Fűtés nélküli házat is vehetünk falusi CSOK-ból? - Hitelnet.hu

Fűtés nélküli házat is vehetünk falusi CSOK-ból?

Jó napot!

Néztünk mi is egy házat, mely szintes, de csak az alsó szint lakható jelenleg, a felső szint félkész állapotában van. 3 gyermekre szeretnénk megvásárolni. Azt nem tudjuk, hogy ha kijön az értékbecslő, milyen fűtési rendszert fogadna el. A ház alapjából központi fűtésű lenne, de ahhoz még be kellenne fejezni, mivel a gázcsonk van bent. Így a tulaj kandallóval tüzelt 2 helyen, de a konyhában jelenleg semmi sincs.

Azt hallottuk, hogy ha kijön egy értékbecslő, akkor csak azt a m2 nézik, ami jelen állapotában fűtve van. Az alsó szinten megvan a 65 m2. A bankban rákérdeztünk erre, és ott azt mondták, ha bevállaljuk ezt korszerűsítésbe, akkor ezt már úgy fogják nézni, hogy ez teljesítő munka lesz nekünk. Csak azt nem értjük, így is beleszálmolja az alapterületbe vagy nem. Vagy esetleg ilyenkor a fűtést hogyan lehet megoldani, ha esetleg baj lenne.

Köszönöm a segítséget!
Julcsi

Kedves Julcsi!

A vonatkozó kormányrendelet értelmében a korszerűsítendő lakásnak a kérelem benyújtásakor az alábbiakkal kell rendelkeznie:

– 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel.

Nem probléma tehát, ha a falusi CSOK kérelem benyújtásakor nincs megfelelő fűtési mód az ingatlanban. Attól a hasznos alapterület számításánál a konyhát is figyelembe fogják venni.

Az igénylőnek azonban vállalnia kell, hogy a lakás legkésőbb a korszerűsítést követően az alábbi feltételeknek eleget tesz:

A lakás rendelkezik:

– 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel -, továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel,
– közműves villamos energia szolgáltatással,
– egyedi fűtési móddal,
– közműves szennyvízelvezetéssel, vagy ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik, és
– közműves ivóvíz-szolgáltatással, vagy ha a településen (településrészen) nincs közműves ivóvíz-szolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van.

A megfelelő fűtési módot a korszerűsítési munkák befejezéséig kell kialakítani.

A falusi CSOK további jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

kalkulátor

Babaváró hitel kalkulátor

Akár kamatmentes hitel ingatlanfedezet nélkül

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2019. augusztus 07. szerda

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Mónika szerint:

2019-09-24 - 13:28

Jó napot kívánok!
Azt szeretném megtudni, hogy a falusi csok-nál mennyi belmagasságnak kell lennie, hogy elfogadják.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel.
Mónika

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-25 - 10:49

Kedves Mónika!
A szükséges belmagasság: minimum 1,90 méter.

VR szerint:

2019-09-10 - 14:39

Mi is így gondoltuk, de az OTP sajnos nem. Azért utasították el a kérelmet, mert az előző tulajdonos a kazánt és a radiátorokat elvitte (egyébként is padlófűtést tervezünk), és így pillanatnyilag nem felel meg az előírásoknak. Hiába mondtuk, hogy a falusi CSOK (17/2016) 19/C paragrafus szerint a fűtést elég lenne a korszerűsítés során elkészíteni. A költségvetésbe beterveztük a fűtést, de ez nem nagyon izgatta a bankot. Arra hivatkoznak, hogy a lakhatás feltétele a fűthető szoba, mind az lakástörvény, mind az OTÉK rendelet szerint.

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-11 - 08:19

Kedves VR!
Igénylésük írásbeli elutasítását követő 15 napon belül a területileg illetékes járási hivatalhoz fordulhatnak.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések