CSOK elutasítás esetén visszajár a foglaló? - Hitelnet.hu

CSOK elutasítás esetén visszajár a foglaló?

Tisztelt Hitelnet!

“A Családok évéről”
Sajnos így karácsony közeledtével még mindig nincs saját házunk!

Párommal és 3 közös pici gyermekünkkel nagy küzdelmek alatt 1 éven belül második nekifutásra sem tudtunk Csok-kot felvenni. Első kérelmünknél vissza akart vonni a bank (ez év januárban, módosítások előtt 1 hónappal) 2.2 millió Ft-ból 800 ezret, mivel már 15 évvel ezelőtt előző házasságom alatt építkezésre felvettük a szocpolt (persze másik 2 gyermekre). Így nem kértük a csökkentett összeget. Elbuktuk a házat és a vele járó költségeket is, ami nem volt kevés!

Októberben újból igényeltünk Csokot egy másik teljesen felújított ingatlanra. Csok + önerővel (ami személyi hitel havi 143 ezer törlesztő) szerettük volna kifizetni. Önerőnket teljesítettük az eladó felé.

A minap épp az adás-vételi szerződés lejárta előtt a takarékszövetkezet elutasította a Csok kérelmünket mondván “nincs a fürdőszobában fűtés vagyis kályha”. Természetesen az értékbecslő lakhatásra alkalmasnak nyilvánította ezen ingatlant! Mondtuk, hogy fűtőpaneleket szeretnénk majd beszerelni. A takarék szerint az nem megfelelő. Mivel még nem fizettük ki a teljes vételárat (Csok), a tulajdonos addig nem ad-adott kulcsot. Tehát patt helyzetbe kerültünk! Mi nem tudtunk így semmilyen formában eleget tenni a kérésnek, az eladó pedig elzárkózott kinyomkodva a telefonját is! (Megondolta magát, nem kínlódik Velünk és a Csokkal.)

A pénzünk egy részét (előleg) visszautalta az eladó, de a foglalót nem hajlandó! Sajnos az ügyvédi felszólító levél ellenére sem. Tehát összegezvén: Mi nagycsaládként egy éven belül két ingatlan közti vásárlás helyett jelen pillanatban is albérletbe kényszerűltünk, ami havi 100 ezer Ft, illetve + havi 140 ezer Ft a személyi hitelünk, amit ezen ingatlan megvásárlásának a reményében vettünk fel! Önhibánkon kívül így nagyon sok pénzt veszítettünk ezen két ingatlan adás-vétele során, ami mint látszik, mind a “Csok” ide-oda módosított (számunkra követhetettlen) jogszabályainak volt köszönhető!

Köszönöm szíves válaszukat!
Kellemes Ünnepeket kívánva:
Üdvözlettel:
Brigitta

Kedves Brigitta!

Idén március 15. előtti igénylések esetén valóban csak a fenti módon lehetett számítani a CSOK különbözet összegét. Azóta változott ez – a támogatott személyek számára kedvezőbb számítási móddal kiegészülve.

Az illetékes minisztérium szeptemberben adott ki pontos állásfoglalást az elfogadható fűtési módokkal kapcsolatban, melyről részletes tájékoztató ITT olvasható. Sajnáljuk, hogy az eladó nem tanusított olyan magatartást, amivel a fűtéssel szemben támasztott követelmények teljesíthetők lettek volna, s emiatt hiúsult meg a vásárlásuk. Ez alapján a foglaló is visszajár Önöknek véleményünk szerint. A foglaló visszatérítését illetően a továbbiakban jogi szakértő tud Önöknek segíteni.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2018. december 13. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Sándor szerint:

2019-02-26 - 21:27

Sándor vagyok. Nekem mint eladónak nem kell feltétlenül tisztában lennem a CSOK feltételeivel. A vevő ne adjon foglalót, ha az épület még nem alkalmas a CSOK-ra, előbb tájékozódjon. Ha tájékozatlansága miatt esetleg elbukta a foglalót, az nem az eladó hibája. Ha jó szándékból a tulaj mégis visszaadja a foglalót, szerencséjük van.

Csilla szerint:

2019-02-17 - 16:25

A használt lakásra venném fel a csokot, de egyösszegben nem tudom megvenni, így 1 millió forintot havi 100 ezer forinttal tudom kifizetni a tulajdonosnak és amíg nem telik le a részlet, addig jelzálogot tetet az ingatlanra az eladó. Ezt a szerződésbe foglaltani szeretné. Ezzel a 10 hónapra szóló tulajdonos által bejegyzett jelzálogos szerződéssel megkaphatom a csokot? Esetleg jobb, ha a csok után jegyzi be a 10 hónapos jelzálogot szerződésmódosítással?
Köszönöm a tájékoztatást!

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-26 - 14:10

Kedves Csilla!
A CSOK-ot a bankok a vételár utolsó részeként folyósítják akkor, ha a teljes önerő már megfizetésre került.

Katalin szerint:

2018-12-20 - 17:50

Üdvözlöm.
Köszönöm a választ. És abban az esetben, ha az eladó nem a saját, hanem a párja bankszámlaszámát adta meg, akkor az utalás oda fog menni vagy a bankszámlaszám csak az eladóé lehet?

Hitelnet.hu szerint:

2018-12-21 - 09:42

Kedves Katalin!
Pénzintézettől függ, hogy elfogadják-e a nem szerződő élettárs számlaszámát vagy sem. Amennyiben az eladó a saját számlájára kéri az utalást, akkor az adásvételi szerződést ennek megfelelően módosítani kellene.

Katalin szerint:

2018-12-18 - 19:25

Üdvözlöm.
Az lenne a kérdésem, hogy melyik számlaszámlra fogják utalni a CSOKot? Az eladó kéri a CSOK pénzutalását egy másik számlaszámára, ami nem szerepel az adásvételiben.

Hitelnet.hu szerint:

2018-12-19 - 08:09

Kedves Katalin!
A hitelintézet a CSOK összegét az eladó adásvételi szerződésben megadott számlájára utalja.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések