Ha a CSOK-hoz nem kell munkaviszony, akkor az egészségbiztosítás miért nem elég? - Hitelnet.hu

Ha a CSOK-hoz nem kell munkaviszony, akkor az egészségbiztosítás miért nem elég?

Jó napot kívánok!

CSOK-ot szeretnék igényelni (csak a szocpolt​, hitel nélkül) használt lakás vásárlásához. Ehhez nem kell munkáltatói igazolás úgy tájékoztattak a bankban, de a TB igazolás nem felel meg, mert gyeses az egészségügyi biztosításom.
Ilyenkor mi a teendő?
Egyáltalán mi a köze a kettőnek (tb és lakásvásárlás, ha nem kell munkáltatói igazolás)?

Állítólag van egy olyan, hogy ha írásbeli nyilatkozatot írok, hogy 180 belül megfelelően biztosított leszek, akkor úgy talán elindul a folyamat. Nem tudom.

Tájékoztatásukat előre is köszönöm.
Üdvözolettel.
Klaudia

Kedves Klaudia!

A családi otthonteremtési kedvezményre (CSOK) való jogosultsághoz az igénylőnek (házastársak, élettársak igénylése esetén legalább az egyik félnek) minimum 180 napos TB jogviszonnyal kell rendelkeznie. Munkáltatói igazolás tehát valóban nem szükésges hozzá, ha más egyéb, társadalombiztosítási jogviszonyt keletkeztető jogviszonya van a támogatott személynek.

A gyes önmagában sajnos nem tartozik a társadalombiztosítási jogviszonyt keletkeztető jogviszonyok közé. A TB jogviszonyt keletkeztető jogviszonyok köre szűkebb, mint az egészségbiztosítást keletkeztető jogviszonyok köre. Ha gyesen van úgy, hogy mincs mellette munkaviszony, akkor Önnek csak egészségbiztosítási és nem társadalombiztosítási jogviszonya van. Csak gyes esetén tehát a területileg illetékes egészségbiztosító nem tudja kiadni a CSOK jogosultsághoz szükségs TB jogviszony igazolást. Ennek hiányában a támogatás nem vehető igénybe.

A TB jogviszonyt keletkeztető jogviszonyokról bővebben IDE kattintva tájékozódhat.

Valóban létezik olyan, hogy a a támogatási szerződésben vállalhatja, hogy annak aláírásától számított 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít. Ez a lehetőség azonban kizárólag azon igénylők számára adott, akik a támogatás iránti kérelem benyújtásakor nem magyarországi, hanem más EGT állambeli, legalább 180 napos TB jogviszonyt igazolnak. Erről bővebb tájékoztatás ITT olvasható.

Ha Önek jelenleg nincs társadalombizotsítási jogviszonya egyik államban sem, akkor nincs lehetősége a magyarországi TB jogviszony létesítésének vállalásával CSOK-ot igényelni. Megoldás az lehetne, ha munkaviszonyt létesítene Magyarországon. Ez akár részmunkaidős állás is lehet. CSOK igénylésre akkor válhat jogosulttá, ha meglesz a 6 hónapos munkaviszonya.

A használt lakásra vonatkozó további CSOK feltételeket IDE kattintva ismerheti meg. Az igényléshez szükséges dokumentumokról IDE kattintva tájékozódhat.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2018. november 19. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések