Ez a lakástulajdon nem zárja ki a CSOK jogosultságot használt lakásvásárlásnál - Hitelnet.hu

Ez a lakástulajdon nem zárja ki a CSOK jogosultságot használt lakásvásárlásnál

A CSOK rendelet év eleji módosításával változott a meglévő lakástulajdonra vonatkozó szabályozás is. Mint ismeretes új lakóingatlan finanszírozásához igényelt CSOK esetén eltörlésre került a korábbi lakástulajdonra vonatkozó korlátozás, így ebben az esetben az is jogosult lehet a kedvezményre, akinek van már lakása. Használt lakások esetében nem törölték el, de változott a lakástulajdonra vonatkozó rendelkezés. Lássuk, milyen szabályoknak kell megfelelnie annak, aki CSOK igénybevételével kíván használt lakást vásárolni vagy a meglévőt bővíteni!

Lakástulajdonra vonatkozó korlátozás használt lakásra igényelt CSOK esetén

A használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II. 10.) Kormányrendelet 14. § (1) bekezdés e) pontjába foglalt rendelkezés szerint a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételének feltétele, hogy:

 „az igénylő esetén a csereszerződés tárgyát képező lakás, valamint lakás bővítése esetén a bővíteni kívánt lakás kivételével – más lakásban legfeljebb 50 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik, ide nem értve azt, ha lakástulajdona – a mértékétől függetlenül – szerződésen vagy jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal történő megterhelésére e rendelet hatálybalépését megelőzően, vagy lakástulajdona jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal történő megterhelésére e rendelet hatálybalépésekor vagy azt követően került sor;”.

Házaspárok, élettársak esetén, együttesen vagy külön-külön megengedett az 50% tulajdoni hányad?

A fenti rendelkezésből az következik, hogy ha a hitelintézethez CSOK kérelemmel házaspár (élettársi kapcsolatban élő igénylő) fordul, az 50%-os tulajdoni hányad-korlát nem kettejükre együttesen vonatkozik, tehát a feleségnek, mint igénylőnek és férjnek is, mint igénylőnek lehet más lakásban 50-50%-os tulajdoni hányada.

Haszonélvezeti joggal terhelt lakástulajdonuk lehet az igénylőknek?

A tulajdoni hányad mértékétől függetlenül a haszonélvezeti joggal terhelt lakástulajdon nem zárja ki a CSOK jogosultságot abban az esetben, ha a haszonélvezeti jogot:

  • szerződés alapján 2016. február 10. előtt, vagy
  • jogszabály alapján jegyezték be.

Szerződésen alapuló haszonélvezeti jog például az ajándékozáshoz kapcsolódóan alapított, jogszabályon alapuló az öröklés.

Példa I.

Az igénylő házaspárnak van egy lakása 50-50% tulajdoni arányban, amit nem kívánnak eladni, de szeretnének vásárolni egy nagyobb használt családi házat. Ezen kívül a férj rendelkezik egy 50%-ban örökölt lakással, melyet édesanyja haszonélvezeti joga terhel.

Jogosultak CSOK-ra?

Mivel igénylőnként 50-50% tulajdoni hányad megengedett, további – tulajdoni hányadtól függetlenül – haszonélvezeti joggal terhelt lakása szintén lehet az igénylőknek, ezért a megjelölt lakástulajdonok nem zárják ki a CSOK-ra való jogosultságot.

Példa II. a)

Élettársak igényelnének CSOK-ot használt lakás vásárlásához. Az egyik igénylő nevén még soha nem volt lakás. A másik igénylő 100%-ban tulajdonosa egy családi háznak és egy nyaralónak. Mindkettőt örökölte. Haszonélvezeti jog egyiken sincs.

Jogosultak CSOK-ra?

A nyaraló tulajdon ugyan nem zárja ki a jogosultságot, de más lakásban legfeljebb 50% tulajdoni hányada lehet az igénylőnek, ha az adott ingatlan nem terhelt haszonélvezeti joggal. Így a 100%-os lakástulajdon kizárja a jogosultságot akkor is, ha az örökléssel került az igénylő tulajdonába.

b)

Amennyiben ajándékozáson alapuló haszonélvezeti jogot jegyeztetnek be az ingatlanra, megkaphatják a támogatást?

Nem, mert az ajándékozáson alapuló haszonélvezeti jog csak akkor fogadható el, ha a bejegyzésre 2010. február 11. előtt került sor.

Példa III.

A használt lakáshoz CSOK-ot igénylő házaspár 30-70% tulajdoni arányban tulajdonol egy lakást, melyen nincsen haszonélvezeti jog.

Jogosultak CSOK-ra?

Nem, mert az igénylőknek külön-külön legfeljebb 50% tulajdoni hányaduk lehet más lakásban.

Ha Ön is használt lakásvásárlás előtt áll, de nem tudja, hogy meglévő ingatlantulajdona kizárja-e a CSOK jogosultságot, tegye fel kérdését online Szakértőinknek!

kalkulátor

Babaváró hitel kalkulátor

Akár kamatmentes hitel ingatlanfedezet nélkül

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2017. október 17. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Mónika szerint:

2019-10-14 - 19:13

Jó estét!
Az lenne a kérdésem, hogy ha a páromnak van része a szülői ingatlanból, attól a falusi csokot igénybe tudjuk-e venni?

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-15 - 08:54

Kedves Mónika!
Nincsen lakástulajdonra vonatkozó korlátozás, tehát akkor is igényelhető a falusi CSOK, ha férjének van más ingatlanban tulajdonrésze.

Szilvia szerint:

2019-10-11 - 18:39

Tisztelt Hitelnet!
Mint szülök eladtuk a házunkat a gyerekünknek. Ők családjával benne élnek, 2 gyermek van.
Ilyen esetben igényelhetik-e a CSOK támogatást 2 gyermek után? Ház bővítésre, felújításra? Ha igen, akkor mik a kritériumok?
Válaszát előre is köszönöm.
Szilvia

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-14 - 10:24

Kedves Szilvia!
Ha az ingatlan preferált telelülésen található, akkor annak bővítésére, korszerűsítésére fenti esetben is igényelhető lehet a támogatás. Minderről részletes leírást ITT olvashat.

Misi szerint:

2019-10-05 - 17:26

Tisztelt Hitelnet!
Muszáj volt a feleségem tulajdonrészét minimalizálni az ingatlanban. A csok felét vissza kellett fizetni. 🙁

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-08 - 13:28

Kedves Misi!
A tulajdoni hányad változás járhat visszafizetési kötelezettséggel, de pontos tájékoztatáshoz további információkra lenne szükség. Javasoljuk, hogy az ügyben keressék a területileg illetékes járási hivatal családtámogatási osztályát, ahol pontos választ tudnak adni kérdésére.

Misi szerint:

2019-10-01 - 19:50

Tisztelt Hitelnet!
Az lenne a kérdésem, hogy meglévő csoknál, ajándékozás címen lehet-e tulajdoni hányadot változtatni? Természetesen mindenki marad a lakásban.

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-04 - 10:50

Kedves Misi!
3. személy nem szerezhet tulajdoni hányadot a támogatott ingatlanban. A támogatott személyek tulajdoni aránya véleményünk szerint változhat. Ezzel kapcsolatban pontos tájékoztatást a területileg illetkes járási hivatal (kincstár) tud Önnek adni.

Enikő szerint:

2019-10-01 - 14:48

Tisztelt Cím!
Négy gyermekemet özvegyi nyugdíjjal és az ebből fakadó TB jogosultsággal egyedül nevelő anyuka vagyok. Tetőtérrel rendelkező családi házban lakunk, ahol a földszinti rész tulajdonosának a külön bejáratú lakrészében az áramszolgáltatás is elkülönített, külön villanyórával. A külön bejáratú tetőtéri rész a férjem halála óta 25%-ban az én tulajdonom, 25%-ban a férjem részét 3 lányom örökölte. Az egész ház osztatlan közösben van a tulajdonlapon, a szerződéskötésben lett elkülönítve a földszinti tulajdon a tetőtéri tulajdontól. A 4-ik kisfiam még kiskorú, a legnagyobb lányom elmúlott már 25 éves.
Tehát a kérdésem: a három 25 év alatti gyermekemmel az említett családi ház tetőtéri lakrészében élve jogosult vagyok-e a Falusi Csokra és mennyire?
Tisztelettel: Enikő

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-04 - 10:31

Kedves Enikő!
Özvegyi jogdíj esetén információink szerint nem áll fenn TB jogviszony. Ennek hiányában sajnos nem igényelhető a CSOK. A TB jogviszonnyal kapcsolatban további pontos tájékoztatást a területileg illetékes OEP-től kérhet.

Ernő szerint:

2019-09-27 - 12:31

Jelenleg terhelt az ingatlan, de a csokból rendezném.
Igényelhetem-e a csokot?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-27 - 12:49

Kedves Ernő!
A CSOK meglévő lakáshitel kiváltására nem vehető igénybe.

Roland szerint:

2019-09-22 - 21:37

Tiszteletem!
Érdeklődnék, hogy párommal van már egy gyermekünk, fel is vettük a CSOK-ot, van is panel lakásunk. Most közeleg a 2. Aprócskánk, és hogyan tudnánk kihasználni így a CSOK adta lehetőségeket?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-23 - 10:03

Kedves Roland!
Ha a lakásvásárláshoz kölcsönt is vettek fel, akkor második gyermekük megszületése után 400.000 Ft összegeű utólagos CSOK-ra lehetnek jogosultak.

Szilvia szerint:

2019-09-10 - 15:05

Üdvözlöm!
Szeretném megtudni, hogy elegendő-e, ha csak az egyik fél (házaspár) rendelkezik 2 év folyamatos tb jogviszonnyal, illetve úgy működik-e, ha csak az anya költözne a gyermekeivel a kiszemelt házba, így a másik fél be sem lenne oda jelentve? Így az igénylésnél ott kell-e lennie?
Előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-11 - 08:24

Kedves Szilvia!
A CSOK jogosultsághoz elegendő, ha legalább az egyikük rendelkezik a szükséges TB jogviszonnyal. Alapfeltétel azonban, hogy a támogatott személyek mindegyike állandó lakóhelyet létesítsen a támogatott ingatlanban és ott életvitelszerűen lakjon. Ez alól van néhány kivétel. Erről IDE kattintva tájékozódhat.
A támogatás kizárólag együttesen igényelhetik és mindkettejüknek alá kell írni a támogatási szerződést is.

Boglárka szerint:

2019-09-10 - 12:11

Lehet csokot felvenni korszerűsítésre, ha a tulajdonos az ingatlanban a saját kiskorú gyermek, és én csak haszonélvező vagyok?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-11 - 08:04

Kedves Boglárka!
A falusi CSOK igénybevételével korszerűsítendő ingatlanban az igénylőnek legalább 50%-os tulajdonrésszel kell rendelkeznie, s nem lehet rajta haszonélvezeti jog. A leírt esetben sajnos nem lehet jogosult a falusi CSOK-ra.

Szilvia szerint:

2019-09-10 - 08:28

Üdvözlet!
Önkormányzati lakás esetében mi a helyzet? Lehet egyszerre valaki nevén tulajdon, illetve önkormányzati lakás? Ha igénylem a falusi csokkot az önkormányzati tulajdon még megmaradhat?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-10 - 09:07

Kedves Szilvia!
A CSOK jogosuultságot az önkormányzati lakás nem zárja ki. Az önkormányzatnál kellene érdeklődni, hogy maradhat-e az önkormányzati bérlakás, ha lakástulajdont szereznek.

Tibor szerint:

2019-09-09 - 15:14

Üdv!
Érdeklődnék, hogy ha van a tulajdonomban több lakás (ház) 1/1-es tulajdoni hányadban, akkor igénybe vehető-e a falusi csok használt lakás vásárlására?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-10 - 09:13

Kedves Tibor!
A meglévő lakástulajdon nem zárja ki a falusi CSOK jogosultságot.

Krisztián szerint:

2019-09-02 - 10:10

Tisztelt Cím!
Az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz.
Egy a feleségem szülei tulajdonában lévő családi házban élünk 3 gyermekünkkel. Az ingatlanban nincs részesedésünk. 50%-os (egyenként 25%) résztulajdon ajándékozással való megszerzését követően jogosultak lehetünk lehetünk-e falusi CSOK-ra az ingatlan korszerűsítéséhez? Illetve, mely módon lehetünk jogosultak?
Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat.

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-04 - 13:30

Kedves Krisztián!
A jogosultsághoz szükséges, hogy ketten együttesen legalább 50%-os tulajdoni hányaddal rendelkezzenek. A további jogosultsági feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak.

Péter szerint:

2019-08-01 - 10:36

Az igénylő férfi házastársi kapcsolatban él, egy gyermek édesapja. Egy ingatlan tulajdonosa, amin haszonélvezeti jogom van. A házastársnak az ingatlanban nincs tulajdonrésze. Az ingatlant el szeretnénk adni, nagyobbat vennének helyette. Csok-ot és babavárót is kell felvenniük, viszont én mint haszonélvező szeretnék lenni a megvásárlásra kerülő ingatlanon.
Mit tudok tenni annak érdekében, hogy levédjem a fiam bevitt vagyonát?
Köszönettel.

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-06 - 08:45

Kedves Péter!
A támogatásra való jogosultságnak feltétele, hogy az ingatlanon nem lehet haszonélvezeti jog. Azzal kapcsolatban, hogy mit tudok tenni annak érdekében, hogy levédje fia bevitt vagyonát, jogi szakértő segítségét kérheti. Irodánk ebben a kérdésben sajnos nem illetékes.

Peti szerint:

2019-07-30 - 17:47

Jó napot!
Beadtuk a falusi csok kérelmünket a hitelintézetnek. Jóhiszeműen jártunk el. De elutasítani fogják az igényünket. A tájékoztatás telefonon megtörtént, mert az eladó felújítás címen 7 évvel ezelőtt olyan átépítést csinált az ingatlanon, ami engedélyköteles lett volna és így az értékbecslő akit a bank küldött ki, az Ügyintéző így mondta: Lakhatatlan az épület, nincs meg a telekrajz, illetve egyéb engedélyek. Elkeseredtünk.
Kérdésem az lenne, hogy ha emiatt elutasítanak, de amúgy minden a mi részünkről rendben van, akkor más rendezett papírokkal rendelkező ingatlanra bedhatom újra a csok falusi csok kérelmem?
Köszönöm a választ előre is!

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-31 - 14:02

Kedves Peti!
Amennyiben fenti ingatlan nem CSOK-képes, attól másik ingatlan vásárlásához még jogosultak lehetnek a támogatásra.

István szerint:

2019-07-28 - 14:15

Lenne egy lakás, amit ajándékozásal kaptam, de csak az én nevemen van és csak ez az egy házunk van. Van egy feleségem, 2 gyermekem.
Erre így is fel lehet venni a csokot házfelújításra?
Válaszukat előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-29 - 14:06

Kedves István!
A falusi CSOK igénybevételével korszerűsíteni kívánt lakásban Önnek és feleségének egyaránt kell rendelkeznie tulajdonrésszel. Nem feltétel az 50-50% tulajdoni arány, bármekkra tulajdoni hányad lehetséges.

Dominika szerint:

2019-07-22 - 07:23

Tisztelt Szakértő!
Családi házunknak én vagyok az 1/1-es tulajdonosa, azaz a férjem nem rendelkezik lakástulajdonnal. A tetőteret szeretnénk beépíteni.
Ezzel a felállással igényelhető a Csok bővítésre?

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-22 - 08:10

Kedves Dominika!
A CSOK jogosultsághoz szükséges, hogy férjének is legyen valamekkora tulajdonrésze a bővítendő ingatlanban. Minimum tulajdoni hányadra vonatkozó előírás nincsen. Férje részére illetékmentesen át tudna ruházni egy minikális tulajdonrészt, ami már elegendő lenne az igényléshez. A további jogosultsági feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Gina szerint:

2019-07-19 - 20:48

Üdvözlöm.
Azt szeretném megtudni, hogy igényelhető-e csok olyan ingatlanra, amin jelenleg jelzálog tartozás van, ami törlődik róla, ha megvásároljuk.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-19 - 23:01

Kedves Gina!
Jelzáloggal terhelt ingatlan vételára is finanszírozható CSOK-kal. További, személyre szabott díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Anita szerint:

2019-07-17 - 07:32

Zártkert, és külterületi ingatlan 100%-os tulajdonosaként egyedülállóként igényelhető a falusi csok?

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-30 - 12:18

Kedves Anita!
A falusi CSOK külterületen, az ingatlan-nyilvántartásban tanya vagy birtokközpont megnevezéssel nyilvántartott ingatlan esetén igényelhető akkor, ha az ingatlanon a falusi CSOK feltételeinek megfelelő lakóingatlan található.

András szerint:

2019-07-13 - 22:14

Tisztelt Hitelnet!
Szeretném megtudni, hogy jogosult vagyok-e a CSOK-ra használt ingatlan vásárlásánál abban az esetben, ha van lakás tulajdonom, ami 100%-ban az enyém, viszont a szüleim anno élvezeti jogot jegyeztettek be az ingatlanra. Ha a válasz nemleges, akkor ha eladtam a lakásomat, használt ház vételekor igényelhetem-e a CSOK-ot? Volna még egy kérdésem: akkor is igényelhetem a CSOK-ot, ha a kiszemelt ház olcsóbb, mint az eladott lakás? Az eladni kívánt lakás 2002. óta a tulajdonom.
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
András

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-14 - 23:35

Kedves András!
A meglévő lakástulajdon nem zárja ki a CSOK jogosultságot.

Szilvia szerint:

2019-07-10 - 12:58

Ha üzlethelyiség van a nevemen két hónapja, megkaphatom-e a falusi csokot használt lakás vásárlásra?

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-18 - 23:44

Kedves Szilvia!
A meglévő ingatlantulajdon nem zárja ki a falusi CSOK jogosultságot.

Károly szerint:

2019-06-19 - 18:02

Azt szeretném megkérdezni, ha egyedül nevelem 2 kiskorú gyermekem, és az egyikőjük nevén van az ingatlan, én vagyok a haszonélvező, jogosult vagyok-e a CSOK igénylésére, családi ház bővítésre?

Hitelnet.hu szerint:

2019-06-20 - 09:08

Kedves Károly!
A CSOK igénybevételével bővítendő ingatlanban Önnek legalább 50% tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie és az ingatlanon nem lehet haszonélvezeti jog.

Sarolta szerint:

2019-06-13 - 17:24

Azt szeretném megtudni, hogy a falusi csokot használt lakás vásárlásra megkaphatom-e, ha tanyán lakom, ott 100%-ban haszonélvezeti jogom van és szeretnék faluban egy házat venni. Két gyermekem van. Ebben az esetben 1,3M vagy 2,6M-t kapok?

Hitelnet.hu szerint:

2019-06-14 - 13:50

Kedves Sarolta!
A meglévő tanyatulajdon nem zárja ki a falusi CSOK jogosultságot. 2 gyermek után a vásárláshoz maximum 1,3M Ft kapható. A fennmaradó 1,3M Ft a célingatlan korszerűsítésére, bővítésére használható fel.

Sarolta szerint:

2019-06-13 - 05:17

A kérdésem az, hogy a tanyámon a kisfiam a tulajdonos 100%-ban, én a haszonélvező.
Szeretném megtudni, hogy ebben az esetben jár-e falusi csok korszerűsítésre. Vagy mivel haszonélvezet van rajta, így nem igényelhető korszerűsítésre a falusi csok?

Hitelnet.hu szerint:

2019-06-13 - 07:37

Kedves Sarolta!
A haszonélvezeti jog kizárja a CSOK jogosultságot. Önnek, mint támogatott személynek legalább 50% tulajdoni hányaddal kellene rendelkeznie a falusi CSOK igénybevételével korszerűsítendő ingatlanban.

Györgyi szerint:

2019-05-27 - 21:07

Üdvözlöm!
Egyedülálló 40+ éves anyuka vagyok 3 gyerekkel.
A kérdésem a következő: maximum mekkora hitelt, valamint vissza nem téritendő kölcsönt vehetnék fel új lakás vásárlása esetén?

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-28 - 15:09

Kedves Györgyi!
Általánosságban elmondható, hogy új lakás vásárlásához 3 gyermek után 10M Ft összegű CSOK és maximum 15M Ft összegű kamattámogatott lakáshitel igényelhető. Ezen túlmenően megfelelő jövedelem- és ingatlanfedezettség esetén további piaci kamatozású lakáshitel felvételére is van lehetőség.
Személyre szabott tájékoztatáshoz bővebb információkra lenne szükség. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel- és CSOK ügyintézést.

Annamária szerint:

2019-05-26 - 21:43

Azt szeretném kérdezni, hogy ha van a tulajdonban (több mint 10 éve) egy lakás, 100%-ban az enyém. Élettársi kapcsolatban élünk 8 éve. Szeretnénk egy kulcsra kész házat CSOK igénylésével (4 gyerek) venni.
Kizáró ok a 100%-os tulajdonom?
Köszönöm válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-27 - 09:06

Kedves Annamária!
A CSOK jogosultságot nem zárja ki a meglévő lakástulajdon.

Nikolett szerint:

2019-05-05 - 20:30

Használt ház, amihez igényelni akarjuk a CSOKOt (30 millió értekű), lehet-e úgy igényelni, ha nem vagyunk házastársak és a ház csak részben lenne a tulajdonunk!

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-06 - 10:14

Kedves Nikolett!
A CSOK olyan lakóingatlan vásárlásához vehető igénybe, melyben kizárólag a támogatott személyek szereznek tulajdonrészt.

Fe szerint:

2019-05-04 - 19:21

Meglévő lakásra ki lehet használni a csokot?

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-06 - 14:23

Kedves Fe!
Meglévő lakás esetében a normál CSOK bővítésre, a falusi CSOK felújításra, korszerűsítére és bővítésre lesz igényelhető.

Zsóka szerint:

2019-05-03 - 15:10

Csokra vettem egy házat nemrégiben.
Igényelhetem-e a falusi csok felújítási, bővítési részét július 1-től?

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-03 - 23:15

Kedves Zsóka!
Információink szerint fenti esetben is igényelhető lesz a falusi CSOK felújításra, bővítésre.

Pali szerint:

2019-05-03 - 14:26

Üdvözletem!
Az lenne a kérdésem, hogy a meglévő ingatlanunk a gyerekek nevén van. Tudok-e falusi csokot igénybe venni, hogy a gyerekek rendelkeznek már ingatlannal? 3 gyerek egyenlő arányban tulajdonos.
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-03 - 23:19

Kedves Pali!
A gyermekek nevén lévő lakástulajdon nem jelent kizáró okot másik lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén.

Ildikó szerint:

2019-05-02 - 22:14

Üdv!
Eszközkezelőtől részletre visszavásárolni kívánt ingatlanban 1/3 tulajdonrész mennyiben befolyásolja a CSOK igénybevételét?
Köszönettel: Ildikó

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-03 - 07:47

Kedves Ildikó!
A CSOK jogosultságot nem zárja ki más ingatlantulajdon.

Éva szerint:

2019-04-30 - 20:17

Szülői tulajdon beleszámít a csok felvételébe?

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-07 - 14:35

Kedves Éva!
A meglévő lakástulajdon nem befolyásolja a CSOK jogosultságot.

István szerint:

2019-04-09 - 20:56

Tiszteletem,
Szeretném megtudni, hogy abban az esetben jár-e a CSOK, ha páromnak Pesten van egy lakása és mi építkezéshez szeretnénk 2 jövőben vállalt gyerekre igénybe venni a támogatást?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: István

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-10 - 11:12

Kedves István!
A meglévő lakástulajdon nem zárja ki a CSOK jogosultságot. Amennyiben az új lakásépítésre vonatkozó további CSOK feltételek is teljesülnek, úgy jogosultak lehetnek a kedvezményre. Vállalt gyermek után akkor igényelhető a támogatás, ha Önök házasok és legalább egyikük 40 év alatti a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor.

Csaba szerint:

2019-04-03 - 11:47

Jó napot!
Azt szeretném megtudni, hogy önkormányzati lakás megvásárlására igénybe lehet-e venni a csokot?
Jelen pillanatban is ebben lakunk.

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-03 - 12:04

Kedves Csaba!
A CSOK önkormányzati tulajdonban lévő lakás megvásárlásához is igénybe vehető. A haszált lakásra vonatkozó CSOK feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.

Nikoletta szerint:

2019-03-25 - 22:43

Üdvözlöm.
Testvéremék szerették volna igényelni a Csok-ot bővîtésre, de azt mondták, mivel nem az egész ház az ővék, így nem kaphatjâk meg.
Valóban így van?

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-26 - 14:20

Kedves Nikoletta!
Bővítés esetén elegendő, ha együttesen legalább 50% tulajdonrészük van a támogatott személyeknek a bővítendő ingatlanban. A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak.

Péter szerint:

2019-03-25 - 18:54

Köszönöm. Tehát ha jól értem a válasz az, hogy ez kizáró ok, ha édesanyám résztulajdonos. Így nem vásárolhatom meg a CSOK lehetőséget igénybe véve az egész ingatlant. 2/3 csok támogatással és 1/3 készpénz vagy piaci kamatozásu hitellel.

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-26 - 14:50

Kedves Péter!
Adott esetben CSOK igénybevételére nincs lehetőség. A résztulajdon vásárlása piaci kamatozású lakáshitel igénybevételével történhet. Amennyiben a hitellehetőségek is érdeklik, Szakértőink készséggel adnak személyre szabott, díjmentes tájékoztatást az elérhető legkedvezőbb lakáshitelekről. Ehhez online adatlapunk kitöltése szükséges. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Péter szerint:

2019-03-23 - 19:12

Kedves Hitelnet,
Nagyszülők elhalálozása után édesanyám és két testvére tulajdonába került egy ingatlan egyenlő arányban.
Csok támogatást, illetve a kedvezményes hitelt igénybe vehetem-e a 2/3 rész után?
Vagyis kizáró ok, hogy egy közeli hozzátartozó résztulajdonos egy ingatlanban?

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-24 - 23:05

Kedves Péter!
Tulajdonrész kivásárlásra a CSOK és a hozzákapcsolódó kölcsön nem vehető igénybe. Erre a célra piaci kamatozású lakáshitelt igényelhet. Amennyiben ez a lehetőség is érdekli, kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink tájékoztatni fogják az elérhető hitelkonstrukciókról! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést!

Antal szerint:

2019-03-13 - 09:17

Második használt lakást szeretnék vásárolni, az első lakás a feleségemmel közös. 1 gyerekünk van. Igényelhetünk támogatást?

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-20 - 00:13

Kedves Antal!
A meglévő lakástulajdon nem zárja ki a CSOK jogosultságot.

Eszter szerint:

2019-03-06 - 06:30

Üdv!
Az a kérdésem, hogy tudunk-e CSOK-ot igényelni bővítésre vagy felújításra meglévő ingatlanunkra élettársammal, ha annak tulajdonjoga 100%-ban az egyikünké? Esetleg, ha felét elajándékozom neki?
Illetve az sem tiszta, hogy ki minősül élettársnak a törvény értelmében?

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-13 - 14:22

Kedves Eszter!
Élettársak CSOK igénylése esetén a célingatlanban mindkettejüknek kell, hogy legyen tulajdonrésze. Nem feltétel azonban az 50-50% tulajdoni hányad. A bővítésre igényelhető CSOK feltételeit IDE kattintva ismerheti meg. Felújításra a falusi CSOK keretében lesz igényelhető a támogatás. Erről bővebb információ ITT olvasható.
Az élettársi kapcsolat fennállásáról (együtt élésükről) a CSOK kérelemben nyilatkoznak.

Tamás szerint:

2019-02-25 - 17:16

Használt lakás vásárlása esetén a csok igényléséhez lehet-e csak az egyik házastárs a vásárló vagy 50-50% -ban kell legyenek tulajdonosok, a megvásárolni kívánt, használt lakás esetében?

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-26 - 12:48

Kedves Tamás!
A CSOK igénybevételével finanszírozott lakásban mindkét félnek tulajdonrészt kell szereznie.

Brigi szerint:

2019-02-25 - 06:13

Jó napot!
Kérdésem: abban az esetben, ha a páromé 100 százalékosan a ház, de a csokból szeretnék egy résztulajdont vásárolni, az lehetséges? Vagy mivel egy lakcímen vagyunk ez kizárja?

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-12 - 12:44

Kedves Brigi!
A CSOK tulajdonrész kivásárlásához nem vehető igénybe.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések