Ha meglévő lakásainkra haszonélvezeti jogot jegyeztetünk be, jogosultak leszünk CSOK-ra?

Tisztelt Hitelnet!

42 évesek, élettársak vagyunk, meglévő lakásunkat sikerül eladnunk, két gyermekkel lépnénk tovább. Egy családi házat vennénk, melyet kivitelező bővített, emeletet épített rá, jelenleg 95%-os a készültsége. Úgy gondolom a régi alapok miatt az új építésű CSOK nem jár.

A használtra vonatkozó támogatásnál ott akadunk el, hogy a jelenleg lakott lakáson apósomnak volt haszonélvezete, melyről az eladásnál le is mond, viszont van két másik lakóingatlan a párom nevén. Amennyiben ezekre rákerülne a szüleink haszonélvezete, megkaphatnánk a használt lakás utáni két gyermekre járó CSOK-ot?

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Gabi

Kedves Gabi!

Fenti ingatlan megvásárlásához az új lakásra adható CSOK valóban nem jár, a használt lakás vásárlása esetén adható támogatási összegre lehetnek jogosultak, ha az egyéb, például lakástulajdonra vonatkozó feltételek is teljesülnek.

A használt lakás vásárlásához igénybe vehető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II. 10.) Kormányrendelet 14. § (1) bekezdés e) pont értelmében a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételének feltétele, hogy:

„az igénylő – lakáscsere esetén a csereszerződés tárgyát képező lakás, valamint lakás bővítése esetén a bővíteni kívánt lakás kivételével – más lakásban legfeljebb 50 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik, ide nem értve azt, ha lakástulajdona – a tulajdoni hányad mértékétől függetlenül – szerződésen vagy jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal történő megterhelésére e rendelet hatálybalépését megelőzően, vagy lakástulajdona jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal történő megterhelésére e rendelet hatálybalépésekor vagy azt követően került sor.”

Fentiek értelmében használt lakás vásárlása esetén CSOK-ra az a természetes személy lehet jogosult, aki – tekintettel a fenti kivételekre – más lakásban legfeljebb 50 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik, VAGY: ha lakástulajdona – a tulajdoni hányad mértékétől függetlenül – szerződésen vagy jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal történő megterhelésére 2016. február 11-ét megelőzően, vagy lakástulajdona jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal történő megterhelésére ezen időpontot megelőzően vagy azt követően került sor. Szerződésen alapuló haszonélvezeti jog például az ajándékozáshoz kapcsolódóan alapított, a jogszabályon alapuló az öröklés.

Fenti esetben a szülők haszonélvezeti joga csak ajándékozással kerülhetne az ingatlanra – örökléssel nyilván nem – az ajándékozással alapított haszonélvezeti jog viszont csak akkor fogadható el, ha annak bejegyzése 2016. február 11. előtt történt. Így ez a lehetőség sajnos nem jelent megoldást.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Csilla szerint:

2018-06-13 - 09:29

Tisztelt Hitelnet!
Új lakást vásárolnánk élettársammal. Közös gyermekünknek (22 év) szeretnénk haszonélvezetet adni.
Ettől még jogosultak vagyunk a CSOK-ra?

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-13 - 14:41

Kedves Csilla!
A CSOK igénybevételével vásárolandó lakásra nem jegyeztethető be haszonélvezeti jog a 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom ideje alatt még a gyermek javára sem. Ellenkező esetben elveszítik a támogatásra való jogosultságukat.

Gábor szerint:

2017-12-28 - 16:01

Tisztelt Hitelnet!
1 gyermekem van. Igényelni szeretném a CSOK-ot (600.000 Ft) használt ház vásárlása miatt. A házat 2 ingatlan vételárából vásárolnánk. Az egyik ingatlan anyósomé és a feleségemé 50-50%-ban, a másik ingatlan ugyancsak 50-50 %-ban a feleségemé és az enyém.
A kérdésem az: CSOK igénylésekor anyósom milyen formában lehet tulajdonos vagy haszonélvező a megvásárolandó háznál?
Köszönöm!
Üdvözlettel: Gábor

Hitelnet.hu szerint:

2017-12-29 - 07:33

Kedves Gábor!
A CSOK igénybevételével vásárolandó házban kizárólag a támogatott személyek (Ön és felesége) szerezhetnek tulajdonjogot, s az ingatlant a 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom ideje alatt haszonélvezeti jog sem terhelheti.

Csaba szerint:

2017-03-17 - 20:24

Tisztelt Hitelnet!
Párommal CSOK-ot igényelnénk új ház vásárlásra. A páromnak haszonélvezeti joga van a testvére nevén lévő lakáson.
Akadálya ez a CSOK-ra való jogosultságnak? Igényelhetjük?
Köszönettel.
Csaba

Hitelnet.hu szerint:

2017-03-19 - 09:25

Kedves Csaba!
Párja haszonélvezeti joga nem jelent akadályt CSOK igénylésnél. Új lakásra igényelt CSOK esetén egyébként sincsen lakástulajdonra vonatkozó korlátozás.

Csilla szerint:

2017-05-11 - 15:09

Kedves Hitelnet,
érdeklődnék, hogy ha a tulajdonomban áll jelenleg egy ingatlan, de elajándékozom Édesapámnak, viszont a haszonélvezeti jog az enyém marad, úgy párommal felvehetjük-e a CSOK-ot használt ház vásárlására, vagy a haszonélvezeti jog kizárja a CSOK igénylését? Illetve további kérdésem még, hogy az ajándékozással nincs probléma, ugye? Attól még megkaphatjuk a CSOK-ot?
Válaszukat előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2017-05-12 - 05:25

Kedves Csilla!
Az ingatlan édesapja részére történő ajándékozása – haszonélvezeti jog bejegyzése mellett is – megoldás lehet adott esetben. Ha a többi CSOK feltétel is teljesül, jogosult lehet így a kedvezményre.

Gergő szerint:

2016-12-15 - 12:12

Szia!
Olyan kérdésem lenne, hogy fel szeretnénk venni a párommal a 2,2 milliós csokot használt ház vásárlásához, de a nevemen van egy régi parasztház, de haszonélvezeti jog édesapámé. Így megkaphatnánk-e a csokot? Valamint a páromnak a családi házukból 25% tulajdona van.
Válaszukat előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2016-12-15 - 14:35

Kedves Gergő!
Párja haszonélvezeti joggal terhelt lakástulajdona, valamint az Ön 25%-os lakás tulajdoni hányada nem zárja ki a CSOK-ra való jogosultságot.

Beáta szerint:

2016-08-23 - 11:49

Tisztelt Hitelnet!
Megerősítést kérek szépen, hogy valóban jogosult vagyok-e a 600.000 Ft összegű támogatásra, ha használt lakást szeretnék vásárolni.
42 éves vagyok, 5 éves kisfiamat egyedül nevelem. Lakástulajdon öröklés révén, 25 % -os arányban van a nevemen 2002. évtől. Édesanyámnak haszonélvezeti joga van a 25 %-os tulajdoni hányadomon.
Köszönettel: Beáta

Hitelnet.hu szerint:

2016-08-23 - 15:18

Kedves Beáta!
A leírtak alapján jogosult lehet CSOK-ra használt lakás vásárlása esetén. A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Anikó szerint:

2016-08-16 - 12:03

Tisztelt Hitelnet!
Segítséget kérnék. Férjemmel 50-50% tulajdonjoggal van egy használt lakásunk. (5 éve). Vásárolni szeretnénk egy használt családi házat most 2 gyerekre, azt is 50-50% arányba, de a lakásunkat szeretnénk megtartani.
Hogyan lehetséges, ha szeretnénk mellette igénybe venni a Csokot?
Előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2016-08-16 - 12:20

Kedves Anikó!
Használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén az igénylők 50-50% tulajdoni hányada nem zárja ki a jogosultságot. Erről bővebben ITT olvashat.

Mari szerint:

2016-07-20 - 16:13

Tisztelt Hitelnet!
Magyarországra jött, már magyar állampolgár, akinek van háza Erdélyben, vásárolhat használt ingatlant CSOK-kal?
Válaszát előre is köszönöm.
Mari

Hitelnet.hu szerint:

2016-07-25 - 16:10

Kedves Mari!
Információink szerint használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén a támogatott személy – a kivételektől eltekintve – külföldön sem rendelkezhet lakástulajdonnal.

Erika szerint:

2016-06-22 - 14:07

Segítséget kérnék. Van egy házunk, ami még nem került a mi nevünkre, de benne lakunk, jelenleg az anyósom nevén van, 2 gyerekünk van. Így lehet igényelni a támogatást?

Hitelnet.hu szerint:

2016-06-22 - 15:24

Kedves Erika!
Ha vásárlás a támogatás célja, akkor a CSOK sajnos nem igényelhető, mert a kedvezmény közeli hozzátartozótól történő lakásvásárláshoz nem vehető igénybe. Amennyiben a ház bővítéséhez szeretnék igényelni a CSOK-ot, akkor párjával együttesen legalább 50% tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük a bővítendő ingatlanban. A bővítés esetén előírt további feltételekről ITT olvashat.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések