A lakáseladás után fizetendő SZJA összegével csökkenthető a továbbforgatási kötelezettség? - Hitelnet.hu

A lakáseladás után fizetendő SZJA összegével csökkenthető a továbbforgatási kötelezettség?

Utolsó módosítás: 2018. március 08. csütörtök

Tisztelt Hölgyem/Uram!

2 meglévő és egy pocakban lévő gyermek után igényelt CsOk-kal szeretnénk használt lakást vásárolni 27,5 M Ft-ért, melynek vételárába a jelenlegi lakásunk árát 19,5 M Ft-ot (folyamatban van az értékesítés) is természetesen beforgatunk. Az érdekelne, hogy ha a jelenlegi lakásunkat 2014-ben 8,2 M Ft-ért vásároltuk, akkor a vételár különbözetet terheli-e közteher? Ha igen, akkor csak Szja vagy más is? Milyen mértékben?

Másik kérdésem: Ha a jelenlegi lakásunk vevői hozzánk hasonlóan hitelt és csokot is igényelnek, akkor a saját hitel és csok igényünk folyamatának elindításával meg kell-e várnunk, míg az ő hitel és csok bírálatuk befejeződik, vagy a 2 igénylés mehet párhuzamosan? Azért merült fel bennem ez a kérdés, mert olvastam a saját csok igénylésünk kapcsán, hogy csatolnunk kell az 5 éven belül értékesített ingatlan után megfizetett közteherről szóló igazolást, amit ha jól látom a folyamatot, csak a vevőink teljes vételár kifizetése után tudunk teljesíteni. Vagy elég esetleg megvárni a végleges adásvételi szerződés elkészülését és a közteher később is rendezhető ilyen esetben? Gyorsítani szeretnénk a folyamatot, ahol lehet, mert május végére várjuk a babát, ezért fontos számunkra a kérdés megválaszolása.

Köszönöm válaszát.
Eszti

Lakástakarék kalkulátor

Akár évi 72 ezer Forint állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás

Részletek

Kedves Eszti!

Mivel 5 éven belül történik az értékesítés, ezért az akkori vételár és a mostani eladási ár különbözete után SZJA-t kell fizetniük. Ennek mértéke időarányos. Erről pontos tájékoztatást az adásvételi szerződést készítő ügyvéd vagy a területileg illetékes NAV tud Önöknek adni.

Használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén az igénylőknek továbbforgatási kötelezettségük van az eladási árra vonatkozóan, aminek időbeni teljesítését a hitelintézetek ellenőrzik. A továbbforgatási kötelezettsége csökkenthető ugyan az adásvételre tekintettel megfizetett közteher összegével, de ha az Önök fizetési kötelezettség csak később, a CSOK- és hiteligénylést követően realizálódik, akkor ezt csökkentő tételként információink szerint nem tudják figyelembe venni.


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Hozzászólások
 • Gábor szerint:

  Üdvözlöm!
  Lenne egy kérdésem.
  Eladok egy lakást mondjuk 20 millióért, amin 10 millió hitel van. Marad 10 millióm. Veszek egy családi házat mondjuk 25 millióért, de csak 8 millió önerővel, hogy maradjon 2, ha valamit újítani kell, stb.
  Szeretném igénybe venni a csokot (2 gyerekre), de ugye tovább kell forgatni a 20 milliót, ezt csökkenthető 10 millióval a végtörlesztéssel.
  Ilyenkor köteles vagyok a 10 millió készpénzt beforgatni vagy lehet 8 millió az önerőm? Mert a 2 millióból még az SZJA-t is félre akarom rakni, így kb. marad 1 millió tartalék.
  Köszi.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Gábor!
   Amennyiben 20 millió forintért ad el meglévő lakást, amiből 10 millió forintot lakáshitel végtörlesztésére fordít, akkor a fennmaradó 10 millió forint továbbforgatásával lehet jogosult CSOK-ra. Bővebb információt ezzel kapcsolatban fenti bejegyzésünkben olvashat.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Partnereink