Ha továbbépítésre szól az engedélyünk miért nem kaphatjuk meg a CSOK-ot?

Kedves Hitelnet.hu!

CSOK rendelet: “Családi otthonteremtési kedvezmény vehető igénybe a 2008. július 1-én vagy azt követően kiállított építési engedéllyel vagy az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység bejelentésének megtörténtét az építésügyi hatóság által kiállított igazoló dokumentummal rendelkező új lakás építéséhez.”

A jogosultság kérdésében nem a hitelintézetek tájékoztatása, hanem a jogszabály mérvadó. Az pedig, mint látható, nem tesz különbséget az építési engedély minőségét illetően. Amennyiben egy építési engedély lejárt, az építési hatóság továbbépítési engedélyt ad ki (kérdező esetében teljes értékű építési engedély lakóházra), vagy bontást rendel el. A kérdező esetében 2015-ben jogerőre emelkedett egy építési engedély, ami a 18§ többszöri átolvasása után is meg kell, hogy feleljen.

A rendelet alapvető céljának is pont megfelelnek, népszaporulat, gazdaság pörgetése, új lakóegység létrehozása stb. (persze lehet, hogy a kérdező éppen egy használt lakást épít, a hitelintézetek szerint).

Nem hiszem, hogy országos szinten stratégiai cél kéne, hogy legyen félbemaradt építkezések kerülgetése. Érdekesség, hogy ha az ingatlan tulajdonjogát átruházzák, felépíttetik, majd a – nem magánszemély – eladótól visszavásárolják, akkor már csont nélkül új lakásnak minősül. Pedig a meglevő szerkezet, a továbbépítés jogcíme és folyamata, valamint a végeredmény pontosan ugyanaz.

Ellenérvekre persze fogékony vagyok.
Üdv, M.llo

Kedves M.llo!

A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása alapján – ami összecseng a vonatkozó kormányrendelet szövegével – új lakás:
a meglévő épület vagy épületrész átalakítása kivételével
a) az alapozási munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített, a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő, az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan a hozzá tartozó földrészlettel (a továbbiakban: lakás), amely elkészültét követően használatbavételi vagy hatósági bizonyítvánnyal igazolandó használatbavétel tudomásulvételi vagy bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvány iránti eljárásra köteles, ideértve a tanyán található lakóépületet is, és amely legalább az alábbi feltételeknek megfelel:
aa) 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel -, továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel rendelkezik,
ab) közműves villamos energia szolgáltatással rendelkezik,
ac) egyedi fűtési móddal rendelkezik,
ad) közműves szennyvíz-elvezetéssel rendelkezik, vagy ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvíz-elvezetés, a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik, és
ae) közműves ivóvíz-szolgáltatással rendelkezik, vagy ha a településen (településrészen) nincs közműves vízszolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van;”

Amennyiben a CSOK igénybevételével finanszírozni kívánt lakóház nem az alapozási munkáktól kezdődően teljesen újonnan épített, akkor nem minősül újnak. Olyan esetben tehát, amikor az építési engedély továbbépítésre szól, vagyis az építkezés során a már meglévő alap kerül felhasználásra, a kedvezmény sajnos nem vehető igénybe.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések