A házastárs akkor is szerezhet tulajdonrészt a CSOK-os lakásban, ha KHR listán szerepel? - Hitelnet.hu

A házastárs akkor is szerezhet tulajdonrészt a CSOK-os lakásban, ha KHR listán szerepel?

Tisztelt Szakértő!

Friss házasok vagyunk és szeretnénk 2 születendő gyermekre, használt lakás vásárlásához igényelni a CSOK-ot. A férjem lenne az igény benyújtója, mert én listán aktívan szerepelek, hitelemet rendszeresen fizetem. A CSOK mellé nem szeretnénk hitelt felvenni.

A kérdésem: Megkaphatjuk így a támogatást? Valamint mivel mindenképpen feltétele a tulajdonrész a megvásárolandó lakásból, én lehetek így tulajdonrészes? A KHR aktív státusza nem zárja ezt ki?

Köszönettel.
Ilona

Kedves Ilona!

A családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételére házastársak, élettársak kizárólag együttes igénylés esetén lehetnek jogosultak. A támogatás iránti kérelemben tehát mindkettejüknek szerepelni kell, nem tudja csak a férje, az Ön bevonása nélkül igényelni. Mindketten támogatott személyekké válnak és meg kell felelniük az előírt személyi feltételeknek.

A CSOK rendelet nem írja elő, hogy a jogosultsághoz a hitelintézeteknek vizsgálniuk kell az ügyfelek KHR státuszát, így az, hogy Ön a Központi Hitelinformációs Rendszerben aktív státuszban szerepel, nem zárja ki a kedvezményre való jogosultságot. Ez akkor jelentene problémát, ha a támogatás mellett kölcsönt is szeretnének felvenni. A negatív KHR információ ugyanis kizárja a lehetőségét minden pénzintézetnél, kivéve egyet, ahol legalább 6 havi státusz esetén már van lehetőség igénylésére.

A vonatkozó rendelet további feltételként írja elő, hogy házastársak, élettársak igénylése esetén mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie a támogatás igénybevételével vásárolandó lakóingatlanban. A tulajdoni arányra vonatkozóan nincsen előírás, nem feltétel tehát az 50-50%-os tulajdonszerzés. Az státusz nem zárja ki a tulajdonszerzés lehetőségét. Azzal azonban számolni kell, hogyha hátralékos tartozása miatt végrehajtásra kerülne sor, akkor veszélyben lehet a szóban forgó ingatlan is.

Fentieken túl a jogosultsághoz további – személyi és egyéb, a célingatlanra vonatkozó – feltételek teljesülése is szükséges, melyekről IDE kattintva tájékozódhat. Két vállalt gyermek után 1.430.000 Ft összegű CSOK igényelhető.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!

kalkulátor

Babaváró hitel kalkulátor

Akár kamatmentes hitel ingatlanfedezet nélkül

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2017. április 07. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Reni szerint:

2017-07-01 - 18:31

Üdv!
Konyha kérdés: amit kinéztünk házat a konyhában a vezetékes gáz az adott, de a mosogató a konyha és a fürdőt összekötő folyosón van.
Ez megfelelő így a CSOK-hoz?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2017-07-02 - 13:26

Kedves Reni!
A konyhában alapfeltétel a vízvételi és főzési lehetőség, így véleményünk szerint nem fogadható el, ha a mosogató a konyhát és fürdőt összekötő folyóson van.

Dzseni szerint:

2017-06-02 - 13:12

Jó napot!
Mi nem szeretnénk hitelt felvenni, csak szocpol érdekelne minket. Van egy gyermekünk és még egyre alá szeretnénk írni, viszont a férjem Ausztriában dolgozik. Ausztriai munka is jó? Azt is hallottuk, ha valaki szociális segélyen van, az is tudja igényelni a szocpolt. Igaz?

Hitelnet.hu szerint:

2017-06-06 - 06:17

Kedves Dzseni!
A CSOK jogosultsághoz a kérelem benyújtásakor legalább az igénylők egyikének magyarországi TB jogviszonnyal kell rendelkeznie, s az illető csak a fennmaradó időszakot igazolhatja külföldi (EGT állambeli) TB jogviszonnyal. Ha párja az esetleges CSOK kérelem benyújtásakor is Ausztriában dolgozik, akkor ennek a feltételnek sajnos nem felel meg.
A szociális segély információink szerint nem keletkeztet TB jogviszonyt.

Károly szerint:

2017-05-30 - 20:03

Tisztelt szakértő!
Az lenne a kérdésem, hogy új szerkezetkész ház vásárláshoz igényelhető-e a CSOK 10 millió vissza nem térítendő támogatás, a 10 millió kedvezményes hitel nélkül? A szerkezetkész ház pont 10 millióba kerül. Három gyermekünk van, a legidősebbre félszocpolt vettünk fel 10 éve. Viszont aktív KHR listán szerepelünk mindketten a feleségemmel. Ez miatt nyilván hitel nem jöhet szóba.
Tisztelettel: Károly

Hitelnet.hu szerint:

2017-05-31 - 06:13

Kedves Károly!
Szerkezetkész ingatlan esetén a 10 milliós CSOK az ingatlan megvásárlásához nem, csak a tulajdonjog megszerzése után, az építkezés befejezéséhez vehető igénybe. A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak.

Reni szerint:

2017-05-28 - 17:08

Üdv!
Érdeklődöm, hogy CSOK-ot szeretnénk felvenni 5 gyermekre a férjemmel használt lakásra. Van egy házunk /lakhatatlan/, a gyerekek a tulajdonosok, mi a férjemmel haszonélvezők!
Így jogosultak vagyunk a CSOK-ra, hogy másik ingatlant vásároljunk?
Köszönöm a választ!

Hitelnet.hu szerint:

2017-05-29 - 05:18

Kedves Reni!
A gyermekek tulajdonában lévő ház nem zárja ki a CSOK jogosultságot, tehát amennyiben a többi feltétel is teljesül, jogosultak lehetnek a támogatásra.

Erika szerint:

2017-05-20 - 12:18

Három gyerekre igényeltük a csok-ot hitel nélkül. Minden papírt beadtunk. Értékbecslő volt. Bárosak vagyunk.
Mennyi esélyünk van pozitív bírálatra?

Hitelnet.hu szerint:

2017-05-22 - 06:05

Kedves Erika!
A CSOK igénylést (hitel nélkül) nem befolyásolja, ha negatív tartalommal szerepelnek a BAR listán. Amennyiben a CSOK igénylés személyi és egyéb feltételei teljesülnek, jogosultak lehetnek a támogatásra.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések