A CSOK-ot passzív KHR-es személy is igényelheti? - Hitelnet.hu

A CSOK-ot passzív KHR-es személy is igényelheti?

Utolsó módosítás: 2017. október 30. hétfő

Tisztelt hitelnet!

Az lenne a kérdésem, hogy milyen vagy melyik banknál kaphatnék hitelt használt ház vásárlásra?

Munkaviszonyom van már két éve. Passzív bár listás vagyok kb. két hónapja. Az OTP faktoringnál volt tartozásom, amit kedvezményesen kifizettem, de így öt évig passzív bár listás vagyok. Két kiskorú gyermekem van és élettársi kapcsolatban élek. Jelenleg önkormányzati bérlakásban élünk. Szeretném kihasználni a csokot is és hitelt felvenni, így ebből használt lakást vásárrolni.

Kérdésem: milyen lehetőségem lenne így hitelfelvételre?
A csok jár nekem így passzív bárlistásként?

Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel.
Bea

Kedves Bea!

A CSOK rendelet nem írja elő a hitelintézeteknek az igénylők KHR státuszának vizsgálatát, tehát a CSOK jogosultságot nem zárja ki, ha a támogatott személyek adatai negatív információval aktív vagy passzív státuszban szerepelnek a KHR listán.

Ami a hitelfelvételt illeti, a pénzintézetek mindegyike ellenőrzi a hitelfelvevő adatait a Központi Hitelinformációs Rendszerben, s a negatív információ – akár aktív, akár passzív – egyetlen pénzintézetet kivéve kizáró okot jelent. Bankpartnereink egyikénél hitelképes lehet az az ügyfél, akinek adatai ugyan passzív státuszban szerepelnek a KHR-ben, de a tartozás a hitelkérelem benyújtásától számított legalább 6 hónapja rendezett.

Lakástakarék kalkulátor

Akár évi 72 ezer Forint állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás

Részletek

A pozitív hitelbírálat azonban 6 havi passzív KHR státusz esetén sem automatikus. A hitelképességet az is befolyásolja, hogy az adósnak korábban hány ügylet vonatkozásában volt mulasztása, milyen típusú hitelnél fordult ez elő, illetve mekkora hitelösszeget érintett. Mindezek ismeretében hozza meg döntését a bank.

Kérdésére válaszolva legkorábban 6 havi passzív KHR státusz esetén nyílhat lehetőségük lakáshitel és CSOK együttes igénybevételére, amennyiben a használt lakásra vonatkozó további CSOK feltételek is teljesülnek. Ezekről IDE kattintva tájékozódhat. Élettársi kapcsolat esetén együttesen lehetnek jogosultak a kedvezményre. Feltétel, hogy mindketten tulajdonrészhez jussanak a kedvezmény igénybevételével vásárolt lakásban.

A hitelfelvétellel kapcsolatban a tényleges ügyintézés a 6 hónap megléte után kezdődhet el, de javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot a lakóhelyéhez legközelebbi Hitelnet irodával, ahol előzetesen már tud egyeztetni Szakértőinkkel. Irodáinkban a teljes körű CSOK és hitelügyintézés díjmentes!


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Hozzászólások
 • Ivi szerint:

  Üdvözlöm.
  Melyik bank fogad be passzív KHR esetén is hitelkérelmet? Illetve ha csak egyedül szeretnék felvenni hitelt, a férjemet nem bevonni, aki passzív BAR-os, akkor a CSOK-ot igényelhetem-e 2 gyerek után, ha van közjegyzői papír külön vagyonjogi szerződésről, vagy hogy külön háztartásban élünk?
  Előre is köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Ivi!
   Szakértőink készséggel tájékoztatják arról, hogy passzív KHR esetén mely hitelkonstrukció érhető el, ha kitölti online adatlapunkat!
   CSOK igénylésre házastársak kizárólag együttes igényléssel lehetnek jogosultak. Vagyonjogi szerződéssel sem oldható meg, hogy Ön egyedül igényelje a támogatást.

 • Bea szerint:

  Üdvözlőm.
  A férjemnek volt adóssága, kis összeg, egy kártyahitelnél volt társtulajdonos. Kifizette egy összegben, de felkerült a KHR listára 1 évre.
  Mennyi időnek kell eltelnie, hogy tudjunk házat vásárolni? Van két gyermekünk. Én otthon vagyok gyesen, de nekem van adósságom.
  Ez miatt sikerülhet?
  Előre is köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Bea!
   6 havi passzív KHR státusz esetén bankpartnereink egyikénél már lehetőség nyílhat lakáshitel felvételére. Kérdés az, hogy Önnek milyen adóssága van: hátralékos vagy szerződésszerűen törlesztett kölcsön.

 • Ildikó szerint:

  Üdvözlöm!
  Először is köszönöm a lehetőséget. Kérdéseim:
  – KHR listán szereplő személy vagyok passzív státuszban. A párommal építkezni szeretnénk. Mikor igényelhetjük a támogatást a gyermekeim után, ha még a listán szerepelek?
  – Nekem kettő gyermekem van, a páromnak öt. Lényeges, hogy a válás után hol vannak elhelyezve a gyermekek a támogatás igényléséhez?
  – Házasság után nem élettársi státuszban szeretnénk igényelni.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Ildikó!
   Csak CSOK igénylésnél (hitel nélkül) a negatív KHR információ nem jelent kizáró okot.
   Azon gyermekek után lehetnek jogosultak a kedvezményre, akik hivatalosan Önöknél kerültek elhelyezésre, Önökkel közös lakcímen, az Önök eltartásában élnek és a CSOK igénybevételével építeni kívánt lakásba is együtt költöznek.

 • Ágnes szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  2017 nyarán rendeztünk minden olyan hitelt, ami miatt a férjem negatív KHR-es lett. Az egyik diákhitel volt, aminek teljes összegét rendeztük, a másik egy OTP hitel, ami megegyezéssel szűnt meg, így ha jól tudom, 1 év helyett 5 évig marad passzív KHR-en.
  3 gyermekünk van, biztos, jó fizetésünk.
  Kérdésem, hogy mikor álmodhatunk róla, hogy CSOK segítségével házat vegyünk?
  Köszönettel:
  Ágnes

 • Zsolt szerint:

  2018 január közepétől passzív bar listán vagyok.
  Mikor igényelhetem a csok-ot?
  Köszönöm a választ!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Zsolt!
   A passzív KHR státusz nem jelent kizáró okot CSOK igénylésnél, amennyiben kölcsönt nem kíván felvenni.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Partnereink