A külföldi gyes is TB jogviszonynak minősül? - Hitelnet.hu

A külföldi gyes is TB jogviszonynak minősül?

Tisztelt Szakértő!

Véleményére lennék kíváncsi, hogy az alábbi feltételekkel beleugorjak-e az igénylésbe, mert ha már valahol most elvérzik a dolog, akkor feleslegesen nem vállalnám azt a plusz kb. 200 ezres költséget ami az igényléssel jár.

Röviden a történet, hogyan szeretném igényelni a CSOK-ot:
– egyedülállóként igényelném
– meglévő 2 gyerek
– ház vásárlása (már megtörtént az adásvétel, CSOK is belefoglalva)
– külföldön élek 4 éve, 2 évet dolgoztam, utána 2018.09.24-ig gyesen voltam (Németországban), azóta egy hónapja a német munkaügyi központban vagyok regisztrált munkakereső. A biztosítási jogviszonyom folyamatos. A hazaköltözés után otthon megigényelném a gyermekem után járó GYED-et és mellette lenne munkaviszonyom (180 napon belül).

Éltem a szocpollal kb. 10 évvel ezelőtt, vállaltunk 2 gyermeket, de válás miatt nem teljesült, átminősítették hitellé, amit a férjem vállalt át.
Erről milyen dokumentumokat kell összeszednem? Hiszen én semmit nem kaptam róla csak a válási papírokba van belefoglalva.

Előre is köszönöm a segítségét és a választ!
Üdvözlettel.
Linda

Kedves Linda!

Két gyermek után igényelt CSOK esetén a jogosultsághoz legalább 180 napos TB jogviszony fennállása szükséges. A gyes önmagában azonban nem keletkeztet társadalombiztosítási jogviszonyt. Információink szerint gyes ideje alatt a TB jogviszony csak akkor áll fenn, ha az érintett személy munkaviszonnyal is rendelkezik mellette. Kérdés tehát, hogy Önnek a németországi gyes ideje alatt megvolt-e a korábbi munkaviszonya. Ha nem, akkor az az időszak sajnos nem minősül TB jogviszonynak. (Az egészségbiztosítási jogviszony ugyanis nem azonos a társadalombiztosítási jogviszonnyal.)

Magyarországon az álláskeresési támogatásban részesülők rendelkeznek TB jogviszonnyal. Az, hogy a német rendszerben ez is társadalombiztosítotti jogviszonynak felel-e meg, sajnos nem tudjuk megmondani.

A CSOK jogosultságnak mindenképpen feltétele, hogy a támogatás iránti kérelem benyújtásakor meglegyen legalább a 180 napos társadalombiztosítási jogviszony. Ha a 180 nap nincs meg a külföldi jogviszonyból, akkor a jogosultság nem áll fenn. Magyarországi TB jogviszony létesítésének vállalására akkor van lehetősége, ha külföldön rendelkezik legalább 180 nap TB jogviszonnyal.

2018. március 15. óta a CSOK összege meghatározható azon gyermekek figyelmen kívül hagyásával, akik után az igénylő korábban kapott vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást. Adott esetben tehát az akkori szocpol összegét nem kellene levonni a két meglévő gyermek után hasznát lakás vásárlásához adható 1.430.000 Ft összegű kedvezményből. A szocpol összegéről dokumentum benyújtása nem szükséges.

A használt lakásra vonatkozó további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat. További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!

kalkulátor

Babaváró hitel kalkulátor

Akár kamatmentes hitel ingatlanfedezet nélkül

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2018. október 29. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések