A CSOK az önerő részét képezi használt lakás vásárlása esetén? - Hitelnet.hu

A CSOK az önerő részét képezi használt lakás vásárlása esetén?

Utolsó módosítás: 2018. január 05. péntek

Üdvözlöm Önöket!

A következőkben szeretném a segítségüket kérni. Párommal szeretnénk házat venni, amihez nagyjából jelenleg 1M Ft önerőnk van. Nem vagyunk összeházasodva és a páromnak van két gyermeke korábbi kapcsolatából.

A kérdésünk az, hogy mivel sajnos Ő BAR listán szerepel még, igényelheti a CSOK-ot a két gyerek után úgy, hogy a hitelt én venném fel egyedül? Az én keresetem nettó 210.000 Ft és kb. öt-hat milliós házat szeretnénk.

Továbbá kérdésem lenne, hogy a CSOK használt lakás esetén lehet-e az önerő része, vagy azt külön kell számolni?

Köszönettel: Lajos

Kedves Lajos!

Lakástakarék kalkulátor

Akár évi 72 ezer Forint állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás

Részletek

A negatív tartalmú BAR lista a CSOK jogosultságot nem zárja ki. Csak CSOK igénylése esetén ugyanis a bankok nem vizsgálják a támogatott személy KHR státuszát. Amennyiben azonban hitelfelvétel is kapcsolódik az ügylethez, máris ellenőrizni szükséges a lakásvásárlók adatait a Központi Hitelinformációs Rendszerben. A negatív információ pedig sajnos a hitelkérelem elutasítását eredményezi. A vonatkozó rendelkezések értelmében arra nincs lehetőség egy adott lakásvásárlás vonatkozásában, hogy a támogatást kizárólag az egyik, a kölcsönt pedig csak a másik fél igényelje. Az tehát meg oldható meg, hogy ugyanazon lakás megvételéhez a CSOK-ot párja, a kölcsönt pedig Ön vegye fel. A CSOK egyébként az önerő részét képezi használt lakás esetén, tehát az elvárt saját erő mértékébe bele lehetne számolni a támogatás összegét, ha együttesen hitelképesek lennének.

Egy megoldás lehetséges, de az sajnos csak a támogatás igénybevétele nélkül valósítható meg. Bankpartnereink egyikénél az élettársat nem szükséges adóstársként bevonni a hitelügyletbe. Ha tulajdonrészt is szerez a célingatlanban, de jövedelmével nem szerepel, akkor csak zálogkötelezettként szükséges bevonni, s a bank ebben az esetben nem vizsgálja KHR státuszát, tehát akár BAR listás élettárssal is megoldható a hitelfelvétel.

Amennyiben ez a hitellehetőség érdekli Önöket, kérjük, töltsék ki online adatlapunkat és Szakértőink tájékoztatni fogják Önöket az elérhető hitelkonstrukciókról!


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Hozzászólások
 • Tamás szerint:

  Érdeklődnék, hogy van 2 gyermekem, a párommal élettársi kapcsolatban vagyok. Szeretnék használt családi házat venni 15.000.000 Ft-ig! Igénybe venném a csok-ot 2 gyerekre és csak én venném fel a hitelt 300.000 Ft nettó jövedelemmel.
  Működhet ez? Önerőnek számít a támogatás? Kellene még önerő ezen kívül? Zártkerti telek számíthat önerőnek?
  Köszönöm a választ.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Tamás!
   Élettársak együttes igénylés esetén lehetnek jogosultak CSOK-ra, s ebben az esetben a hitelt is együttesen tudják igényelni.
   A CSOK összegét a bankok többsége beleszámítja az ingatlan maximális terhelhetőségébe. A szükséges önerő mértékét több tényező is befolyásolja. Pontos választ kérdésére az ügylet részleteinek ismeretében tudunk adni. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

 • Eszter szerint:

  Üdvözlöm!
  Férjemmel új lakást szeretnénk vásárolni, melyet önerőből, hitelből és 2 gyerek után járó csok-ból finanszíroznánk. Elgondolkodtam a munkahely váltáson, azonban nem tudom a hitel felvételénél ez nem jelent-e hátrányt majd.
  A kérdésem az lenne, hogy lehet úgy megvásárolni az ingatlant, hogy: 50-50% tulajdon a férjemmel, 2,6M Ft CSOK rá és a férjem nevére vesszük fel a fennmaradó összeget hitelre?
  Köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Eszter!
   A CSOK-os hitelügyletben Önnek, mint házastársnak mindenképpen részt kell vennie adóstársként. Nem jelent azonban problémát, ha nem rendelkezik a bank számára figyelembe vehető jövedelemmel akkor, ha férje igazolt jövedelme alapján is hitelképesek.
   Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz bővebb információkra lenne szükség. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

 • Noémi szerint:

  Üdvözlöm!
  Egyedülálló anyaként igényelhetem-e a CSOK-ot, mint önerőt, használt lakás vásárláshoz? Egyik gyermek 4 éves, a második júniusban fog megszületni. Csed-Gyed alatt nem tudom igénybe venni a Csokot? Ha Gyed alatt visszamennék dolgozni 6 órában, már igényelhető lenne? Jelenleg van 1.5 Millió forint személyi kölcsön a nevemen, amit rendszeresen törlesztek. Ez a pénz készpénzben van, önerőbe számíthat-e? Vagy inkább fizessem vissza a személyi kölcsönöm egy összegben? De akkor elég lesz-e a CSOk mint önerő egy 10 millió forintos lakásnál?
  Köszönöm a segítséget!
  Üdv.
  Noémi

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Noémi!
   Úgy tudjuk,hogyha a csed alatti korábbi munkaviszonya fennáll, akkor kiadható a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás, ellenben hitelfelvételhez nem elegendő a csed.
   Az, hogy egy 10 milliós lakás vásárlásához mennyi önerőre lenne szükség, bővebb információk ismeretében határozható meg, melyhez munkaviszonyából származó jövedelme is szükséges.
   Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

 • Kornélia szerint:

  Tiszteletem!
  Annyi kérdésem lenne a következővel kapcsolatban, hogy hitelfelvétel esetén ha csak a férj veszi fel a hitelt (5 millió Ft, nettó 250.000 Ft fizetés + 48 ezer Ft családi pótlék), mert a feleség nem rendelkezik jövedelemmel, csak gyessel: 25 ezer Ft, de önerővel (1.500 000 Ft kp), tulajdonjogot szerezne a megvásárolni kívánt ingatlanban. A hiányzó összeget a férj venné fel hitellel egyedül, a csok igényével.
  Az így ebben a formában lehetséges-e?
  Tehát adott egy 8 millió Ft-os használt ingatlan, amiből a feleség kifizetne 1,5 millió Ft-ot, így szerezne 20% tulajdonjogot, de KHR lista miatt valamint jövedelem hiányában nem hitelképes (de van a nevén 25%-os tulajdonjog egy minimum 18 millió Ft-ot érő haszonélvezeti joggal terhelt ingatlanban, az esetleg bevonható-e plusz fedezetként) és a férj venné fel a csokot két gyermekre 1.250.000 Ft-ot, így 5.250.000 Ft-ra lenne szükség összesen.
  Vagy esetleg a csokot a lakásvasárlást követően fel lehet-e venni utólag?
  Köszönettel és üdvözlettel: Kornélia

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Kornélia!
   Házastársak CSOK és hitelfelvételre kizárólag együttes igénylés esetén lehetnek jogosultak. A negatív tartalmú KHR a CSOK jogosultságot nem zárja ki, de hitelfelvételre ebben az esetben sajnos nincs lehetőségük. Az tehát sajnos nem oldható meg, hogy férje egyedül igényelje a kedvezményt és a kölcsönt. A támogatás utólagos felvétele sajnos szintén nem oldható meg.

 • Erika szerint:

  A kérdésem az lenne, hogy házvásárlás esetén az egy gyermek után járó csok összege beszámítható-e az önerőbe?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Erika!
   A meglévő gyermek után járó CSOK összege – 600.000 Ft – önerőként vehető figyelembe.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Partnereink