Ezek a házak nem felelnek meg a CSOK feltételeknek!

Olvasóink gyakran számolnak be olyan esetekről, amikor a CSOK igénylés során derül ki, hogy a célingatlan valamilyen oknál fogva mégsem felel meg az elvárt követelményeknek. Gyakran olyan tényező áll az elutasítás hátterében, melynek fontosságáról a támogatás iránti kérelem benyújtása előtt nem volt tudomásuk. Most azokat a konkrét eseteket mutatjuk be, melyek az ingatlannal összefüggésben a CSOK kérelem elutasításához vezettek. Jó tudni, mire kell figyelni, ha használt házat szeretnénk vásárolni CSOK igénybevételével.

A CSOK rendelet tartalmazza, hogy milyen helyiségekkel és közművesítettséggel kell rendelkeznie a vásárolni kívánt lakóháznak, valamint arra is felhívja a figyelmet, hogy az ingatlannak – az ingatlan-értékbecslési szakvélemény alapján – a lakhatási igények kielégítésére alkalmasnak kell lennie. Számos részlet van azonban, amire nem tér ki sem a kormányrendelet, sem az NGM által kiadott CSOK tájékoztató. Így gyakran a támogatási kérelem benyújtása után, adásvételi szerződéskötést és foglalóátadást követően szembesül a támogatott személy kérelme elutasításával.

Az ilyen esetek elkerülése érdekében most felhívjuk a figyelmet néhány alapvető követelményre. Ha ezekkel már a lakáskeresés során tisztában vagyunk, akkor elkerülhető CSOK kérelmünk elutasítása.

Nyári konyha

Kistelepülésen található házak esetében gyakran előfordul, hogy a konyha nem a főépületben található, hanem külön bejárattal az udvarról közelíthető meg. Az úgynevezett nyári konyhával rendelkező ingatlanok sajnos nem felelnek meg a CSOK követelményeknek, ha a főépületben egyébként nincsen konyha.

Ilyen esetekben – a hatályos rendelkezések alapján – valóban jogos a hitelintézet részéről a CSOK kérelem elutasítása. A vonatkozó kormányrendelet ugyanis rögzíti, hogy CSOK igénylésénél a hasznos alapterület meghatározásánál csak a lakáson belül közvetlenül megközelíthető helyiségek vehetők figyelembe:

„Hasznos alapterület: a lakáson belül közvetlenül megközelíthető, következő helyiségek − az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: OTÉK) szerint számított − hasznos alapterületének összege

 • a) előszoba, közlekedő,
 • b) nappali,
 • c) hálószoba,
 • d) étkező,
 • e) konyha, étkezőkonyha,
 • f) fürdőszoba,
 • g) WC,
 • h) kamra, tároló,
 • i) gardrób,
 • j) mosókonyha,
 • k) kazánhelyiség és
 • l) egyéb fűthető helyiség, ide nem értve a gépjárműtárolót és a pinceszinti helyiséget”.

Vízvételi lehetőség

A vízvételi lehetőség gyakran visszatérő CSOK kérdés mind a konyha, mind a fürdőszoba tekintetében.

Konyha

Ami a konyhát illeti, a vízvételi és főzési lehetőség az előírás. A konyhában a meleg víz nem feltétel, elegendő a hideg víz, maga az ingatlan azonban kell, hogy rendelkezzen meleg víz ellátással.

Fürdőszoba

A fürdőszobában vízvételi lehetőségként elegendő lehet a kád csappal. A kézmosó nem feltétel akkor, ha az ingatlan rendelkezik külön WC-vel. Burkolat szintén szükséges.

Mindkét helyiség alkalmas kell, hogy legyen funkciójának betöltésére.

Közművek

Közműves villamosenergia szolgáltatás

Olvasóink CSOK kérelme gyakran azért került elutasításra, mert az ingatlanba eredetileg ugyan be van vezetve az áram, de azt a jelenlegi tulajdonos kiköttette, mivel nem lakott az ingatlan.

Mivel a vonatkozó kormányrendelet előírja a közműves villamosenergia szolgáltatás meglétét, ezért a banki értékbecslő helyszíni szemléjekor már működő hálózat szükséges. Ilyen esetben tehát vissza kell köttetni a villanyórát. Ellenkező esetben a hitelintézet jogosan utasítja el CSOK kérelmünket.

Egyedi fűtési mód

Egyedi fűtési módot határoz meg a CSOK rendelet, de a konkrét fűtési módok nincsenek megadva.  Információink szerint a központi fűtésen kívül a helyiségenkénti fűtési mód is elfogadható akkor, ha a fűtőberendezés a lakás elválaszthatatlan része. Fontos tehát, hogy állandó jelleggel beszerelt, beépített fűtési móddal rendelkezzen a lakóingatlan, azaz mobilberendezéssel – például hálózati csatlakozó aljzatba dugható olajradiátor, hősugárzó, fűtőpanel – történő fűtés, illetve a kéménybekötéssel működő fűtőberendezés – például kályha, kandalló vagy sparhelt – kéménybekötés nélkül nem fogadható el.

Közműves szennyvízelvezetés

Nem feltétel a közműves szennyvízelvezetés akkor, ha az adott településen (vagy településrészen) egyáltalán nincsen közcsatorna hálózat. Ebben az esetben a zárt szennyvíztároló is megfelelő.

Ha azonban az adott településen van közcsatorna hálózat, de az ingatlan nincs rákötve, akkor nem felel meg a CSOK előírásoknak. Megoldás, hogy rá kell kötni a közcsatorna hálózatra.

Közműves ívóvíz szolgáltatás

Ha az adott településen (vagy településrészen) nincs közműves ivóvíz-szolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kútnak kell lenni.

Főmérők

Osztatlan közös tulajdonon megvalósuló építkezés esetén gyakran felmerülő kérdés a következő: szükséges-e “főmérők” kiépítése, vagy elfogadhatók az almérők is?

A közművekre vonatkozó, önálló, egyedi szerződés megkötése akkor is szükséges, ha osztatlan közös tulajdonon építkezünk és az adott ingatlanon már vannak „főmérők”. Ez már csak azért sem kerülhető el, mert a szolgáltató sem a gáz, sem az áram esetében nem szerződik almérő alapján. A közművek közül allmérő alkalmazására egyedül víz esetén van lehetőség.

Belmagasság

 A nem megfelelő belmagasság miatt szintén több támogatási kérelem került elutasításra ugyancsak kisebb településen található lakóházak esetében. Az elutasítás indoka az volt, hogy nem volt olyan helyiség a házban, ahol a belmagasság elérte a 2,5 métert.

A CSOK igénybevételével finanszírozott házban tehát kell lennie olyan nappali huzamos tartózkodásra alkalmas helyiségnek, ahol megvan a 2,5 méteres belmagasság. Ilyen helyiség lehet például a nappali. A többi helyiség esetében pedig 2,2 méter felettinek kell lenni. Ez a minimum elvárás.

Vályogház

Vályogház csak abban az esetben felel meg az előírásoknak, ha van vízszigetelés, valamint a ház körül járda és csapadékvíz elvezetés.

CSOK kérdések és válaszok online

Vidéken vásárolna családi házat, de nem tudja, hogy az adott ingatlan megfelel-e a CSOK feltételeknek? Kérdezze Szakértőinket online

Amennyiben a vételár finanszírozásához lakáshitelre is szüksége van, online lakáshitel kalkulátorunk  segítségével ismerje meg az aktuális törlesztő részleteket, majd kérje Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatását.

Irodáinkban a teljes körű hitel és CSOK ügyintézés díjmentes!

Utolsó módosítás: 2019. augusztus 26. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Zsóka szerint:

2020-02-07 - 21:00

Kedves Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogy olyan családi házra igénybe vehető-e a CSOK ahol az eladónak hitel van rajta?

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-10 - 13:18

Kedves Zsóka!
A CSOK hitellel terhelt családi ház vásárlásához is igénybe vehető.

Andrea szerint:

2020-01-03 - 15:54

Kedves Szakértők!
Érdeklődnék, hogy van-e olyan kitétele a CSOK rendeletnek, ami a helyiségek ablakméretére vonatkozik? Ha igen, itt mik a feltételek?
Illetve amennyiben a garázs/műhely/tároló/kazánház a házon belül található, ezeknek is meg kell lenni 2,2 m belmagasságnak?
Ha a házban mondjuk 4 fürdő és 3 WC van, ezek mindegyikénél elvárás a 2,2 m?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2020-01-03 - 19:03

Kedves Andrea!
A CSOK rendelet nem tartalmaz ablakméretre vonatkozó előírást. Ennek, illetve a belmagassággal kapcsolatos előírásoknak az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) kormányrendeletben tud utánanézni, valamint a banki értékbecslő tud esetleg ezzel kapcsolatban pontos tájékoztatást adni.

Gábor szerint:

2019-12-18 - 15:05

Igénybe szerettük volna venni a csokot lakásfelújításra, de végül nem kaptuk meg. Az értékbecslői díjat azért lefogták. 3 gyerektől vették el a pénzt. Maguk szerint ez így rendjén van? Adják vissza a pünzünket, a semmire fogták le.

Hitelnet.hu szerint:

2019-12-19 - 08:39

Kedves Gábor!
Annak ellenére, hogy CSOK kérelmüket elutasította a bank, az értékbecslést elvégezték, így annak a díját sajnos jogosan vonta le a bank.

Jenő szerint:

2019-10-15 - 21:31

Jó estét!
Kérdesem az lenne, hogy szoba és a konyha között van egy úgymond közlekedő, ahol nincs fűtőtest, de egyébkent a házba gázfűtes van. Az gond a csokknál? Mert még a kémények is működnek és kályhas fűtes is megoldható benne. Így elfogadják? Ha azon helységbe beállítunk egy kályhat, ez szükséges? És még egy kérdes, hogy mivel ez parasztház és külön bejáratú volt, úgy alakította az eladó a részünkre, hogy elfogadják a csokot, így egybevágta ajtókkal és így egy hosszú egybeépület lett, de 20 cm talajkülönbség van, ugye a lenti rész annyival alacsonyabb. Ugye ez nem lesz gond?

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-16 - 08:38

Kedves Jenő!
Az nem probléma, ha a folyosón nincsen közvetlen hőleadó berendezés. Ami a szint különbséggel kapcsolatos kérdést illeti, erre pontos választ az értékbecslő tud majd adni a helyszíni szemle alkalmával.

Zsuzsa szerint:

2019-10-10 - 11:22

Akkor sem fogadható el, ha mi a korszerűsítésbe vállaltuk, hogy ablak lesz beépítve?

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-10 - 12:50

Kedves Zsuzsa!
Információink szerint a konyhának már a kérelem benyújtásakor is teljesítenie kell az előírásokat. Célszerű lenne előzetesen a banki értékbecslő, műszaki szakértő véleményét kérni az ügyben.

Zsuzsa szerint:

2019-10-09 - 11:56

Jó napot!
Ha a konyhában nincs ablak, akkor elutasítanak, mert azt olvastam, hogy 4 nm főzőhelyiséggel és önálló szellőzéssel rendelkeznie kell, de ha több mint 4 nm, vagyis nagyob a konyha akkor is.

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-09 - 12:37

Kedves Zsuzsa!
Konyha esetében is feltétel, hogy legyen szellőzése.

Jenő szerint:

2019-10-05 - 09:24

Üdv!
Az lenne a kérdésem, hogyha a fürdőszoba nem a főépületben van, hanem külön mellékhelyiségben, az kizáró ok-e a csoknál?
Köszönöm a választ!

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-08 - 10:30

Kedves Jenő!
A fürdőszobának a lakóegységen belül kell elhelyezkednie.

Bea szerint:

2019-10-01 - 17:44

Jó napot kívánok!
Azt szeretném kérdezni, hogy városban igénybe vehető-e a csok? Nem a falusi, hanem a sima.

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-04 - 10:47

Kedves Bea!
A normál CSOK városban is igénybe vehető.

Erika szerint:

2019-09-27 - 14:32

Üdvözlöm!
A falusi CSOK-ra szeretnénk beadni kérelmet meglévő lakás felújítására, de az ivóvíz miatt nem tudjuk, hogy elfogadják-e majd. Külterületi ingatlannal rendelkezünk, fúrt kúttal a falutól 10 km-re. Semmilyen papírunk nincs róla, milyen mély vagy ivóvíz minőségű-e.
Hogyan kell ezt igazolni? Be kell vizsgáltatni? Mit kell tennünk, hogy elfogadják ivóvíznek? A hidrofor mellé föl kell szerelni egy víztisztítót?

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-02 - 12:25

Kedves Erika!
Információink szerint falusi CSOK igénylésnél elegendő, ha vízvételre alkalmas fúrt kúttal rendelkezik az ingatlan.

Gyula szerint:

2019-09-26 - 21:09

Üdv.
Ha vályogház és pl. nincs járda, akkor nem fogadják el a csok-ot?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-27 - 09:29

Kedves Gyula!
A vályogházzal szemben támasztott követelményeket fenti bejegyzésből ismerheti meg.

Éva szerint:

2019-09-26 - 15:23

Üdvözlöm!
Én a Falusi CsOKkal kapcsolatban kérdeznék. Van egy ház, ahol a konyha külön bejáratú. Ez itt is gondot jelent? Vagy elég, ha a felújítás után már belülről is megközelíthető lesz? Ha fürdőszoba nincs, úgy tudom az falusi csoknal nem gond. J
ól tudom?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-27 - 09:06

Kedves Éva!
Falusi CSOK esetén valóban nem jelent problémát, ha nincsen fürdőszoba az ingatlanban. Feltétel azonban, hogy a konyha a házból közvetlenül megközelíthető legyen.

Katka szerint:

2019-09-23 - 02:41

A Falusi CSOK+Hitel kérelmünket a Bank elutasította azzal az indokkal, hogy a vételár és a bank értékbecslője által becsült érték között több mint 20% különbség van. Vételár 21M. Önrész 5M, Falusi Csok 5M, Hitel 11M Ft.
Vállalt korszerűsítés 5M Ft.
Becsült érték: első becslés 15.2M, második becslés 15.8M Ft.
Az alacsony becsült értéket a korábbi évek ingatlan eladási statisztikái, valamin a település helye befolyásolta.
Mit tehetünk ilyen esetben?
Válaszát köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-23 - 10:13

Kedves Katka!
Kérelmük elutasítása esetén a területileg illetékes járási hivatalhoz fordulhatnak. Azonban a vonatkozó kormányrendelet valóban előírja, hogy a lakás vételára legfeljebb 20 százalékkal haladhatja meg a hitelintézet által megállapított forgalmi értéket.

Ági szerint:

2019-09-21 - 19:46

Tisztelt Hitelnet!
A kérdésem az lenne, hogyha a szülői házat megvesszük hitelből, a férjem és az én nevemre írnák fele fele arányban és terhelt lesz az ingatlan, akkor korszerűsítésre jár a csok?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-23 - 09:46

Kedves Ági!
Igen, a falusi CSOK-ot biztosító jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom ranghelyét megelőzheti a vásárlásra felvett kölcsön.

Szabolcs szerint:

2019-09-20 - 22:52

Tisztelt Hitelnet!
Azt szeretném kérdezni, hogy a fűrdőszobába raktunk fel egy fali hősűgárzót, elég ha csak a hálózatba van csatlakoztatva vagy be kell építeni?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-23 - 08:25

Kedves Szabolcs!
A hálózatba kötött fali hősugárzó információink szerint megfelelő lehet.

Árpi szerint:

2019-09-08 - 14:29

Tisztelt Hitelnet!
Csok bővítésről kérdeznék. Egy 12 nm alapterületű szobával kell bővíteni tudomásom szerint. Annak 1,9 magasnak kell lenni vagy 2.5?
Továbbá ennek a szobának ki kell legyen festve? Burkolattal el kell látni?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-09 - 09:28

Kedves Árpi!
1,9 méter belmagasság elegendő. Festés, burkolat szükséges.

Szabolcs szerint:

2019-09-07 - 21:49

Tisztelt Hitelnet!
Azt szeretném kérdezni, hogy olyan használt lakásra igénybe vehető-e a Csok, amelyikbe a fűrdőszobában nincs fűtés?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-09 - 09:15

Kedves Szabolcs!
CSOK jogosultságnak feltétele, hogy a fürdőszobában is legyen fűtés, a fürdő is rendelkezzen közvetlen hőleadó berendezéssel. Az elfogadható fűtési módokról IDE és IDE kattintva tájékozódhat.

Betti szerint:

2019-09-04 - 23:36

Tisztelt Hitelnet!
Gyerekeim futottak be egy olyan problémába, hogy egy új építésû lakás építése során a bankban 2 hónapig húzódott a csok ügyintézés. Engedélyezés előtt vette csak észre az ügyintézô, hogy a földhivatal egy jogi megfogalmazás miatt nem jegyezte be a tulajdonjogot a telekrészre, így új szerződést kellett írni az eladóval. Sürgősségi díj kifizetése ellenére is kifutottak a 90 nappal ezelőtti megállapított értékbecslési időből. A bank új értékbecslést kér, de az elmúlt 3 hónapban a lakás majdnem megépült, többek között az eladott lakás árából az első időszakban, illetve a banknál eltöltött 3-4 hónap alatt épült kiadásokat ki kellett fizetni a babaváró hitel felvételével, amit nem erre szerettek volna felvenni. 1 nappal csúsztak ki a határidőből.
Milyen jogorvoslati vagy kérelem beadásra van lehetôségük és hova? Volt már erre pozitív tapasztalat, hogy még fel tudják venni?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-05 - 09:02

Kedves Betti!
Az ügyben elsőként az érintett hitelintézettel szükséges egyeztetni. Ha feniekre tekintettel elutasításra kerül igényük, akkor az erről szóló írásos határozat kézhezvételét követő 15 napon belül a területileg illetékes járási hivatalhoz fordulhatnak.

Tamás szerint:

2019-09-03 - 22:54

Üdvözlöm, Tamás vagyok!
Olyan kérdésem lenne, adott egy tégla-kő építésű 100 nm-es alapterületű három szobás, konyha, fürdő, külön WC előszoba, két bejáratú, spajzos ház. Víz, villany, gáz, csatorna van. Gázkazán fűtéses, radiátoros. Fürdőben gázbojler, konyhában hideg meleg víz. Szobák nagyok, konyha megfelelő. A házon több végrehajtás van, amit a tulajjal úgy beszéltünk meg, hogy kifizetjük, ami lenne a háznak az előlegbe a vételárból. A leírtak alapján az ingatlan megfelel csoknak vagy bukhat így is a leírtak alapján, vagy nagy valószínűséggel megkapjuk rá a csokot? Szerkezetileg rendben van az ingatlan, esztétikai felújítást igényel. A kazán a konyhában van. Ez csoknál lehet probléma?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-04 - 12:35

Kedves Tamás!
A leírtak alapján az ingatlan megfelel a CSOK feltételeknek, de pontos választ az értékbecslő helyszíni szemléjét követően kaphat majd.

Zsuzsa szerint:

2019-08-29 - 17:37

Ingatlant árulunk, de a házban villany ki van kötve és a vezetékes gáznak az órája is le van véve. Elvileg van rá vevő, de hogyan tovább?
Válaszát köszönöm szépen.

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-17 - 09:30

Kedves Zsuzsa!
Ha a vevő a normál CSOK-ot szeretné igénybe venni a vásárláshoz, akkor feltétel a működő villanyhálózat és fűtés.

Tibor szerint:

2019-08-29 - 11:15

Tisztelt Hitelnet.
A csokot magát házvásárlás után is fel lehet venni utólag vagy muszáj előtte igényelni? Amúgy ilyen csok feltételek mellett örüljön az ember, ha kap házat, elég sok ház így kiesik a támogatásból. Törvénymódosítás kellene szerintem.
Üdvözlettel: Tibor

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-17 - 09:53

Kedves Tibor!
A CSOK kizárólag a lakóingaltan vételárának kifizetéséhez vehető igénybe. Az adásvételi szerződésben rögzíteni kell, hogy a vételár utolsó része a CSOK-ból kerül kifizetésre, melyet a hitelintézet az eladó adásvételi szerződésben rögzített számlaszámára utal. A teljes vételár kiegyenlítését követően utólag már nem lehet igénybe venni a CSOK-ot.

Klaudia szerint:

2019-08-28 - 08:46

Jó napot kívánok!
Szeretnék érdeklődni, hogy falusi csokot igénybe lehet-e venni olyan házra, amit elvitt a bank?

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-28 - 12:41

Kedves Klaudia!
Ennyi információ alapján sajnos nem tudunk pontos választ adni kérdésére.

Evelin szerint:

2019-08-11 - 13:18

Üdv.
Az lenne a kérdésem, hogy szüneteltetve vannak a kőműves szolgáltatások. Elég bemutatnom papírt arról, hogy működik minden? Másik kérdésem, kád és WC van benne, egy helyiségben a kettő, mosdó nincs és bojler sem úgy. Kikötés, hogy legyen meleg víz? Ezek szerint nekem kellene felszerelnem egy bojlert vagy elég, ha a hideg meleg vizes csonk ott van? A konyhán igaz az, hogy mosogató tálca is legyen a csap alatt? Ennyi lenne a kérdésem.
Válaszát köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-14 - 12:06

Kedves Evelin!
A helyszíni szemmle során az értékbecslő ellenőrzi, hogy az ingatlan megfelel-e a CSOK feltételeknek. Normál CSOK esetében feltétel a fürdőszobában a mosdó, szükséges meleg víz is. A konyhában szintén kell lennie vízvételi lehetőségnek és főzésre alkalmasnak kell lenni.

Zsolt szerint:

2019-07-28 - 21:47

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy az ingatlan amire szeretnénk igénybe venni a falusi csokot rendelkezik 3 szobával, nappalival, fürdővel és wc-vel. A szobák 12 nm-nél nagyobbak. A konyha viszont külön van. Mindegyik szobán van nyílászáró.
Az lenne a kérdésem, hogy mivel a konyha külön van, így is megkapjuk rá a falusi csokot? Mert a rendeletben az van, hogy ha legalább 12 nm-es lakószoba és további 4nm-t meghaladó külön szellőzésű helység van, akkor megkapjuk.

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-29 - 14:50

Kedves Zsolt!
Ha a konyha a többi helyiséggel közös lakóépültben található, akkor megfelelő.

Magdolna szerint:

2019-07-27 - 18:33

A főépület 80 m2, össze van kötve üvegpanellel a melléképülettel, ami 60 m2 /ami közös teret biztosít/. A melléképületben van a fürdőszoba és a konyha.
Megfelel-e a CSOK feltételeinek?

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-30 - 14:13

Kedves Magdolna!
A leírtak alapján sajnos nem tudunk pontos választ adni kérdésére. Az, hogy az ingatlan megfelel-e minden CSOK feltételnek, az értékbecslő helyszíni szemléje után határozható meg pontosan.

Csabi szerint:

2019-07-25 - 17:22

Tisztelt hitelnet!
Eladó a fent említett kis ház. Klasszikus parasztház elrendezés, 2 szoba, konyha, fürdő, nyári konyha, zárt előszoba/tornác, melléképület. Cirkós központi fűtés van a házban, természetesen víz, villany is. Vályogház, gerendás plafon. Telek mérete kb. 240 nm. Hosszútávra a ház foglalkozós, tehát kell rá költeni.
Azt szeretném kérdezni, hogy erre az ingatlanra megkapnám-e a csokot? 3 kiskorúm van.

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-30 - 13:17

Kedves Csabi!
Fenti bejegyzésünkben olvashatja, hogy vályogház esetében milyen plusz feltételt támasztanak a bankok. Kérdésére pontos válasz csak az értékbecslő helyszíni szemléje után adható.

Tamás szerint:

2019-07-23 - 19:32

Tisztelt Hitelnet!
Bedőlt hitellel rendelkező ház megvásárlásához igénybe lehet venni a használt ingatlanra vonatkozó CSOK-ot? Az ingatlanra több végrehajtás van bejegyezve.
Válaszukat előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-24 - 08:02

Kedves Tamás!
Végrehajtással terhelt ingatlan CSOK-kal történő finanszírozása speciális eset. A hitelintézetekkel történő személyes egyeztetést javasoljuk az ügyben.

Edina szerint:

2019-07-23 - 13:23

Üdvözlöm!
Az érdekelne, hogy használt házra szeretnénk 3 gyermekre igényelni a falusi csokot. Jelenleg 3 szoba, nappali, fürdő, wc és spájz van és a konyha külön. Mi a konyhát mindenképp be szeretnénk a házba a korszerűsítésből és tovább bővítenénk az ingatlant.
Az lenne a kérdésem, hogy így is megkapjuk rá a falusi csokot, hogy a konyha külön van?

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-23 - 13:33

Kedves Edina!
A falusi CSOK rendelet előírja, hogy a támogatás igénybevételével finanszírozni kívánt ingatlannak már az értékbecsléskor kell rendelkeznie 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel. Ha ennek a feltételnek nem tesz eleget az ingatlan, akkor sajnos nem vehető igénybe a támogatás.

Adrián szerint:

2019-07-22 - 23:03

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy előfordulhat-e olyan, hogy házvásárláskor a bank csak a fő épületet veszi figyelembe falusi csok igenylésnél és a melléképületet a saját pénzünkből kell külön kifizetni? Egy ismerősömnek azt mondták, hogy csak akkor kapják meg a falusi csokot, ha külön felértékeltetik a melléképületet és azt megvásárolják saját pénzből. Mi is olyan házat néztünk, amihez tartozik melléképület is és nem akarunk ugyanabba a hibába esni.
Előre is köszönöm a választ.

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-12 - 09:16

Kedves Adrián!
Az adásvételi szerződésben fel lehet tüntetni, hogy a melléképület nem képvisel értéket, így nem szükséges annak saját erőből történő rendezése.

Annamari szerint:

2019-07-18 - 22:17

Tisztelt Hitelnet!
CSOK-ra szeretnénk felvenni használt lakást 3 gyermekre, illetve hitelt, mivel 3,5 millió az ingatlan. Víz, villany, gáz, külön fürdőszoba, külön wc, spájz.
Az lenne a kérdésem, hogy a pice megengedett-e? Illetve a közműves szennyvíz nincs rákötve a házra, csak a csonk van bevezetve. Beleköt a becsüs? Mert még csinalják az utakon a szennyvíz bekötést a vízmű munkásai!

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-19 - 07:57

Kedves Annamari!
Pince lehet a házban. Ha nem a falusi, hanem a normál CSOK-ot veszik igénybe, akkor elvileg feltétel, hogy a szennyvíz rá legyen kötve a csonkra. Mivel ez most van Önöknél folyamatban, valószínűleg meg kellene várni a bekötést. Javasoljuk az ügyben a hitelintézettel történő előzetes egyeztetést.

Brigitta szerint:

2019-07-10 - 13:33

Jó napot!
Érdeklődnék, hogy a konyhában nincs ablak, gondot okoz-e? Üveges folyosóról vezet be a konyhába.

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-17 - 08:17

Kedves Brigitta!
Ha a rendeltetésének megfelelő mennyiségű friss levegő utánpótlás (légcsere) a hozzákapcsolódó közvetítő téren keresztül a természetes szellőzéssel azonos mértékben biztosítható, akkor véleményünk szerint nem probléma, ha a konyhában nincs ablak. Ezzel kapcsolatban további pontos tájékoztatást a banki értékbecslő tudna adni.

Csilla szerint:

2019-06-16 - 11:59

Azt szeretném kérdezni, hogyha 1960 előtt épült a ház, attól még meg lehet-e venni csokra és az, hogy pvc-vel van a padló borítva, az megfelelő?

Hitelnet.hu szerint:

2019-06-17 - 11:07

Kedves Csilla!
A CSOK 1960 előtt épült ház vásárlásához is igényelhető, ha az ingatlannal szemben támasztott további feltételek is teljesülnek. Ezekről IDE kattintva tájékozódhat. A PVC-vel borított padló információink szerint megfelelő lehet.

Betti szerint:

2019-05-03 - 11:56

Tavaly elutasítottak, mert nem minden helyiség érte el a 2,5-es belmagasságot. Akkor jogosultak lettünk volna rá? K&H szerint csak a 2,5 a jó érték.

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-03 - 12:20

Kedves Betti!
Elutasított CSOK kérelem esetén a jogosultság megállapításában a járási hivatal illetékes. A jogosultság megállapítása azonban az írásos elutasítás kézhezvételét követő 15 napon belül kérhető.

Betti szerint:

2019-05-03 - 10:24

Üdvözlöm,
Érdeklődni szeretnék, hogy tényleg elég már csak Csok igénylésnél az 1,9-es belmagasság? Azt hallottam tavaly PM szakmai iránymutatást adott ki bankok számára ezzel kapcsolatban, de pl K&H-nál nem tudnak róla.

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-03 - 10:46

Kedves Betti!
Információink szerint a PM által kiadott szakmai állásfoglalás alapján használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén a hasznos alapterület számításánál az OTÉK 1. melléklet 46. pontjának megfelelő, azaz a legalább 1,9m belmagassággal rendelkeő, CSOK rendelet által nevezett helyiségek vehetők figyelembe.

Árpád szerint:

2019-05-03 - 07:43

Üdvözlöm!
Szeretnék tisztán látni.V an egy ingatlan, ami 3 szobás, hajópadlós, a többi cement lapos. Nem új az épület, némi repedés van a vakolaton, de nem veszélyes. 3 gyerekre szeretnék igényelni a falusi csokot, ha elindul.
Kérdésem, hogy megfelel-e az ingatlan a feltételeknek vagy kell valamit tennem, hogy az legyen?

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-03 - 12:55

Kedves Árpád!
A megadott információk alapján sajnos nem tudunk pontos választ adni kérdésre. A banki értékbecslő helyszíni szemle során állapítja meg, hogy a célingatlan a lakhatási igényneknek megfelel-e.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések