Gyám kizárólag ebben az esetben lehet jogosult CSOK-ra!

Az elmúlt évtizedben többször változott, hogy mely gyermekek után és milyen feltételekkel igényelhető egy összegű vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás. A CSOK igényléssel kapcsolatban újra és újra visszatérő kérdés, hogy gyám jogosult lehet-e a gyámsága alatt lévő gyermek után támogatásra? Mutatjuk, mit ír elő a hatályos CSOK rendelet a gyámság esetére vonatkozóan!

CSOK gyámság alatt lévő gyermek után

Az elmúlt két évtizedben többször változott a gyámság alatt lévő gyermek támogatási lehetősége. Volt olyan időszak is, amikor gyámság alatt lévő gyermek után egyáltalán nem lehetett lakáscélú állami támogatást érvényesíteni.

A hatályos, új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II. 10.) Kormányrendelet 8.§ (2a) bekezdése, valamint a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II. 10.) Kormányrendelet 10.§  (10) bekezdése rendelkezik a gyámság esetéről:

„A családi otthonteremtési kedvezmény az e rendeletben meghatározott feltételek szerint az igénylővel közös háztartásban élő, és a vele együtt költöző, legalább egy éve az igénylő gyámsága alatt álló gyermek után is igényelhető a gyermek szüleinek halála esetén.”

Ezen túlmenően a gyámság alatt lévő gyermek az alábbi esetben minősül – CSOK szempontból – az igénylő eltartott gyermekének:

  • életévét még nem töltötte be
  • a 25. életévét betöltötte, megváltozott munkaképességű személy és ez az állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg.

Élettársak esetén, ha csak az egyik igénylő kerül gyámként kirendelésre, a gyermek a gyámként kirendelt igénylő saját gyermekének minősül.

A korábbi szabályozáshoz képest tehát változás, hogy a gyámság alatt álló gyermek után gyámja csak abban az esetben lehet jogosult a támogatásra, ha a gyermek szülei elhaláloztak.

Gyakorlati eset

A kiskorú gyermekek édesanyja elhalálozott. A gyermek több mint 1 éve a nagyszülő gyámsága alatt állnak, a nagyszülővel közös háztartásban élnek és a támogatás igénybevételével finanszírozni kívánt lakóingatlanba is együtt költöznek. A gyermekek édesapja – jóllehet a kapcsolatot nem tartja a gyermekekkel – él.

Jogosult lehet-e ebben az esetben gyámjuk a gyermekek után CSOK-ra?

Ugyan a gyermekek az igénylő gyámsága alatt állnak legalább 1 éve, vele közös háztartásban élnek, ám – információink szerint – mivel a gyermekek édesapja jelenleg is él, ezért gyámjuk sajnos nem lehet jogosult utánuk a támogatásra.

A gyámság fenti esetén kívül mely gyermek után igényelhető még a CSOK?

CSOK szempontból gyermeknek minősül:

  • a magzat a várandósság betöltött 12. hetét követően, valamint
  • a gyermek, aki az igénylő vér szerinti vagy örökbefogadott eltartottja, és

a 25. életévét még nem töltötte be vagy,

a 25. életévét betöltötte, megváltozott munkaképességű személy és ez az állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg

Ami ugyancsak változás a korábbi évek előírásaihoz képest: gyermek esetében nem feltétel a felsőoktatási intézményben, illetve középiskolában fennálló tanulói jogviszony. A jogosultsághoz tehát nem szükséges iskolailátogatási igazolás benyújtása.

Nevelőszülő igényelheti nevelt gyermeke után a támogatást?

Szintén gyakran előforduló kérdés az, hogy nevelőszülőként igénybe vehető-e a CSOK?

A lakáscélú állami támogatásokról szóló, 12/2001. (I.31.) Kormányrendelet korábban lehetővé tette – meghatározott feltételek mellett – átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermek esetében a lakásépítési (-vásárlási) kedvezmény, valamint FOT (fiatalok otthonteremtési támogatása) igénylését.

Az a nevelőszülő lehetett jogosult a kedvezményre, akinél – a gyermek- és ifjúságvédő intézettel kötött megállapodás alapján – a gyermek legalább egy éve, mint nevelőszülőnél élt. A nevelőszülőnek vállalnia kellett, hogy az elhelyezés három éven belüli megszűnése esetén a kedvezményt visszafizeti, ha másik gyermek gondozására megállapodást nem köt.

A jelenleg hatályos CSOK rendelet azonban nem teszi lehetővé semmilyen formában nevelőszülők CSOK igénylését.

CSOK kérdések és válaszok online

Amennyiben további kérdése lenne CSOK témában, tegye fel online Szakértőinknek.


Utolsó módosítás: 2018. július 04. szerda

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Ádám szerint:

2020-05-26 - 06:55

Jó napot.
A támogatással kapcsolatban lenne kérdésem. Én és a feleségem 3 gyermeket nevelünk. 1 közös, aki 5 éves és a feleségem 2 húgát, akik 13 és 15 évesek. Az anyukájuk meghalt, de az apukájuk él. De már több mint 2 éve mi neveljük őket gyámhivatal által kiállított családba fogadás címszóval, vagyis minden támogatást (családi pótlék, árvasági ellátást és adókedvezményt is). Sajnos a tájékoztatóban azt olvastam, hogy mivel az apukájuk él, nem vehetjük igénybe a családi otthonteremtési támogatást! Ezt nem teljesen értem vagy csak nem akarom elhinni, hogy mert él a vér szerinti apjuk, nem kaphatnak otthon támogatást? Mi nem számítunk családnak?
Kérem tájékoztassanak, hogy mi kaphatunk-e támogatást és ha nem, akkor miért nem?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-26 - 08:31

Kedves Ádám!
A vonatkozó CSOK rendelet az alábbiakat rögzíti: “A családi otthonteremtési kedvezmény az e rendeletben meghatározott feltételek szerint az igénylővel közös háztartásban élő, és a vele együtt költöző, legalább egy éve az igénylő gyámsága alatt álló gyermek után is igényelhető a gyermek szüleinek halála esetén.”
Fentiek értelmében sajnos valóban nem lehetnek jogosultak a támogatásra, mivel a gyermekek édesapja él.

Judit szerint:

2020-04-28 - 11:58

Tisztelt Szakértő!

Érdeklődni szeretnék, hogy családba fogadás esetén ( a nagymama a családba fogadó), ahol a szülők élnek, de nem foglalkoznak a gyerekkel, a nagymama a gyám, a nagymama igénybe veheti-e a CsOK-ot?
Köszönöm szépen.
Judit

Hitelnet.hu szerint:

2020-04-28 - 17:05

Kedves Judit!
A leírt esetben sajnos nem igényelheti a nagymama, mint gyám a támogatást, mivel a gyermek szülei élnek.

Kitti szerint:

2019-09-25 - 10:29

Üdvözlöm!
Szeretném a tanácsát kérni. Majdnem három éve nevelem vér szerinti kisöcsémet családba fogadó gyámként, emellett két kiskorú gyermekemet.
Édesanyánk elhunyt, édesapánk még él.
Jogosult vagyok-e a csok támogatásra?
Köszönöm válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-25 - 11:12

Kedves Kitti!
Kiskorú gyermekei után jogosult lehet a támogatásra, ha a további feltételek is fennállnak, gyámsága alatt lévő kisöccse után azonban információink szerint sajnos nem.

Kitti szerint:

2019-01-15 - 12:40

Üdvözlöm.
Azt olvastam egy cikkben, hogy ha élettársak esetében csak az egyik felét határozzák meg gyámnak, akkor az saját gyermeknek minősül.
Akkor ezekre a gyerekekre akiket a szülei elhagytak, lemondtak róluk, semmiféle támogatás, segítség nem kapható? Úgymond az ember egy Plusszt vállal magára, hogy neveli a gyerekeket, de az állam nem támogatja semmivel?!
Válaszát Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-15 - 13:08

Kedves Kitti!
Arról, hogy gyámság esetén milyen kiegészítő támogatások vehetők igénybe, sajnos nincs információnk.
Ami a CSOK igénylést illeti, függetlenül attól, hogy élettársak vagy nem élettársak a támogatott személyek, csak aban az esteben igényelhető a CSOK, ha a gyámság alatt lévő gyermek szülei elhaláloztak: “A családi otthonteremtési kedvezmény a rendeletben meghatározott feltételek szerint az igénylővel közös háztartásban élő, és a vele együtt költöző, legalább egy éve az igénylő gyámsága alatt álló gyermek után is igényelhető a gyermek szüleinek halála esetén.einek halála esetén.”

Kitti szerint:

2019-01-14 - 17:40

Üdvözlöm.
Segítséget szeretnék kérni. Mi neveljük férjemmel együtt két kiskorú öcsémet 1,5 éve. A szüleink lemondtak róluk. Kirendelt gyámjuk én vagyok. Mivel van két gyermekünk, rájuk kihasználtuk már a csok-ot, viszont sajnos elég szűkösen élünk így. Szeretnénk bővíteni.
Van-e lehetőség a két kiskorú gyámság alatt lévő öcsémre bővítésre kihasználni a csokot?
Válaszát várom.
Köszönöm szépen a segítséget.

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-15 - 10:11

Kedves Kitti!
Gyámság alatt lévő gyermek után – a vonatkozó kormányrendelet értelmében – csak szüleik halála esetén igényelhető CSOK.

Sheron szerint:

2018-11-06 - 08:57

Kedves szerkesztő!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy a 3 öcsém gyámságát átvettem. Így mikor és hogyan tudnám igénybe venni vagy egyáltalán igénybe vehetem-e szocpolt vagy a csokot?

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-06 - 08:58

Kedves Sheron!
A CSOK-ot a gyám a vele közös háztartásban élő, és a vele együtt költöző, legalább egy éve a gyámsága alatt álló gyermek után is igényelheti a gyermek szüleinek halála esetén. Minderről bővebb információt fenti bejegyzésünkben olvashat. A használt lakásra vonatkozó további CSOK feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.

Emese szerint:

2018-07-07 - 07:41

Szeretnénk megvásárolni egy sorházi lakást Pest megyében, melynek irányára 18 millió forint. Eredetileg két tulaja van, de az egyikük része az eszközkezelőnél van. Az ingatlanos azt mondta, hogy 5 millió forintot kéne kifizetnünk készpénzben, hogy a vásárlás meg tudjon valósulni. Ha mi ezt a pénzt kifizetjük, akkor nem marad semmink a felújításra és költözésre.
A kérdésem az lenne, hogy ezt ilyen esetben a bank önerőként kezeli, és csak annyi hitelt kaphatunk hozzá, amennyi kiegészíti a vételárat? Vagy a hitel meghatározása a ház értékétől függ? A keresetünk alapján hitelképesek vagyunk, ha a bank a 20% önerőt kéri, és nem veszi figyelembe, hogy mi ettől többet fizetünk ki a tulajoknak, akkor a hitelt megkapnánk.
Illetve van rá mód, hogy mi ezt az ingatlant az eszközkezelőtől vásároljuk meg?
Köszönöm szépen a segítséget!

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-07 - 13:30

Kedves Emese!
Az önerő és a hitel együttes összege nem haladhatja meg a vételárat akkor sem, ha az ingatlan forgalmi értéke magasabb a vételárnál.
Az eszközkezelőtől történő lakásvásárlás megoldható.
Személyre szabott, díjmentes lakáshitel tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

J-né szerint:

2018-07-07 - 07:31

Üdvözlöm!
Az iránt szeretnék érdeklődni, hogy nyugdíjasként igénybe vehetem-e a CSOK-ot 1 gyermek után, akit én nevelek, és milyen igazolások, stb. kell hozzá.
Családi házat szeretnék venni, melyhez a CSOK összege is kellene.
Köszönöm.
Tisztelettel:
Józsefné

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-07 - 13:23

Kedves Asszonyom!
A CSOK jogosultsághoz legalább 180 napos TB jogviszony szükséges. Nyugdíjas igénylő azonban társadalombiztosítási jogviszonnyal nem rendelkezik, így nem tudja teljesíteni ezt a feltételt. Így meglévő gyermeke után sajnos nem lehet jogosult a támogatásra.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések