A férjem megvásárolhatja a nagymamám házát CSOK igénybevételével? - Hitelnet.hu

A férjem megvásárolhatja a nagymamám házát CSOK igénybevételével?

Utolsó módosítás: 2017. december 07. csütörtök

Jó napot kívánok!

Nekem a CSOK-kal kapcsolatban lenne kérdésem. Nagymamám és a nagybátyám háza hiteltartozás miatt az OTP Faktoringhoz került. A házban csak a nagymamám lakik és, hogy ne keljen utcára kerülnie, mi úgy döntöttünk, hogy megvesszük. Az OTP-nél azt az információt kaptuk, hogy megjár a CSOK, mivel férjem igényelné és ő nem rokona a nagymamámnak! Elindítottuk a lakásvásárlást, befizettük a 10%-os előleget, mire most közölték, hogy mégsem jár meg a CSOK!

Lakástakarék akció és kalkulátor

30 % állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás és most Erzsébet utalványt adunk ajándékba

Részletek

A kérdésem az lenne, hogy miért nem kaphatjuk meg? A ház tulajdonképpen már nem a nagymamámé, mivel átvette a Faktorig. Hitelt meg mindenképpen vennénk fel rá, és a CSOK-ot abból vonnák le!

Köszönöm a választ!
Andrea

Kedves Andrea!

Azzal, hogy a nem szerződésszerű hiteltörlesztés miatt a tartozást az OTP Bank átadta az OTP Faktoringnak, a fedezetül szolgáló lakóingatlan tulajdonjogát még nem szerezte meg a követeléskezelő. A ház továbbra is a nagymamája és nagybátyja tulajdonában van, csak maga a követelés került át az OTP Banktól az OTP Faktoringhoz. Egy esetleges vásárlás esetén tehát Önök a nagymamától és nagybácsitól szerzik meg a ház tulajdonjogát, nem pedig a követeléskezelőtől.

A használt lakás vásárlására vonatkozó CSOK törvény rögzíti, hogy az eladó az igénylőnek nem lehet közeli hozzátartozója vagy élettársa. Ugyanakkor a hatályos CSOK rendelet azt is kimondja, házastársak, élettársak kizárólag együttes igénylés esetén lehetnek jogosultak a támogatásra és mindkettejüknek tulajdonrészt kell szerezniük a kedvezmény igénybevételével vásárolni kívánt lakóingatlanban. Önök házastársak, tehát nincs lehetőségük arra, hogy csak a férje vásárolja meg a házat CSOK igénybevételével. Mivel mindkettejüknek tulajdonjogot kell szerezniük az ingatlanban, s Önnek a nagymama közeli hozzátartozója, ez sajnos kizárja a jogosultságot.

Megoldás esetleg az lehet, hogy a nagymama a tulajdonrészét elajándékozza a nagybácsinak és Önök tőle – aki már nem számít közeli hozzátartozónak – vásárolják meg a házat CSOK igénybevételével. A mostani adásvételi szerződést először azonban vissza kellene vonni az eredeti állapot helyreállításával. Ezt a folyamatot előzetesen feltétlenül a követeléskezelővel szükséges egyeztetni.


(A későbbiekben bármikor le tudsz iratkozni)

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket