Ez a lakástulajdon nem zárja ki a CSOK jogosultságot használt lakásvásárlásnál - Hitelnet.hu

Ez a lakástulajdon nem zárja ki a CSOK jogosultságot használt lakásvásárlásnál

A CSOK rendelet év eleji módosításával változott a meglévő lakástulajdonra vonatkozó szabályozás is. Mint ismeretes új lakóingatlan finanszírozásához igényelt CSOK esetén eltörlésre került a korábbi lakástulajdonra vonatkozó korlátozás, így ebben az esetben az is jogosult lehet a kedvezményre, akinek van már lakása. Használt lakások esetében nem törölték el, de változott a lakástulajdonra vonatkozó rendelkezés. Lássuk, milyen szabályoknak kell megfelelnie annak, aki CSOK igénybevételével kíván használt lakást vásárolni vagy a meglévőt bővíteni!

Lakástulajdonra vonatkozó korlátozás használt lakásra igényelt CSOK esetén

A használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II. 10.) Kormányrendelet 14. § (1) bekezdés e) pontjába foglalt rendelkezés szerint a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételének feltétele, hogy:

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

 „az igénylő esetén a csereszerződés tárgyát képező lakás, valamint lakás bővítése esetén a bővíteni kívánt lakás kivételével – más lakásban legfeljebb 50 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik, ide nem értve azt, ha lakástulajdona – a mértékétől függetlenül – szerződésen vagy jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal történő megterhelésére e rendelet hatálybalépését megelőzően, vagy lakástulajdona jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal történő megterhelésére e rendelet hatálybalépésekor vagy azt követően került sor;”.

Házaspárok, élettársak esetén, együttesen vagy külön-külön megengedett az 50% tulajdoni hányad?

A fenti rendelkezésből az következik, hogy ha a hitelintézethez CSOK kérelemmel házaspár (élettársi kapcsolatban élő igénylő) fordul, az 50%-os tulajdoni hányad-korlát nem kettejükre együttesen vonatkozik, tehát a feleségnek, mint igénylőnek és férjnek is, mint igénylőnek lehet más lakásban 50-50%-os tulajdoni hányada.

Haszonélvezeti joggal terhelt lakástulajdonuk lehet az igénylőknek?

A tulajdoni hányad mértékétől függetlenül a haszonélvezeti joggal terhelt lakástulajdon nem zárja ki a CSOK jogosultságot abban az esetben, ha a haszonélvezeti jogot:

  • szerződés alapján 2016. február 10. előtt, vagy
  • jogszabály alapján jegyezték be.

Szerződésen alapuló haszonélvezeti jog például az ajándékozáshoz kapcsolódóan alapított, jogszabályon alapuló az öröklés.

Példa I.

Az igénylő házaspárnak van egy lakása 50-50% tulajdoni arányban, amit nem kívánnak eladni, de szeretnének vásárolni egy nagyobb használt családi házat. Ezen kívül a férj rendelkezik egy 50%-ban örökölt lakással, melyet édesanyja haszonélvezeti joga terhel.

Jogosultak CSOK-ra?

Mivel igénylőnként 50-50% tulajdoni hányad megengedett, további – tulajdoni hányadtól függetlenül – haszonélvezeti joggal terhelt lakása szintén lehet az igénylőknek, ezért a megjelölt lakástulajdonok nem zárják ki a CSOK-ra való jogosultságot.

Példa II. a)

Élettársak igényelnének CSOK-ot használt lakás vásárlásához. Az egyik igénylő nevén még soha nem volt lakás. A másik igénylő 100%-ban tulajdonosa egy családi háznak és egy nyaralónak. Mindkettőt örökölte. Haszonélvezeti jog egyiken sincs.

Jogosultak CSOK-ra?

A nyaraló tulajdon ugyan nem zárja ki a jogosultságot, de más lakásban legfeljebb 50% tulajdoni hányada lehet az igénylőnek, ha az adott ingatlan nem terhelt haszonélvezeti joggal. Így a 100%-os lakástulajdon kizárja a jogosultságot akkor is, ha az örökléssel került az igénylő tulajdonába.

b)

Amennyiben ajándékozáson alapuló haszonélvezeti jogot jegyeztetnek be az ingatlanra, megkaphatják a támogatást?

Nem, mert az ajándékozáson alapuló haszonélvezeti jog csak akkor fogadható el, ha a bejegyzésre 2010. február 11. előtt került sor.

Példa III.

A használt lakáshoz CSOK-ot igénylő házaspár 30-70% tulajdoni arányban tulajdonol egy lakást, melyen nincsen haszonélvezeti jog.

Jogosultak CSOK-ra?

Nem, mert az igénylőknek külön-külön legfeljebb 50% tulajdoni hányaduk lehet más lakásban.

Ha Ön is használt lakásvásárlás előtt áll, de nem tudja, hogy meglévő ingatlantulajdona kizárja-e a CSOK jogosultságot, tegye fel kérdését online Szakértőinknek!

Utolsó módosítás: 2017. október 17. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Zoltán szerint:

2019-02-06 - 17:05

Üdvözlöm!
A kérdésem arra vonatkozna, hogy a CSOK megengedi-e (ezáltal a Magyar Állam), hogy a CSOK-ra és együttesen hitelre vásárolt új ingatlanban a férj, és a feleség tulajdoni hányada 70%, 30%-os arányban osztódjon, a házasság előtt szerzett vagyoni helyzetük folytán. k
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-12 - 14:23

Kedves Zoltán!
A tulajdoni hányad mértékére vonatkozó előírás nincsen. Az a lényeg, hogy a házastársak mindketten tulajdonrészt szerezzenek a célingatlanban, az mindegy, hogy milyen arányban.

Erzsébet szerint:

2019-01-28 - 13:01

Tisztelt Cím!
Meglévő családi házam 100%-ban a nevemen van. Feleségemmel bővíteni szeretnénk. Neki nincs tulajdoni hányada a bővítendő ingatlanban.
Igényelhetünk-e CSOKOT a bővítésre?

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-28 - 13:41

Kedves Erzsébet!
Házastársak (élettársak) CSOK igénylése esetén mindkét félnek kell rendelkeznie tulajdoni hányaddal a CSOK igénybevételével bővítendő ingatlanban. (Nem feltétel az 50-50% tulajdoni arány.) Ha csak egyikük tulajdonos, akkor ebben a formában sajnos nem lehetséges a CSOK igénylés.
A bővítésre vonatkozó további CSOK feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.

Laci szerint:

2019-01-23 - 10:45

Üdvözlöm!
Érdeklődnék, hogy van a tulajdonomban egy lakás, amit ajándékozásival kaptam szüleimtől, de a haszonélvezet megmaradt a részükre.
Lehetséges-e így használt lakást vásárolnom csok igénybevételével? Két gyermekek van, a feleségmnek nincs lakás a tulajdonában!

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-23 - 13:38

Kedves Laci!
A meglévő lakástulajdon nem zárja ki a CSOK jogosutságot. Így, amennyiben a használt lakásvásárlásra vonatkozó további CSOK feltételek is teljesülnek, jogosultak lehetnek a kedvezményre.

Yvette szerint:

2019-01-22 - 19:50

Tisztelt Hitelnet!
Az elmúlt évben értékesítettem egy ingatlant (nem lakás), a lakást a napokban adjuk el. A férjemnek nincs tulajdonjoga ingatlanon. A tervünk, hogy eladjuk édesanyám lakását is és veszünk egy használt családi házat, melyhez szeretnénk CSOK-ot igénybe venni. 1 gyerek van, vállalnánk még egyet.
A kérdésem, hogy a megvásárolandó ingatlanon lehet-e édesanyámnak tulajdonrésze.
Valamint, hogy a nevemen lévő eladott ingatlanok árát bele kell forgatni?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-23 - 13:21

Kedves Yvette!
A CSOK igénybevételével vásárolandó lakásban csak Önök mint támogatott személyek szerezhetnek tulajdonojogot. Édesanyjának tehát nem lehet benne sem tulajdonrésze, sem haszonélvezeti joga.
Ha nem lakóház, lakás megnevezésú ingatlant értékesített 5 éven belül, akkor nincsen továbbforgatási kötelezettsége.

Andrea szerint:

2019-01-20 - 11:08

Szép napot!
A kérdésem a következő lenne: egyedülálló anyakent nevelem 16 éves fiam. Édesanyámmal egy háztartásban vagyunk. A ház 50%-ban az enyém.
Jogosult lennék a csok támogatásra?

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-21 - 13:06

Kedves Andrea!
50% lakástulajdona nem zárja ki a CSOK jogosultságot másik lakás vásárlása esetén.
A további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Ferenc szerint:

2019-01-17 - 11:00

Tisztelt Cím.
Van egy családi házam 100%-os tulajdonomban. A tulajdon megszerzését követően megnősültem és született két gyermekünk. Most szeretnénk vásárolni egy telket, vállalni 3. gyermeket és igénybe venni a 10+15 millió CSOK ot.
Kérdés az, hogy igénybe vehetjük vagy nem? Az új telket természetesen 50-50% ban vennénk, de a meglévő ingatlant nem kívánom eladni.

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-17 - 12:32

Kedves Ferenc!
CSOK igénylés esetén már nincsen lakástulajdonra vonatkozó korlátozás, tehát a meglévő családi háza mellett is jogosult lehet a kedvezményre. Az új ház építésére vonatkozó további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Szilvia szerint:

2019-01-11 - 15:38

Jó napot kívánok.
Röviden megpróbálom leírni a mi esetünket.
Lenne egy családi ház (dupla telekkel), ami édesanyáméké. Ezt ajándékozással nekünk adnák, hogy építeni tudjunk rá. Van 2 gyerekünk és szeretnénk harmadik babát is, így 10+15 csok-ot szeretnénk igénybe venni. A férjemnek van egy nyaralója haszonélvezettel. Nekem elvileg (folyamatban lesz) lesz egy családi ház 50%-os tulajdoni résszel a nevemen (többi rész édesanyám és testvérem osztoznak, haszonélvezeti joggal).
Jogosultak vagyunk egyáltalán a csokra?
Köszönöm válaszukat.

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-14 - 08:48

Kedves Szilvia!
A meglévő ingatlantulajdon nem zárja ki a 10+15M támogatásra való jogosultságot. Az építkezésre vonatkozó további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak.

Balázs szerint:

2019-01-07 - 21:46

Tisztelt Szakértő!
Tömören és röviden: az ingatlan, melyben élünk a legnagyobb gyermek (16) tulajdona, nagyszülői haszonélvezeti jogával terhelve. Mi házasok vagyunk és 3 gyermekünk van.
Milyen lehetőségeink vannak a “szocpol irányába”?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-08 - 08:44

Kedves Balázs!
3 gyermekük után új és használt lakás vásárlása vagy új lakóház építése esetén lehetnek jogosultak. A legnagyobb gyermek nevén lévő lakóingatlan a CSOK jogosultságot nem zárja ki. A további feltételekről – lakáscél szerint – honlapunkon részletes leírás olvasható. További konkrét kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!

Barbara szerint:

2019-01-07 - 12:18

Tisztelt Szakértő!
A páromnak két ház is van a nevén. (100%-os tulajdonos). Nekem egyse. Május közepén születik az első közös gyermekünk. Nem vagyunk megházasodva.
Így igénybe vehető a CSOK használt lakás vásárlásra?

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-07 - 13:10

Kedves Barbara!
Lakásvásárlás esetén élettársként is jogosultak lehetnek CSOK-ra, mert a magzat betöltötte a 12. terhességi hetet. A meglévő lakástulajdon nem zárja ki a CSOK jogosultságot.
A további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak.

Izabella szerint:

2018-12-30 - 21:16

Tisztelt Szakértő!
Haszonélvező vagyok, a kiskorú kislányom a tulajdonos. Egy gyerekre szeretném igénybe venni a csokot, 1 lakószoba bővítésére hitel nélkül.
A kérdésem az, hogy lehetséges-e?

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-03 - 13:32

Kedves Izabella!
Lakásbővítésre igényelt CSOK feltétele, hogy a támogaott személynek legalább 50% tulajdonrésze legyen a bővítendő ingatlanban, továbbá az ingatlanon nem lehet haszonélvezeti jog.
A fent leírtak alapján tehát sajnos nem lehet jogosult CSOK-ra.

Anna szerint:

2018-12-30 - 16:46

Azt szeretném megkérdezni, hogy lehet-e csokot felvenni, ha a szülőknél lakunk és a tetőteret szeretnénk magunknak megcsinálni?

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-01 - 23:21

Kedves Anna!
A CSOK jogosultsághoz szükséges, hogy a bővítendő lakóingatlanban a támogatott személyek (vagyis Önök) együttesen legalább 50% tulajdonrésszel rendelkezzenek már a támogatási kérelem benyújtásakor. A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak.

János szerint:

2018-12-15 - 05:42

A lakástulajdon 100%-ban az igénylők egyikének nevén van, de szüleinek haszonélvezeti jog van, ami 2002-ben lett bejegyezve, igényelhető-e CSOK?

Hitelnet.hu szerint:

2018-12-15 - 08:02

Kedves János!
2018. március 15-től használt lakásra igényelt CSOK esetén is eltörlésre került a lakástulajdonra vonatkozón korlátozás, így a fenti lakástulajdon mellett is igényelhető a kedvezmény.

Kata szerint:

2018-12-08 - 22:07

Tisztelt Szakértő!
Párom édesanyjának a nevén van az ingatlan, aminek a felében jelenleg lakunk. Erre szeretnénk tetőtér bővítést, felújítást végezni.
Jogosultak vagyunk-e így a CSOK-ra, ha nem, milyen feltételeknek kellene megfelelnünk?
Köszönöm!
Üdv, Kata

Hitelnet.hu szerint:

2018-12-11 - 10:03

Kedves Kata!
A CSOK bővítéshez, tetőtér-beépítéshez igényelhető, felújításhoz azonban jelenleg nem. Bővítésnél feltétel, hogy az ingatlanban a támogatott személyek együttesen legalább 50% tulajdoni hányaddal rendelkezzenek már a támogatási kérelem benyújtásakor. A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak.

Zoltán szerint:

2018-12-03 - 21:05

Tisztelt szakértő!
Van 3 gyermekem, gyesen őstermelő vagyok, tb járulékot fizetem. Ha találnék egy házat 3 millióért és 6 milliót kérnék a banktól, a másik 3-at befektetném, lehettséges a dolog?
Előre köszönöm a segítséget.

Hitelnet.hu szerint:

2018-12-04 - 12:58

Kedves Zoltán!
A CSOK jogosultsághoz legalább 180 napos folyamatos TB jogviszony szükséges. Az egészségbiztosítás nem azonos a társadalombiztosítással. A jogviszony meglétét a területileg illetékes egészségbiztosítónál ellenőrziheti.
A támogatás és a lakáskölcsön együttes összege nem haladhatja meg a vételár összegét.

Szülők szerint:

2018-11-25 - 12:51

Közösen vásárolnánk lakást egyedülálló gyermekünkkel, akinek két kiskorú gyermeke van.
Ebben az esetben őt megilleti-e a CSOK?

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-26 - 08:54

Kedves Szülők!
A COK jogosultságnak feltétele, hogy a célingatlanban a támogatott személyen (az Önök egyedülálló gyermekén) kívül más személy nem szerezhet tulajdonrészt és hasznonélvezeti jog sem terhelheti a CSOIK-kal finanszírozott ingatlant.

Moncsi szerint:

2018-11-20 - 10:24

1/1-es tulajdonomban van egy ingatlanom. Egyedülállóként nevelek 4 és 19 éves (még nappalin tanuló) gyerekeket, akik most örököltek apai nagyszülőtől ingatlant, melyet nem szeretnénk megtartani. Ezzel egyidőben én szeretnék vásárolni csok igénybevételével egy másik ingatlant, de a régit most már megtarthatom.
A kérdésem, hogy jogosult vagyok-e a csokra, ha a gyerekek nevére kerül az örökölt ingatlan, illetve akkor ha már az örököltet eladtuk és a nevükre vettem másikat?

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-21 - 10:28

Kedves Moncsi!
Az Ön nevén lévő és a gyermekek által örökölt lakástulajdon nem zárja ki a CSOK jogosultságot. Szintén nem befolyásolja a jogosultságot, ha időközben eladásra került a gyermekek nevén lévő lakóingatlan. Továbbforgatási kötelezettség ugyanis csak akkor áll fenn, ha a támogatott személy nevén lévő lakás kerül eladásra a vásárlást megelőző 5 éven belül.
A CSOK-kal vásárolt ingatlanban csak Ön szerezhet tulajdonrészt, a gyermekek nem. A támogatás a vételár kifizetéséhez használható fel, visszamenőleges igénybevételre nincs lehetőség.

Mihály szerint:

2018-11-04 - 17:27

20 éves a nagyobbik gyermekem, akikre megkaptuk a csok-ot. Kérdésem, hogy a gyerekeknek meddig kötelező velünk lakniuk, illetve 10 éven belül lehet a nevén ingatlan vagy földtulajdon?
Üdv.
Mihály

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-06 - 13:38

Kedves Mihály!
A nagykorú gyermek bármikor, a kiskorú gyermek nagykorúvá válását követően bármikor elköltözhet a támogatott ingatlanból. Nincs ingatlan-, vagy földtulajdonra vonatkozó korlátozás.

Júlia szerint:

2018-10-29 - 11:00

A férjem anyukájának van egy háza, amiben a férjem lenne a tulajdonos és az anyja pedig haszonélvezeti joggal ruházná fel. Igényelhető-e ilyen esetben a csok használt lakás vásárlásra?
Vagy ha a férjem csak 50%-ban lenne tulajdonos és a másik 50%-ban az anyja lenne tulajdonos és élvezeti jogot is tartana rá, akkor jogosult lehetne-e a csok használt lakás igénylésére?

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-31 - 10:34

Kedves Júlia!
2018. március 15-től használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén sem kizáró ok a meglévő lakástulajdon. Függetlenül attól, hogy kinek a nevén lenne a meglévő ingatlan, jogosultak lehetnének CSOK-ra másik használt lakás vásárlásra esetén, ha a további CSOK feltételek is teljesülnek. Ezekről IDE kattintva tájékozódhat.

Norbert szerint:

2018-10-29 - 10:35

Van a testvéremmel 50-50% lakás, amit ajándékozás céljából kaptunk haszonélvezeti joggal, de a néni már meghalt 10 éve.
Kaphatok-e rá csokot, hogy a testvérem 50%-át kivásároljuk?

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-31 - 10:28

Kedves Norbert!
A CSOK tulajdonész kivásárláshoz sajnos nem vehető igénybe. Erre a célra lakáshitel igényelhető. Amennyiben a hitellehetőségek is érdeklik, kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink ismertetni fogják az igényeiknek és lehetőségeiknek leginkább megfelelő hitelkonstrukciókat! Irodáinkban a teljes körű hitelügyintézést díjmentesen vállaljuk!

Barbesz szerint:

2018-10-28 - 21:59

Üdvözlöm,
gyermekeimnek vásároltam egy ingatlant, haszonélvezeti jogom volt rajta. Kiskorúak, így gyámügyi jóváhagyással adtam el. A közeli városban vásárolni szeretnénk egy házat, ahol két szobával bővítenénk az ingatlant, de az előzmények miatt az ő tulajdonuk lesz a ház. A csok felhasználása ebben az esetben megoldható lenne?

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-31 - 10:06

Kedves Barbesz!
A gyermekek nevén lévő lakóingatlan bővítéséhez a CSOK sajnos nem vehető igénybe.

Judit szerint:

2018-10-25 - 17:45

T Cím!
Párommal szeretnénk összeköltözni és igénybe venni a CsOK-ot. Mindkettőnk nevén van egy-egy kisméretű családi ház 100 % tulajdoni hányadban és nem öröklésből származik. Szeretnénk nagyobb méretű családi házat építeni.
Kérdésem: igényelhetünk-e építésre CSOK-ot és hitelt, továbbá maradhat-e tulajdonunkban a régi ingatlanunk? Ha nem, akkor a jelenlegi ingatlan értékesítése után igényelhetjük-e a CSOK-ot?

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-26 - 10:23

Kedves Judit!
A meglévő lakástulajdon – függetlenül attól, hogy milyen jogcímen szerezték – nem zárja ki a CSOK jogosultságot.
Az új ház építésére vonatkozó CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak.
Az elérhető legkedvezőbb építési hitelekről Szakértőink készséggel tájékoztatják. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban a teljes körű hitel- és CSOK ügyintézést díjmentesen vállaljuk!

Tibor szerint:

2018-10-24 - 15:53

Üdv.
Van egy ingatlanom, használt lakás. 100%-ban én vagyok a tulajdonos.
Meg kell-e osztanom a házastársammal az ingatlan tulajdoni hányadát 50%-50%-ba? Nagyobb ingatlant szeretnénk vásárolni CSOK igénylésével.

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-26 - 09:46

Kedves Tibor!
Használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén is eltörésre került már a lakástulajdonra vonatkozó korlátozás, így CSOK igénylésnél nem jelent akadály az Ön 100%-os lakástulajdona.

Melinda szerint:

2018-10-22 - 11:32

Édesanyám halála után édesapám egyedül maradt a nagy családi házban. A testvérem tulajdonrészét kivásárolva szeretnénk megvenni az ingatlant. Két gyermekünk van.
Ilyenkor a használt lakásra történő CSOK igénylése megtörténhet vagy nem?
Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-24 - 09:32

Kedves Melinda!
A CSOK tulajdonrész kivásárláshoz, valamint közeli hozzátartozótól történő lakásvásárláshoz sajnos nem vehető igénybe. Erre a célra lakáshitel vehető fel. Az igényeinek és lehetőségeinek leginkább megfelelő hitelkonstrukciókról Szakértőink készséggel tájékoztatják, ha kitölti online adatlapunkat! Irodáinkban a teljes körű hitelügyintézést díjmentesen vállaljuk!

Niki szerint:

2018-10-21 - 14:11

Üdv.
A kérdésem a következő lenne. Tavaly vásároltam egy családi házat havi részletfizetéssel. 1 500 000 Ft a vételár. A havi törlesztő 50 000 Ft. Két gyermekünk van. TB, adó, rendben. Megházasodva (még) nem vagyunk. Van egy másik családi ház, amin 1/2 részben tulajdonos vagyok. Ezt a szüleim ajándékozták.
Megkaphatjuk így a csokot?

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-24 - 09:10

Kedves Niki!
CSOK kérelem az adásvételi szerződés megkötését követő 180 napon belül nyújtható be és a támogatás a vételár utolsó részeként folyósítható. Ha tavaly kötöttek adásvételi szerződést, akkor már sajnos nem nyújtható be a CSOK kérelem.

Andrea szerint:

2018-10-17 - 15:20

Tisztelt Szakértő!
Férjemmel két lakás eladása után egy új építésű családi házat vásárolunk. Az új családi házra vennénk igénybe a meglévő két gyermekünkre a CSOK-ot, korábban nem igényeltünk rájuk szocpolt. Az új ház adásvételi szerződésében szerepel a két lakás eladása, mint finanszírozási forrás. Összesen a két lakás eladási ára magasabb, mint a vásárolni kívánt házé, ebben az esetben is megkaphatjuk a CSOK-ot?

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-18 - 11:33

Kedves Andrea!
Új építésű lakóingatlan vásárlásához igényelt CSOK esetén nincsen továbbforgatási kötelezettség. A kedvezményre tehát akkor is jogosultak lehetnek, ha az értékesített lakások árát nem forgatják be teljes egészében a CSOK-kal vásárolandó ingatlan vételárába.

Lívia szerint:

2018-10-14 - 11:02

Tisztel Hitelnet.hu!
Csok-hoz kapcsolódóan szeretnék kérdezni. Rendelkezem egy ingatlannal 1/1 tulajdoni hányaddal, férjemnek tulajdoni joga nincs benne, viszont nagyszüleimnek haszonélvezeti joga van a házon. 2014 decemberében vásároltuk, ekkor került rá a haszonélvezeti jog bejegyzése is. Egyedülálló voltam az ingatlan vásárlásakor, később került sor a házasságkötésre. Korszerűsítésre szeretnénk a csok-ot igényelni.
Kérdezni szeretném, hogy ez esetben, lehet-e igényelni a támogatást, kizáró okot jelent-e, hogy a férjemnek nincs tulajdoni része és hogy 2 haszonélvezeti joggal terhelt az ingatlan?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-15 - 10:12

Kedves Lívia!
A CSOK korszerűsítéshez sajnos nem vehető igénybe.
Meglévő lakóingatlan esetén a támogatás annak legalább 1 szobával történő bővítéséhez igényelhető. Ez esetben jogosultsági feltétel, hogy – házastársak, élettársak esetén – mindkét fél rendelkezzen az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonjoggal már a CSOK kérelem benyújtásakor, s a támogatott ingatlanon haszonélvezeti jog a 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom ideje alatt nem lehet.

István szerint:

2018-10-03 - 20:25

Tisztelet Hitelnet.hu!
Használt ingatlan vásárlásakor milyen megosztásban kell (feleség és férj) tulajdoni hányaddal rendelkeznünk az ingatlanban, CSOK (1 gyermek) felvételéhez?
Köszönettel: István

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-07 - 21:25

Kedves István!
Tulajdoni hányadra vonatkozó megkötés nincsen. Az a lényeg, hogy mindketten szerezzenek tulajdonrészt a célingatlanban. Nem feltétel tehát az 50-50%-os tulajdonszerzés.

Gábor szerint:

2018-10-03 - 08:08

Üdv!
Szeretnénk megvenni egy önkormányzati lakást a feleségemmel, de csak a feleségem jogosult a lakás megvételére édesanyja lemondó nyilatkozata után, egyenes ági rokonként. Ebben a formában ő lesz a 100%-os tulajdonos és ez lenne az első ingatlanunk, vagyis ebben az esetben a páromnak.
Ilyen esetben igényelhető CSOK a használt önkormányzati lakásra?

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-03 - 14:35

Kedves Gábor!
Házastársak kizárólag akkor lehetnek jogosultak CSOK igénylésre, ha a célingatlanban mindkét fél az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezett tulajdonjogot szerez. Ha felesége lesz 1/1 arányban a lakás tulajdonosa, akkor sajnos nem vehető igénybe a kedvezmény.

János szerint:

2018-09-22 - 11:55

Üdvözlöm.
Van egy lakásunk, de gyarapodott a család, így szűkös lett a ház. Van rajta hitel. 3 gyermekünk van. Szükségünk lenne egy nagyobbra.
Nekünk lehetőségünk van a csokra?

Hitelnet.hu szerint:

2018-09-23 - 07:05

Kedves János!
A meglévő lakásuk nem lenne kizáró ok egy újabb, CSOK-os lakásvásárlás esetén. Amennyiben a mostani lakást az újabb vásárlása előtt értékesítenék, akkor az abból származó bevételt – csökkentve az azt terhelő lakásvásárlási hitel visszafizetésére fordított összeggel – tovább kellene forgatni a CSOK jogosultsághoz. Erről bővebb információt ITT talál.
A további CSOK feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.

Szilvi szerint:

2018-08-24 - 08:53

Van valami akadálya annak, ha egy CSOK-al terhelt ingatlan esetében a házaspár egyik fele a másik javára elajándékoz tulajdoni hányadot úgy, hogy ezt követően továbbra is mindketten rendelkeznek tulajdon joggal (CSOK feltétel)?
Köszönöm

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-25 - 05:43

Kedves Szilvi!
Az ajándékozáshoz a Magyar Állam hozzájárulása szükséges. Amennyiben a hozzájárulást megadják, nincs akadálya. Az ügyben a területileg illetékes járási hivatalt kellene megkeresniük.

Lívia szerint:

2018-08-06 - 22:16

Üdvözlöm!
A férjemmel 1/1 arányban van egy kertes házunk, amin hitel van. 2 gyermekünk van 2 és 5 éves. Venni akarunk egy kisebb lakást, de a régi ház is megmaradnia.
Kaphatunk CSOK-ot?

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-07 - 04:32

Kedves Lívia!
2018. március 15. óta már használt lakás vásárlásánál sincsen lakástulajdonra vonatkozó korlátozás, így amennyiben a további CSOK feltételek is teljesülnek, jogosultak lehetnek a támogatásra.

Katalin szerint:

2018-08-04 - 18:23

Üdvözlöm!
Kérdésem az lenne, hogy 1/1-es tulajdoni hányaddal fel lehet-e venni a CSOK-ot, vagy két fél tulajdoni hányada szükséges hozzá?

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-05 - 08:20

Kedves Katalin!
Az 1/1 tulajdoni arányú meglévő lakás nem zárja ki a CSOK jogosultságot, ha erre irányult kérdése.

Angelika szerint:

2018-07-30 - 18:42

Üdvözlöm!
Olyan kérdésem lenne, hogy 3 gyermek nevén van egy telkünk és új házat építenénk, igénybe vehetjük-e a csokot hozzá?
Tisztelettel.

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-31 - 04:57

Kedves Angelika!
A CSOK jogosultsághoz az építkezés helyszínéül szolgáló teleknek is az Önök (támogatott személyek) nevén kell lenni. A gyermekek nevén lévő telek sajnos nem fogadható el CSOK igényléshez.

Norbert szerint:

2018-07-27 - 13:17

Üdvözlöm!
Az érdekelne, ha a szülői házból szeretném kifizetni a két testvéremet, felvehetem-e a csokot. A jelen helyzet: Édesanyám nevén van a fél ház, a másik fél 3 testvér nevén van. Nős vagyok 5 gyermekkel. A mamától ajándékozás után megkapnám az ő részét. A két testvért kell kifizetnem az ő általuk birtokolt fél ház két harmadát.
Segítségüket köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-28 - 04:52

Kedves Norbert!
Tulajdonrész kivásárlására a CSOK sajnos nem vehető igénybe, valamint a CSOK rendelet a közeli hozzátartozótól történő vásárlást sem teszi lehetővé. Erre a célra lakáshitel igényelhető. Amennyiben a hitellel történő finanszírozás is érdekli, kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink ismertetni fogják az elérhető hitelkonstrukciókat.

Jani szerint:

2018-07-05 - 13:55

Köszönöm!
Viszont ha eladjuk neki akár 1 Ft-ért és utána csokra visszavesszük, az működik?

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-05 - 15:57

Kedves Jani!
Elvileg működhet, de attól, hogy 1 Ft-ért adják el, még az illetékhivatal magasabb összeg – a tényleges forgalmi érték után – szabhatja ki az illetéket.

Jani szerint:

2018-07-05 - 01:21

T. Hitelnet!
Van egy családi házunk, amiben 50-50%-ban én és a feleségem tulajdonosok vagyunk. A feleségemnek 50%-ban tulajdona van egy másik ingatlanban, amit megvásárolnánk csokra. 4 gyerek van.
Csak úgy tudjuk megvenni csokból, ha valaki másnak elajándékozzuk és tőle megvesszük? A másik 50% a testvéréé.

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-05 - 05:53

Kedves Jani!
Tulajdonrész kivásárlásához és közeli hozzátartozótól történő lakásvásárlásához a CSOK nem vehető igénybe.
Ha nem közeli hozzátartozónak elajándékozzák az ingatlant, akkor ajándékozási illetéket kell fizetniük, így nem biztos, hogy érdemes ezt megtenni.

Olga szerint:

2018-06-30 - 11:22

Ha a ház a 7 éves lányom nevén van, a párom és én csak haszonélvezők vagyunk, erre a házra igénybe vehetjük a csokot bővítésre?
Köszönöm a választ!

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-30 - 15:36

Kedves Olga!
A CSOK igénybevételével bővíteni kívánt lakóingatlanon nem lehet haszonélvezeti jog, valamint az ingatlanban a támogatott személyeknek együttesen legalább 50% tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük.

Zsolt szerint:

2018-06-25 - 15:02

Kedves Hitelnet.hu!
A párommal együtt van egy házunk, amelyet eladni tervezünk, az árából pedig egy olyan ingatlant szeretnénk vásárolni, amelyen van egy régi típusú, de lakható ház, amelyet nem szeretnénk elbontani. Azaz ez az ingatlan nem építési telekként van nyilvántartva, hanem lakóházasként. Ebben a vásárolandó ingatlanban 50-50%-os tulajdonunk lenne nekem és a feleségemnek. (+ van három kiskorú gyermekünk.) Erre a megveendő ingatlanra a telek megosztása nélkül építenénk egy új házat, amelyhez szeretnénk megigényelni a 10 millió forintos CSOK-ot.
Az a kérdésünk, hogy ez lehetséges-e? (Hiszen az ingatlanon már van egy régi ház, amit azonban nem laknánk, de nem is bontanánk el.)

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-26 - 05:44

Kedves Zsolt!
Elsőként a területileg illetékes építési hatóságot vagy önkormányzatot szükséges megkérdezni, hogy a helyi rendezési terv lehetővé tesz-e és ha igen, milyen formában további lakóház építését az adott telken. Ha ez megoldható, és teljesülnek a további CSOK feltételek is, akkor működhet a 10 milliós CSOK-kal való finanszírozás.

Ede szerint:

2018-06-21 - 19:14

Szeretném kérdezni, ha egy lakásban 40% tulajdoni hányaddal rendelkezem és válás miatt megvásárolom a volt párom 60% tulajdoni hányadát. De nem voltunk se élettársi, se házas kapcsolatban. Jogosult vagyok a csokra? Egy gyereket én nevelek ügyvédi papírral.

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-22 - 05:56

A CSOK tulajdonrész kivásárlására nem vehető igénybe. Erre a célra lakáshitelt igényelhet A legkedvezőbb hitelkonstrukciók aktuális törlesztő részletéről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Tamás szerint:

2018-06-16 - 19:36

Szeretném kérdezni, ha 50-50% tulajdonnal rendelkezünk a feleségemmel. Eladjuk a lakásunk, a teljes vételárat akkor is bele kell forgatni az új ingatlanba?
Előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-18 - 04:54

Kedves Tamás!
Amennyiben használt lakóingatlant vásárolnak, úgy az eladási árat – figyelembe véve a csökkentő tényezőket – tovább kell forgatni. Új építésű lakóingatlan vásárlása esetén nincsen továbbforgatási kötelezettség.

Edit szerint:

2018-06-05 - 23:46

Az én kérdésem az lenne, hogy édesapámmal és édesanyámmal vennénk használt lakást, ahol én 50% tulajdonrésszel rendelkeznék, a másik 50%-kal pedig édesanyám és édesapám. Van egy kis húgom, aki után apum igényelne csokot és ebben az esetben elegendő, hogy csak 50% tulajdonrésszel rendelkezzenek a szüleim?
Így is igényelhetnek csokot a kiskorú húgom után?

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-07 - 05:36

Kedves Edit!
A CSOK igénybevételével vásárolandó lakásban kizárólag a támogatott személyek szerezhetnek tulajdonjogot. Ha tehát Ön is tulajdonos lesz az ingatlanban, szülei nem lesznek jogosultak húga után CSOK-ra.

László szerint:

2018-04-30 - 19:59

Tisztelt Ügyintéző!
Az lenne a kérdésem, hogy nagymamám házát szeretnénk megvásárolni, amit egy 1/3 részben megörökölte édesapám, 1/3 részben testvére, 1/3 részben unokatestvéreim. Ilyen formában igényelhető.e CSOK a lakásvásárláshoz?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-01 - 04:06

Kedves László!
Közeli hozzátartozótól történő lakásvásárláshoz a CSOK nem vehető igénybe. Édesapja közeli hozzátartozónak minősül, ezért így ebben a formában a CSOK-kal történő vásárlás sajnos nem oldható meg.

Gáborné szerint:

2018-04-23 - 14:34

Tisztelt Ügyintéző!
Az lenne a kérdésem, hogy jogosultak vagyunk-e a Csok-ra, ha a férjem örökölte egy lakás 50%-át és azt a lakást ez év januárjában eladták. Használt házvásárlásról lenne szó 1 gyerek után.
Előre is köszönöm a választ.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-24 - 14:30

Kedves Asszonyom!
Igényelhető a CSOK, ha a használt lakásvásárlásra vonatkozó további feltételek is teljesülnek és a férjére jutó eladási árat a vásárolandó lakás vételárába továbbforgatják. A továbbforgatási kötelezettséget csökkentő tételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Amália szerint:

2018-04-03 - 08:37

Tisztelt Hitelnet!
Kérdésem lenne, hogy jogosult vagyok-e 2 kiskorú gyermek után igénybe venni családi ház vásárláshoz támogatást úgy, hogy a megvásárolni kívánt ingatlanban 1/5 rész tulajdoni hányaddal rendelkezem, melyet öröklés útján szereztem, és a 4/5 rész néhai édesapám testvérei tulajdonában van, tőlük szeretném megvásárolni.
Köszönöm a válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-03 - 16:17

Kedves Amália!
A CSOK tulajdonrész kivásárláshoz sajnos nem vehető igénybe. Erre a célra lakáshitel vehető fel. Szakértőink készséggel tájékoztatják Önt az elérhető legkedvezőbb hitelkonstrukciókról a további információk ismeretében. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Andrea18 szerint:

2018-04-02 - 08:41

Tisztelt Szakértő!
3 gyerekkel szeretnénk CSOK-ot felvenni új lakásra, ha lehetséges. Feleség nevén van haszonélvezettel terhelten egy ház 25%-a, férj nevén van az a ház, amelyben élünk. Ennek a háznak a fele 1986-ban került a nevére (nagypapa halála után édesapja lemondott a férj javára a tulajdonrészéről). A tulajdoni lapon “ajándékozás és öröklés” van jogcímként bejegyezve. Másik felét ajándékozásként kapta férjem az édesapjától 2012-ben. Mindkét részen haszonélvezet van bejegyezve. Megkaphatjuk-e így a CSOK-ot vagy esetleg, ha a férj a feleségnek ajándékoz 50%-ot (és esetleg a feleség tulajdonrészét testvére kivásárolná a másik házból)?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-02 - 14:15

Kedves Andrea18!
Március 15-től használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén is eltörlésre került a lakástulajdonra vonatkozó korlátozás, így semmilyen meglévő lakástulajdon nem zárja ki a CSOK jogosultságot.

Sándor szerint:

2018-03-23 - 17:52

Tisztelt szakértő.
Kérdésem az lenne, hogy van 3 kiskorú gyermekünk, ingatlannal rendelkezünk, ami nagyon kicsi ötünknek. Az ingatlan tulajdona 50/50%-ban van. Gyerekekre szeretnénk Csokot igényelni és abból szeretnénk egy nagyobb használt lakást vásárolni.
Jogosultak vagyunk rá?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-27 - 13:25

Kedves Sándor!
Március 15-től használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén sem kizáró ok a meglévő lakástulajdon. Ha a többi CSOK feltétel is teljesül, jogosultak lehetnek a támogatásra. Ezekről IDE kattintva tájékozódhat.

Ferenc szerint:

2018-03-20 - 19:28

Tisztelt szakértő!
Használt családi ház vásárláshoz szeretnénk Csokot igényelni. 3 gyerekünk van, de a legidősebb gyermek 16 éves, aki nevén van egy 100%-os ingatlan tulajdonjog, és mi a szülei ebben az ingatlanban haszonélvezők vagyunk. 3 gyerek + 1 szülő állandó lakcíme ez, a másik szülő pedig egy másik lakcímen van bejelentkezve. Most együtt szeretnénk vásárolni egy családi házat CsOK segítségével.
Jogosultak vagyunk ezen felállással a támogatásra? Vagy milyen lépéseket kellene tennünk, hogy azok legyünk? Viszont a gyermek tulajdonát azt nem adjuk el és nem is forgatnánk bele az új ingatlanba.
Elnézést a helyesírásért.
Válaszát előre is köszönjük!

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-23 - 04:38

Kedves Ferenc!
A jogosultsághoz közös lakcímre lenne szükség. A gyermek nevén lévő lakástulajdon nem akadály, nem zárja ki a jogosultságot.

János szerint:

2018-03-20 - 10:49

Üdv!
Haszonélvezettel terhelt házunk van, ami 100%-ban a férj nevén van. A feleség nem rendelkezik tulajdonjoggal. Három gyerek mellett igénybe vehető a CSOK használt lakás vásárlására a feleség nevére? Tisztelettel: János

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-23 - 04:09

Kedves János!
Házastársak kizárólag együttes igénylés esetén lehetnek jogosultak CSOK-ra, tehát a célingatlanban a férjnek és feleségnek egyaránt tulajdonrészt kell szereznie. 2018. március 15. óta a meglévő lakástulajdon használt lakás vásárlása esetén sem zárja ki a CSOK jogosultságot, ezért a férj 100% lakástulajdona mellett is igényelhető a kedvezmény, ha a további CSOK feltételek is teljesülnek.

Gaby szerint:

2018-03-19 - 19:59

Üdvözlöm!
2015-ben férjemmel vásároltunk egy ingatlant, amit a gyermekünk nevére írattunk. Az előszerződés a Mi nevünkön van, de a földhivatalnál a lányunk nevére került.
Igényelhetjük a csokot bővítés céljára? A házon a férjemnek és Nekem is örök haszonélvezeti jogunk van és állandó lakcímmel rendelkezünk az adott ingatlanban.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-23 - 03:58

Kedves Gaby!
A leírtak alapján sajnos nem igényelhető a CSOK, mert a kedvezmény igénybevételével bővítendő ingatlanban a támogatott személyeknek együttesen legalább 50% tulajdoni aránnyal kell rendelkezniük és a célingatlant nem terhelheti haszonélvezeti jog.

Kata szerint:

2018-03-14 - 21:02

A tulajdonomban levő ház haszonélvezettel terhelt. A haszonélvező nem lakik a házban. A meglevő padlásteret szeretném beépíteni. A két kislányomat egyedül nevelem, egyedülálló vagyok. A csok igénybevételéhez le kell-e mondania a haszonélvezőnek a haszonélvezeti jogáról? A haszonélvezeti jogot az adásvételi szerződéssel egyidejűleg 2015-ben jegyezték be.
Köszönettel.
Kata

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-18 - 16:15

Kedves Kata!
A CSOK igénybevételével bővíteni kívánt lakóingatlant nem terhelheti haszonélvezeti jog.

Imre szerint:

2018-02-28 - 13:09

Csokot szeretnénk igénybe venni használt lakásvásárlásra. Van egy házunk 50-50%-ban, illetve a feleségem nevén van még 7/20-ad rész egy másik lakásból.
Jogosultak vagyunk-e a csokra?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-02 - 11:56

Kedves Imre!
Sem az 50-50% lakástulajdonuk, sem a felesége nevén lévő 7/20 lakástulajdon nem zárja ki a CSOK jogosultságot jelenleg sem, ám március 15-től már egyáltalán nem is lesz lakástulajdonra vonatkozó korlátozás használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén sem.

Boglárka szerint:

2018-02-27 - 19:58

Azt szeretném megtudni, hogy a ház amiben élünk 50%-a az én nevemen van. 50%-a nénikémé és a Nagymamámnak haszonélvezeti joga van felette. Van 3 gyermekünk.
Felvehetjük erre az ingatlanra a csok-ot tulajdonrész megvásárlására?
Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-28 - 05:47

Kedves Boglárka!
A CSOK tulajdonrész kivásárlásához nem vehető igénybe. Erre a célra lakáshitelt igényelhetnek. Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöket az elérhető legkedvezőbb lakáshitelekről, ha kitölti online adatlapunkat. Az aktuális törlesztő részletekről előzetesen online lakáshitel kalkulátorunk segítségével tájékozódhatnak.

Zoltán szerint:

2018-02-27 - 05:23

Üdv.
Azt szeretném kérdezni, hogy a 3 gyerekre igényelnénk a csokot használt lakásra. Akkor a meglévő házunkat, ami 1/1 tulajdonban áll, át kellene íratnom a feleségem vagy gyerekeink nevére? Még hitel van a házon, de rendszeresen fizetjük.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-27 - 05:31

Kedves Zoltán!
Mivel a használt lakás vásárlásához igényelhető CSOK rendelet előírása alapján a támogatott személyeknek más lakásban (akár több lakásban is) külön-külön legfeljebb 50%-os tulajdonrészük lehet, ezért megoldás valóban az lehet, ha Ön 100% lakástulajdonának felét feleségére íratja.

Ivett szerint:

2018-02-26 - 14:27

Üdvözlöm!
Van egy vidéki ingatlan a nevemen 9/10 rész arányban, amelyben sosem laktam, Édesanyám élt a párjával benne, akié a maradék 1/10 rész. Édesanyám halálakor (2011) az élettárs gyorsan lelépett nem fizetve tovább a hitelét, amire fedezetként a ház volt megadva, ami nem is fedezi a végrehajtás összegét, romokban van, így 7 éve képtelenek elárverezni, és az élettárson sem tudták behajtani az adósságát, így azóta is a nevemen van az ingatlan sajnos.
Amennyiben igazolom a tulajdoni lapon az évek óta fennálló végrehajtást, van esélyem a CSOK-ot felvenni használt lakás vásárlásánál?
Előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-27 - 04:55

Kedves Ivett!
Véleményünk szerint amennyiben az ingatlan lakóingatlanként van nyilvántartva, úgy az Ön 9/10-ed résztulajdona akkor is kizárja sajnos a CSOK jogosultságot, ha igazolja, hogy végrehajtási joggal terhelt.

Erik szerint:

2018-02-26 - 13:23

Jó Napot!
Az lenne a kérdésem, hogy örököltük egy lakás 50%-át ajándékozással és csokra szeretnénk a másik felét megvásárolni.
Vajon lehetséges ez? (A másik 50% nem közeli hozzátartozóé.)

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-27 - 04:47

Kedves Erik!
A CSOK tulajdonrész kivásárlásához sajnos nem vehető igénybe. Erre a célra lakáshitelt igényelhetnek. Amennyiben a hitellehetőségek is érdeklik Önöket, kérjük, küldje el online ajánlatkérését és Szakértőink személyre szabottan fogják tájékoztatni Önöket. Az aktuális törlesztő részletekről előzetesen online lakáshitel kalkulátorunk segítségével tájékozódhatnak. Irodáinkban a teljes körű hitelügyintézés díjmentes!

István szerint:

2018-02-25 - 10:04

Jó napot!
Azt szeretném kérdezni, hogy a párommal és gyermekünkkel egy 33 nm-es nyaralóban élünk, amit szeretnénk kibővíteni, mert tervezünk még egy gyereket, meg úgyis nagyon kicsi már nekünk. Szóval így kettő lenne.
Jogosultak lennénk Csok-ra?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-26 - 05:24

Kedves István!
Nyaralóként nyilvántartott ingatlan bővítéséhez a CSOK sajnos nem vehető igénybe. Erre a célra piaci kamatozású lakáshitel lenne igényelhető. Amennyiben a hitellehetőségek is érdeklik Önöket, kérjük, töltse ki online adatlapunkat és a további részletek ismeretében Szakértőink készséggel adnak tájékoztatást a nyaraló bővítéséhez is igényelhető lakáshitelekről!

Ferenc szerint:

2018-02-24 - 05:43

Szép napot.
Az után érdeklődnék, hogy ha páromnak már van egy lakás a néven, és szeretnénk egy közös házat venni, akkor figyelembe veszik-e a tulajdonban lévő lakás hányad részét!?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-24 - 07:08

Kedves Ferenc!
Használt lakóingatlan vásárlásához igényelt CSOK esetén más lakásban legfeljebb 50% tulajdoni hányad megengedett. Erről bővebben fenti bejegyzésünkben olvashat.

Amália szerint:

2018-02-21 - 16:24

Tisztelt Szakértő!
Kérdésem lenne, hogy 2 meglévő gyermek után a CSOK igénybe vehető-e új családi ház építéshez úgy, hogy a férj-feleség tulajdonában van egy lakás 50-50%-ban, melyet nem kívánnak eladni, és harmadik gyermeket sem terveznek.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-22 - 04:39

Kedves Amália!
Új lakóház építéséhez igényelt CSOK esetén – függetlenül attól, hogy hány gyermek után kívánják a kedvezményt igénybe venni – nincsen lakástulajdonra vonatkozó korlátozás. A férj-feleség 50-50% lakás tulajdoni hányada tehát nem kizáró ok CSOK igénylésénél.

Amália szerint:

2018-02-21 - 16:01

Tisztelt Szakértő!
Kérdésem a következő: Egyedülálló apa vagyok, élettársi kapcsolatból született 2 gyermekem, akiket egyedül nevelek. Szeretnék használt lakást vásárolni, a CSOK igénybevételével. A megvásárolni kívánt családi házas ingatlan 1/5 részében tulajdonos vagyok, amit 3 éve öröklés útján szereztem. Az ingatlan 4/5 rész tulajdonosai néhai édesapám testvérei. Ezen kívül 1/3 részben vagyok tulajdonos szintén családi házban, melyben édesapám második felesége lakik és az egész ingatlanon öröklés útján szerzett haszonélvezeti joga van.
Jogosult vagyok a CSOK-ra?

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-22 - 04:36

Kedves Amália!
A CSOK tulajdonrész kivásárlásra nem vehető igénybe, így annak az ingatlannak a megvásárlásához, melyben Ön már jelenleg is rendelkezik tulajdonrésszel, a kedvezmény sajnos nem használható fel. Az említett tulajdonrészek – másik használt lakás vásárlása esetén – nem zárják ki a CSOK jogosultságot.

Anikó szerint:

2018-02-21 - 14:59

A kérdésem, hogy ha 26 m2-es lakás 100%-os tulajdonosa vagyok, bár még hitel van rajta, tehát még a banké, de lényeg, hogy ha ingatlantulajdonom van már, igényelhetem-e az új csokot?

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-22 - 05:41

Kedves Anikó!
Használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén kizáró ok a 100%-os lakástulajdona még ha az hitellel terhelt is. Új lakás vásárlásához vagy építéséhez igényelt CSOK esetén nincsen lakástulajdonra vonatkozó korlátozás, így ilyen esetben nem jelent problémát a meglévő lakás.

Niki szerint:

2018-02-20 - 20:43

Üdvözlöm!
2013-ban örököltem egy ház 50 százalékát édesapám halála miatt. A másik 50 százalékot szeretnénk megvenni a férjemmel, hogy a kettőnké legyen a ház.
Igénybe tudjuk venni a csokot (2 gyerek van)?
Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-21 - 05:30

Kedves Niki!
A CSOK tulajdonrész kivásárlásra nem vehető igénybe. Erre a célra lakáshitel igényelhető. Amennyiben a hitellehetőségek is érdeklik Önöket, Szakértőink készséggel adnak személyre szabott, díjmentes tájékoztatást! Ehhez online adatlapunk kitöltésére lenne szükség.

Lívia szerint:

2018-02-21 - 13:55

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogy valamilyen formában igénybe tudjuk-e venni a CSOK-ot, ha az élettársam anyukájának a nevén van a ház? Például nekünk ajándékozná, megvásárolnánk tőle, vagy a felét ajándékba adná a fiának, a másik fele vásárolva lenne, vagy bármi más módon megoldható-e? 2 gyermekünk van.
Köszönöm válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-21 - 15:28

Kedves Lívia!
A CSOK közeli hozzátartozótól történő vásárláshoz nem vehető igénybe. Amennyiben a szóban forgó lakóingatlanban párja és Ön együttesen legalább 50% tulajdoni hányaddal rendelkezne, úgy a további feltételek teljesülése esetén bővítéshez lenne igényelhető a kedvezmény. Erről bővebben ITT olvashat.

Lívia szerint:

2018-02-21 - 18:32

Tisztelt Szakértő!
Arra gondoltam, hogy az élettársam ajándékba kapná a felét, én meg megvásárolnám a másik felét.
Akkor igénybe lehetne venni a CSOK-ot?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-22 - 05:00

Kedves Lívia!
A CSOK tulajdonrész kivásárlásához nem vehető igénybe, így a fentiek alapján történő otthonteremtéshez a támogatást sajnos nem tudják felhasználni.

Henriett szerint:

2018-02-20 - 10:50

44 éves vagyok, egy 68 m2-es ingatlan 80%-a van a tulajdonomban, 2 gyermekem van. Eddig semmilyen kedvezményt nem vettem igénybe.
Kaphatok-e Csok-ot egy másik lakás vásárlására?
Milyen feltételekkel és mennyi lenne az összeg?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-20 - 11:11

Kedves Henriett!
Használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén az igénylőnek más lakásban – akár több lakásban is – legfeljebb 50% tulajdoni hányada lehet. Ebből következően ugyanazon lakásban a 80%-os tulajdoni hányad sajnos kizárja a CSOK jogosultságot. A kedvezményre legfeljebb 50% tulajdoni hányaddal lehetne jogosult.
Két gyermek után 1.430.000 Ft összegű CSOK vehető igénybe. A további feltételekről bővebben ITT tájékozódhat.

Edit szerint:

2018-02-13 - 05:20

Azt szeretném kérdezni, van egy ház a nevemen, átírathatom a gyerekre, hogy ne az egész tulajdonjog legyen az enyém. Így már igényelhetném a csokot használt ház vételére vagy csak idegenre lehet? Vagy hogy?

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-13 - 05:37

Kedves Edit!
A gyerekek részére is elajándékozható a meglévő ház legalább 50%-a. A gyermekek lakástulajdona nem befolyásolja a CSOK jogosultságot.

Ottó szerint:

2018-02-10 - 04:34

Érdeklődni szeretnék, jogosult vagyok-e CSOK-ra.
Használt ház vásárlását tervezzük feleségemmel, 2 gyermekre szeretnénk felvenni a támogatást. Nekem jelenleg 100% tulajdonomban van egy lakás, szüleim haszonélvezők. A lakást eladni tervezem, árából az új ingatlan egy részét kívánom finanszírozni.
Jogosult vagyok-e ezen helyzetem mellett a CSOK-ra?
Segítségüket megköszönöm, üdv!

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-10 - 05:22

Kedves Ottó!
A haszonélvezettel terhelt lakástulajdon nem zárja ki a CSOK jogosultságot, de amennyiben a lakásra a CSOK kérelem benyújtása előtt adásvételi szerződést köt, úgy beforgatási kötelezettsége keletkezik az eladási ár vonatkozásában. Ez azt jelenti, hogy akkor lehet jogosult CSOK-ra, ha az eladási árat maradéktalanul a vásárolandó lakás vételárába forgatja. A továbbforgatási kötelezettséget csökkentő tételekről IDE kattintva tájékozódhat.

András szerint:

2018-02-06 - 04:26

Tisztelt Szakértő!
CSOK-ot szeretnénk igényelni használt lakás vásárlásához, de már van ingatlan a nevünkön.
Ez akadálya a felvételnek?
Köszönettel:
András

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-06 - 04:33

Kedves András!
Fenti bejegyzésünkben olvashat arról, hogy használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén a meglévő lakóingatlan tulajdon mely esetben nem zárja ki a jogosultságot. Amennyiben nem lakás vagy lakóingatlan megnevezésű az adott ingatlan, akkor nem jelent kizáró okot.

Linda szerint:

2018-01-24 - 12:33

Üdvözlöm!
CSOK-ot szeretnénk igényelni 5 gyermekünknek, használt lakásvásárlás, vidéken. A kérdésem az lenne, hogy a gyerekekre (akkor még három volt), ajándékozás címen ráírattuk a most még meglevő házunkat. A párommal haszonélvezeti jogunk van. Ebben az esetben igényelhető-e a CSOK, illetve ha ez kizáró tényező, akkor mit kellene tegyünk, hogy igényelhessük?
Egyébként minden más feltétel megvan az igényléséhez mindkettőnknek.
Nagyon szépen köszönöm a választ és a segítséget!
Üdvözlettel: Linda

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-24 - 13:44

Kedves Linda!
A gyermekek lakástulajdona, valamint önmagában az Önök haszonélvezeti joga nem kizáró ok CSOK igénylésnél. Amennyiben az egyéb jogosultsági feltételek is teljesülnek, véleményünk szerint igényelhető a kedvezmény.

Péter szerint:

2018-01-23 - 14:19

Tisztelt Hitelnet!
Kettő ingatlan van a nevemen és ki szeretném használni a csok által adott kedvezményt. Vásárolni szeretnék egy használt ingatlant, amit le akarok bontani és a helyére egy új ingatlant építeni.
A kérdésem az, igénybe vehető így a csok támogatás és két gyerek után milyen összegre számíthatok?
Köszönöm válaszát.
Üdv: Péter

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-24 - 04:39

Kedves Péter!
A lebontásra szánt ingatlan vásárlásához a kedvezményt nem tudja igénybe venni, ellenben a bontást követően az új ház építéséhez igényelhető lehet a CSOK, amennyiben az építésre vonatkozó CSOK feltételek teljesülnek. Ezekről IDE kattintva tájékozódhat. Két gyermek után új lakás építéséhez 2.600.000 Ft összegű CSOK igényelhető. Amennyiben az építkezéshez kölcsönt is szeretne felvenni, Szakértőink készséggel tájékoztatják az elérhető legkedvezőbb építési hitelekről online adatlapunk kitöltését követően. Előzetesen online lakáshitel kalkulátorunk segítségével is tájékozódhat az aktuális törlesztő részletekről. Irodáinkban a teljes körű hitel és CSOK ügyintézés díjmentes!

József szerint:

2018-01-14 - 05:58

Üdv!
2 ház szerepel a nevemen, tehát kétszeresen is háztulajdonos vagyok! A párommal ki szeretnénk használni a csok kedvezményt.
Mivel hogy háztulajdonos vagyok, ki tudjuk-e használni a csok-ot?

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-14 - 06:00

Kedves József!
Amennyiben új lakóingatlant épít vagy vásárol, akkor a meglévő lakástulajdon nem zárja ki a CSOK jogosultságot.
Használt lakás vásárlása esetén az igénylőknek külön-külön legfeljebb 50% lakástulajdonuk lehet akár több lakásban. Erről bővebben fenti bejegyzésünkben olvashat.

Levente szerint:

2018-01-10 - 14:14

Tisztelt Hitelnet.
Feleségemmel 50-50%-os tulajdonrészünk van egy lakásban, amit eladtunk, de még nem került le a nevünkről. Feleségemnek van még egy 25%-os tulajdonrésze egy másik ingatlanban, ahol nincs haszonélvező. Vennénk egy nagyobb használt lakást és CSOK-ot is felvennénk hozzá, de a Bank szerint a feleségem nevén 50%-ot meghaladó tulajdon van, mivel azok összeadódnak az álláspontjuk szerint, így be sem fogadják a CSOK kérelmünket és kérik, hogy az eladott ingatlan kerüljön le a nevünkről. Szerintünk rosszul értelmezik a törvényt, mert nincs a nevünkön 50%-ot meghaladó tulajdoni rész. Lehet akár több ingatlanban 50% alatti tulajdonrészünk? Bank értelmezi rosszul vagy mi?
Várom válaszuk.

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-12 - 12:36

Kedves Levente!
NGM által kiadott állásfoglalás alapján úgy tudjuk, hogy a támogatott személyeknek külön-külön akár több lakásban is lehet legfeljebb 50% tulajdoni hányaduk.
Másrészt azonban a bankok többsége folyamatban lévő lakáseladás esetén csak akkor fogadja be a CSOK kérelmet, ha a lakás végleges határozattal lekerült az eladók nevéről még abban az esetben is, ha az adott lakástulajdon egyébként nem zárná ki a CSOK jogosultságot.

Levente szerint:

2018-01-12 - 13:24

Köszönöm a válaszukat. Azt szeretném még kérdezni, hogy ezt az állásfoglalást hol lehet elérni?

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-12 - 14:26

Kedves Levente!
Ezt az állásfoglalást úgy tudjuk az NGM megküldte a hitelintézeteknek.

Gyöngyi szerint:

2018-01-07 - 14:10

Tisztelt Hitelnet!
Abba szeretném a segítségét kérni, hogy páromnak és a kislányomnak 50-50%-os tulajdonjoga van egy ingatlanban. Ezen az ingatlanon a nagymamának van haszonélvezeti joga.
Így megkaphatjuk a csok-ot egy gyermek után?
Előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-08 - 13:52

Kedves Gyöngyi!
Párja és kislánya haszonélvezeti joggal terhelt lakástulajdona nem zárja ki a CSOK jogosultságot használt lakás vásárlása esetén.

Zsófi szerint:

2018-01-04 - 16:27

Tisztelt Hitelnet!
Szeretnénk felvenni az egy gyermek után járó csok-ot, használt lakás vásárlás céljából. A párommal bejegyzett élettársak vagyunk. A probléma az, hogy a párom a nagymamájától kapott egy ingatlant. Pontosabban neki ajándékozta, amíg még élt. Jelenleg az édesanyja él benne, haszonélvezeti joggal. Bár 100%-ban a párom tulajdona, olyan mintha nem is lenne az az ingatlan, mert albérletbe kell laknunk. A másik dolog, hogy a párom nővérének jelzáloghitele is a házon van.
Így, hogy haszonélvezeti jog van rajta, fel tudjuk venni a csok-ot?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-05 - 05:26

Kedves Zsófi!
Párja 100% lakástulajdona – amennyiben a haszonélvezeti jog bejegyzése 2016. február 10. előtt történt – nem zárja ki a CSOK jogosultságot.

Móni szerint:

2017-12-28 - 18:59

Jó napot kívánok!
Vásároltam egy közös osztatlan tulajdonú telket 2011-Ben Budapesten, használati megosztási szerződéssel, és építkeztem erre a telekre, amely el is készült.
Időközben megvásároltam a közös osztatlan tulajdonú telek többi tulajdonjogát is, azonban az egyik lakónak az ingatlan 1/5 részére holtig tartó haszonélvezeti jog került bejegyzésére még 2012-ben.
Most szeretnék építkezni (3 gyerek).
CSOK szempontjából gondot jelenthet a holtig tartó haszonélvezeti jog az ingatlanon (a néni egy különálló házban lakik, külön közművekkel és érvényes használati megosztással rendelkezünk, és nem a néni holtig tartó haszonélvezeti joggal terhelt telekrészen akarunk építkezni)?
Köszönettel:
Móni

Hitelnet.hu szerint:

2017-12-29 - 07:34

Kedves Móni!
Mivel a haszonélvezeti jog – használati megállapodással alátámasztva – nem a CSOK-kal érintett telket terheli, ezért nem jelent problémát.

Erika szerint:

2017-12-18 - 19:33

Tisztelt Címzett!
Ha nekem és a férjemnek van már egy lakásunk 50-50% tulajdoni hányadban, és tavaly vettünk egy másikat 50-50%-os tulajdoni hányadban. Akkor a használt lakásra járó Csok igényelhető egy 3. lakásvásárlás esetén is, ahol 50-50% tulajdoni hányadunk lenne?
A törvény szerint max 50-50% tulajdoni hányadunk lehet más lakásban. Akkor akár több lakás esetén is igaz, hogy max 50-50%-os tulajdoni hányadunk lehet?
Köszönettel.

Hitelnet.hu szerint:

2017-12-19 - 04:26

Kedves Erika!
Használt lakásra vonatkozó CSOK igénylés esetén több lakásban is megengedett a támogatott személyek legfeljebb 50-50% lakástulajdona.

Ági szerint:

2017-12-11 - 06:10

Szeretném kérdezni, hogy lakásbővítésre vehető-e fel állami támogatás, ha az illetőnek van tulajdoni hányada, de nem lakóingatlanon, hanem üzletben?

Hitelnet.hu szerint:

2017-12-11 - 10:32

Kedves Ági!
Üzlet megnevezésű ingatlanban lévő tulajdoni hányad nem befolyásolja a CSOK jogosultságot.

Katinka szerint:

2017-12-04 - 11:09

Van egy családi házban 1260/1700-ad részem, ebből 630/1700-ad részen özvegyi jog van. Az egyik 630/1700-ad részt édesanyámtól örököltem 15 éve, a másik 630/1700-ad részt családtagtól vásároltam 10 éve és ezen a részen van özvegyi jog.
Használt házat szeretnénk vásárolni falun, friss házasok vagyunk, én 37 éves és 2 gyermeket vállalnánk.
A kérdésem az lenne, jár-e így csok, és ha igen, mennyi?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2017-12-04 - 12:15

Kedves Katinka!
A fenti lakástulajdonok véleményünk szerint nem zárják ki a CSOK jogosultságot használt lakás vásárlása esetén. A két vállalt gyermek után 1.430.000 Ft összegű CSOK-ra lehetnek jogosultak, amennyiben a további CSOK feltételek is teljesülnek.

Eszter szerint:

2017-11-29 - 20:44

Van egy ingatlan a tulajdonban 100%-ban, amit nem örököltem, hanem vettem, de a csok igénybevétele után rögtön eladok, hogy a vételára alatt a különbözetét abból fizessem ki. Akkor jogosult vagyok a csokra vagy nem? Egyébként használt ingatlant vennék.

Hitelnet.hu szerint:

2017-12-01 - 04:37

Kedves Eszter!
A meglévő lakástulajdon vizsgálatát a hitelintézeteknek a CSOK kérelem befogadásakor kell vizsgálniuk. Amennyiben a kérelem benyújtásakor még nem köt adásvételi szerződést a meglévő lakóingatlanra, akkor az – az Ön 100% tulajdonjoga miatt – kizáró okot jelent és a CSOK kérelem elutasítását vonja maga után akkor is, ha az ingatlant a későbbiekben értékesíteni szeretné.
Ha az ingatlan árát szeretné felhasználni a használt lakás vásárlásához, akkor előbb meg kell kötnie az adásvételi szerződést, az eladási árat tovább kell forgatnia a vételárba, s a hitelintézet csak ezt követően – a vételár utolsó részeként – folyósítja a CSOK-ot.

Eszter szerint:

2017-12-01 - 21:41

Köszönöm szépen Hitelnet a gyors választ. Még egy okán kérdésem lenne, hogy van még egy ingatlan, ami fele az enyém, másik fele pedig az élettársamé, akkor azt is el kell adnom a csok igénybevételéhez?

Hitelnet.hu szerint:

2017-12-02 - 06:00

Kedves Eszter!
Más lakásban (akár több lakásban is) 50-50% tulajdon megengedett, tehát élettársával fele-fele arányban tulajdonolt lakásuk nem jelent kizáró okot, nem szükséges eladni.

Mihály szerint:

2017-11-05 - 15:24

Tisztelt Hitelnet!
Szeretném megtudni, hogy a feleségemmel jogosultak vagyunk-e a csokra (használt lakást szeretnénk vásárolni), amennyiben a feleségemnek nincs ingatlan tulajdona, de nekem van egy 2/3-os tulajdonom, amelynek az 1/3-át ajándékba kaptam és haszonélvezeti jog van bejegyezve édesanyám részére, a 2. 1/3-át pedig testvéremtől vettem át (még jelenleg is fizetem).
Segítségét előre is köszönöm!
Üdv:
Mihály

Hitelnet.hu szerint:

2017-11-06 - 03:57

Kedves Mihály!
A leírtak alapján úgy véljük, hogy meglévő lakástulajdona nem jelent kizáró okot CSOK igénylésnél.

Anikó szerint:

2017-10-11 - 13:09

Tisztelt Szakértő!
Azt a házat szeretném megvásárolni csok-kal, amelyben már van 50% tulajdoni hányadom. Tehát a másik felét vásárolnám meg a volt férjemtől.
Lehetséges-e CSOK-ra?

Hitelnet.hu szerint:

2017-10-12 - 05:41

Kedves Anikó!
A CSOK tulajdonrész kivásárlásra sajnos nem vehető igénybe.

Katalin szerint:

2017-10-01 - 06:35

Az lenne a kérdésem, hogy használt lakást vennék Csok-ra, de van egy fél házrész a nevemen és a 2 gyermekem nevén is, amin én vagyok a haszonélvező.
Ebben a formában kaphatok-e Csok-ot?
Válaszukat köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2017-10-01 - 14:43

Kedves Katalin!
Legfeljebb 50% lakástulajdon megengedett, így nem jelent kizáró okot az Ön tulajdonában lévő fél házrész. Szintén nem kizáró ok a gyermekei nevén lévő fél ház és az Ön haszonélvezeti joga.

Nóra szerint:

2017-09-27 - 18:23

Tisztelt Szakértő!

A férjemnek van 100%-osan egy családi ház a tulajdonában, ami még gyerekkorában úgy került a tulajdonába, mintha azt megvásárolta volna a szüleitől. Ezzel egy időben a férjem szüleinek haszonélvezeti joguk lett, és az apukája a mai napig az említett házban él.
Jogosultak vagyunk-e a CSOK igénybevételére?

Hitelnet.hu szerint:

2017-09-28 - 06:33

Kedves Nóra!
A haszonélvezettel terhelt 1/1 lakástulajdon nem zárja ki a CSOK jogosultságukat.

Priszcilla szerint:

2017-09-04 - 05:45

Tisztelt Szakértő!
Azt szeretném megtudni, hogy lehet-e CSOK-ot igényelni használt lakás vásárlásra, ha van egy lakásunk 50-50%-ban a férjemmel? Az én nevemen volt 100%-ban, de nem olyan rég neki ajándékoztam az 50%-át.
Azon kívül van 2 zártkerti ingatlanom, ami 100%-ban a nevemen van, de azok mezőgazdasági ingatlannak számítanak. A tavalyi évben értékesítettem egy másik mezőgazdasági ingatlant.
Az első gyermekünket várjuk és szeretnénk egy másodikat is. 2 gyermekre szeretnek igénybe venni, a szomszéd társasházi lakásra (50 m2 ingatlanra.), amit egybe tudnánk nyitni a miénkkel.
Válaszát előre is köszönöm,

Hitelnet.hu szerint:

2017-09-04 - 06:02

Kedves Priszcilla!
Az 50-50%-ban tulajdonolt lakás nem zárja ki a CSOK jogosultságot. Erről bővebben fenti bejegyzésünkben olvashat. Az sem jelent problémát, hogy nemrég történt az 50% tulajdoni hányad ajándékozása. A zártkerti ingatlan tulajdon nem befolyásolja a jogosultságot. Az 5 éven belül értékesített mezőgazdasági ingatlan eladási árára nem vonatkozik a továbbforgatási kötelezettség.
Vállalt gyermek után igényelt CSOK jogosultság feltétele, hogy házasok legyenek és legalább egyikük 40 év alatti legyen a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor.

Gábor szerint:

2017-07-01 - 01:48

Tisztelt Szakértő!
Egyedülálló, egy gyermekes szülőként használt lakás vásárlásához szeretném igénybe venni a CSOK-ot. Van egy másik ingatlanban 15% tulajdon részem, amit vásároltam. A meglévő tulajdon rész megszerzésének módja kizáró ok lehet a CSOK elbírálásánál?

Hitelnet.hu szerint:

2017-07-02 - 13:03

Kedves Gábor!
A 15% tulajdonrész megszerzésének módja nem befolyásolja a CSOK jogosultságot. Nem kizáró ok tehát, ha adásvétel útján került az Ön tulajdonába.

Mónika szerint:

2017-06-26 - 15:30

Tisztelt Címzett!
Amennyiben párommal vásárolnánk most egy kis lakást (természetes személytől, nem családtagtól), de a CSOK-ot még nem szeretnénk felvenni, és 50-50%-ban lennénk a tulajdonosai, be is jelentkeznénk, úgy a későbbiekben, amennyiben megvan a lehetőségünk összeházasodni és gyermeket vállalni, jogosultak lennénk a CSOK-ra, hogy nagyobb, drágább házat vehessünk (használtat)? A lakást nem tartanánk meg, hanem eladnánk.
Köszönettel,
Mónika

Hitelnet.hu szerint:

2017-06-26 - 16:20

Kedves Mónika!
A jelenleg hatályos rendelkezések szerint egy későbbi használt lakás vásárlása során jogosultak lehetnének a kedvezményre az eladott lakás árának továbbforgatásával, amennyiben az egyéb jogosultsági feltételek is teljesülnek.

Ágnes szerint:

2017-05-02 - 09:20

Szép napot!
2 gyermekünk után szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot, használt lakás vásárlásra. Párom örökölt egy házat a szüleitől, akik elhunytak. (Jelenleg végrehajtási jog van a házon).
A kérdésem az lenne, hogy elajándékozhatja-e az ingatlan 50%-át nekem mint élettársának, hogy igénybe tudjuk venni a támogatást? Ha igen, az elajándékozástól mennyi időnek kell eltelnie, hogy beadjuk a kérelmet? Van erre valami jogszabály?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2017-05-02 - 16:20

Kedves Ágnes!
Végrehajtási joggal terhelt ingatlan ajándékozásával kapcsolatos kérdésben ingatlanügyekkel foglalkozó ügyvéd tud Önöknek segíteni.
Ha az elajándékozott tulajdonrész végleges határozattal lekerült párja nevéről, a CSOK kérelem benyújtható, amennyiben az egyéb feltételek is teljesülnek.

Péter szerint:

2017-03-23 - 14:54

Kedves Hölgyem/Uram!
Igényelhetem-e a CSOK-ot és milyen feltételek mellett, ha használt lakást szeretnénk vásárolni élettársammal és egyikünknek 100%-ban tulajdona egy már meglévő ingatlan?
Köszönettel:
Péter

Hitelnet.hu szerint:

2017-03-23 - 15:11

Kedves Péter!
Az igénylőnek más lakásban legfeljebb 50% tulajdoni hányada lehet használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén. Megoldást a lakás 50%-ának elajándékozása jelenthet.
A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

István szerint:

2017-03-23 - 14:45

Üdv!
Jelenleg egy családi házban lakom feleségemmel és 2 gyerekemmel. A lakásban 50-50 százalékban vagyunk tulajdonosok a nejemmel.
Kérdésem az, hogy lakás megtartása mellett szeretnék vásárolni egy másik lakást, jogosult vagyok-e a gyerekek után csokra? Az nem kizáró ok-e, hogy a nejemmel ugyanabban a lakásban vagyunk 50-50 százalékban tulajdonosok?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:
István

Hitelnet.hu szerint:

2017-03-23 - 15:00

Kedves István!
A kormányrendelet által megengedett, 50-50%-os tulajdoni hányaduk ugyanabban a lakásban is lehet. Ez tehát nem zárja ki a kedvezményre való jogosultságot.

Lívia szerint:

2017-03-13 - 08:56

Igényelhetünk-e CSOK-ot használt lakás vásárláshoz, ha a férjemnek van már ingatlantulajdon a nevén?

Hitelnet.hu szerint:

2017-03-13 - 08:59

Kedves Lívia!
Fenti bejegyzésünkből tájékozódhat arról, hogy mely lakástulajdon nem zárja ki a CSOK jogosultságot használt lakásvásárlásnál.

Sándor szerint:

2017-03-05 - 17:24

Tisztelt Hitelszakértő!
Kérdésem az lenne, használt lakás vásárlásra venném fel a CSOK-ot élettársammal, egy közös gyermekünk után. Az élettársam nevén nincs semmilyen ingatlan. Viszont az én tulajdonomban már van 2 db ingatlan 50-50%-ban, ez ilyenkor összeadódik és 100%-nak számít? Mert a jogszabályokban így van megfogalmazva “…az igénylőnek maximum 50%-os tulajdonrésze lehet másik ingatlanban.”, de arról sehol nem találok említést, hogy lehet esetleg több ingatlanban is 50% tulajdoni hányada?
Köszönettel: Sándor

Hitelnet.hu szerint:

2017-03-05 - 21:19

kedves Sándor!
Információink szerint az igénylők más lakásban lévő, legfeljebb 50%-os mértékű tulajdoni hányadát lakásonként kell értelmezni, tehát nem zárja ki a jogosultságot, ha az igénylőnek több lakásban legfeljebb 50%-os mértékű tulajdonrésze van.

Orsolya szerint:

2016-10-28 - 11:52

Érdeklődnék, hogy CSOK igényelhető-e, ha más ingatlan 100%-ban tulajdonomban van (adásvételi szerződés alapján), de holtig tartó haszonélvezeti jog van rajta?
Köszönettel.

Hitelnet.hu szerint:

2016-10-28 - 12:15

Kedves Orsolya!
Új lakásra igényelt CSOK esetén a meglévő lakástulajdon egyáltalán nem zárja ki a CSOK jogosultságot.
Használt lakásra igényelt CSOK esetén, amennyiben az adásvétellel szerzett lakástulajdon haszonélvezeti joggal történő megterhelésére 2016. február 10. előtt kerül sor, szintén nem jelent akadályt.

Anita szerint:

2016-08-19 - 16:18

Tisztelt Hitelnet!
Egyik kiskorú gyermekem 2010-ben ajándékozással kapott egy házat, nekem és férjemnek 50-50%-ban haszonélvezeti joga van rajta, jelenleg ott élünk a nagyszülőkkel.
Jogosultak vagyunk-e a használt lakás vásárlásra CSOK-ból? Mindhárom gyerekünk velünk költözne.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2016-08-22 - 08:58

Kedves Anita!
A gyermek nevén lévő lakástulajdon, illetve az igénylők más lakásban lévő haszonélvezeti joga nem zárja ki a CSOK jogosultságot.

János szerint:

2016-08-12 - 11:21

Tisztelt Hitelnet!
Használt házat szeretnénk vásárolni Budapest környékén, de van egy vidéki családi házunk, 50%-50% tulajdon hányaddal, amire sajnos nem találunk évek óta vevőt.
Igénybe vehetjük-e a meglévő két gyerekünk után az 1,43 millió CSOK-ot használt házra vagy csak új ház vásárlására tudnánk igényelni CSOK-ot?
Üdvözlettel.
János

Hitelnet.hu szerint:

2016-08-12 - 11:27

Kedves János!
Ugyanazon lakóingatlanban lévő 50-50% tulajdoni hányad nem zárja ki a CSOK-ra való jogosultságot használt lakás vásárlása esetén sem.

Ferenc szerint:

2016-07-22 - 18:45

Lakásvásárláshoz szeretnénk CSOK hitelen keresztül 1.430.000.- Ft-ot felvenni. Viszont az egyik hiteligénylő/vásárló nevén van egy lakás 100% tulajdonrésszel.
Ilyen esetben is jár a támogatás?
Köszönettel.
Ferenc

Hitelnet.hu szerint:

2016-07-22 - 19:19

Kedves Ferenc!
Amennyiben a támogatott személy 100%-os lakástulajdonát nem terheli haszonélvezeti jog, melyet 2016. február 10. előtt szerződés alapján vagy azt követően jogszabály alapján jegyeztek be rá, akkor sajnos kizárja a CSOK-ra való jogosultságot.

Gábor szerint:

2016-07-16 - 13:22

Tisztelt Szakértő!
Használt lakás vásárlás közben vagyunk, illetve eladjuk meglévő lakásunkat. CSOK igényléshez, azt az információt kaptuk a banktól, hogy le kell kerüljön a tulajdonjog az eladandó lakásról és csak utána igényelhető a CSOK. (Korábbi érdeklődő is hasonlót kérdezett önöktől.) Ha lehet 50-50%-ban tulajdon, akkor miért lehet probléma, pláne, ha még széljeggyel is igazolni tudjuk az eladás folyamatát? Így csak úgy kivitelezhető értelmezésem szerint, hogy a meglévő lakásból ki kell költöznünk, át kell adnom, illetve a vásárolandóban még nem tudunk beköltözni, mivel még nincs kifizetve teljesen. Értendő a CSOK+hitel igény beadása és a kifizetés között eltelt időszak.
Milyen megoldást tudna javasolni?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2016-07-17 - 06:37

Kedves Gábor!
A legtöbb bank valóban csak akkor fogadja be a CSOK kérelmet, ha a folyamatban lévő lakásvásárlás már lezajlott, s az eladók nevéről véglegesen lekerült a lakástulajdon. Ezzel szemben van olyan pénzintézet, amelyhez már akkor is benyújtható a kedvezmény iránti kérelem, ha még csak széljegyes az eladás. Ha olyan banknál indítják kérelmüket, ahol feltétel a tulajdonjog végleges törlése, akkor olyan megoldás létezhet, hogy vevőjükkel egy későbbi birtokba adási időpontban egyeznek meg. Az 5 éven belül értékesített lakás kapcsán továbbforgatási kötelezettségük keletkezik az eladási árra vonatkozóan. Figyelni kell tehát arra, hogy az eladási árat továbbforgassák a vásárolandó lakás vételárába.

Boglárka szerint:

2016-07-11 - 14:53

Használt lakás vásárlásához szeretném felhasználni a CSOK-ot. Már van egy ingatlan a nevemen, melyet nem öröklés és nem ajándékozás útján szereztem. 100 %-ban vagyok benne tulajdonos, viszont rajta van a szüleim haszonélvezete.
Kérdésem, hogy jár-e nekem így a CSOK?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2016-07-11 - 19:41

Kedves Boglárka!
A 100%-ban tulajdonolt lakás – függetlenül a tulajdonszerzés jogcímétől – nem zárja ki a támogatásra való jogosultságot használt lakásra igényelt CSOK-nál, ha azon haszonélvezeti jog van. Így a leírtak alapján – ha a további feltételek is teljesülnek – jogosult lehet a kedvezményre.

Anikó szerint:

2016-07-09 - 15:34

2008-ban vásároltunk egy 65 nm-es lakást és most szeretnénk egy nagyobb kertes házba költözni, amihez igénybe szeretnénk venni a csok-ot, de még nem tudtuk eladni a jelenlegi lakást.
Igénybe tudom venni ilyen esetben is csok-ot az új ház megvásárlásához, vagy meg kell várnom míg el tudom adni a lakást?

Hitelnet.hu szerint:

2016-07-09 - 15:40

Kedves Anikó!
Az 50-50%-os arányban tulajdonolt lakás nem zárja ki a jogosultságot használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén. Ha azonban megkötik az újabb lakásra vonatkozó adásvételi szerződést, s a CSOK kérelem benyújtása előtt mégis eladják a meglévő lakást, akkor eleget kell tenni annak a kötelezettségnek, miszerint az eladott lakás árát továbbforgatják a vásárolandó lakás vételárába.

Zsuzsanna szerint:

2016-07-06 - 06:41

Tisztelt Hitelnet!
Férjemmel közös tulajdonban lévő otthonunkat eladtuk. 3 gyermekünk van, szeretnénk igénybe venni használt lakásra a CSOK-ot. Az én tulajdonomban van egy örökség útján szerzett telek kivett épülettel. Mivel ez 100%-ban az én tulajdonom, megkaphatjuk-e a CSOK-ot?
Előre is köszönöm a válaszát!
Tisztelettel: Zsuzsanna

Hitelnet.hu szerint:

2016-07-06 - 06:44

Kedves Zsuzsanna!
Amennyiben a tulajdonában lévő ingatlan lakóingatlanként van nyilvántartva és nincsen rajta haszonélvezeti jog, akkor sajnos kizárja a CSOK jogosultságot.

Hajni szerint:

2016-07-01 - 07:18

Ma voltunk az Erste Banknál. Azt mondták, hogy ha a férjem nevére nem örökléssel vagy ajándékozással került a ház és a haszonélvező nem lakik benne, elutasítják a csokot.

Hitelnet.hu szerint:

2016-07-01 - 07:33

Kedves Hajni!
Fenti szabályozás korábban volt érvényben. Ha férje 100%-ban tulajdonosa egy lakásnak, akkor – függetlenül attól, hogy milyen jogcímen szerezte – akkor nem kizáró ok, ha az ingatlan haszonélvezettel terhelt, s a szerződésen alapuló haszonélvezeti jogot 2016. február 11. előtt jegyezték be. Minderről bővebben fenti bejegyzésünkben olvashat. A bankban a 17/2016. (II.10.) kormányrendelet 14.§ (1) e) pontjára hivatkozhat.

Hajni szerint:

2016-06-16 - 13:18

A férjemnek van egy ház a nevén, haszonélvezet van rajta. Senki nem lakik benne. Szeretnénk használt házat venni. Mit tudunk csinálni, hogy a csokot megkapjuk? Elajándékozza a felét? Nekem 1/6 haszonélvezettel terhelt házrészem van, amibe apu és 2 testvérem lakik.
Előre is köszönöm a választ.

Hitelnet.hu szerint:

2016-06-16 - 13:27

Kedves Hajni!
A fenti lakástulajdonok nem zárják ki a CSOK-ra való jogosultságot.

Imre szerint:

2016-06-10 - 08:01

Tisztelt Szakértő!
Feleségemnek és nekem 50-50%-ban van tulajdonunkban lakóingatlan. Pár napon belül erre kötünk egy adás-vételi szerződést és az árát szeretnénk felhasználni használt lakás vásárlásra, amihez 2 gyerek után a CSOK-ot is szeretnénk igénybe venni hitellel kombinálva. De most egy kicsit meg vagyunk ijedve, mert a legújabb információ szerint amit kaptunk, vagy nem kellene eladnunk (mert a tulajdonunkban lehet 50-50 %-ban más ingatlan) vagy meg kell várnunk, hogy lekerüljön a nevünkről és csak utána igényelhetjük. Tehát így nem jár, ha már eladás alatt van. Ki érti ezt?
Imre

Hitelnet.hu szerint:

2016-06-10 - 08:32

Kedves Imre!
Bankpartnereink között van olyan hitelintézet, amely befogadja a CSOK kérelmet akkor is, ha az eladott lakásról még nem törölték véglegesen az Önök tulajdonjogát. A végleges törlés szerződéskötési feltétel. A további részletek miatt kérjük, keresse a lakóhelyéhez legközelebbi Hitelnet irodát!

Magdi szerint:

2016-06-10 - 08:00

Érdeklődnék, hogy járna-e a CSOK abban az esetben, ha már van egy kisebb ingatlan 100% tulajdona a férjemnek, és úgy keresnénk nagyobb lakást, hogy előbb a különbözetet fizetnénk ki önerőből a CSOK-kal kiegészítve, a többit pedig a régi lakás eladása után?
Előre is köszönöm a választ!

Hitelnet.hu szerint:

2016-06-10 - 08:27

Kedves Magdi!
Használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén férje 100%-os ingatlantulajdona kizáró ok, amennyiben lakóingatlanról van szó és arra korábban nem jegyeztek be haszonélvezeti jogot. A CSOK-ot kizárólag a vételár utolsó részeként folyósítják a bankok, tehát feltétel, hogy a lakáseladásból származó bevételt először tovább forgassák a vásárolandó lakás vételárába.

Szilvi szerint:

2016-06-08 - 12:26

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék. 3 kiskorú gyermekünk van. Használt ház vásárlásához szeretnénk igénybe venni állami támogatást. Albérletben élünk, gyesen vagyok. Az én nevemen van 100%-os tulajdoni hányadban egy régi parasztház, ami lakhatásra nem alkalmas.
Igényelhetjük így a CSOK-ot, ha nem, mit tehetünk, hogy jogosultak legyünk?
Válaszát köszönve: Szilvi

Hitelnet.hu szerint:

2016-06-08 - 12:30

Kedves Szilvi!
Használt ház vásárlásához igényelt CSOK esetén kizáró ok a 100%-os lakástulajdon, ha arra korábban nem jegyeztek be haszonélvezeti jogot. Esetleg az 50% tulajdonrész elajándékozása lehet megoldás.

Szilvi szerint:

2016-06-08 - 13:48

Köszönöm a válaszát. Mi is erre gondoltunk. Családon belül, mondjuk valamelyik gyermeknek ajándékozhatjuk? Ha a kiskorú gyermekeinknek nem lehetne, akkor férjem első házasságából származó nagykorú gyermeknek lehet?
Üdvözlettel,
Szilvi

Hitelnet.hu szerint:

2016-06-08 - 14:30

Kedves Szilvi!
CSOK igénylésnél a hitelintézetek nem vizsgálják, hogy az eltartott gyermekeknek van-e lakástulajdonuk, így akár a kiskorú gyermekeknek is ajándékozhatja.

Péter szerint:

2016-06-07 - 11:07

Tisztelt Uram/Hölgyem!
Élettársi kapcsolatban élek a párommal, egy közös gyermekünk van. Szeretnénk lakást vásárolni. Ki is néztünk egyet, az ingatlan értéke kb. 10 millió. 2006. előtt épült. 3 gyermek után vennénk fel a CSOK-ot, de nekem 50% tulajdonrészem van egy már meglevő ingatlanban!
Kérdésem: jár-e nekünk ez a fajta állami támogatás?

Hitelnet.hu szerint:

2016-06-07 - 11:39

Kedves Péter!
A 2006. előtt épült lakás használtnak minősül, így arra 3 gyermek után 2,2M Ft összegű CSOK igényelhető. Használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén maximum 50% lakástulajdon megengedett, így ez nem zárja ki a jogosultságot.

Gabriella szerint:

2016-06-06 - 09:13

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogy jogosultak vagyunk-e párommal a két gyermek után járó támogatásra, ha az egyikünk rendelkezik egy lakásnál 50%-os tulajdonnal, melyen nincs haszonélvezet, másiknál 100%-os tulajdonnal, de haszonélvezet van rajta.
Valamint érdeklődnék, hogy most állunk használt házvásárlás előtt, amit hitel segítségével tudunk megvásárolni, de csak utólagosan szeretnénk igénybe venni a támogatást. Ha kaphatunk támogatást, akkor a hitel visszafizetésére is fordíthatjuk?
Előre is köszönöm a választ.

Hitelnet.hu szerint:

2016-06-06 - 15:52

Kedves Gabriella!
A fent megjelölt lakástulajdonok nem zárják ki a CSOK-ra való jogosultságot. A támogatás azonban csak a vételár kiegyenlítéséhez vehető igénybe, a teljes vételár kifizetése után, utólagosan a fennálló hiteltartozás csökkentésére nem használható fel.

Ilona szerint:

2016-05-30 - 10:13

Tisztelt Szakértő!
Az alábbi kérdésre kérem szíves válaszát:
Van egy Budapesti lakás, ami értékesítésre kerül. kb. 25 millió forint összegben 2016. évben. Az eladási árból az eladók vidéken kívánnak venni családi házat 16 millió forintért, illetve Budapesten panellakást kb. 15 millió forintért 2016. évben.
Az élettársi kapcsolatban lévő szülők két kiskorú eltartásáról gondoskodnak. Tulajdoni hányad megosztás a vásárolni kívánt ingatlanoknál 50-50%.
Kérdésem, hogy a szülők a 2 gyermek után jogosultak-e a CSOK igénybevételére?

Hitelnet.hu szerint:

2016-06-15 - 14:46

Kedves Ilona!
A 25 milliós eladási árat tovább kell forgatni a CSOK igénybevételével vásárolni kívánt lakás vételárába. A továbbforgatási kötelezettség csökkenthető az adásvételt követően vásárolt ingatlan vételárával, tehát a 16 millióért vásárolt családi ház árával. Így a továbbforgatási kötelezettség 9 millió forint lenne, ami a 15 millió forint vételárú panellakás árába továbbforgatható. Más lakásban 50-50% tulajdon megengedett, tehát ezen lakástulajdon mellett véleményünk szerint jogosultak lehetnek CSOK-ra, ha az egyéb feltételek is teljesülnek.

Anikó szerint:

2016-05-24 - 10:40

Tisztelt Hitelhet!
Használt lakás vásárlásánál kaphatok-e CSOK-ot, ha 1/4 lakás tulajdonnal rendelkezem?
Köszönöm válaszát, Anikó

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-24 - 11:20

Kedves Anikó!
Az 1/4 lakástulajdon nem zárja ki a CSOK jogosultságot. Erről bővebben fenti bejegyzésünkben olvashat.

Gábor szerint:

2016-05-24 - 10:10

Gábor vagyok!
Párom nevén van 100%-ban egy jelzáloggal terhelt ingatlan. Családbővítés miatt szeretnénk nagyobb hasznát lakást vásárolni, melyre a CSOK-ot szeretnénk két gyermekre igénybe venni. (a jelenlegi ingatlan megtartásával). Az igénylés feltételek között viszont olvastam, hogy az igénylőnek maximum 50% tulajdonrésze lehet egy másik ingatlanban. Igaz ez?
Ha igaz, lehetséges-e, hogy a feleségem egy jelzáloggal terhelt ingatlan tulajdonjogának 50%-át a nevemre írathassa.
Üdvözlettel.
Gábor

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-24 - 10:14

Kedves Gábor!
A fenti lakástulajdon valóban kizárja a CSOK-ra való jogosultságot.
A jelzáloghitellel terhelt ingatlan ajándékozásának lehetőségéről, feltételeiről a zálogjogosult bankot kellene megkérdezniük.

Anna szerint:

2016-05-23 - 11:50

Házaspár egyik tagjának birtokában volt 100%-ban egy lakás. Elköltöztek más városba, itt szeretnének használt lakást vásárolni, melyre hitelt is felvesznek. A vásárolt lakás szerződéskötésekor már nincs a tulajdonában a nevezett lakás, mert kb. előtte egy hónappal a szülőknek ajándékozta.
Jár-e ebben az esetben a csok, ha minden egyéb feltételnek megfelelnek?
A választ előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-23 - 12:15

Kedves Anna!
A leírtak alapján véleményünk szerint jogosultak lehetnek a CSOK, ha a többi feltétel is teljesül.

Edit szerint:

2016-05-19 - 14:53

Tisztelt Cím.
Azt szeretném megkérdezni, hogy kapok csokot, ha örököltem édesanyám után testvéremmel közösen egy 51 nm-es panelt, melyet később egy az egyben elcseréltük ugyanabban a tulajdonosi hányadban egy kertes házra. 2 gyermekem van, egy 18 éves, aki még nappali tagozaton tanul és egy 5 éves, egyedülálló 39 éves vagyok, viszont testvéremék is szeretnék 2 meglévő gyermekükre igényelni, de már 40 évesek elmúltak. Lehet-e? Vagy ha most papíron elajándékozom 1/2 részem másnak? Vagy milyen lehetőségünk lenne?
Előre is köszönöm tanácsát!
Edit

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-19 - 15:13

Kedves Edit!
Amennyiben az Ön tulajdoni hányada nem haladja meg az 50%-ot, jogosult lehet CSOK-ra használt lakás vásárlása esetén.
Meglévő gyermekek után igényelt CSOK esetén nincsen felső életkorhatár, tehát 40 éves kor felett is igénybe vehető a támogatás.

Magdolna szerint:

2016-05-12 - 15:27

Tisztelt Hitelnet!
Az elmúlt napokban 6 különböző banknál jártam a használt lakás vásárlásához igényelhető CSOK kapcsán.
A férjemmel 50-50%-os tulajdoni arányban van egy ingatlanunk. 3 gyermekünk van. A meglévő ház kicsi és kevésbé komfortos, a bővítés túl sokba kerülne, ezért arra gondoltunk, hogy eladnánk, és nagyobbat vásárolnánk a CSOk-ot igényelve. Találtunk is egy számunkra megfelelő házat. A meglévő ingatlanunk eladása viszont akár több hónapba, évbe telhet, ám egy ismerősünk azt javasolta, hogy vegyük meg a kiszemelt használt ingatlant igényelve a Csok-ot, hitellel és amikor sikerült eladni a meglévőt, akkor fizessük vissza a hitelt. Több banknál is jártam, ám a legtöbb bankban elutasítottak azzal, hogy nem kaphatunk Csok-ot, mert van ingatlanunk. Két banknál viszont az mondták, hogy igényelhetjük, mivel 50-50%-os tulajdoni arányunk van. Most akkor igényelhetjük, vagy sem? Ahol azt mondták, hogy nem igényelhetjük, ott mivel érvelhetünk, ha jogosultak vagyunk rá, hogy ne utasítsák el a kérvényünket. Az egyik minket elutasító banknál kedvezőbb kamatozású lenne a hitel, és a számlánk is náluk van, oda kapjuk a fizetésünket, ezért egyszerűbb lenne, ha ott igényelhetnék a CSOk-ot, hitelt, de ők azt mondják nem vagyunk rá jogosultak.
Köszönettel várva a válaszukat: Magdolna

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-12 - 15:31

Kedves Magdolna!
A Nemzetgazdasági Minisztériumtól kapott tájékoztatás szerint az 50%-os tulajdoni hányad-korlát házaspár igénylése esetén nem kettejükre együttesen vonatkozik, tehát a feleségnek, mint igénylőnek és férjnek is, mint igénylőnek lehet más lakásban 50-50%-os tulajdoni hányada.

József szerint:

2016-05-12 - 12:52

Tisztelt szakértő!
A cikk értelmezése alapján ma voltam az egyik nagy magyar bankban tájékozódni a használt lakásra járó CSOK igénylés miatt. Feleségemmel együtt igényelnénk.
Van egy 2003-ban 100%-ban örökölt családi ház, de édesanyám haszonélvezeti jogával terhelt, az elvileg nem számít semmit.
Van egy meglévő saját lakásom, amit még házasságkötés előtt vettem, 100% tulajdonos vagyok. Ez ugye így kizáró ok a használt lakás CSOKra.

De ha a fenti cikk (és 1. példa) alapján feleségemnek ajándékozom a meglévő lakásom 50%-át, igénylés előtt akkor teljesítjuk az 50%-50% feltételt.

Viszont ma 2016.05.12) a bankban azt a tájékoztatást adták, hogy mivel mint házaspár igényeljük a CSOK-ot, és mint házaspár hiába vagyunk 50-50%-ban elosztva egy ajándékozással, együttesen 100%-ban tulajdonolnánk a meglévő lakást, ez kizáró ok marad. Akkor nem lenne kizáró ok, ha én egy lakásban 50% tulajdonos lennék, míg a feleségem egy másik lakásban lenne 50% tulajdonos. De ugyanabban nem lehet, mert mint CSOK igénylő az 100%.

Laikus vagyok. Miből fakadhat ez az eltérő értelmezés? Lehet tudni mi itt a törvényalkotó szándéka?

Másik lehetőség talán hogy édesanyámnak ajándékozom a lakás felét, mivel ő már nem igénylő. Nem kizáró ok. Jól gondolom?

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-17 - 14:26

Kedves József!
Az Nemzetgazdasági Minisztériumtól kapott tájékoztatás szerint a feleségnek mint igénylőnek és férjnek is mint igénylőnek a legfeljebb 50%-os tulajdoni hányada ugyanazon lakásban is lehet, nem kizáró ok tehát, ha kettejüknek egyazon lakásban van együttesen 100% (külön-külön 50-50%) tulajdoni hányada.

József szerint:

2016-05-11 - 11:29

Tisztelt szakértő!
Az lenne a kérdésem, hogy igényelhetnénk-e a Csok-ot használt lakás vásárlásához ha nekem már van egy fundamenta hitelre vásárolt lakásom, a feleségemnek van egy lakása, amit 1999-ben örökölt, és 2014-ben szintén örökölt egy másik lakás negyed részét. Három gyermekünk van, de eddig még egyikre sem vettük igénybe a szocpolt!
Válaszukat előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-11 - 11:52

Kedves József!
Fenti lakástulajdonok kizárják a CSOK jogosultságot, amennyiben használt lakást szeretnének venni.
Új építésű lakóingatlan vásárlásához igényelt CSOK esetén azonban nincs lakástulajdonra vonatkozó korlátozás.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések