CSOK igénylésnél nem lehet több az önerő 10%-nál? - Hitelnet.hu

CSOK igénylésnél nem lehet több az önerő 10%-nál?

Üdvözlöm,

CSOK igénylése előtt állunk, én mint gyeden lévő egy gyermekes anyuka lejárt munkaszerződéssel. Párom, akivel még nem vagyunk összeházasodva dolgozik, viszont van egy 1/16 arányú örökölt ingatlana, ami végrehajtás alatt áll, bár erről csak a Földügyi Kirendeltség küld egy egyszerűsített határozat szemlét évente.
Ez kizáró ok lehet párom részéről, NAV köztartozás volna?
Jövő év januárjában én is gyesen leszek, jogosult vagyok rá?

Hitelt nem szeretnénk felvenni, s használt lakást szeretnénk vásárolni, úgy olvastam, hogy az önerő nem haladhatja meg a vételár 10%-át, ez így van?

Márciusban lejár a lakástakarékom, amit lakásvásárlásra szeretnénk fordítani, mint önerő, meg az addigi megtakarításunkat is, de az akkor több volna, mint a vételár 10%-a, ha mondjuk egy 6 milliós házat szeretnénk megvásárolni.

Köszönöm előre is válaszát, Georgina

Kedves Georgina!

Párja 1/16 arányú örökölt lakástulajdona nem zárja ki a CSOK-ra való jogosultságot. 2018. március 15-től a bankok nem vizsgálják az igénylők meglévő lakástulajdonát. A végrehajtásból fakadó tartozás véleményünk szerint nem köztartozás. Mielőtt azonban adásvételi szerződést kötnének, célszerű volna a területileg illetékes NAV hivataltól kikérni az erre vonatkozó igazolást. Ezt díjmentesen kiadja a hivatal.

Házastársak, élettársak CSOK igénylése esetén legalább az egyik félnek kell rendelkeznie minimum 180 napos TB jogviszonnyal, melyben legfeljebb 30 nap megszakítás lehet. Ezt a feltételt tehát elegendő egyiküknek teljesíteni. Információink szerint a TB jogviszony nem szakad meg, ha Ön gyesre megy, de a munkaviszonya továbbra is fennmarad. Erről előzetesen a területileg illetékes egészségbiztosítónál kérhetnek pontos felvilágosítást.

Maga az önerő meghaladhatja a vételár 10%-át, de az önerőből készpénzben legfeljebb 10% adható át. Az önerő további, 10% feletti részét az eladó által megadott bankszámlára kell teljesíteni (utalni vagy befizetni). 6 milliós vételár esetén tehát legfeljebb 600.000 Ft-ot adhatnak át készpénzben, a többit számlára szükséges teljesíteni.

A használt lakásra vonatkozó további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak. Arról, hogy a CSOK igénybevételével vásárolandó lakóingatlannak milyen feltételeknek kell megfelelnie, bővebb információt ITT találnak. További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!

kalkulátor

Babaváró hitel kalkulátor

Akár kamatmentes hitel ingatlanfedezet nélkül

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2018. szeptember 07. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Viktor szerint:

2018-12-12 - 12:37

Sajnos későn tájékoztattatak a Kereskedelmi és hitelbankban, hogy a közjegyző által készített okirat nem felel meg nekik a csok igényléshez, mivel a vételárból (9 millió) már 4 miliiót foglaló és előleg címén készpénzben kifizettünk, amiből a két tulaj közül az egyik 2 milliót már tovább is adott lakásfoglalóként szintén.
Kérdésem: van-e rá megoldás a továbbiakban, hogy valahogyan mégis igeényelhessük a csokot.

Hitelnet.hu szerint:

2018-12-12 - 15:00

Kedves Viktor!
Megoldás csak az adásvételi szerződés visszavonása, az eredeti állapot helyreállítása lehetne, majd az adásvételi szerződés újbóli megkötése, melynek során 10%-nál nagyobb összeget nem adnak át készpénzben. Adott feltételekkel sajnos egyik hitelintézetnél sem igényelhető a CSOK.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések