A CSOK jogosultságot befolyásolja, hogy milyen jogcímen szereztük meglévő lakásunkat? - Hitelnet.hu

A CSOK jogosultságot befolyásolja, hogy milyen jogcímen szereztük meglévő lakásunkat?

Utolsó módosítás: 2017. december 04. hétfő

Üdvözlöm!

Szeretnénk venni egy házat, ami 7.500.000 Ft-ba kerül. Ehhez igényelnénk a 3 gyerek után a 2.200.000 Ft-os Csok-ot. A fennmaradó összeget hitelre szeretnénk, hogy ami van pénzünk abból tudjunk újítani. A férjemnek is van saját tulajdonú ingatlana, illetve nekem is.

Lakástakarék akció és kalkulátor

30 % állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás és most Erzsébet utalványt adunk ajándékba

Részletek

A kérdésem az lenne, hogy megkapjuk-e a csok-ot, illetve kizáró tényező-e, ha van ingatlan a nevünkön. A férjem ajándékba kapta az ingatlant, én pedig vettem. Mert azt az infót kaptuk, hogy mind a kettőt el kell ajándékozunk egy új törvény szerint, nem tudom ez igaz-e. Hiteltartozásunk nincs. Erre szeretnék választ kapni.

Köszönettel.
Bné

Kedves Asszonyom!

A CSOK jogosultságot a hitelintézetek a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II.10.) kormányrendelet előírásai alapján vizsgálják. Ennek értelmében az igénylőknek más lakásban (akár több lakásban is) külön-külön legfeljebb 50% tulajdoni hányaduk lehet. 50%-ot meghaladó lakástulajdon abban az esetben nem zárja ki a CSOK jogosultságot, ha a lakás haszonélvezeti joggal terhelt, és a szerződésen alapuló haszonélvezeti joggal történő terhelésre 2016. február 10. előtt került sor. Szerződésen alapuló haszonélvezeti jog például az ajándékozás. Amennyiben jogszabályon alapuló haszonélvezeti jog terheli a lakást, úgy a terhelés időpontjára vonatkozóan nincsen megkötés. Jogszabályon alapuló haszonélvezeti jog az öröklés.

Amennyiben a férje és az Ön 100% tulajdonában lévő ingatlan egyaránt lakóingatlan, s nem terheli fentiek szerinti haszonélvezeti jog, úgy valóban kizáró tényező használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén függetlenül attól, hogy ajándékozás vagy adásvétel útján szerezték. A jogosultságot nem befolyásolja a tulajdonszerzés jogcíme. Mivel azonban más lakásban 50-50% tulajdoni hányad megengedett, ezért nem szükséges a teljes tulajdonukat elajándékozni, a jogosultsághoz elegendő mindkettejük esetében a lakás 50%-át elajándékozni. Jogosultak akkor lehetnek a kedvezményre, ha végleges határozattal lekerül legalább az ingatlanok fele az Önök nevéről.

Szakértőink készséggel állnak rendelkezésükre a teljes körű CSOK és hitelügyintézésben. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban a teljes körű ügyintézés díjmentes!


(A későbbiekben bármikor le tudsz iratkozni)

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket