A CSOK az önerő részét képezi használt lakás vásárlása esetén? - Hitelnet.hu

A CSOK az önerő részét képezi használt lakás vásárlása esetén?

Üdvözlöm Önöket!

A következőkben szeretném a segítségüket kérni. Párommal szeretnénk házat venni, amihez nagyjából jelenleg 1M Ft önerőnk van. Nem vagyunk összeházasodva és a páromnak van két gyermeke korábbi kapcsolatából.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

A kérdésünk az, hogy mivel sajnos Ő BAR listán szerepel még, igényelheti a CSOK-ot a két gyerek után úgy, hogy a hitelt én venném fel egyedül? Az én keresetem nettó 210.000 Ft és kb. öt-hat milliós házat szeretnénk.

Továbbá kérdésem lenne, hogy a CSOK használt lakás esetén lehet-e az önerő része, vagy azt külön kell számolni?

Köszönettel: Lajos

Kedves Lajos!

A negatív tartalmú a CSOK jogosultságot nem zárja ki. Csak CSOK igénylése esetén ugyanis a bankok nem vizsgálják a státuszát. Amennyiben azonban is kapcsolódik az ügylethez, máris ellenőrizni szükséges a lakásvásárlók adatait a Központi Hitelinformációs Rendszerben. A negatív információ pedig sajnos a elutasítását eredményezi. A vonatkozó rendelkezések értelmében arra nincs lehetőség egy adott lakásvásárlás vonatkozásában, hogy a támogatást kizárólag az egyik, a kölcsönt pedig csak a másik fél igényelje. Az tehát meg oldható meg, hogy ugyanazon lakás megvételéhez a CSOK-ot párja, a kölcsönt pedig Ön vegye fel. A CSOK egyébként az önerő részét képezi használt lakás esetén, tehát az elvárt mértékébe bele lehetne számolni a támogatás összegét, ha együttesen hitelképesek lennének.

Egy megoldás lehetséges, de az sajnos csak a támogatás igénybevétele nélkül valósítható meg. Bankpartnereink egyikénél az élettársat nem szükséges adóstársként bevonni a hitelügyletbe. Ha tulajdonrészt is szerez a célingatlanban, de jövedelmével nem szerepel, akkor csak zálogkötelezettként szükséges bevonni, s a bank ebben az esetben nem vizsgálja KHR státuszát, tehát akár BAR listás élettárssal is megoldható a hitelfelvétel.

Amennyiben ez a hitellehetőség érdekli Önöket, kérjük, töltsék ki online adatlapunkat és Szakértőink tájékoztatni fogják Önöket az elérhető hitelkonstrukciókról!

Utolsó módosítás: 2018. január 05. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Tamás szerint:

2018-05-21 - 14:30

Érdeklődnék, hogy van 2 gyermekem, a párommal élettársi kapcsolatban vagyok. Szeretnék használt családi házat venni 15.000.000 Ft-ig! Igénybe venném a csok-ot 2 gyerekre és csak én venném fel a hitelt 300.000 Ft nettó jövedelemmel.
Működhet ez? Önerőnek számít a támogatás? Kellene még önerő ezen kívül? Zártkerti telek számíthat önerőnek?
Köszönöm a választ.

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-22 - 14:03

Kedves Tamás!
Élettársak együttes igénylés esetén lehetnek jogosultak CSOK-ra, s ebben az esetben a hitelt is együttesen tudják igényelni.
A CSOK összegét a bankok többsége beleszámítja az ingatlan maximális terhelhetőségébe. A szükséges önerő mértékét több tényező is befolyásolja. Pontos választ kérdésére az ügylet részleteinek ismeretében tudunk adni. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Eszter szerint:

2018-04-18 - 17:31

Üdvözlöm!
Férjemmel új lakást szeretnénk vásárolni, melyet önerőből, hitelből és 2 gyerek után járó csok-ból finanszíroznánk. Elgondolkodtam a munkahely váltáson, azonban nem tudom a hitel felvételénél ez nem jelent-e hátrányt majd.
A kérdésem az lenne, hogy lehet úgy megvásárolni az ingatlant, hogy: 50-50% tulajdon a férjemmel, 2,6M Ft CSOK rá és a férjem nevére vesszük fel a fennmaradó összeget hitelre?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-19 - 14:25

Kedves Eszter!
A CSOK-os hitelügyletben Önnek, mint házastársnak mindenképpen részt kell vennie adóstársként. Nem jelent azonban problémát, ha nem rendelkezik a bank számára figyelembe vehető jövedelemmel akkor, ha férje igazolt jövedelme alapján is hitelképesek.
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz bővebb információkra lenne szükség. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Noémi szerint:

2018-04-07 - 02:42

Üdvözlöm!
Egyedülálló anyaként igényelhetem-e a CSOK-ot, mint önerőt, használt lakás vásárláshoz? Egyik gyermek 4 éves, a második júniusban fog megszületni. Csed-Gyed alatt nem tudom igénybe venni a Csokot? Ha Gyed alatt visszamennék dolgozni 6 órában, már igényelhető lenne? Jelenleg van 1.5 Millió forint személyi kölcsön a nevemen, amit rendszeresen törlesztek. Ez a pénz készpénzben van, önerőbe számíthat-e? Vagy inkább fizessem vissza a személyi kölcsönöm egy összegben? De akkor elég lesz-e a CSOk mint önerő egy 10 millió forintos lakásnál?
Köszönöm a segítséget!
Üdv.
Noémi

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-07 - 04:37

Kedves Noémi!
Úgy tudjuk,hogyha a csed alatti korábbi munkaviszonya fennáll, akkor kiadható a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás, ellenben hitelfelvételhez nem elegendő a csed.
Az, hogy egy 10 milliós lakás vásárlásához mennyi önerőre lenne szükség, bővebb információk ismeretében határozható meg, melyhez munkaviszonyából származó jövedelme is szükséges.
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Kornélia szerint:

2018-03-25 - 07:40

Tiszteletem!
Annyi kérdésem lenne a következővel kapcsolatban, hogy hitelfelvétel esetén ha csak a férj veszi fel a hitelt (5 millió Ft, nettó 250.000 Ft fizetés + 48 ezer Ft családi pótlék), mert a feleség nem rendelkezik jövedelemmel, csak gyessel: 25 ezer Ft, de önerővel (1.500 000 Ft kp), tulajdonjogot szerezne a megvásárolni kívánt ingatlanban. A hiányzó összeget a férj venné fel hitellel egyedül, a csok igényével.
Az így ebben a formában lehetséges-e?
Tehát adott egy 8 millió Ft-os használt ingatlan, amiből a feleség kifizetne 1,5 millió Ft-ot, így szerezne 20% tulajdonjogot, de KHR lista miatt valamint jövedelem hiányában nem hitelképes (de van a nevén 25%-os tulajdonjog egy minimum 18 millió Ft-ot érő haszonélvezeti joggal terhelt ingatlanban, az esetleg bevonható-e plusz fedezetként) és a férj venné fel a csokot két gyermekre 1.250.000 Ft-ot, így 5.250.000 Ft-ra lenne szükség összesen.
Vagy esetleg a csokot a lakásvasárlást követően fel lehet-e venni utólag?
Köszönettel és üdvözlettel: Kornélia

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-02 - 07:09

Kedves Kornélia!
Házastársak CSOK és hitelfelvételre kizárólag együttes igénylés esetén lehetnek jogosultak. A negatív tartalmú KHR a CSOK jogosultságot nem zárja ki, de hitelfelvételre ebben az esetben sajnos nincs lehetőségük. Az tehát sajnos nem oldható meg, hogy férje egyedül igényelje a kedvezményt és a kölcsönt. A támogatás utólagos felvétele sajnos szintén nem oldható meg.

Erika szerint:

2018-02-21 - 05:50

A kérdésem az lenne, hogy házvásárlás esetén az egy gyermek után járó csok összege beszámítható-e az önerőbe?

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-21 - 06:03

Kedves Erika!
A meglévő gyermek után járó CSOK összege – 600.000 Ft – önerőként vehető figyelembe.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések