A CSOK az önerő részét képezi használt lakás vásárlása esetén? - Hitelnet.hu

A CSOK az önerő részét képezi használt lakás vásárlása esetén?

Utolsó módosítás: 2018. január 05. péntek

Üdvözlöm Önöket!

A következőkben szeretném a segítségüket kérni. Párommal szeretnénk házat venni, amihez nagyjából jelenleg 1M Ft önerőnk van. Nem vagyunk összeházasodva és a páromnak van két gyermeke korábbi kapcsolatából.

Lakástakarék akció és kalkulátor

30 % állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás és most Erzsébet utalványt adunk ajándékba

Részletek

A kérdésünk az, hogy mivel sajnos Ő BAR listán szerepel még, igényelheti a CSOK-ot a két gyerek után úgy, hogy a hitelt én venném fel egyedül? Az én keresetem nettó 210.000 Ft és kb. öt-hat milliós házat szeretnénk.

Továbbá kérdésem lenne, hogy a CSOK használt lakás esetén lehet-e az önerő része, vagy azt külön kell számolni?

Köszönettel: Lajos

Kedves Lajos!

A negatív tartalmú BAR lista a CSOK jogosultságot nem zárja ki. Csak CSOK igénylése esetén ugyanis a bankok nem vizsgálják a támogatott személy KHR státuszát. Amennyiben azonban hitelfelvétel is kapcsolódik az ügylethez, máris ellenőrizni szükséges a lakásvásárlók adatait a Központi Hitelinformációs Rendszerben. A negatív információ pedig sajnos a hitelkérelem elutasítását eredményezi. A vonatkozó rendelkezések értelmében arra nincs lehetőség egy adott lakásvásárlás vonatkozásában, hogy a támogatást kizárólag az egyik, a kölcsönt pedig csak a másik fél igényelje. Az tehát meg oldható meg, hogy ugyanazon lakás megvételéhez a CSOK-ot párja, a kölcsönt pedig Ön vegye fel. A CSOK egyébként az önerő részét képezi használt lakás esetén, tehát az elvárt saját erő mértékébe bele lehetne számolni a támogatás összegét, ha együttesen hitelképesek lennének.

Egy megoldás lehetséges, de az sajnos csak a támogatás igénybevétele nélkül valósítható meg. Bankpartnereink egyikénél az élettársat nem szükséges adóstársként bevonni a hitelügyletbe. Ha tulajdonrészt is szerez a célingatlanban, de jövedelmével nem szerepel, akkor csak zálogkötelezettként szükséges bevonni, s a bank ebben az esetben nem vizsgálja KHR státuszát, tehát akár BAR listás élettárssal is megoldható a hitelfelvétel.

Amennyiben ez a hitellehetőség érdekli Önöket, kérjük, töltsék ki online adatlapunkat és Szakértőink tájékoztatni fogják Önöket az elérhető hitelkonstrukciókról!


(A későbbiekben bármikor le tudsz iratkozni)

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket