Elutasítható a CSOK kérelem a belmagasság miatt? - Hitelnet.hu

Elutasítható a CSOK kérelem a belmagasság miatt?

Utolsó módosítás: 2018. július 07. szombat

Tiszt3elt Hitelnet!

Használt lakást szeretnénk vásárolni. A kérelem beadás megtörtént. A Banki felülbírálat elutasította, mert az átlag belmagasság 2,33 méter. Mindeközben rendelkezik egy 2,73 méter belmagasságú nappalival és a többi helyiség is 2,2 méter átlagnak megfelel.

Lakástakarék kalkulátor

Akár évi 72 ezer Forint állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás

Részletek

Illetve a banktól kaptunk egy kinyomtatott értékbecslést, amin rajta van a leírásban, hogy összkomfortos, a lakhatási feltételeknek megfelelő. Ugyanazon lap alján az iraton máshol nem egyező betűformátummal 2 mondatban, hogy komfort nélküli és a lakhatási feltételeknek nem megfelelő. A bank fellebbezést nem enged csak a körzeti Kormányhivatalnál. A beadott iratainkat pedig eltünteti. Még nem kaptuk vissza és senki nem tudja hol vannak. A postán elakadtak állítólag.

Hogyan tovább?
Köszönettel.
Aranka

Kedves Aranka!

A használt lakás vásárlásához igényelhető családi otthonteremtési kedvezményt szabályozó kormányrendelet ugyan nem tartalmaz a célingatlanok belmagasságára vonatkozó előírást, ám értékbecslői információk alapján úgy tudjuk, hogy a CSOK-kal finanszírozott lakóingatlanban kell lennie olyan nappali huzamos tartózkodásra alkalmas helyiségnek, ahol 2,5 méter belmagasság megvan. Ilyen hekyiség lehet például a nappali. Az ingatlan többi helyiségében pedig 2,2 méter feletti belmagasság szükséges. Ez a minimum feltétel.

Ezen túlmenően a CSOK használt lakás vásárlásához abban az esetben igényelhető, ha a lakás – az ingatlan-értékbecslési szakvélemény alapján − a lakhatási igények kielégítésére alkalmas. E követelményt a hitelintézet a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelem elbírálása során helyszíni szemle keretében, szemrevételezéssel vizsgálja. Ha a helyszíni szemle során a hitelintézet megállapítja, hogy a lakás a lakhatási igények kielégítésére nem alkalmas, az igénylő a hitelintézet részére statikai szakvéleménnyel igazolhatja a lakás lakhatási igények kielégítésére való alkalmasságát. A lakhatási igények kielégítésére való alkalmasságot igazoló statikai szakvélemény megléte esetén a lakhatási igények kielégítésére való alkalmatlanságra hivatkozással a hitelintézet nem utasíthatja el a kérelmet.

Elképzelhető tehát, hogy a bank az elkészült értékbecslés alapján azt állapította meg, hogy az ingatlan egyéb okokból nem alkalmas a lakhatási igények kielégítésére. Az elutasításról és annak indokáról a hitelintézetnek írásban kell tájékoztatnia Önöket. Amennyiben ezzel nem értenek egyet, az írásos elutasítás kézhezvételét követő 15 napon belül a területileg illetékes járási hivatalhoz fordulhatnak.

Arról, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie a CSOK igénybevételével finanszírozott lakóingatlannak ITT és ITT olvashat bővebb információt.


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Hozzászólások
Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Partnereink