtó és az értékesítőre)-
Kérdésem, hogy így megkapom-e a csokot, igazolni az egészet tudom.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-09 - 04:39

Kedves Krisztina!
Az eladott lakásra felvett lakáscélú hitelintézeti kölcsön vételárból végtörlesztett összege és a számlával igazolt ingatlanközvetítői jutalék összege csökkenti a továbbforgatási kötelezettséget.

Dóri szerint:

2018-04-07 - 08:33

Tisztelt Szakértő!
Gyermekemmel egy régi építésű családi házban élünk, ide is vagyunk állandó lakcímre bejelentve, de a ház nem a mi tulajdonukban van.
Az lenne a kérdésem, hogy ennek a háznak a megvásárlására is igényelhetném a támogatást annak ellenére, hogy ez az állandó lakcímünk?
Köszönöm válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-08 - 05:27

Kedves Dóri!
Ha nem közeli hozzátartozó az eladó és a további CSOK feltételek is teljesülnek, akkor igényelhető a támogatás.

Péter szerint:

2018-04-07 - 05:53

Tisztelt Szakértő!
Lakcím bejelentés határideje miatt volt kérdésem Önökhöz. Közölték, hogy használt lakás esetén nem változott. Ezt követően írtam, idézve a kormányrendelet vonatkozó részét, amiben 30 nap szerepel. Közben rájöttem a megoldásra. A netjogtar.hu oldalon téves szöveg szerepel. A magyar közlöny szerint valóban nem módosult a 14 § 3 k pont. A complex jogtár cd-n is a helyes szöveg szerepel csak az interneten téves a szöveg.
Segítségüket köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-07 - 06:41

Kedves Péter!
Nagyon szívesen! A jövőben is készséggel állunk rendelkezésére, ha felmerül további kérdése!

Andi szerint:

2018-04-05 - 17:59

A kérdésem a következő: a CSOK – ugye – akkor is igényelhető, ha eszközkezelős lakást szeretnék visszavásárolni?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-10 - 05:02

Kedves Andi!
A CSOK rendelet nem zárja ki a támogatás igényléséből az eszközkezelős ingatlanokat, de a gyakorlatban ez több pénzintézetnél is akadályokba ütközik. Jelenleg folyamatban vannak az ezzel kapcsolatos egyeztetéseink. Ha lesz új információnk, honlapunkon be fogunk számolni róla, addig is kérjük, kövesse új bejegyzéseinket!

Katalin szerint:

2018-04-05 - 11:24

Két és fél éve vásároltam használt lakást. Ekkor a Csok nem járt, mert volt a nevemen ingatlan, melyet eladtam már. 1 gyermekem van, elváltam. Lakáshitellel rendelkezem sajnos.
Azt szeretném megtudni, hogy utólag igényelhetem az 1 gyermek után járó összeget, a lakáshitel tőke tartozására venném igénybe.
Előre is köszönöm a választ.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-06 - 06:23

Kedves Katalin!
Visszamenőlegesen már sajnos nincs lehetőség a CSOK igénybevételére, adott esetben még a lakáshitel csökkentésére sem használható fel a támogatás.

Margit szerint:

2018-04-05 - 08:42

Két gyerekre is lehet igényelni a csok támogatást?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-06 - 05:53

Kedves Margit!
A CSOK két gyermek után is igénybe vehető. A részletes feltételekről honlapunkon tájékozódhat.

Zsolt szerint:

2018-04-04 - 23:53

Érdeklődnék, mi számít használt lakásnak? Továbbá érdekelne, hogy 10.000.000 támogatás milyen idős házra vehető fel? Van két gyermekünk, feleségemmel vállalnánk még egyet és munkaviszonyom 7 év.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-05 - 05:22

Kedves Zsolt!
A 10 milliós CSOK kizárólag új építésű lakásra vehető fel. Arról, hogy mi számít új lakásnak CSOK szempontból, IDE kattintva tájékozódhat.

Kitty szerint:

2018-04-04 - 20:51

Szeretném megkérdezni, hogy a CSOK-ot úgy fel lehet-e venni, ha mi részletre veszünk házat a tulajdonostól, de bővíteni szeretnénk. Úgy fel lehet venni, ha egyelőre nem lesz a tulajdonunkban? És így 3 gyerekre mennyit kapnánk bővítésre?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-05 - 05:15

Kedves Kitty!
CSOK csak olyan lakóingatlan bővítéséhez vehető igénybe, melyben a támogatott személyeknek együttesen legalább 50% tulajdoni hányaduk van. Így, hogy az ingatlan nem lesz az Önök tulajdonában, a támogatás sajnos nem vehető igénybe.

Lajos szerint:

2018-04-03 - 21:37

Szép estét.
Az volna a kérdésem, 2 éve 2 gyermekre kaptunk használt lakás vásárlásához 1.430.000 forint csokot. Azóta született egy harmadik gyermek és el szeretnénk adni az ingatlant és egy másikat venni úgy, hogy ott már a harmadik gyermekre is igénybe venni a csokot.
Lehetséges-e?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-04 - 07:40

Kedves Lajos!
Amennyiben másik használt lakást szeretnének vásárolni, úgy a kedvezmény átvitele csak 5 év eltelte után lehetséges. Új lakásra már most, 2 év elteltével is átvihető a CSOK és igénybe vehető a CSOK különbözet.

Virág szerint:

2018-04-02 - 06:46

Jó napot!
Jelenleg van lakáshitelünk. Bővíteni szeretnénk a házat.
Felvehetem-e meglévő gyermekünkre a CSOK-ot?
Köszönettel!

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-02 - 07:10

Kedves Virág!
Amennyiben megfelel a bővítésre vonatkozó CSOK feltételeknek, úgy a támogatás igénybe vehető. A feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Levente szerint:

2018-03-31 - 15:21

Tisztelt Szakértő!
2017-ben vásárolt használt lakáshoz azért nem vehettük igénybe a támogatást, mert 50%-ot meghaladó tulajdonban volt ingatlan. Ez a kizáró ok most eltörlésre került.
Beadhatjuk az igényt most a kedvezőbb jogszabályra hivatkozva? Minden más feltétel rendben.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-01 - 06:40

Kedves Levente!
A támogatás visszamenőleges igénybevételével már sajnos nincs lehetőség. Az előírt feltételeknek az adott lakáscél megvalósításakor szükséges megfelelni.

Marianna szerint:

2018-03-31 - 13:43

Azt szeretném kérdezni, hogy munkaviszony kell-e az ügyintézéshez vagy nem. És ha igen, akkor mennyi? Vagy ezt utólag is lehet vállalni?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-31 - 13:53

Kedves Marianna!
A CSOK jogosultsághoz legalább 180 napos (a 10 milliós CSOK jogosultsághoz legalább 2 éves) TB jogviszonyt szükséges igazolni.
Amennyiben nem magyarországi, hanem EGT állambeli TB jogviszonnyal történik a CSOK igénylés, úgy az igénylőnek vállalnia kell, hogy 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít, de a szükséges időtartamú EGT állambeli TB jogviszonyt ez esetben is igazolni kell.

Péter szerint:

2018-03-30 - 06:25

Tisztelt Cím!
Jól látom-e, hogy használt lakás vásárlása esetén a lakcím bejelentésének határideje a CSOK folyósítástól számított 90 napról 30 napra csökkent? A lakcím bejelentéséhez kell a tulajdonjog bejegyzés, amihez a bejegyzési engedélyt csak a folyósítást követően fogja kiadni a bank. A földhivatali általános ügyintézési határidő hiánypótlásokkal együtt pedig 60 nap. Ráadásul a ki és beköltözések is időt vesznek igénybe. Szerintem sokkal életszerűbb volt a korábbi 90 nap.
A fentiekre való tekintettel rá tudnának kérdezni a minisztériumnál, hogy ez a rövidebb határidő marad vagy esetleg visszatérnek a régihez?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-30 - 06:38

Kedves Péter!
A lakcímbejelentésre vonatkozó 90 napos határidő továbbra sem változott.
A 30 nappal kapcsolatos változás az, hogy a hitelintézeteknek lakásvásárlás esetén 30 napon belül el kell bírálniuk a CSOK kérelmet.

Éva szerint:

2018-03-30 - 05:56

Azt hallottam, hogy a 10 millió Ft-ot már használt lakás/ház vásárlására is adják, de nem olvastam róla sehol.
Valójában mi az igazság?
Mennyi önerő kell ahhoz, hogy megkapjam a Csok összegét vásárlásra?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-30 - 06:16

Kedves Éva!
A 10 millió Ft-os CSOK használt lakás/ház vásárlásához továbbra sem igényelhető. A használt lakás vásárlásához nyújtott támogatási összegek változatlanok. Ezekről IDE kattintva tájékozódhat.
A szükséges önerő mértéke függ a vásárolandó lakás értékétől, területi elhelyezkedésétől, valamint az igénylő jövedelmi helyzetétől. Szakértőink készséggel adnak további pontos tájékoztatást a részletek ismeretében. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Ildikó szerint:

2018-03-29 - 06:50

A kérdésem arra irányulna, hogy a most március 15 én életbe lépett változtatás értelmében már nem kizáró ok a háztulajdon valamelyik igénylő részéről. Mi olyan helyzetben vagyunk, hogy folyamatban van egy a tulajdonomban lévő ingatlan eladása. Aláírt adásvételi szerződésünk van, és elméletileg már a hitelintézet elbírálására várunk. A férjemmel eddig a befejezett adásvételre vártunk, hogy igényeljük a csokot, de így nem kell megvárnunk az igényléssel, hogy a vételár kifizetésre kerüljön? Vagy ebben az esetben a kapott összeget ugyanúgy kötelező belefektetnünk az új ház vételárába?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-29 - 07:06

Kedves Ildikó!
Az 5 éven belül eladott lakás árának továbbforgatására vonatkozó kötelezettség továbbra is megmaradt!

Zoltán szerint:

2018-03-29 - 05:30

3 gyermekem van, 2-re már felvettem a régi szocpolt. Használt lakás vásárlásra mennyi csok jár még nekünk és mekkora lakást kell vásárolnunk hozzá?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-29 - 05:50

Kedves Zoltán!
Kétféle számítás van érvényben jelenleg és azt a változatot választhatja az igénylő, amelyik számára kedvezőbb. Az egyik esetben 3 gyermek után igényli a kedvezményt, s ekkor a 3 gyermek után adható 2,2M Ft összegű CSOK-ból le kell vonni a korábban 2 gyermek után kapott szocpol összegét és a különbözetre lehet jogosult. A másik variáció szerint csak azon gyermek után igényli a támogatás, aki után még nem vette igénybe, így nem kell a CSOK összegét csökkenteni a korábbi támogatások összegével. Ebben az esetben az 1 gyermek után járó 600.000 Ft-ra lehet jogosult.
1 gyermek után igényelt CSOK esetén a lakás hasznos alapterületének legalább 40, 2 gyermek után igényelt CSOK esetén legalább 50, 3 gyermek után igényelt CSOK esetén pedig legalább 60 m2-t kell elérnie.

Katalin szerint:

2018-03-27 - 21:01

Jó estét!
Egyedülálló nagykorú, ám nappali tagozatos gyermekem után szeretném igénybe venni a csokot. Hitelt nem kívánok felvenni.
A kérdésem az lenne, hogy ez esetben elég, ha az adásvételi szerződésben rögzítjük a csok igényt? Ez esetben, hogy működik a fizetés? A vételkor a csok összegével csökkentett összeget kell kifizetnem, vagy a teljes vételárat és nekem adják vissza?
Segítségüket előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Katalin

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-31 - 14:56

Kedves Katalin!
A CSOK igényt rögzíteni szükséges az adásvételi szerződésben. A CSOK összegét a hitelintézet az eladó adásvételi szerződésben megjelölt bankszámlájára folyósítja a vételár utolsó részeként.

Rozi szerint:

2018-03-26 - 14:41

Jó estét.
A történetünk, első házasságomnál igényeltük 2 gyerek után a szocpolt házépítésre. Időközben elváltam, a gyerekek nálam maradtak. Mivel a volt férjem maradt az ingatlanban, ezért a fele szocpolt vissza kellett fizetni. Ez megtörtént. Törölték a rám eső részt. Újraházasodtam, amiből született még egy gyermek. Szeretnénk használt ingatlant vásárolni.
A kérdésem az lenne, hogy milyen lehetőségeink vannak Csok ügyben? Újra felvehetem mind 3 gyerekre, vagy csak arra az 1-re, akire még nem vettem fel?
Előre is köszönöm a válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-28 - 14:04

Kedves Rozi!
Az Ön számára kedvezőbb lehetőséget választhatja: vagy 3 gyermek után igényli a CSOK-ot, ami 2.200.000 Ft, de ebben az esetben a korábban kapott szocpol felét le kell vonni és a fennmaradó CSOK különbözetre lehet jogosult, vagy az 1 gyermek után járó CSOK-ot igényli, ami 600.000 Ft.

Zsolt szerint:

2018-03-26 - 14:39

Kedves Szakértő!
Van 2 gyermekünk (nem tervezünk harmadikat) és egy már meglévő nagy lakásunk, amit nem akarnánk eladni.
De lassan tudnánk venni egy másikat. Fel vehetem a CSOK-ot a 2. lakásunkra is az első eladása nélkül? Vagy ez csak a 3 gyerekesekre igaz?
És ha így is vehetek fel CSOK-ot, mennyi volna a felvehető összeg? 37 évesek vagyunk a feleségemmel, tehát 3 évünk maradt a CSOK igénybevételéhez (40 év a határ?)
Válaszát előre is köszönöm.
Zsolt

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-28 - 13:55

Kedves Zsolt!
Március 15-től használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén sem jelent kizáró okot a meglévő lakástulajdon, (új lakás esetén eddig sem jelentett), így felvehetik a CSOK-ot a meglévő lakás eladása nélkül is, amennyiben az egyéb CSOK feltételek is teljesülnek, melyekről IDE kattintva tájékozódhat. Az új lakás vásárlására vonatkozó CSOK feltételek ITT olvashatók.
A CSOK összege két gyermek után használt lakásra 1.430.000 Ft, új lakásra 2.600.000 Ft. Meglévő gyermekek után igényelt CSOK esetén nincsen felső életkorhatár, tehát 40 év felett is igénybe vehető a CSOK.

Gyöngyi szerint:

2018-03-26 - 06:36

Üdvözlöm!
Azt szeretnénk tudni a párommal, hogy az új rendelet értelmében házastársaknak kell-e lennünk használt lakás/ház vásárlás esetén? Nem voltunk-vagyunk házastársak és nem is tervezzük, hogy összeházasodunk. (Tehát nyilatkozatot sem tennénk erről).
Ez feltétel-e a CSOK igénylésénél?
Második kérdésünk az lenne, hogy használt ingatlan esetében olyan típusú kertes, udvari házrészre igényelhető-e a CSOK, amely szerkezetkész állapotban van?
2 közös gyermekünk van.
Előre is köszönjük a választ! Várjuk nagyon!
Tisztelettel:
Attila és Gyöngyi

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-26 - 14:19

Kedves Gyöngyi és Attila!
Meglévő gyermekek után igényelt CSOK esetén nem feltétel a házastársi kapcsolat.
Használt lakás esetében az ingatlannak kell rendelkeznie használatbavételi engedéllyel.

Katalin szerint:

2018-03-26 - 06:35

Üdvözlöm,
Nekünk 4 gyermekünk van. Azt olvastam, hogy megváltozott március 15-től a csok, vagyis hogy már nemcsak újépítésű lakásokra vagy házakra, hanem használtra is igényelhető. Ez most mit jelent pontosan? Mert eddig is lehetett használt lakást vásárolni az alacsonyabb csok összeggel. Nem egyértelmű számomra akkor most 10+10 csok használt lakás vásárlására is felhasználható? Illetve bővítés esetén melyik csokot lehet igénybe venni, mert ez is változott.
Köszönöm válaszát,
Katalin

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-26 - 14:17

Kedves Katalin!
Használt lakás vásárlásához továbbra is a 2018. március 15. előtt érvényes támogatási összeg igényelhető. Bővítés esetén szintén a használt lakásra vonatkozó CSOK összeg igényelhető, azzal a változással, hogy a gyermekszám alapján meghatározásra kerülő CSOK összege nem a hitelintézet által elfogadott költségvetés számlával igazolt összegének csupán 50%-a, hanem a 100%-a lehet. Erről bővebben ITT olvashat.

Andrea szerint:

2018-03-25 - 07:22

Használt családi ház vásárlása esetén van maximális vételár megszabva? A 35 milliós értékhatár megmaradt az új szabályozásban?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-25 - 07:26

Kedves Andrea!
A használt lakások árára vonatkozó 35 milliós felső korlát továbbra is érvényben van.

Joli szerint:

2018-03-25 - 08:36

Nekem 3 gyermekem van, egy után sem vettem fel a csokot, de van saját lakásom, a nevemen van 1/4 rész. Meg szeretném venni a fennmaradó részt. Hány éves korig lehet ezt? Élettársi viszonyban vagyunk. Mennyi munkaviszony után lehet. Hol lehet igényelni?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-28 - 13:11

Kedves Joli!
Tulajdonrész kivásárlásra a CSOK sajnos nem vehető igénybe. Erre a célra lakáshitelt igényelhet. Amennyiben a hitellel történő finanszírozás is érdeklik, kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Ágnes szerint:

2018-03-24 - 17:23

Tisztelt Szakértő!
Férjem tulajdonában van már egy lakó ingatlan. A megvásárolni kívánt, csokkal támogatott ingatlan lehet-e csak az én tulajdonomban, vagy a férjemnek is tulajdon részt kell szereznie. Ha igen, milyen arányban kell lennie?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-25 - 06:30

Kedves Ágnes!
Házastársak kizárólag együttes igénylés lehetnek jogosultak CSOK-ra, s mindkettejüknek tulajdonrészt kell szereznie a támogatással finanszírozott lakásban. A tulajdonszerzés arányára vonatkozóan nincsen megkötés, nem feltétel tehát az 50-50%.

Zoli szerint:

2018-03-24 - 15:58

Kedves Szakértő!
Házvásárlás előtt állok, természetesen a CSOKot is igénybe szeretném venni, viszont egy valami nem tiszta:
A házra megvan a tőkém, szükséges-e az adásvételiben feltüntetni a CSOKot forrásként, vagy vegyem meg zsebből a házat, aztán ha a nevemre kerül intézzem a CSOKot?
Köszönöm, üdv
Zoli

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-25 - 05:53

Kedves Zoli!
Az adásvételi szerződésben mindenképpen fel kell tüntetni a CSOK igényét. A bankok kizárólag ez alapján folyósítják a támogatást a vételár utolsó részeként az eladónak. A ház teljes vételárának kifizetése után már sajnos nem lenne jogosult a kedvezményre.

Zoli szerint:

2018-03-25 - 08:22

Köszönöm, még azt szeretném megkérdezni, hogy a CSOK maximum hány százaléka lehet a vételárnak?
Egy kis borsodi faluban fogok házat venni, konkrétan 2,5 millióért. Összkomfortos, közművesített, azonnal költözhető állapotban lévő, kb. 75 m² hasznos alapterületű vályogház. Két gyermek után szeretném felvenni a CSOKot, ami ha jól tudom 1 430 000 Ft, tehát több, mint a vételár fele.
Szerencsére CSOK nélkül is meg tudom venni, de hülye leszek nem igénybe venni 🙂
Nyilván az ügyvéd, akivel majd készítjük az adásvételit tisztában van ezekkel, de szeretnék mindenre felkészülni.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-27 - 18:30

Kedves Zoli!
Nincsen szabályozás arra vonatkozóan, hogy a CSOK a vételárnak hány százaléka lehet, így akár a csak CSOK-ból történő finanszírozás is lehetséges.

Gábor szerint:

2018-03-24 - 13:12

Üdvözlöm!
Társasházban (ikerház) lakunk, amihez tartozik egy szintén tégla építésű garázs, ami hozzá van építve a lakáshoz, de külön helyrajzi számon szerepel.
1 gyermek után fel lehet-e venni a támogatást lakásbővítésre, mekkora ez az összeg, illetve azt fel lehet-e használni a helyrajzi számok összevonására?
Előre is köszönöm a választ!
Üdvözlettel: Gábor

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-27 - 18:28

Kedves Gábor!
Lakásbővítés esetén a CSOK összege 1 gyermek után 600.000 Ft. A támogatás a helyrajzi számok összevonására nem használható fel. Bővítésnek a legalább egy szobával (hasznos alapterület: 8 m2) történő hozzáépítés vagy a tetőtér-beépítés minősül. Meglévő épületrészek átalakítás nem minősül bővítésnek a CSOK rendelet értelmében. A bővítéssel kapcsolatos további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Zsuzsanna szerint:

2018-03-24 - 12:08

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy 2 gyerekre igénybe vettük a Csok-ot, de született még 1 gyerek! Bővítésre vagy hitelcsökkentésre mennyit adnak rá? Bővítéshez szükséges önerő?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-27 - 18:13

Kedves Zsuzsanna!
Amennyiben használt lakásra kaptak CSOK-ot, akkor utóbb született gyermekük után jogosultak lehetnek a támogatásra, melynek összege 400.000 Ft és a fennálló tőketartozás csökkentésére használható fel. Bővítéshez 1 gyermek után 600.000 Ft igényelhető. Az elvárt önerő mértéke attól függ, hogy mekkora a költségvetés összege.

Tímea szerint:

2018-03-24 - 09:50

Tisztelt Szakértő!
Mi történik a következő helyzetben:
Használt lakás vásárlás, 2 meglévő és 1 vállalt gyermekre igénybevett CSOK-kal. Adott mellé egy tartozás Apukánál személyi kölcsönből, Anyukánál mobilszolgáltatónál. Mind a kettő behajtónál van már.
A behajtó ráteheti a kezét az ingatlanra?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-27 - 14:14

Kedves Tímea!
A CSOK-kal finanszírozott lakáson is végrehajtható a tartozás.

Betti szerint:

2018-03-24 - 08:46

Üdvözlet!
Az után érdeklődnék, hogy mi anno kb. 10 éve igénybe vettük a félszocpolt 3 gyerekre. Ez akkor 600.000 .- volt. Most ha szeretném a 10+10-es csokot, akkor ezt az összeget levonják?
Köszönöm a választ!

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-27 - 14:10

Kedves Betti!
Amennyiben ugyanazon gyermekek után szeretnék igénybe venni a támogatást, akkor a 10 millió Ft-os CSOK-ból le kell vonni a korábban kapott támogatási összeget.

Tibor szerint:

2018-03-24 - 07:19

Szép napot mindenkinek!
Azt szeretném megtudni, hogy az a bizonyos jogszabály, ami 2016-ban változott és arra vonatkozik, hogy használt lakásra felvett csokot csak akkor lehet tovább vinni, ha újat vásárolunk, persze a lakásvásárlás az 2 éve történt. A mostani állás szerint nekünk vissza kellett fizetnünk a csokot, mert nem lehetett addig eladni, igaz ez szerződéskötés után hideg zuhanyként ért minket. Jelenleg lakásvásárlás alatt vagyunk, és a kérdésem az lenne, hogy lehet-e igényelni újra használtra? Mert ez nagyon nem életszerű. Meglett a vállalt gyerek is, de sajna úgy látom a kormány nem a gyerek, hanem új lakáspárti, nem szeret belemenni a részletekbe.
Tisztelettel.
Tibor

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-27 - 14:06

Kedves Tibor!
A CSOK igénylésnek feltétele, hogy az igénylőt 5 éven belül nem kötelezték korábbi támogatás visszafizetésére. Mivel azonban Önöknek a lakáseladás miatt visszafizetési kötelezettségük keletkezett, véleményünk szerint 5 éven belül nem jogosultak CSOK igénylésre. Ha igényelhetnék, akkor is csökkenteni kellene a jelenlegi CSOK összegét a 2 éve kapott támogatás összegével és csak a különbözetre lehetnének jogosultak annak ellenére, hogy azt visszafizették.

Erzsébet szerint:

2018-03-23 - 22:14

Üdvözlöm!
2017-ben 2 gyermekre igényeltük a CSOK-ot, viszont ikreink születtek, +1 gyerekre igényelhető a CSOK? Ha igen, milyen feltételekkel, milyen formában lehet felhasználni?
Válaszát előre is köszönöm.
Erzsébet

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-27 - 14:02

Kedves Erzsébet!
Amennyiben használt lakóingatlanra igényelték a CSOK-ot és a lakáscél megvalósításához kölcsönt is igényeltek, akkor utóbb született gyermekük után is jogosultak lehetnek a kedvezményre, amelynek összege 400.000 Ft és a fennálló lakáshitel tartozás csökkentésére használható fel. A jogosultság megállapítását a hitelnyújtó banknál kérhetik.

Zoltán szerint:

2018-03-23 - 18:21

Jó napot!
Kifizettem minden tartozásomat. Meddig vagyok aktív BAR listás? Hogyan tudok hitelt fölvenni?
Köszönöm.
Zoltán

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-27 - 13:52

Kedves Zoltán!
Miután kifizette fennálló hátralékos tartozását, aktívból passzív KHR státuszba került. Ezt követően legkorábban 6 hónap után nyílhat lehetősége lakáshitel felvételére bankpartnereink egyikénél.

Jani szerint:

2018-04-13 - 13:39

Jó napot!
Engem az érdekelne, hogy fűtés lehet-e kályhával?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-14 - 03:46

Kedves Jani!
Egyedi fűtési mód elfogadható, tehát a fűtés lehet kályhával.

Ágnes szerint:

2018-03-23 - 17:56

Üdvözlöm!
Szeretném megkérdezni, ha 4 gyermekem van, kettő már 28 és 26 éves, igényeltem rájuk szocpolt építésre, utána született 18 gyerekre fél szocpolt ház bővítésre, most el akarjuk adni a házunkat, és a 8 éves negyedik gyermekünkre még nem igényeltünk semmit!
Mire vagyunk jogosultak? Szeretnénk egy másik házat venni!
Köszönettel: Ágnes

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-27 - 13:28

Kedves Ágnes!
Amennyiben használt lakóházat szeretnének venni, akkor vagy a két gyermek után adható 1.430.000 Ft-os CSOK-ot igénylik, amit csökkenteni kell a 3. gyermek után kapott félszocpollal, vagy csak a 4. gyermekük után igénylik a 600.000 Ft-ot. Azt vehetik igénybe, amelyik összeggel kedvezőbben járnak.

Orsi szerint:

2018-03-23 - 16:04

Nálunk két gyerkőc van és harmadikat is szeretnénk. 10 millió Ft értékű pici házban gondolkodunk. Földünk van, ahol építkeznénk. Én sajnos szerepelek a KHR listán egy befuccsolt svájci frankos lakáshitel miatt, de úgy tudom ez nem akadály. Ezen kívül gyeden vagyok, de van több éves munkaviszonyom nekem és a páromnak is.
Hol tudok erről még olvasni?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-27 - 13:18

Kedves Orsi!
Az új lakóház építésére vonatkozó CSOK feltételeket IDEa N kattintva ismerheti meg. Ha csak CSOK-ot igényelnek, kölcsönt nem, a negatív tartalmú KHR nem kizáró ok.
A hitelintézeteknél elérhető a Nemzetgazdasági Minisztérium által kiadott CSOK tájékoztató is.

Mónika szerint:

2018-03-23 - 14:15

Kedves Szakértő!
Azt olvastam, hogy 2018-tól már akkor is igényelhető CSOK, ha már van a nevünkön ingatlan, viszont nem tudom az ehhez kapcsolódó egyéb feltételeket.
Le tudná írni nekem a feltételeket, és hogy mikortól igényelhető?
Köszönettel: Mónika

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-23 - 14:48

Kedves Mónika!
2018. március 15-től használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén is eltörlésre került a meglévő lakástulajdonra vonatkozó korlátozás. A további feltételekről fenti bejegyzésünkből tájékozódhat. További konkrét kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!

Piroska szerint:

2018-03-23 - 13:50

Jó napot!
Azt szeretném kérdezni, hogy jelenleg március elsejétől gyeden vagyok, viszont január 31-én lejárt a szerződésem.
Igényelhetem a csokot?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-27 - 11:05

Kedves Piroska!
Mivel a munkaviszonya időközben megszűnt, s jelenleg nem rendelkezik társadalombiztosítási jogviszonnyal, információink szerint nem adható ki az Ön részére a CSOK jogosultsághoz szükséges TB jogviszony igazolás. Pontos tájékoztatást ez ügyben a területileg illetékes OEP-től kérhet.

Anikó szerint:

2018-03-23 - 13:21

Férjemmel 50-50 %-ban közös tulajdonban lévő lakásunk 50%-os tulajdonjogát meg tudom-e vásárolni a CSOK-ból?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-27 - 11:03

Kedves Anikó!
A CSOK tulajdonrész kivásárlására sajnos nem vehető igénybe. Erre a célra lakáshitelt igényelhet. A legkedvezőbb hitelkonstrukciókról Szakértőink készséggel tájékoztatják a további részletek ismeretében. Ehhez online adatlapunk kitöltése szükséges. Az aktuális törlesztő részletekről előzetesen online lakáshitel kalkulátorunk segítségével tájékozódhat.

András szerint:

2018-03-23 - 10:35

5 gyermekünk van. Korábban 3 gyerekre kaptunk 1 350 000 szocpolt, ebből 2 gyerek már nagykorú és elköltözött.
Született 2 kisebb gyermekünk, akikre még nem vettünk fel semmit. Új lakásra szeretnénk a 3 kiskorú gyermekünk után igényelni CSOK-ot. Mennyit kell levonni a 10 millióból? A korábbi teljes 1 350 000-et vagy csak a középső gyerekre eső, korábban felvett 450 000-et?
“12.§ (2a) Ha az igénylő számára kedvezőbb, a (2) bekezdésben meghatározott számítási mód helyett a családi otthonteremtési kedvezmény összegét azon gyermekek figyelmen kívül hagyásával kell megállapítani, akik után az igénylő korábban a (2) bekezdés szerinti támogatást vagy kölcsönt vett igénybe.”

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-27 - 11:00

Kedves András!
A március 15-től hatályos szabályok alapján – adott esetben – a 2 nagykorú gyermeket már figyelmen kívül lehet hagyni az igénylésnél, így az utánuk kapott támogatás összegével nem szükséges csökkenteni a CSOK összegét. Csak azon gyermek után kapott korábbi támogatás összegét levonni, aki a mostani igénylésnél is figyelembevételre kerül, vagyis 9.550.000 Ft CSOK-ra lehetnek jogosultak új ház építése vagy vásárlása esetén.

Zsófi szerint:

2018-03-23 - 10:02

Üdvözlöm!
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy új ház építésénél, 10 milliós csok igénylésénél, mekkora önrésszel kell rendelkezni?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-27 - 10:56

Kedves Zsófi!
A szükséges önrész mértéke számos tényezőtől függ: a költségvetés összegétől, az igénylők jövedelmi helyzetétől (igazolt nettó jövedelem, esetlegesen fennálló hiteltartozások), az építkezés helyszínétől, stb. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz tehát bővebb információkra lenne szükségünk, ezért kérjük, töltse ki online adatlapunkat vagy keresse a lakóhelyéhez legközelebbi Hitelnet irodát!

Ildikó szerint:

2018-03-23 - 08:00

Jó napot!
Érdeklődni szeretnék. A párommal szeretnénk lakáshitelt felvenni csokkal együtt két gyerekre használt lakásra. Én gyeden vagyok, nem dolgozom. Én khr listás vagyok.
Igénylésnél bele számítják a gyedemet és a családi pótlékot is? Én is belekerülnék 50% tulajdonosként.
Kaphatunk így hitelt?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-27 - 10:52

Kedves Ildikó!
Amennyiben Ön aktív KHR státuszban van, úgy hitelfelvételre sajnos nincs lehetőségük. Legalább 6 hónapja passzív KHR státusz esetén oldható meg bankpartnereink egyikénél lakáshitel felvétele. Amennyiben ennek a feltételnek megfelel, úgy az igénylés során kiegészítő jövedelemként a gyed és a családi pótlék is figyelembe vehető. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Renáta szerint:

2018-03-23 - 06:50

Nekem adásvételi szerződésem van, de nem bírjuk részletre fizetni. Nagyon sokat költöttünk a házra, összkomfortosítottunk. Lassan másfél éve fizetjük. 3 gyermekem van.
Így lehet felvenni, azaz igényelni a CSOK-ot, vagy ilyenkor mi a teendő?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-25 - 18:09

Kedves Renáta!
Visszamenőlegesen a támogatást sajnos nem lehet igénybe venni a fennálló hiteltartozás csökkentésére sem.

Piroska szerint:

2018-03-23 - 06:26

Bírósági árverésen vett lakásra is jár a csok?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-23 - 06:27

Kedves Piroska!
Fenti esetben információink szerint nem oldható meg a CSOK igénylés.

Hajnalka szerint:

2018-03-22 - 21:08

Személyi hitelem van, melyre a lakásunk a fedezet. Két gyermekem van és még nem használtam ki támogatást.
Kérdésem az volna, hogy hitelkiváltásra igényelhetnék támogatást? (Szocpolt vagy Csokot)

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-25 - 17:18

Kedves Hajnalka!
A CSOK (korábban szocpol) hitelkiváltásra sajnos nem használható fel.
A legkedvezőbb hitelkiváltó konstrukciókról Szakértőink készséggel tájékoztatják Önt, ha kitölti online adatlapunkat!

O-né szerint:

2018-03-22 - 18:34

Érdeklődni szeretnék, hogy nem vettük még igénybe a támogatást. 3 gyermeket nevelünk és van olyan pár ismerősöm, akik közmunkára megkapták a csokot. Én is ott dolgozom és örülnénk, ha mi is igénybe tudhatnánk venni.
Köszönöm előre is.
Üdv.
Andi

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-25 - 17:13

Kedves Andi!
Használt lakás vásárlásához igényelt CSOK-ra közfoglalkoztatottak is jogosultak lehetnek, ha rendelkeznek legalább 180 napos, folyamatos TB jogviszonnyal, melyben legfeljebb 30 nap megszakítás lehet. A jogosultság további feltételeiről fenti bejegyzésünkből tájékozódhat.

Csaba szerint:

2018-03-22 - 16:40

Üdv!
Munkaviszony, tb. szükséges a csok igényléshez? Szép napot!

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-23 - 06:29

Kedves Csaba!
Használt lakás vásárlásához minimum 180 napos TB jogviszony szükséges.

Erzsébet szerint:

2018-03-22 - 14:33

Jó napot kívánok.
Érdeklődni szeretnék, hogy hány éves korig lehet felvenni a csokot gyerek után?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-23 - 06:07

Kedves Erzsébet!
A CSOK a gyermek 25 éves koráig igényelhető.

Ibolya szerint:

2018-03-22 - 11:48

Ha már 3 gyerekre igénybe vettem a szocpolt, azóta van egy negyedik gyerek, bővítésre jár-e a csok és mennyi?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-23 - 06:35

Kedves Ibolya!
Ha mind a 4 gyermek figyelembevételre kerül CSOK igénylésnél, akkor a 4 gyermek után bővítésre igényelhető 2.750.000 Ft összegű CSOK-ot csökkenteni szükséges a korábban 3 gyermek után kapott támogatás összegével. Ha azonban kedvezőbb, akkor megteheti, hogy csak azon gyermeke után igényli a támogatást, aki után még nem vette igénybe. Így 1 gyermek után 600.000 Ft összegű CSOK-ra lehet jogosult, ha teljesülnek a további CSOK feltételek is, melyekről IDE kattintva tájékozódhat.

Tibor szerint:

2018-03-21 - 19:13

Szép napot.
Érdeklődnék, még semmilyen támogatást nem vettünk igénybe és három gyermeket nevelünk. Van saját lakásunk. Bővítésre, tetőtér beépítésre igénybe vehetünk valamilyen támogatást? Ha a csokot nem kapjuk meg, mást nem is igényelhetünk?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-22 - 09:10

Kedves Tibor!
Legalább egy szobával történő bővítéshez, tetőtér-beépítéshez igényelhető a CSOK. A feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak!

Ibolya szerint:

2018-03-21 - 14:34

Az után érdeklődöm, hogy a 2 gyerek után ha már az egyikre használt lakásra megkaptuk a 450 ezer forintot, ha használt házat veszünk, most mennyit kapunk a két gyerekre? És a következő kérdésem, ha nem veszünk fel hitelt a használt házra is megkapjuk-e a csokot? Ha igen, mennyit?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-23 - 05:18

Kedves Ibolya!
Ha azon gyermek után is szeretnének CSOK-ot igényelni, aki után korábban már kaptak támogatást, akkora 2 gyermek után adható 1.430.000 Ft-ot csökkenteni kell a korábban kapott 450 ezer forinttal és a különbözetre (980.000 Ft) lehetnek jogosultak.

József szerint:

2018-03-21 - 09:50

Élettársi viszonyra nem is igényelhető a csok és bővítésre és felújításra sem?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-23 - 05:03

Kedves József!
Élettársi viszony esetén is igényelhető a CSOK meglévő gyermekek, valamint a 12. terhességi hetet betöltött magzat után. Vállalt gyermek után azonban csak házastársi kapcsolat esetén igényelhető a megelőlegező támogatás. A CSOK bővítésre felhasználható, felújításra viszont nem. A bővítésre vonatkozó CSOK feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.

Lívia szerint:

2018-03-21 - 09:00

Üdvözlöm!
Ha bővítésnek neki álltunk, igényelhetjük a Csok-ot?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-23 - 05:00

Kedves Lívia!
2018. március 15-től a CSOK folyamatban lévő bővítéshez is igényelhető a hitelintézet által elfogadott költségvetésből még fennmaradó bekerülési költségre. A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Mónika szerint:

2018-03-21 - 02:35

Értékbecslő díját – ha csak a Csok-ot igénylem, hitelt nem – akkor kell-e fizetnem?
Köszönettel!

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-23 - 04:59

Kedves Mónika!
Csak CSOK igénylése esetén az értékbecslés díja az igénylőt, vagyis Önt terheli.

Elemér szerint:

2018-03-20 - 19:23

Németországban éltünk családommal (2 gyerek). Dolgoztam kisebb kihagyásokkal. Haza települtünk 2017 őszén, jelenleg Miskolcon dolgozom BOS-munkatársaként. Ha 10.000.000Ft.- értékű használt lakást akarok vásárolni, megtehetem-e? Vagy, csak új építésű, vagy ha saját magam építek egy házat a 10.000.000 Ft-ért? Csak így vehetem igénybe az összeget? A harmadik gyereket vállaljuk!

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-23 - 04:33

Kedves Elemér!
Használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén legalább 180 napos, új lakás vásárlásakor vagy építésekor igényelt 10 millió Ft-os CSOK esetén legalább 2 éves TB jogviszonyt szükséges igazolni. A németországi TB jogviszony akkor számít bele ezen időszakokba, ha 30 napnál hosszabb megszakítás nem volt a külföldi és magyar jogviszony létesítése között.

Elemér szerint:

2018-03-23 - 07:53

Ha jól értem, használt lakás vásárlásra nem lehet 10 milliós CSOK-ot igénybe venni. Megjegyzem – ez nagy probléma! Ha egy család vállalja az építkezést, hogy juthat először pénzhez? Vagyis, kell-e önrész? Mert, ha igen, akkor a szegény ember a támogatást nem tudja igénybe venni. Ezért lenne humánus döntés a használt lakás vásárlásnál is felvehető támogatás, a 10 milliós CSOK! Vannak olyan használt lakások is, amely mindenben megegyeznek az új építésűével! Egy szegény család, nem tud pl. telekvásárlásra előteremteni szintén milliókat! Ha ez így marad, nekünk szegényebb családoknak, a CSOK nem segítség! UGYANIS A SZOCPOL TÁMOGATÁS, MÉG FALU HELYEN SEM ELÉG LAKÁSVÁSÁRLÁSRA!

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-27 - 10:47

Kedves Elemér!
Új lakásépítése esetén a CSOK folyósítása utólagosan, készültségi foknak megfelelően történik. Az, hogy mennyi önerő szükséges, az építkezés költségvetésétől függ. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések