A CSOK jogosultságot befolyásolja, hogy milyen jogcímen szereztük meglévő lakásunkat? - Hitelnet.hu

A CSOK jogosultságot befolyásolja, hogy milyen jogcímen szereztük meglévő lakásunkat?

Utolsó módosítás: 2017. december 04. hétfő

Üdvözlöm!

Szeretnénk venni egy házat, ami 7.500.000 Ft-ba kerül. Ehhez igényelnénk a 3 gyerek után a 2.200.000 Ft-os Csok-ot. A fennmaradó összeget hitelre szeretnénk, hogy ami van pénzünk abból tudjunk újítani. A férjemnek is van saját tulajdonú ingatlana, illetve nekem is.

A kérdésem az lenne, hogy megkapjuk-e a csok-ot, illetve kizáró tényező-e, ha van ingatlan a nevünkön. A férjem ajándékba kapta az ingatlant, én pedig vettem. Mert azt az infót kaptuk, hogy mind a kettőt el kell ajándékozunk egy új törvény szerint, nem tudom ez igaz-e. Hiteltartozásunk nincs. Erre szeretnék választ kapni.

Köszönettel.
Bné

Kedves Asszonyom!

Lakástakarék kalkulátor

Akár évi 72 ezer Forint állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás

Részletek

A CSOK jogosultságot a hitelintézetek a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II.10.) kormányrendelet előírásai alapján vizsgálják. Ennek értelmében az igénylőknek más lakásban (akár több lakásban is) külön-külön legfeljebb 50% tulajdoni hányaduk lehet. 50%-ot meghaladó lakástulajdon abban az esetben nem zárja ki a CSOK jogosultságot, ha a lakás haszonélvezeti joggal terhelt, és a szerződésen alapuló haszonélvezeti joggal történő terhelésre 2016. február 10. előtt került sor. Szerződésen alapuló haszonélvezeti jog például az ajándékozás. Amennyiben jogszabályon alapuló haszonélvezeti jog terheli a lakást, úgy a terhelés időpontjára vonatkozóan nincsen megkötés. Jogszabályon alapuló haszonélvezeti jog az öröklés.

Amennyiben a férje és az Ön 100% tulajdonában lévő ingatlan egyaránt lakóingatlan, s nem terheli fentiek szerinti haszonélvezeti jog, úgy valóban kizáró tényező használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén függetlenül attól, hogy ajándékozás vagy adásvétel útján szerezték. A jogosultságot nem befolyásolja a tulajdonszerzés jogcíme. Mivel azonban más lakásban 50-50% tulajdoni hányad megengedett, ezért nem szükséges a teljes tulajdonukat elajándékozni, a jogosultsághoz elegendő mindkettejük esetében a lakás 50%-át elajándékozni. Jogosultak akkor lehetnek a kedvezményre, ha végleges határozattal lekerül legalább az ingatlanok fele az Önök nevéről.

Szakértőink készséggel állnak rendelkezésükre a teljes körű CSOK és hitelügyintézésben. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban a teljes körű ügyintézés díjmentes!


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Hozzászólások
 • Gabriella szerint:

  Üdvözlöm!
  Segítséget szeretnénk kérni. Férjemmel szeretnénk megvásárolni édesanyám családi házát. Tulajdonjogunk egyikünknek sincs.
  Kérdésem, hogy ebben az esetben megkaphatjuk-e a CSOK-ot két gyermekre, mivel egyenes ági rokontól vásárolnánk meg a házat.
  Köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Gabriella!
   A CSOK közeli hozzátartozótól történő lakásvásárláshoz nem vehető igénybe. Erre a célra lakáshitel igényelhető. Amennyiben a hitelből történő finanszírozás is érdekli Önöket, Szakértőink készséggel nyújtanak tájékoztatást online adatlapunk kitöltését követően.

 • Adrienn szerint:

  Üdvözlöm!
  Ha párommal felvesszük a most vásárolni kívánt lakásra a CSOK-ot, akkor elég ott nekünk csak tartózkodási helyet létesítenünk vagy csak állandó lakcím bejelentése az elfogadott? Ha ez utóbbi, akkor tartózkodási helyet létesíthetünk máshol? Azért kérdezem, mert nekem van egy 1/2 arányú tulajdonrészem egy másik házban és azt nem szeretném teljesen eltörölni lakcímként.
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Adrienn!
   Állandó lakcímként szükséges szerepelnie a CSOK igénybevételével finanszírozott lakásnak, tartózkodási hely sem adható meg a lakcímkártyán kivéve azokat az eseteket, amelyek nem minősülnek a bentlakási kötelezettség megszegésének. Ezekről IDE kattintva tájékozódhat.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Partnereink