A CSOK a házvásárlás után felmerülő illeték megfizetéséhez is igénybe vehető? - Hitelnet.hu

A CSOK a házvásárlás után felmerülő illeték megfizetéséhez is igénybe vehető?

Utolsó módosítás: 2018. január 03. szerda

Üdvözlöm!

Párommal, akivel nincs hivatalos élettársi kapcsolatunk, tulajdonostól lízingelünk egy családi házat. A vételár utolsó részletét áprilisban fizetjük ki részére, az adásvételi szerződés ekkor kerül aláírásra. A ház 50-50%-ban kerül a tulajdonunkba. Szeretnénk egy gyermek bevállalásával csok-ot igényelni. A fennmaradó 4 hónap törlesztése viszont már csak 280 ezer forint.

Lakástakarék akció és kalkulátor

30 % állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás és most Erzsébet utalványt adunk ajándékba

Részletek

Amennyiben igényeljük a támogatást, megkaphatjuk-e a 600.000 Ft-ot és ha azt ügyvédi letéti számlára kérjük, a szerződésben pedig úgy rögzítjük, hogy 600.000 Ft-ot csokkal fizetünk az eladónak, úgy a különbözetet felvehetjük-e az ügyvédi számláról?
Esetleg a házvásárlás után kötelező adó kiegyenlítésére is fordítható a különbözet?
Illetve, ha összeházasodunk addig, akkor igényelhetjük-e?

Megtisztelő válaszát előre is köszönjük!
Üdvözlettel.
Erika

Kedves Erika!

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) lakóingatlan vásárlása esetén a vételár kiegyenlítéséhez vehető igénybe oly módon, hogy a hitelintézetek a kedvezmény összegét a vételár utolsó részeként utalják az eladó adásvételi szerződésben megadott számlájára (vagy ügyvédi letéti számlára). Amennyiben az Önök esetében a vételárból kifizetésre váró összeg már csak 280.000 Ft, akkor legfeljebb ekkora összeget kaphatnak. Ebben az esetben a 600.000 Ft-ot sajnos nem tudják igénybe venni akkor sem, ha a támogatás folyósítását ügyvédi letéti számlára kérik. A CSOK sajnos a házvásárlás után felmerülő illeték megfizetésére nem fordítható.

Továbbá tudni kell, hogy vállalt gyermek után igényelt CSOK esetén a kedvezmény kizárólag házastársi kapcsolat fennállása esetén igényelhető. Élettársak vállalt gyermek után nem tudnak CSOK-ot igényelni, csak meglévő gyermek után. A hatályos CSOK rendelet értelmében meglévő gyermeknek számít már a magzat is a 12. terhességi hét betöltése után. Ha ezen időpont előtt nyújtanák be támogatási kérelmüket, akkor mint élettársak sajnos nem lennének jogosultak megelőlegező CSOK igénylésére.


(A későbbiekben bármikor le tudsz iratkozni)

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket