Ezek a házak nem felelnek meg a CSOK feltételeknek! - Hitelnet.hu

Ezek a házak nem felelnek meg a CSOK feltételeknek!

Olvasóink gyakran számolnak be olyan esetekről, amikor a CSOK igénylés során derül ki, hogy a célingatlan valamilyen oknál fogva mégsem felel meg az elvárt követelményeknek. Gyakran olyan tényező áll az elutasítás hátterében, melynek fontosságáról a támogatás iránti kérelem benyújtása előtt nem volt tudomásuk. Most azokat a konkrét eseteket mutatjuk be, melyek az ingatlannal összefüggésben a CSOK kérelem elutasításához vezettek. Jó tudni, mire kell figyelni, ha használt házat szeretnénk vásárolni CSOK igénybevételével.

A CSOK rendelet tartalmazza, hogy milyen helyiségekkel és közművesítettséggel kell rendelkeznie a vásárolni kívánt lakóháznak, valamint arra is felhívja a figyelmet, hogy az ingatlannak – az ingatlan-értékbecslési szakvélemény alapján – a lakhatási igények kielégítésére alkalmasnak kell lennie. Számos részlet van azonban, amire nem tér ki sem a kormányrendelet, sem az NGM által kiadott CSOK tájékoztató. Így gyakran a támogatási kérelem benyújtása után, adásvételi szerződéskötést és foglalóátadást követően szembesül a támogatott személy kérelme elutasításával.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Az ilyen esetek elkerülése érdekében most felhívjuk a figyelmet néhány alapvető követelményre. Ha ezekkel már a lakáskeresés során tisztában vagyunk, akkor elkerülhető CSOK kérelmünk elutasítása.

Nyári konyha

Kistelepülésen található házak esetében gyakran előfordul, hogy a konyha nem a főépületben található, hanem külön bejárattal az udvarról közelíthető meg. Az úgynevezett nyári konyhával rendelkező ingatlanok sajnos nem felelnek meg a CSOK követelményeknek, ha a főépületben egyébként nincsen konyha.

Ilyen esetekben – a hatályos rendelkezések alapján – valóban jogos a hitelintézet részéről a CSOK kérelem elutasítása. A vonatkozó kormányrendelet ugyanis rögzíti, hogy CSOK igénylésénél a hasznos alapterület meghatározásánál csak a lakáson belül közvetlenül megközelíthető helyiségek vehetők figyelembe:

„Hasznos alapterület: a lakáson belül közvetlenül megközelíthető, következő helyiségek − az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: OTÉK) szerint számított − hasznos alapterületének összege: * 

 • a) előszoba, közlekedő,
 • b) nappali,
 • c) hálószoba,
 • d) étkező,
 • e) konyha, étkezőkonyha,
 • f) fürdőszoba,
 • g) WC,
 • h) kamra, tároló,
 • i) gardrób,
 • j) mosókonyha,
 • k) kazánhelyiség és
 • l) egyéb fűthető helyiség, ide nem értve a gépjárműtárolót és a pinceszinti helyiséget”.

Vízvételi lehetőség

A vízvételi lehetőség gyakran visszatérő CSOK kérdés mind a konyha, mind a fürdőszoba tekintetében.

Konyha

Ami a konyhát illeti, a vízvételi és főzési lehetőség az előírás. A konyhában a meleg víz nem feltétel, elegendő a hideg víz, maga az ingatlan azonban kell, hogy rendelkezzen meleg víz ellátással.

Fürdőszoba

A fürdőszobában vízvételi lehetőségként elegendő lehet a kád csappal. A kézmosó nem feltétel akkor, ha az ingatlan rendelkezik külön WC-vel. Burkolat szintén szükséges.

Mindkét helyiség alkalmas kell, hogy legyen funkciójának betöltésére.

Közművek

Közműves villamosenergia szolgáltatás

Olvasóink CSOK kérelme gyakran azért került elutasításra, mert az ingatlanba eredetileg ugyan be van vezetve az áram, de azt a jelenlegi tulajdonos kiköttette, mivel nem lakott az ingatlan.

Mivel a vonatkozó kormányrendelet előírja a közműves villamosenergia szolgáltatás meglétét, ezért a banki értékbecslő helyszíni szemléjekor már működő hálózat szükséges. Ilyen esetben tehát vissza kell köttetni a villanyórát. Ellenkező esetben a hitelintézet jogosan utasítja el CSOK kérelmünket.

Egyedi fűtési mód

Egyedi fűtési módot határoz meg a CSOK rendelet, de a konkrét fűtési módok nincsenek megadva.  Információink szerint a központi fűtésen kívül a helyiségenkénti fűtési mód is elfogadható akkor, ha a fűtőberendezés a lakás elválaszthatatlan része. Fontos tehát, hogy állandó jelleggel beszerelt, beépített fűtési móddal rendelkezzen a lakóingatlan, azaz mobilberendezéssel – például hálózati csatlakozó aljzatba dugható olajradiátor, hősugárzó, fűtőpanel – történő fűtés, illetve a kéménybekötéssel működő fűtőberendezés – például kályha, kandalló vagy sparhelt – kéménybekötés nélkül nem fogadható el.

Közműves szennyvízelvezetés

Nem feltétel a közműves szennyvízelvezetés akkor, ha az adott településen (vagy településrészen) egyáltalán nincsen közcsatorna hálózat. Ebben az esetben a zárt szennyvíztároló is megfelelő.

Ha azonban az adott településen van közcsatorna hálózat, de az ingatlan nincs rákötve, akkor nem felel meg a CSOK előírásoknak. Megoldás, hogy rá kell kötni a közcsatorna hálózatra.

Közműves ívóvíz szolgáltatás

Ha az adott településen (vagy településrészen) nincs közműves ivóvíz-szolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kútnak kell lenni.

Főmérők

Osztatlan közös tulajdonon megvalósuló építkezés esetén gyakran felmerülő kérdés a következő: szükséges-e “főmérők” kiépítése, vagy elfogadhatók az almérők is?

A közművekre vonatkozó, önálló, egyedi szerződés megkötése akkor is szükséges, ha osztatlan közös tulajdonon építkezünk és az adott ingatlanon már vannak „főmérők”. Ez már csak azért sem kerülhető el, mert a szolgáltató sem a gáz, sem az áram esetében nem szerződik almérő alapján. A közművek közül allmérő alkalmazására egyedül víz esetén van lehetőség.

Belmagasság

 A nem megfelelő belmagasság miatt szintén több támogatási kérelem került elutasításra ugyancsak kisebb településen található lakóházak esetében. Az elutasítás indoka az volt, hogy nem volt olyan helyiség a házban, ahol a belmagasság elérte a 2,5 métert.

A CSOK igénybevételével finanszírozott házban tehát kell lennie olyan nappali huzamos tartózkodásra alkalmas helyiségnek, ahol megvan a 2,5 méteres belmagasság. Ilyen helyiség lehet például a nappali. A többi helyiség esetében pedig 2,2 méter felettinek kell lenni. Ez a minimum elvárás.

Vályogház

Vályogház csak abban az esetben felel meg az előírásoknak, ha van vízszigetelés, valamint a ház körül járda és csapadékvíz elvezetés.

CSOK kérdések és válaszok online

Vidéken vásárolna családi házat, de nem tudja, hogy az adott ingatlan megfelel-e a CSOK feltételeknek? Kérdezze Szakértőinket online

Amennyiben a vételár finanszírozásához lakáshitelre is szüksége van, online lakáshitel kalkulátorunk  segítségével ismerje meg az aktuális törlesztő részleteket, majd kérje Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatását.

Irodáinkban a teljes körű hitel és CSOK ügyintézés díjmentes!

Utolsó módosítás: 2018. október 25. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Erzsi szerint:

2018-10-26 - 11:07

Üdvözlőm.
1997-ben építkeztünk zártkertbe, átminősítve lakóház és udvar lett a földhivatalnál bejegyezve használatbavételi engedéllyel. (Anno mi is 2 gyerekre vettünk fel szocpolt). Árulom az ingatlant. Azt mondja az ingatlanos, nem lehet rá szerinte CSOK-ot felvenni, mert nincs gáz és csatorna. Egyedi fűtéssel megy, cserépkályhákkal, kandallókkal és igaz nincs csatorna, de zárt terv szerint épített zárt szennyvíztároló van. Vezetékes víz nincs, de 38 méteres fúrt kút van, az lát el mindent – főzés, fürdés stb. bevezetve a házba.
Lennének érdeklődők, de nem tudom nekik megmondani, igényelhetnek-e CSOK-ot és kedvezményes hitelt?!
Nagyon köszönöm előre is válaszát.
Üdvözlettel: Erzsi

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-26 - 12:06

Kedves Erzsi!
Egyedi fűtési mód elfogadható. A gáz nem CSOK feltétel. Erről bővebb információt IDE kattintva olvashat.
Ha nincs az adott településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, elfogadható az egyedi zárt szennyvíztároló. Ha a településen (településrészen) nincs közműves ivóvíz-szolgáltatás, de a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van, szintén elfogadható.

Zsolt szerint:

2018-10-09 - 09:20

Jó napot.
Egy kérdésem lenne. Elindítottuk a csokot és jött az értékbecslő. Az ingatlanba gázkonvektor van, fürdőben nincs és úgy felelt, hogy két hete hoztak törvényt, hogy a fürdőben kéménynek kell lenni és mondta, hogy ebbe lehet bele fognak kötni. Tényleg van ilyen törvény? Miért kell a kémény a fürdőszobába ilyen esetben egy 1960-as építésű házhoz? Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-09 - 09:52

Kedves Zsolt!
A CSOK jogosultság feltétele, hogy a fürdőszoba is fűthető legyen.

Gábor szerint:

2018-10-01 - 09:58

Tisztelt Szakértő!
Azt szeretném kérdezni, hogy van 1 ház, amit szeretnénk csokra megvenni, de kívülről a ház végén a tűzfal kicsit leomlott, de nem vészes és vályog ház. Van benne 3 szoba, konyha, fürdő, WC. A tűzfal miatt vagy hogy vályog, elutasíthatnak?

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-03 - 13:18

Kedves Gábor!
Azt, hogy a leomlott tűzfal mennyire negatívan befolyásolja CSOK igényüket, az értékbecslő tudja megállapítani a helyszíni szemle alkalmával.
A vályog önmagában nem kizáró ok, de a háznak szilárd alappal vagy vízszigeteléssel, továbbá járdával, valamint megfelelő csapadékvíz elvezetéssel kell rendelkeznie.

Mónika szerint:

2018-10-01 - 09:56

Tisztelt hitelnet!
Csokra szeretnének vásárolni házat! Az értékbecslő kint volt és azt mondta, hogy határeset! Mert az egyik szobának csak 240 a belmagassága! Meg a konyhában nincs víz! De mi nem azt a helyiséget szeretnénk használni, hanem van a házba egy főzőfülke és ott van a víz is! Csak az a baj, hogy úgy van bejelölve, hogy az a konyha, de mi nem azt szeretnénk!
Köszönöm a választ!

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-03 - 13:11

Kedves Mónika!
Úgy tudjuk, hogy legalább egy olyan huzamos tartózkodásra alkalmas helyiségnek kell lenni, ahol a belmagasság eléri a 2,5 métert.
Az értékbecslő helyszíni szemléjekor az ingatlannak kell rendelkeznie megfelelő konyhával vagy főzőfülkével, ahol a vízvételi lehetőség biztosított.

B-né szerint:

2018-09-27 - 07:23

Üdvözlöm.
Az lenne a kérdésem, hogy van egy ház, amit szocpolra szeretnénk venni. Hogyan tudhatnám meg, hogy biztos megkapjuk-e rá a szocpolt mielőtt ügyvédhez mennünk? Mert bővítve lett az ingatlan és a folyosón van egy 10 cm toldás, ami nem lett összekötve. De amúgy a folyosóról meg lehet közelíteni a konyhát, fürdőt, szobákat is.
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.

Hitelnet.hu szerint:

2018-09-28 - 05:45

Kedves Asszonyom!
A ház ingatlan-nyilvántartásbeli és tényleges státuszának összhangban kell lenni. A bővítményt feltüntetését kell kérni a térképmásolaton is.
Fontos, hogy az említett helyiségek a lakáson belülről közvetlenül megközelíthetők legyenek. A leírásból nem állapítható meg egyértelműen az egyes helyiségek elhelyezkedése. Javasoljuk a részletek hitelintézettel történő személyes egyeztetését.

Nikolett szerint:

2018-09-17 - 14:57

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy van-e esélyünk.megkapni a csokot. A ház, amit kinéztünk 1862-ben vagy 65-ben épült. Vályog ház tégla alapon. Konyha, 2 szoba, étkező, fürdőszoba wc-vel, nagy folyosó, spájz, előtér. Van benne villany, víz, gáz, bevezetve. Fűtése konvektor, cserépkályha.
Ezek tudatában van esélyünk arra, hogy a csokot felvegyük a házra?
Előre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel: Nikolett
,

Hitelnet.hu szerint:

2018-09-17 - 15:04

Kedves Nikolett!
CSOK igénybevételével vásárolandó ház esetében további feltétel a közműves szennyvízelvezetés, vagy ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történhet.
Az ingatlannak szemben támasztott követelményekről bővebb információt fenti bejegyzésünkben olvashat.

Enikő szerint:

2018-08-31 - 13:35

Érdeklődni szeretnék, hogy csok-ot szeretnénk igénybe venni lakásvásárláshoz. A ingatlanban ki van kötve víz, áram, gáz.
Emellett megkaphatjuk?

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-31 - 13:49

Kedves Enikő!
A CSOK jogosultsághoz működő hálózat szükséges. A gáz nem feltétel, egyedi fűtési mód is elfogadható.

Irén szerint:

2018-08-27 - 06:33

Tisztelt Szakértő!
Arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy jár-e a CSOK abban az esetben, ha olyan lakást szeretnék vásárolni, amelyben nincs fürdőszoba? Régi falusi házat szeretnénk venni vidéken. A víz be van vezetve, a WC is benn van, csak fürdőszobát nem építettek. Valamikor ott élő idős lakó a nagy lakókonyhában tisztálkodott.
Köszönettel várom a válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-27 - 06:38

Kedves Irén!
CSOK-kal finanszírozni kívánt lakóház esetében kötelező a fürdőhelyiség. Ennek hiányában a támogatás sajnos nem vehető igénybe.

Miklós szerint:

2018-08-19 - 14:38

Üdvözlöm!
A kérdésem az lenne, hogy vásárolnák egy használt lakást csok és önerővel együtt. Azonban a használt lakásban gázóra nincs felszerelve. Adásvételt követően hozatnánk vissza. Ez miatt elutasíthatják a kérelmünket? Olvasom, hogy működő hálózat szükséges, de ez pontosan mit jelent, hisz villany, víz közmű van. Vagy a gáznak is működnie kell?
Tisztelettel: M.

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-19 - 15:51

Kedves Miklós!
A gáz nem feltétel, de egyéb fűtési módnak kell lennie.

Zoltán szerint:

2018-08-10 - 06:04

Üdvözlöm.
Olvastam az oldalon, hogy CSOK-ot nem adnak vályogházra, ha nincs járda, vízelvezető illetve nincs vízszigetelés.
Elbírálásnál ki és hogyan állapítja meg azt, hogy a vízszigetelés megvan-e?
Az ingatlan 3 éve lakatlan, dohos szag, illetve vizesedésre utaló “nyom” nem látható. Falak egyben vannak, repedés nincs, látszólagos javítás sincs.

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-10 - 06:12

Kedves Zoltán!
Az ingatlan állapotának felmérése a banki értékbecslő hatásköre. A műszaki szakértő ellenőrzi, hogy az adott ingatlan megfelel-e az előírt követelményeknek.

Kitti szerint:

2018-07-13 - 09:48

Tisztelt Hitelnet!
A ház, amelyre igényeltük a CSOKot, nincs rákötve a városi szennyvízelvezetésre, viszont a zártvizes aknával rendelkezik. De ez nem elfogadható, mert az utcában ki van építve a városi elvezetés. Nagyon hosszú folyamat lenne rákötnünk, az eladónk nem vár ilyen hosszú hónapokat a 2,2 millió forintra!
Ilyen esetben nem lehet egy okiratba foglalt nyilatkozatot tennünk, hogy bizonyos határidőn belül mi ezt kiépítjük? Vagy esetleg valami más megoldás nincs, hogy hozzájuthassunk a 3gyermek után járó CSOKhoz? Ennyi pénz hiányzik már csak, mert a hitel is rendben lenne!
Köszönettel!

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-13 - 10:15

Kedves Kitti!
A vonatkozó kormányrendelet értelmében a jogosultság feltétele, hogy adott esetben az ingatlan rá legyen kötve a közműves szennyvízelvezetésre.
Más megoldást sajnos nem tudunk javasolni.

Krisztián szerint:

2018-07-12 - 20:40

Üdvözletem.
Azt szeretném kérdezni, hogy a közmunkások is jogosultak a CSOK-ra?

Aranka szerint:

2018-07-11 - 15:01

Jó napot!
Már rég írtam maguknak, de válsz nem jött.

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-12 - 05:44

Kedves Aranka!
Minden kérdésére válaszoltunk. A legutolsó választ ITT tekintheti meg.

Aranka szerint:

2018-06-29 - 05:30

Mi számít fűthetőnek, ha például a folyosót fűti a nappali meg konyha az úgy jó vagy oda is fűtés kell vagy elfogadható oda a hősugárzó.

Gina szerint:

2018-06-26 - 15:27

Tisztelt Hitelnet!
A ház, amire csokot szeretnék igényelni, devecseri iszap károsult a hölgy és az ingatlanon elidegenítés van jegyezve.
Milyen módon tudnám megvásárolni?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-26 - 17:01

Kedves Gina!
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Gergely szerint:

2018-06-26 - 05:54

Tiszteletem!
Eredetileg sóskúti mészkő épülethez téglából építettek. A belmagasságot is növelték, tehát a sóskúti falon van meg 1-2 sor tégla, és plusz szobákat is építettek téglából.
Csok igénylés szempontjából nem akadály-e a vegyes falazat?
Köszönettel:
Gergely

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-26 - 06:02

Kedves Gergely!
Önmagában a vegyes falazat nem akadály, de azt, hogy az ingatlan CSOK szempontjából elfogadható-e, az értékbecslő tudja megmondani helyszíni szemlét követően.

Renáta szerint:

2018-06-25 - 06:02

Üdvözlöm.
Csoknak feltétele az, hogy az adott ház alappal rendelkezzen?
Vályogházról lenne szó.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-26 - 05:37

Kedves Renáta!
A vályogházakat egyedileg vizsgálják az értékbecslők, az elfogadhatóságukat több tényező is befolyásolja. Hitelintézetenként eltérő előírások lehetnek, ezért kérdésére nem tudunk egyértelmű választ adni.

Aranka szerint:

2018-06-23 - 23:18

Jó estét!
Érdeklődnék, használt lakást szeretnék vásárolni. A főépületből be lehet menni a nyári konyhába és ott van a fürdőszoba is.
Így erre lehet csokot igényelni?
Így beleszámolódik a nyári helyiség is?

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-25 - 05:42

Kedves Aranka!
A lakáson belül közvetlenül megközelíthető helyiségek alapterülete beleszámítható a hasznos alapterületbe CSOK igénylésnél. Ha a konyha és a fürdőszoba megfelel az előírásoknak, valamint a többi CSOK feltétel is teljesül, úgy igényelhető a CSOK. Kérdésére pontos választ az ebben illetékes értékbecslő tud adni a helyszíni szemlét követően.

Edit szerint:

2018-06-22 - 18:52

Jó napot kívánok.
Érdeklődni szeretnék, hogy csok használt családi ház vásárlásánál sajnos az ingatlannak, amit néztünk, nincsen szennyvíz elvezetése.
A kérdésem az lenne, hogy azt az eladónak kell akkor megcsinálni, ha el akarja adni vagy akkor a vevőnek, vagy hogy lehet megvenni?

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-24 - 18:42

Kedves Edit!
Ha az eladó olyan vevőt talál, aki nem igényel CSOK-ot, akkor nem feltétel a szennyvíz hálózatra való rákötés, így enélkül is eladhatja az ingatlant. Nem feltétlenül kötelezettsége tehát az eladónak a közműves szennyvízhálózat kialakítása.

Erika szerint:

2018-06-22 - 16:26

Csok 10 millió Ft – ezt önmagában is fel lehet venni?

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-24 - 18:38

Kedves Erika!
Amennyiben az új építésű lakás vásárlása vagy az új lakóház építése a 10 millió Ft-os CSOK-ból és önerőből – kölcsön igénybevétele nélkül is – megvalósítható, úgy jogosultak lehetnek a támogatásra.

Ádám szerint:

2018-06-22 - 06:23

Jó napot!
A kérdésem a következő lenne. Ha csak az egyik szobában és a konyhában van fűtés, az kizáró ok? Van még két szoba és fürdő, ezekbe a helységekbe is kell fűtés? Ha igen, elegendő a hősugárzó?

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-22 - 06:58

Kedves Ádám!
Információink szerint szükséges fűtés. Úgy tudjuk a hősugárzó elfogadható, célszerű azonban előzetesen a bankkal, illetve a banki értékbecslővel egyeztetni.

Tünde szerint:

2018-06-22 - 06:21

A ház amire igényeljük, az én részem kifizettem, tatarozzuk, be van vezetve víz, villany, működik az új bojler, is ott van már, de újra húzzuk a hálózatot meg a vezetékeket is, így a munkálatok alatt egy konnektor, egy csap működik.
Így elfogadja a becsüs?

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-22 - 06:50

Kedves Tünde!
Az NGM a használt lakás vásárlására kiadott tájékoztatójában kifejezettem felhívja a figyelmet arra, hogy az Eladó hozzájárulásával a tulajdonba kerülés és a
kedvezmény hitelintézetnél történő igénylését megelőzően megkezdett vagy folyamatban lévő, a kedvezménnyel érintett lakást érintő felújítások esetén a hitelintézet által megbízott értékbecslő által végzett helyszíni szemle megtörténtekor is teljesülnie kell a lakás
lakhatóságával kapcsolatos feltételeknek (ivóvízellátás, egyedi fűtési mód).
Arról, hogy jelenlegi állapotában az ingatlan megfelel-e a szükséges feltételeknek, előzetesen a hitelintézet értékbecslőjével kellene egyeztetni, ő az illetékes a kérdésben.

Pál szerint:

2018-06-21 - 16:39

Árveréses házba beszámítható-e a csok?

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-22 - 05:53

Kedves Pál!
Árverés alatt lévő ingatlan CSOK-kal történő finanszírozása nem minden esetben lehetséges. Ezzel kapcsolatban bankonként eltérő előírások vannak.
Javasoljuk, hogy az ügyben közvetlenül a hitelintézeteknél érdeklődjön.

Brigi szerint:

2018-06-21 - 12:17

Tisztelt Hitelnet!
Kérdésem az lenne, ha megvan a 3 hónap munkaviszonyom gyes mellett, akkor megvan a tb illetve az adóm is. A köztartozásba mi szerepel?
Csak villany, víz, gáztartozás vagy beletartozik esetleg a telefontartozás is?

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-22 - 05:52

Kedves Brigi!
A munkaviszony TB jogviszonyt keletkeztet. A jogosultsághoz nem elegendő azonban a 3 hónap, legalább 180 nap szükséges.
A telefontartozás nem minősül köztartozásnak.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések