Ha új lakrészt építünk a meglévő házhoz, megkaphatjuk a 10M-os CSOK-ot?

Tisztelt Hitelnet!

Érdeklődnék, hogy meglévő, nem új építésűnek minősülő (építési engedély kiadva: 2008 március, lakhatási engedély 2009 november) családi házunk után, meglévő két gyermekkel (már igénybe vettük a szocpolt) és leendő harmadik gyermekkel milyen módon lennénk jogosultak a szocpollal csökkentett 10 milliós támogatásra?

94 nm a házunk, a férjem és az én nevemen van fele-fele arányban. Mivel útban a harmadik baba, mindenképpen bővíteni szeretnénk. Két verziót tartunk lehetségesnek:
1. Vagy bővíteni szeretnénk kb. 90 nm-t, tehát hozzáépítéssel (megtoldanánk az eredeti lakóházunkat) önálló lakrészként, tehát minden olyan helyiséggel ellátva ami a feltételekbe benne van (konyha, vizesblokk, szobák stb…) külön mérőórákkal, bejárattal.
2. Vagy az emeletráépítés mellett döntenénk, ugyanígy nem csak sima bővítés, hanem külön lakrész beépítése, bejárattal, stb.

Első kérdésünk az lenne, hogy csak a fent említett két módon vehetnénk-e igénybe a támogatást, vagy a meglévő házunk, plusz 3 szoba hozzáépítésével is, mivel jelenleg csak 3 db 12 nm alatti szobával rendelkezünk?
Szeretnénk megtudni, hogy jelen helyzetünkben milyen olyan megoldás lehetséges, amivel igénybe vehetnénk a támogatást?
2,1 Millió igénybe vett szocpol mellett, még mekkora összegre lennénk jogosultak a 3. gyermek után?

Köszönöm segítségüket.
Tisztelettel.
Dia

Kedves Dia!

A korábban kapott szocpol és a 10 milliós CSOK különbözetére – ami jelen esetben 7,9M Ft – csak akkor lehetnek jogosultak, ha új lakást építenek. A meglévő lakóingatlan új lakrésszel történő bővítése nem minősül új lakásépítésnek, mint ahogy a plusz 3 szoba hozzáépítése sem. Az emeletráépítés csak akkor minősül új lakásépítésnek, ha az emeleten legalább két új lakás kerül kialakításra. Erről bővebben IDE kattintva olvashat.

A CSOK különbözet tehát akkor járna, ha teljesen új lakást építenének. Ha sorházként vagy ikerházként valósulna meg az új lakásépítés, tehát közvetlenül a meglévő ház mellé épülnének, akkor sem lehet közös fal, a plusz válaszfalnak az új lakás részéről is meg kellene lenni. Arról, hogy adott esetben a sorházas vagy ikerházas építkezés megvalósulhat-e, a területileg illetékes építési hatóság tud pontos tájékoztatást adni.

Ha nem a fenti módon valósulna meg az építkezés, de ugyanezen a telken, akkor külön helyrajzi számra kell kerülnie az új lakásnak.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Zsolt szerint:

2016-05-22 - 20:59

Tisztelt Cím!
Akárhány hozzászólást, akárhány CSOK értelmezést olvastam el, nem kaptam választ az Én kérdéseimre:
1. Azt már többé kevésbé talán jól értelmezem, hogy 10 M Ft-os támogatás járhat a tetőtér beépítés esetén akkor, ha ott legalább két új lakás jön létre. Ebben az esetben azt nem értem, ki veheti igénybe a támogatást? Aki a két lakást építette? Vagy az, aki az EGYIKBE/MÁSIKBA beköltözik? Ha az egyes verzió az igaz (beépítek egy társasházi tetőteret, kialakítok két 60 m2-es lakást), akkor nekem nem kell ott laknom, mint különálló ház esetén? Ha igen, milyen formában? Vagy elég csak a tulajdonomban tartanom 10 évig?
2. Ha ezekre sikerülne választ találnunk, akkor a következőképpen gördítem tovább a problémát: ha nem a tetőteret építem be, hanem más módon bővítek két lakással egy házat, az is “játszik”?
3. Még tovább gondolva: ha a családi házamat úgy bővítem tovább két lakással, hogy az társasházzá alakul, akkor is igényelhetem a10+10-es támogatást? Ebben az esetben a “bentlakás” kérdése hogyan nézne ki?
Köszönöm a segítségüket!
Tisztelettel
Zsolt

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-24 - 10:26

Kedves Zsolt!
Amennyiben Ön gazdálkodó szervezetként – tehát nem magánszemélyként – értékesítés céljára épít új lakást, mely a CSOK feltételeinek megfelel, akkor a vásárláshoz a vevő veheti igénybe a támogatást. Ha Ön magánszemélyként meglévő családi ház tetőterében épít legalább két új lakást, melyek közül legalább az egyik megfelel a CSOK feltételeinek, akkor Ön mint magánszemély lehet jogosult a támogatásra, s a CSOK-kal finanszírozott ingatlanban a 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom ideje alatt lakóhelyet kell létesíteniük.
Ha meglévő családi ház mellé közvetlenül (falkapcsolatosan) épít még egy lakást, ezáltal társasházat létrehozva, akkor Ön mint magánszemély szintén jogosult lehet a 10+10M Ft kedvezményre, s az így létrejövő új lakásban szintén lakóhelyet kell létesíteniük a 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom idejére.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések