A CSOK-ot passzív KHR-es személy is igényelheti? - Hitelnet.hu

A CSOK-ot passzív KHR-es személy is igényelheti?

Utolsó módosítás: 2017. október 30. hétfő

Tisztelt hitelnet!

Az lenne a kérdésem, hogy milyen vagy melyik banknál kaphatnék hitelt használt ház vásárlásra?

Lakástakarék akció és kalkulátor

30 % állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás és most Erzsébet utalványt adunk ajándékba

Részletek

Munkaviszonyom van már két éve. Passzív bár listás vagyok kb. két hónapja. Az OTP faktoringnál volt tartozásom, amit kedvezményesen kifizettem, de így öt évig passzív bár listás vagyok. Két kiskorú gyermekem van és élettársi kapcsolatban élek. Jelenleg önkormányzati bérlakásban élünk. Szeretném kihasználni a csokot is és hitelt felvenni, így ebből használt lakást vásárrolni.

Kérdésem: milyen lehetőségem lenne így hitelfelvételre?
A csok jár nekem így passzív bárlistásként?

Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel.
Bea

Kedves Bea!

A CSOK rendelet nem írja elő a hitelintézeteknek az igénylők KHR státuszának vizsgálatát, tehát a CSOK jogosultságot nem zárja ki, ha a támogatott személyek adatai negatív információval aktív vagy passzív státuszban szerepelnek a KHR listán.

Ami a hitelfelvételt illeti, a pénzintézetek mindegyike ellenőrzi a hitelfelvevő adatait a Központi Hitelinformációs Rendszerben, s a negatív információ – akár aktív, akár passzív – egyetlen pénzintézetet kivéve kizáró okot jelent. Bankpartnereink egyikénél hitelképes lehet az az ügyfél, akinek adatai ugyan passzív státuszban szerepelnek a KHR-ben, de a tartozás a hitelkérelem benyújtásától számított legalább 6 hónapja rendezett.

A pozitív hitelbírálat azonban 6 havi passzív KHR státusz esetén sem automatikus. A hitelképességet az is befolyásolja, hogy az adósnak korábban hány ügylet vonatkozásában volt mulasztása, milyen típusú hitelnél fordult ez elő, illetve mekkora hitelösszeget érintett. Mindezek ismeretében hozza meg döntését a bank.

Kérdésére válaszolva legkorábban 6 havi passzív KHR státusz esetén nyílhat lehetőségük lakáshitel és CSOK együttes igénybevételére, amennyiben a használt lakásra vonatkozó további CSOK feltételek is teljesülnek. Ezekről IDE kattintva tájékozódhat. Élettársi kapcsolat esetén együttesen lehetnek jogosultak a kedvezményre. Feltétel, hogy mindketten tulajdonrészhez jussanak a kedvezmény igénybevételével vásárolt lakásban.

A hitelfelvétellel kapcsolatban a tényleges ügyintézés a 6 hónap megléte után kezdődhet el, de javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot a lakóhelyéhez legközelebbi Hitelnet irodával, ahol előzetesen már tud egyeztetni Szakértőinkkel. Irodáinkban a teljes körű CSOK és hitelügyintézés díjmentes!


(A későbbiekben bármikor le tudsz iratkozni)

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket