Hány m2-nek kell lenni a tetőtéri új lakásnak a 10 milliós CSOK-nál?

Tisztelt Hitelnet!

Szeretnék érdeklődni, hogy ha van három gyerekünk és szeretnénk a csokot igénybe venni, akkor lehet-e ha a férjem vállalkozó már több éve, én pedig gyeden vagyok itthon, de közben lejárt a határozott idejű munkaszerződésem? A biztosítási idő miatt kérdeztem.

Új lakásnak számít, ha külön bejárattal és külön mérőórával lenne ellátva a beépített tetőterünk? Benne ki lenne alakítva konyha, fürdő, WC, étkező és szoba. Ennek így 60 vagy 90 m2-esnek kéne lennie? Vagy ez csak bővítésnek számít?

Ha a telkünkön szeretnénk építeni egy másik házat, annak 90 m2-esnek kellene lennie legalább? A teleket mennyire lehet beépíteni, hány %-át?

A bővítésnél a kifizetés hogyan működik? Amint készen vagyunk és van róla számla fizetnek? Az új ház építésnél bizonyos elkészültségi szintenként fizetnek?

Mi számít új lakásnak? Aminek még nincs használatba vételi engedélye? Erre hogyan lehet rákeresni a neten, pl. Miskolc és környékén érdekelne lakás vagy ház.
Ha új lakást szeretnénk venni és elég lenne hozzá csak a támogatás a 10 millió forint és nem szeretnénk hitelt felvenni lehetséges vagy valamihez van kötve?
Az új lakásnak milyen feltételeknek kell megfelelnie 3 gyerek mellett?
Csak a csok-osoknak van építőanyag ÁFA kedvezmény? Merre induljon el, aki új házat szeretne építeni vagy tetőteret szeretne beépíteni? Egyáltalán bírnák-e az alapok, födém, stb. Mert először az ember kíváncsi arra, mennyibe kerülne neki ez az egész, tehát árajánlat kéne, de honnan? Közműktől? Építkezési vállalkozóktól? Tervezőtől? Engedély kell valahonnan?

Hogyan lehet az, hogy van igénylési lehetőség, papírok hozzá, de a bankokban még nincsenek infók a szabályzathoz? Azt sem tudja az ember mire adná be a papírt, mit várnak el és mit kaphat!

Várom válaszát!
Köszönettel.
Ivett

Kedves Ivett!

Házastársak igénylése esetén elegendő, ha legalább az egyik fél rendelkezik a szükséges TB jogviszonnyal. Ez a feltétel a leírtak alapján férje részéről teljesül.

Arról, hogy tetőtér-beépítés esetén mi számít új lakásnak, IDE kattintva tájékozódhat. A tetőtérben kialakításra kerülő új lakás hasznos alapterületének – a 10 milliós CSOK igénylése esetén – el kell érnie a 60 m2-t.

Amennyiben különálló házat építenek, akkor annak legalább 90 m2 hasznos alapterületűnek kell lenni. A telek beépíthetőségéről az építési hatóság tud pontos tájékoztatást adni.

Bővítés és építkezés esetén egyaránt szakaszosan, készültségi fognak megfelelően történik a CSOK folyósítása, miután beépítették a saját erőt. A folyósításhoz mindig be kell mutatni az adott készültségi foknak megfelelő, a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség legalább 70%-áról kiállított számlát.

Arról, hogy mi minősül új lakásnak, IDE kattintva tájékozódhat.
A CSOK hitel felvétele nélkül is igényelhető.

Az új lakás vásárlásához 3 meglévő vagy vállalt gyermek után adható 10 milliós CSOK speciális feltételeit ITT ismerheti meg.

Az adó-visszatérítési kedvezmény feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

A tetőtér-beépítés vagy építkezés bekerülési költségéről az illetékes szakember (kivitelező) készít az Önök kérésére költségvetést. Az engedélyekkel illetve egyszerű bejelentéssel kapcsolatban a területileg illetékes építési hatóság tud segíteni.

Bővítés esetén feltétel, hogy CSOK-ra csak akkor lehetnek jogosultak, ha a bővítési munkálatokat nem kezdik el a CSOK kérelem benyújtása előtt. Bővítés esetén 3 gyermek után 2.200.000 Ft összegű CSOK kapható, ha a bővítést követő hasznos alapterület meghaladja a 90 m2-t. Továbbá a CSOK összege nem haladhatja meg a költségvetés 35%-át.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!


Utolsó módosítás: 2016. január 28. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Krisztián szerint:

2016-02-06 - 13:48

Üdvözlöm!
Meglévő 3 gyermekes család számára jár-e a 10+10 m-s CSOK abban az esetben, ha más nevén (nagyszülő) lévő családi házra emelet ráépítéssel egy teljesen önálló, külön bejáratú, stb. lakrész kerül kialakításra? Amennyiben igen, további kérdésem, hogy ez esetben 60 nm, vagy 90 nm a minimális hasznos alapterület követelmény?

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-06 - 13:51

Kedves Krisztián!
Nagyszülő nevén lévő családi házon tetőtér-beépítéssel vagy emeletráépítéssel kialakításra kerülő új, önálló lakás építéséhez igényelhető a 10 milliós CSOK. Önálló lakást kell tehát létrehozni és nem csak lakrészt. Arról, hogy ilyen esetben mi minősül új lakásépítésnek, IDE kattintva tájékozódhat. A tetőtérben kialakításra kerülő lakásnak legalább 60 m2 hasznos alapterületűnek kell lenni.

Andrea szerint:

2016-02-03 - 11:02

Tisztelt Szakértő!
Van egy 68 m2- alapterületű családi házunk, saját tulajdon, banki hitellel terhelve. Emeletráépítéssel történő bővítést terveznénk, ha jogosultak lennénk rá. A kérdésem:
3 gyermek esetén, amennyiben teljes értékű lakóegységet alakítanánk ki emeletként (konyha, fürdő, hálószobák, gondolom a külön bejáratot, külön közmű-csatlakozást is meg tudnánk oldani) abban az esetben jár-e a 10 milliós támogatás? Ebben az esetben hogyan értelmezzem a négyzetméter minimumot? (68 m2-re nem tudok 90 m2-t építeni.) Vagy ez ilyenkor lakásnak számít? Természetesen mi az egész házat földszinttel együtt laknánk be. Mekkora összeg járna ez esetben? Kb. 8-9 millió forint egy ilyen beruházás, azt milyen arányban finanszírozzák?
Válaszukat előre is köszönöm!
Andrea

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-03 - 11:08

Kedves Andrea!
A 10 milliós CSOK-ra akkor lehetek jogosultak, ha önálló új, legalább 60 m2 hasznos alapterületű lakást építenek a tetőtérben, ahol lakóhelyet is létesítenek.
Arról, hogy mi minősül új lakásépítésnek tetőtér-beépítés, IDE kattintva tájékozódhat.

Ottó szerint:

2016-01-28 - 15:44

Tisztelt Hitelnet!
A használt ház vásárlására felvehető Csok után érdeklődöm! 3 gyermekünk van, 2,2 milliót tudunk felvenni, elvileg minden kritériumnak megfelelünk! Viszont rendelkezünk jelenleg egy ingatlannal, amit most fogunk eladni, és egy másikat vásárolni, amire a csok-ot fel szeretnénk venni! A tavaly érvényes szabályozás szerint, nem lehet a vásárolt ingatlan értéke kevesebb az eladottnál! Valahol azt olvastam, ezt eltörölik ebben az évben, de erről nem találok információt! Amennyiben van erről infójuk, kérem jelezzék!
Valamint az eladott ház hitelét szeretném átvinni az új ingatlanra, ez lehetséges (amennyiben a bank is hozzájárul), vagy végtörlesztenem kell, és új hitelt igényelnem?
Előre is köszönöm válaszukat!
üdv
Ottó

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-24 - 09:30

Kedves Ottó!
Használt lakás vásárlása esetén nem törölték el az 5 éven belül eladott lakás árának továbbforgatására vonatkozó kötelezettséget, de a továbbforgatandó összeget csökkentő tételek köre bővült. Ezek az alábbiak:
– az adásvételt követően vásárolt ingatlan vételára,
– a lakástulajdont terhelő, a vételárból visszafizetett munkáltatói vagy önkormányzati támogatás összege,
– az értékesített lakás vásárlására vagy építésére felvett lakáscélú hitelintézeti kölcsön vételárból törlesztett összege,
– a számlával igazolt ingatlanközvetítői jutalék,
– az adásvételre tekintettel megfizetett közteher.
A CSOK-kal vásárolandó lakás vételárának tehát továbbra is el kell érnie az előző lakás eladásából kötelezően továbbforgatandó összeg + a CSOK együttes összegét.
Az eladott ház hitele csak akkor jegyeztethető át az új ingatlanra, ha az már az Önök nevén van. De mivel a lakáseladásra előbb kerül sor, minthogy Önök megszerzik az újabb lakás tulajdonjogát, ezért ez nem kivitelezhető. A régi hitel eladási árból történő végtörlesztésre lehet a megoldás, az újabb lakás megvásárlása pedig új hitel felvételével lehetséges.
Szakértőink készséggel készítenek Önöknek személyre szóló, díjmentes lakáshitel ajánlatot, ha kitölti online adatlapunkat!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések