Hajózási konténerekből kialakított házra igényelhető CSOK?

Üdvözlöm Önöket!

Házilagos kivitelezéssel szeretnénk felépíteni családi házunkat a már korábban megvásárolt, tehermentes telkünkre. Tízmilliós önerőnket használnánk fel először, de számítunk a tízmilliós CSOK-ra is három gyermekünk után, és vissza szeretnénk igényelni az áfát is.

A technológia, amit szeretnénk használni, egy kevéssé elterjedt módszer: pontalapokra épített, hajózási konténerekből kialakított ház. Elég komoly szigeteléssel tervezzük ellátni, és minden tekintetben megfelel majd a vonatkozó előírásoknak.

Van-e valami akadálya annak, hogy ilyen típusú házépítés esetén is fel tudjuk venni a CSOK-ot, illetve visszaigényeljük az áfát 5 millió forintig? Bankoknál már futottam egy kört, senki nem tudott érdemben felvilágosítást adni.

Köszönettel: Szilvia

Kedves Szilvia!

A vonatkozó CSOK rendelet értelmében a kedvezménnyel finanszírozni kívánt új lakóháznak az alábbi feltételeknek kell megfelelnie:

“a meglévő épület vagy épületrész átalakítása kivételével

a) az alapozási munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített, a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő, az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan a hozzá tartozó földrészlettel, amely elkészültét követően használatbavételi vagy hatósági bizonyítvánnyal igazolandó használatbavétel tudomásulvételi vagy bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvány iránti eljárásra köteles, ideértve a tanyán található lakóépületet is, és amely legalább az alábbi feltételeknek megfelel:
aa) 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel -, továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel rendelkezik,
ab) közműves villamos energia szolgáltatással rendelkezik,
ac) egyedi fűtési móddal rendelkezik,
ad) közműves szennyvízelvezetéssel rendelkezik, vagy ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik, és
ae) közműves ivóvíz-szolgáltatással rendelkezik, vagy ha a településen (településrészen) nincs közműves vízszolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van”

Elsőként a területileg illetékes építési hatóságot kellene megkeresniük az ügyben, hogy pontalapokra épített, hajózási konténerekből kialakított házra egyáltalán adnak-e használatbavételi engedélyt, mint lakóház, illetve az új építésügyi előírásoknak megfelel-e az ingatlan. Amennyiben nem, akkor az ingatlan nem fogja teljesíteni a vele szemben támasztott CSOK feltételeket. Ha igen, akkor sem biztos, hogy célszerű ezt az építési megoldást választani az értékállandóság és értékesíthetőség miatt.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések