Fundamenta lakáshitel csökkentésére nem jár a CSOK utóbb született gyermek után?

Tisztelt Szakértő!

A Fundamenta Lakáskasszánál vettünk fel használt lakás vásárlásához hitelt és egy takarékszövetkezetnél a CSOK-ot hozzá. Született még egy gyermekünk és szerettük volna felvenni az utóbb született gyermekre is felvenni a támogatást.

Ezt a választ kaptuk:
amennyiben az ügyfél, a Fundamenta Lakáskassza Zrt.-től igényelt lakáscélú kölcsönt és ahhoz kapcsolódó támogatást, de csak és kizárólag használt lakás vásárlásához, abban az esetben kizárólag a Fundamenta Lakáskassza Zrt.-től igényelhetné az Utóbb született gyermekre a támogatást.
A Fundamenta Lakáskassza Zrt. szakosított pénzintézetnek minősül, CSOK támogatással nem foglalkozik, ebből adódóan az ügyfél utólagos CSOK támogatást nem tud a Fundamenta Lakáskassza Zrt.-től igényelni, viszont más Pénzintézettől sem tudja igénybe venni a támogatást.”

Kérném segítségüket, hogy mire hivatkozva utasították el a kérelmünket, melyik jogszabályi helyre tekintettel..

Tájékoztatásukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Anita

Kedves Anita!

A vonatkozó kormányrendelet értelmében utóbb született gyermek után az alábbi esetben igényelhető támogatás:
“23. § (1) Lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződéssel rendelkező támogatott személy esetén a családi otthonteremtési kedvezmény azon utóbb született gyermek után is igényelhető, akire tekintettel a támogatott személy nem részesült a családi otthonteremtési kedvezményben. Az utóbb született gyermek után igényelhető családi otthonteremtési kedvezmény gyermekenként 400 000 forint, azzal, hogy lakás bővítése esetén a családi otthonteremtési kedvezmény nem haladhatja meg a 19. § (3) bekezdésében meghatározott bekerülési költséget.

(2) Az (1) bekezdés szerinti családi otthonteremtési kedvezmény lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződésből eredő tartozás törlesztésére vehető igénybe az utóbb született gyermek után, – a születés időpontjában, örökbefogadásnál az örökbefogadás időpontjában már meglévő gyermekek számától és a lakás hasznos alapterületétől eltekintve – a lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződés megkötésének időpontjában hatályos jogszabályi feltételek mellett.’

A Fundamenta Lakáskassza Zrt.-túl igényelt kölcsön nem hitelintézeti kölcsön, mivel a Fundamenta Lakáskassza Zrt. nem hitelintézet, hanem szakosított pénzintézet, amely CSOK igényléssel nem foglalkozik, így az általa nyújtott kölcsön sajnos valóban nem csökkenthető az utóbb született gyermek utáni támogatással. Az utólagos kedvezmény igénybevételére akkor lenne lehetőségük, ha nem a Fundamentánál, hanem valamelyik, CSOK nyújtására jogosult hitelintézetnél vették volna fel a lakásvásárlási kölcsönt.

Mindezt a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II.10.) Kormányrendelet 23.§-a mondja ki.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Balázs szerint:

2020-02-04 - 18:11

Tisztel Szakértő!
2013-ban vettünk fel hitelt a Fundamenta lakáskasszánál új lakóingatlan építésére. 2 gyermek után igényeltük a szocpolt. 2019-ben megszületett a 3.gyermekünk.
Érdeklődnék, hogy hiteljóváírásra igényelhetünk-e utólagos szocpolt!
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-05 - 14:01

Kedves Balázs!
Információink szerint Fundamenta hitel csökkentésére az utólagos CSOK sajnos nem használható fel.

István szerint:

2019-10-20 - 23:00

Tisztelt Szakértő!
Az lenne a kérdésem, h 2019. januárjában kötöttünk egy szerződést lakásvásárlásra Fundamenta hitellel. 2 hónappal később örökbefogadtunk egy gyereket és igénybe vehetünk-e valamilyen lakásvásárlási kedvezményt a gyerek után használt első lakásra. Ha igen, hol és hogyan lehet intézni?
Nagyon szépen köszönjük!
Várjuk mielőbbi válaszukat!

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-22 - 08:27

Kedves István!
Utólagosan sajnos nincs lehetőség az igénybevételre.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések