A férjem megvásárolhatja a nagymamám házát CSOK igénybevételével? - Hitelnet.hu

A férjem megvásárolhatja a nagymamám házát CSOK igénybevételével?

Utolsó módosítás: 2017. december 07. csütörtök

Jó napot kívánok!

Nekem a CSOK-kal kapcsolatban lenne kérdésem. Nagymamám és a nagybátyám háza hiteltartozás miatt az OTP Faktoringhoz került. A házban csak a nagymamám lakik és, hogy ne keljen utcára kerülnie, mi úgy döntöttünk, hogy megvesszük. Az OTP-nél azt az információt kaptuk, hogy megjár a CSOK, mivel férjem igényelné és ő nem rokona a nagymamámnak! Elindítottuk a lakásvásárlást, befizettük a 10%-os előleget, mire most közölték, hogy mégsem jár meg a CSOK!

A kérdésem az lenne, hogy miért nem kaphatjuk meg? A ház tulajdonképpen már nem a nagymamámé, mivel átvette a Faktorig. Hitelt meg mindenképpen vennénk fel rá, és a CSOK-ot abból vonnák le!

Köszönöm a választ!
Andrea

Kedves Andrea!

Lakástakarék kalkulátor

Akár évi 72 ezer Forint állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás

Részletek

Azzal, hogy a nem szerződésszerű hiteltörlesztés miatt a tartozást az OTP Bank átadta az OTP Faktoringnak, a fedezetül szolgáló lakóingatlan tulajdonjogát még nem szerezte meg a követeléskezelő. A ház továbbra is a nagymamája és nagybátyja tulajdonában van, csak maga a követelés került át az OTP Banktól az OTP Faktoringhoz. Egy esetleges vásárlás esetén tehát Önök a nagymamától és nagybácsitól szerzik meg a ház tulajdonjogát, nem pedig a követeléskezelőtől.

A használt lakás vásárlására vonatkozó CSOK törvény rögzíti, hogy az eladó az igénylőnek nem lehet közeli hozzátartozója vagy élettársa. Ugyanakkor a hatályos CSOK rendelet azt is kimondja, házastársak, élettársak kizárólag együttes igénylés esetén lehetnek jogosultak a támogatásra és mindkettejüknek tulajdonrészt kell szerezniük a kedvezmény igénybevételével vásárolni kívánt lakóingatlanban. Önök házastársak, tehát nincs lehetőségük arra, hogy csak a férje vásárolja meg a házat CSOK igénybevételével. Mivel mindkettejüknek tulajdonjogot kell szerezniük az ingatlanban, s Önnek a nagymama közeli hozzátartozója, ez sajnos kizárja a jogosultságot.

Megoldás esetleg az lehet, hogy a nagymama a tulajdonrészét elajándékozza a nagybácsinak és Önök tőle – aki már nem számít közeli hozzátartozónak – vásárolják meg a házat CSOK igénybevételével. A mostani adásvételi szerződést először azonban vissza kellene vonni az eredeti állapot helyreállításával. Ezt a folyamatot előzetesen feltétlenül a követeléskezelővel szükséges egyeztetni.


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Hozzászólások
 • Szimonetta szerint:

  Tisztelt Címzett!
  Van-e mód támogatás felvételére a következő esetben:
  Jelenleg a Férjem szüleinek a nevén lévő házban lakunk, amit szeretnénk megvenni tőlük. Van egy 6 hónapos gyermekünk és legalább 1 testvért szeretnénk pár év múlva.
  Lehet ilyen esetben támogatást igényelni így, hogy az ingatlan nem új, valamint hogy rokoni kapcsolat van, és két gyerekre?
  Ha igen, legyen szíves részletezni a támogatás összegét, és a tennivalót ez ügyben.
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Szimonetta

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Szimonetta!
   A CSOK közeli hozzátartozótól történő lakásvásárláshoz sajnos nem vehető igénybe. Erre a célra lakáshitelt igényelhetnek. A további részletek ismeretében Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöket az elérhető legkedvezőbb konstrukciókról! Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban a teljes körű hitelügyintézés díjmentes!

 • Rozália szerint:

  Jó napot!
  A párom szüleimtől szeretné megvásárolni a lakást csok kihasználásával. Ő megveheti a lakást, ha ő lenne az igénylő?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Rozália!
   Élettársak, házastársak kizárólag együttes igénylés esetén lehetnek jogosultak CSOK-ra, tehát Önnek is részt kellene venni a CSOK igénylésben. Ám mivel a közeli hozzátartozótól történő lakásvásárlás nem finanszírozható CSOK-kal, így a szülőktől történő vásárláshoz a kedvezményt sajnos nem tudják felhasználni.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Partnereink