Egyéni vállalkozó is kaphat CSOK-ot? - Hitelnet.hu

Egyéni vállalkozó is kaphat CSOK-ot?

Utolsó módosítás: 2015. június 16. kedd

Tisztelt Hitelnet!

1. kérdés: Kizáró ok, ha a az igényléskor a férj állandó lakcíme eltér a családtól? Amennyiben kizáró ok, jó megoldás, ha a megvásárolni kívánt, csokkal támogatott használt lakásba az igénylés előtt néhány nappal mindannyian állandó lakosként bejelentkezünk?

Lakástakarék akció és kalkulátor

30 % állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás és most Erzsébet utalványt adunk ajándékba

Részletek

2. kérdés: Mit jelent, hogy legalább komfortos? A háznak három kéménye van, a fűtést helységenként egyedileg lehet megoldani. De az átadáskor csak az egyik szobában lesz kályha. Ez okozhat problémát az igénylésnél?

3. kérdés: A kiszemelt kocka – Kádár János – házban 1975-öt írunk. Az energiabesorolás biztosan jóval C alatt várható. Jár a támogatás, ha beszerezzük az építésügyi hatóság igazolását arról, hogy az épület nem veszélyes?

4. kérdés: Igényelhető a csok, ha férj és feleség mindketten egyéni vállalkozók?

5. kérdés: A hasznos alapterületbe beleszámítanak a fűtetlen helységek, mint például a kamra, közlekedő, mosókonyha?

A válaszokat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Béla

Kedves Béla!

1. Használt lakás vásárlásához történő CSOK igénylésnél az igénylők aktuális lakcímére vonatkozóan nincsen előírás, ám vállalniuk kell, hogy a CSOK-kal érintett lakásban életvitelszerűen kívánnak tartózkodni, továbbá a CSOK szerződésben kötelezettséget vállalnak arra vonatkozóan is, hogy a CSOK folyósítását követően legalább az elidegenítési és terhelési tilalom megszűnéséig a lakás lakóhelyükként szolgál, és a folyósítást követő egy éven belül bemutatják a hitelintézet számára a lakcímet igazoló hatósági igazolványt, mely igazolja, hogy a CSOK-kal vásárolt ingatlan mindazon személyek lakóhelye, akiknek együttköltözésére tekintettel a kedvezmény folyósítása történt. Nem probléma tehát, ha a férj állandó lakcíme az igényléskor eltérő, s az igénylés előtt sem kell még bejelentkezniük a vásárolandó lakás címére.

2. Komfortos az a lakás, amely legalább 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával, főzőhelyiséggel és WC-vel, közművesítettséggel, melegvízellátással és egyedi fűtési móddal (gázfűtéssel, szilárd vagy olajtüzelésű kályhafűtéssel, elektromos hőtároló kályhával) rendelkezik. Véleményünk szerint problémát okozhat, ha az igényléskor csak az egyik szoba lesz fűthető. Ezzel kapcsolatban célszerű lenne a hitelintézet véleményét kérni.

3. Az építési hatóság 30 napnál nem régebbi igazolásával “C” minősítésnél kedvezőtlenebb családi ház esetén is jogosultak lehetnek a támogatásra.

4. Az egyéni vállalkozói jogviszony nem zárja ki a CSOK-ra való jogosultságot. Feltétel, hogy legalább az egyikük részére az OEP ki tudja adni a legalább 180 napos, folyamatos TB jogviszony igazolást.

5. A hasznos alapterületbe információink szerint a lakás 1,90 métert meghaladó, fűthető helyiségek alapterülete számít bele.Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket