Hogyan folyósítják a falusi CSOK-ot korszerűsítés esetén? - Hitelnet.hu

Hogyan folyósítják a falusi CSOK-ot korszerűsítés esetén?

Tisztelt Szakértő!

A következő kérdéseim lennének!

A tulajdonunkban lévő ingatlan benne van a falusi csokra jogosult 2500 településben. Vásárolni nem szeretnénk, csak korszerűsítésére, felújítására szeretnék igénybe venni a falusi csokot. 3 gyermekünk van. Ha jól értelmeztem, akkor 5 millió forint jár a 3 gyermek után a felújításra, korszerűsítésre. Az ingatlan közös tulajdon a feleségemmel, mind a ketten tb jogviszonnyal rendelkezünk az elmúlt évekre, erkölcsi bizonyítvánnyal remdelkezünk, köztatrtozásunk nincs.

Ennek mi a pontos menete?
Hol lehet igényelni? Bankok? Államkincstár?
Amennyiben jogosultak vagyunk, a pénzt megkapjuk? Vagy utólagosan számlák útján fizetnek?
A munkálatok elvégzését ki ellenőrzi?
Illetve korábbi olvaslatomban azt értelmeztem, hogy a BAR lista nem kizáró ok. A tartozásaim rendeztem, de a listán ugyebár szerepelek.

Van-e lehetőségem a továbbiakban a 3 gyermek után a falusi csokon kívül, igénybe venni a kedvező kamatozású hitelt? Ha az 5 millió forint én úgy ítélem meg nem elegendő a ház olyan szintű rendbetételéhez, amelyet mi elképzeltünk. Vagy esetleges bővítéséhez.

Tehát a 3 gyermek után jár az 5 millió a meglévő ingatlan felújítására?
Negatív bárosként a 3 gyermekre van-e lehetőségem a kedvezményes kamatcsökkentett hitel igénybevételére, amennyiben ez nem vásárlásra, hanem további bővítésre szolgálna? Itt a 10 millióra gondolok. Jövedelmem alapján, nem gondolom, hogy bármely pénzintézet nem adná meg a hitelt, csak kérdés az, hogy egyáltalán van-e lehetőségem?

Tisztelettel várom válaszát, Dávid

Kedves Dávid!

A leírtak alapján 3 gyermekük után jogosultak lehetnek az 5 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatásra a falusi CSOK keretében. A támogatás iránti kérelem 2019. július elsejétől lesz benyújtható a hitelintézetekhez. Korszerűsítés esetén a támogatás folyósítása, készültségi foknak megfelelően, utólagosan történik. Az elért készültségi fokot a bank műszaki szakértője ellenőrzi helyszíni szemle keretében. A részösszegeket a támogatott személyek, vagyis az Önök számlájára folyósítja a bank az elért készültségi fok alapján, legalább 70%-áról szóló számlabenyújtás mellett.

A falusi CSOK keretében történő korszerűsítéshez a támogatáson kívül kamattámogatott kölcsön is igényelhető. Ennek összege 3 gyermek esetén maximum 7,5 millió forint. A BAR lista a falusi CSOK jogosultságot ugyan nem zárja ki, de a kamattámogatott hitel igénybevételével sajnos nincs lehetőség addig, amíg a státusz is törlésre nem kerül.

Véleményünk szerint a támogatás igénylésével is meg kellene várni, amíg a negatív KHR információ törlésre kerül, így azzal együtt igényelhetnék a támogatott hitelt is. (Ha most igénybe veszik a vissza nem térítendő támogatást, akkor a későbbiekben külön a támogatott hitel igénybevételére már sajnos nem lesz lehetőségük.)

A falusi CSOK-kal történő korszerűsítésről további információt ITT talál.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!

kalkulátor

Babaváró hitel kalkulátor

Akár kamatmentes hitel ingatlanfedezet nélkül

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2019. június 04. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Szabina szerint:

2019-08-22 - 06:34

Jó napot!
Azt szeretném kérdezni, hogy van 3 gyermekünk, akire semmi támogatást nem tudtunk kihasználni. Bent voltunk az egyik bankban és eldöntöttük, hogy mire szeretnék kérni a falusi csokot, csak egy-két kérdésre nem tudtak válaszolni, hogy pl. a hőszigetelésben benne van a színezés is vagy csak a hungarocellezés, és a tetőépítésben benne van-e a csatornázás? A teraszt szeretnénk lejárólapozni, hogy azt lehet-e vagy sem?

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-22 - 09:27

Kedves Szabina!
Hőszigetelésre esetén a helyreállítási munkálatokra, tehát a színezésre is igényelhető a támogatás. Tetőfelújításra, csatornázásra ugyancsak felhasználható. Terasz járólapozására banki tájékoztatást szerint azonban nem vehető igénybe.

Vivien szerint:

2019-08-08 - 12:13

Üdvözlöm!
2 hónappal ezelőtt vásároltunk lakást, melyhez igénybe vettük a CSOK-ot 2 gyerekre, mint lakásvásárlás.
A kérdésem az lenne, hogy korszerűsíteni szeretnénk és megkapnánk a CSOK-ot felújításra is?

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-13 - 14:28

Kedves Vivien!
Amennyiben az ingatlan falusi CSOK preferált településen található, úgy korszerűsítéshez is jogosultak lehetnek maximum 1,3M Ft összegű támogatásra.

Andrea szerint:

2019-08-07 - 16:01

Üdvözletem,
egyedülállóként 3 gyerekkel szeretném igényelni a falusi csokot csak korszerűsítésre. Az ingatlan saját tulajdon, falusi csok településen helyezkedik el.
Igényelhetem-e 1 éves folymatos tb jogviszonnyal?
Köszönöm válaszukat.
Andrea

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-13 - 10:22

Kedves Andrea!
A 3 gyermek utáni, korszerűsítésre igényelhető 5M Ft-os falusi CSOK-hoz elegendő az 1 éves TB jogviszony.

Ágnes szerint:

2019-07-28 - 14:47

Üdvözlöm!
A falusi csok-ot korszerűsítésre szeretnénk felhasználni. A banktól azt a felvilágosítást kaptuk, hogy a számláknak a vállalkozó nevére kell szóljanak. Ez mindenhol feltétel vagy bankfüggő? Nem találunk így vállalkozót, aki vállalná a munkálatokat.

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-29 - 14:09

Kedves Ágnes!
A vonatkozó kormányrendelet rögzíti, hogy a számláknak a támogatott személy saját nevére kell szólni: “… a készültségi fokkal arányos folyósítást megelőzően bemutatja az adott készültségi foknak megfelelő, a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség legalább 70 százalékáról a támogatott személy saját nevére kiállított számlákat” A számlák tehát nem szólhatnak a vállalkozó nevére.

Natasa szerint:

2019-07-14 - 16:39

Jó napot.
Én olyat szeretnék kérdezni, hogy kinéztünk egy tanyát és van hozzá termőföld.
Arra meg lehet igényelni a falusi csokot?

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-14 - 22:59

Kedves Natasa!
Ha az ingatlanon lakóépület is található, igényelhető a falusi CSOK.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések