Hogyan lehet fellebbezni elutasított CSOK esetén? - Hitelnet.hu

Hogyan lehet fellebbezni elutasított CSOK esetén?

Tisztelt Szakértő!

A mi esetünkben is elutasításra került a CSOK. Ikerváron szeretnénk egy 140 m2-es teljesen felújított családi házat vásárolni.

Ikerváron a KSH adati szerint az alábbiak szerint alakultak a m2 árak az utóbbi két hónapban:

2019-04.
Átlagos m2 ár: 246115
Szórás alsó határ: 131148
Szórás felső határ: 363204
Átlagos reál ár: 247176

2019-05
Átlagos m2 ár: 283344
Szórás alsó határ: 174361
Szórás felső határ: 392327
Átlagos reál ár: 283344

A családi ház tulajdonságai:
• 1353 m2 alapterület
• 139,6 m2 fűtőtt lakótér
• helyiségek: nappali – konyha – étkező, előszoba, 2 fürdőszoba, 2 hálószoba, gardróbszoba, kazánház, garázs elektromos ajtóval
• 2019-ben külsőleg szigetelt, színezett
• új villanyvezetékek
• újszerű radiátorok, központi fűtés
• új tetőszerkezet
• újszerű nyílászárók
• fürdőszoba, hálószobák újonnan burkolva
• minden helyiségben radiátor, még a garázsban is!
• rendezett udvar, hátsó részében vadonatúj kerítés
• tisztasági festés után azonnal költözhető
• 200 méterre buszmegálló, csendes mellékutcában, zöld környezetben található

Ikervár:
• fejlődő település
• óvoda, iskola
• élelmiszerbolt, dohánybolt, gazdabolt, női ruhabolt
• posta, rendőrség, takarék
• körzeti háziorvos, nőgyógyász, gyógyszertár
• 6 km-re található Sárvártól

További információk:
• 2012-ben a felújítás előtt, romos állapotban 15M hitelt vett fel erre az ingatlanra az előző tulajdonos (ez idő alatt nem történt felújítás, később ugyanazon állapotban árverezték el )
• 2017-ben a felújítás előtt, romos állapotban 9M forintra értékelték az ingatlant.
• 2019 májusában a CSOK értékbecslője előtt két nappal járt az ingatlant megtekinteni a értékbecslője, aki 23,1M forintra értékelte az ingatlant.

A CSOK értékbecslői szerint az ingatlan forgalmi értéke 16,5M forint, azonban a hitelbiztosítási értéke mindössze 12,4M forint. A fundamentától 12,8M hitelt vennénk fel + CSOK 1,43M + Önerő 2,27M, így tevődne össze a 16,5M forintos vételár. Mivel a két gyermek után járó után támogatást vállalt gyermekre vennénk fel, ezért ez is hitelnek számít, és nem fér bele a 12,4M értékhatárba.

Igazságtalannak és kizártnak tartjuk, hogy 2 nap különbséggel több, mint 10M forint eltérés legyen két értékbecslés között. Elképzelhetetlen, hogy a mai ingatlanárak mellett, egy teljesen felújított 140 m2-es családi ház, a várostól 6 km-re ennyit érjen. Édesanyámék ugyanezen településen vettek családi házat (1 éve, amikor még jóval alacsonyabbak voltak az ingatlanárak!) 8M forintért. Az Ő ingatlanuk valamivel kisebb is, és teljes felújításra szorult, semmi nem volt benne új vagy újszerű, mindent cserélni/újítani/korszerűsíteni kellett.

A Takarék Szövetkezetben az ügyintézőnk azt mondta, amit az értékbecslő beadott leírást, fotókat, maximálisan pozitívak voltak, és az ingatlan a kockázatelemzésen is átment, 100%-ban megfelelt a CSOK feltételeinek. Ezek után nem értjük, hogy lett mégis ennyire alulbecsülve, és visszautasítva!

Sajnos más banknál nem jöhet szóba az igénylés, mert a ház belmagassága 2,46 és a Tak. Szövetkezeten kivül mindenhol 2,5 métert köveletnek, holott törvényileg 1,9 méter van meghatárázova.

Szeretnénk tanácsot kérni, miképpen lehetne fellebbezni a döntés ellen, és pozitív bírálatot elérni!

Előre is nagyon köszönjük!
Üdvözlettel:
Loretta

Kedves Loretta!

Van lehetőség az értékbecslés felülvizsgálatát kérni. Ezt kellene elsőként megpróbálni az érintett takaréknál. Ezen túlmenően van olyan hitelintézet, amely a megelőlegező CSOK összegét nem teherként veszi figyelembe. Az 1,9 méteres belmagasság nem pénzintézeti belső szabály, hanem kormányrendelet által rögzített előírás. Ha tehát más bank emiatt utasítaná el CSOK kérelmüket, a területileg illetékes járási hivatalhoz fordulhatnának a jogosultság megállapítása érdekében.

A témában további bejegyzést IDE kattintva talál.

Utolsó módosítás: 2019. június 21. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Krisztina szerint:

2019-10-15 - 17:07

Szép napot!
Segítséget szeretnék kérni. Falusi CSOk-ot igényeltünk. Mindennek megfeleltünk az ügyintéző szerint is. Értékbecslő, és a beadott papírok megfelelőek. A bank elutasitott minket. Indoklás nincs.
Mit lehet tenni?

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-16 - 08:27

Kedves Krisztina!
A hitelintézetnek meg kell indokolni az elutasítást. Az írásos elutasítást követő 15 napon belül a területileg illetékes járási hivatalhoz fordulhat, kérve a jogosultság megállapítását.

Ramóna szerint:

2019-07-18 - 21:16

Tisztelt Szakértő!
Szárligeten néztünk ki egy ingatlant, amit CSOK-ra vásárolnánk meg. 3 gyerekünk van. A tulajdonos nem tudta megmondani az ingatlan nagyságát, mert a tulajdon lapon az épületről csak annyi szerepelt, hogy lakóépület, ezért mi lemértük. A következő adatok jöttek ki:
– nagy szoba: 11,85 nm
– nappali: 19,61 nm
– konyha: 10,76 nm
– fürdő: 4,26 nm
– kis szoba: 6,87 nm
Összesen: 54,83 nm
Tartozik hozzá egy terasz is, ami 12,19 nm.
A kérdésem az lenne, hogy a teraszt is beleszámítják a hasznos alapterületbe? Mert ha igen, akkor elvileg igényelhető a CSOK. Cseréppel fedett, a magassága több, mint 1.90.
Látunk benne fantáziát, lehetne hozzá építeni, illetve bent is alakítható a tér. A nagy szoba nagyobb volt, de ytonggal kisebbre csinálták, (beljebb tették a válaszfalat), mert így tudták megnagyobbítani a nappalit.
A másik az lenne, hogy régen gázfűtéses volt az ingatlan, de a gázórát leszerelték, a konvektorok és a vezetékek fent vannak. Egyéb fűtési lehetőség nincs, mert nincs bent kályha. Ez kizáró ok a Csok esetén?
Köszönöm a válaszokat!
Ramóna

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-19 - 08:12

Kedves Ramóna!
Szárliget nem falusi CSOK által preferált településen található, így a normál CSOK feltételeinek kell, hogy megfeleljen az ingatlan. A hasznos alapterületbe a terasz nem tartozik bele. Ha a hasznos alapterület nem éri el a 60 m2-t 3 gyermek esetében, akkor a CSOK sajnos nem vehető igénybe. Ha az ingatlan az értékbecslő helyszíni szemléjekor nem rendelkezik valamilyen működő fűtési móddal, akkor sajnos szintén nem CSOK képes.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések