Friss információ! Július 1-től igényelhető a falusi CSOK! - Hitelnet.hu

Friss információ! Július 1-től igényelhető a falusi CSOK!

A falusi CSOK-ra vonatkozó kormánytervezet napvilágra kerülése óta töretlen az érdeklődés e támogatási forma iránt. A leggyakoribb kérdések közé tartozik, hogy mikortól lehet igényelni, finanszírozható lesz-e belőle a lakás teljes vételára, valamint milyen hosszú TB jogviszonyt kell majd igazolni a jogosultsághoz. E kérdések most megválaszolásra kerülhetnek a falusi CSOK részletszabályainak ismertetésével.

A falusi CSOK részletszabályai

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján arról adott hírt, hogy július 1-jétől indul a falusi CSOK, mint ahogy a babaváró támogatás és további családtámogató intézkedések is ekkortól lesznek elérhetők. A kormány döntött a falusi CSOK részletszabályairól.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Falusi CSOK-kal érintett települések

A miniszter tájékoztatása szerint a falusi CSOK-ban – a korábban említett 2031 helyett – 2486 település lehet érintett. A támogatás a tanyákra is teljes mértékben kiterjesztésre kerül függetlenül attól, hogy a tanya helyileg hol található. A támogatástól azt remélik, hogy elősegíti a vidék népességmegtartó erejét, valamint azt, hogy ne néptelenedjenek el a falvak. A pontos településlista a falusi CSOK rendeletben kerül kihirdetésre.

A falusi CSOK összege

A falusi CSOK maximális összege:

  • 1 gyermek után 600.000 Ft,
  • 2 gyermek után 2.600.000 Ft,
  • 3 vagy több gyermek után 10.000.000 Ft.

A támogatás felújításra, korszerűsítésre, használt és új lakás vásárlására egyaránt felhasználható. Vásárlási cél esetén – új építésű lakás kivételével – legfeljebb a támogatási összeg fele vehető igénybe. 3 gyermekesek esetében 10 millió forint értékű használt ház vásárlása esetén tehát maximum 5 millió forint lesz felhasználható a vételár kiegyenlítésére, a fennmaradó 5 millió forintot pedig felújításra, korszerűsítésre lehet költeni. Ha a vásárlásra csak 4 millió forintot költ a család, akkor a fennmaradó 6 millió forint felhasználható lesz a rendeleben meghatározásra kerülő felújítási és korszerűsítési munkálatok elvégzésére.

TB jogviszony

A visszaélések elkerülése végett az alábbi részletszabályok kerültek meghatározásra:

  • meghatározták a minimális négyzetméterhatárokat,
  • minimum 1 éves folyamatos TB jogviszony megléte – a legmagasabb támogatási összegnél legalább 2 éves társadalombiztosítási jogviszony
  • erkölcsi bizonyítvány
  • a közeli hozzátartozótól, valamint a saját tulajdonban álló gazdasági társaságtól történő ingatlanvásárlás nem támogatott

Eljárási szabályok

  • A falusi csok igénybevételéhez a hitelintézetek nem írhatják elő más szolgáltatás igénybevételét.
  • A támogatott ingatlanra vonatkozó bentlakási kötelezettséget a jegyzők bevonásával készülnek ellenőrizni.

Falusi CSOK kérdések és válaszok online

A falusi CSOK-kal kapcsolatos további kérdéseit online is felteheti. A feltett kérdésekre Szakértőink pontos választ – valamennyi részletszabály ismeretében – a vonatkozó kormányrendelet Magyar Közlönyben történő kihirdetése után tudnak adni.

Utolsó módosítás: 2019. április 05. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Krisztina szerint:

2019-04-18 - 22:55

Üdvözlöm.
A kormányrendeletet mikor hirdetik ki?

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-18 - 23:03

Kedves Krisztina!
A vonatkozó kormányrendelet kihirdetésének időpontjáról sajnos nincs információnk. Ha kihirdetésre kerül, honlapunkon be fogunk számolni róla. Addig is kérjük, kövesse új bejegyzéseinket!

István szerint:

2019-04-15 - 13:09

Jó napot!
Én 51 éves vagyok, a párom 39, van 2 gyerekünk 14 és 18 évesek. A házunk fel van újítva, kivéve a fűtés.
Kérdésem, hogy fűtéskorszerűsítésre felvetjük-e 2,6M forintot? Mindketten rendelkezünk munkahellyel, és még annyi, hogy kell-e önerő ehhez.

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-15 - 13:49

Kedves István!
Fűtéskorszerűsítésre igényelhető lesz a falusi CSOK. 2 gyermek esetén a támogatási összeg fele, 1,3M Ft lesz igénybe vehető erre a célra. Amennyiben a támogatás összege, illetve az esetlegesen felvételre kerülő lakáshitel összege fedezi a fűtéskorszerűsítés bekerülési költéségt, úgy önerőre nem lesz szükség a költségvetés finanszírozásához.

Era szerint:

2019-04-14 - 17:29

Üdvözlöm.
Használt házvásárláshoz falusi csok beforgatás kötelezettséget ténylegesen eltörölték? 3 gyerekre szeretnék felvenni hitel nélkül. 2 éves tb jogviszony szükséges?

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-15 - 11:01

Kedves Era!
2019. július 1-től használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén is megszületik a beforgatási kötelezettség. 3 gyermek után igényelt 10 millió forintos támogatáshoz legalább 2 éves TB jogviszonyra lesz szükség.

Péter szerint:

2019-04-10 - 19:59

Kedves Hölgyem/Uram,
Régi típusú használt lakásunkat szeretnénk bővíteni plusz lakrésszel. Egy gyermekünk már úton van, és még kettő gyermeket szeretnénk.
A 2.2M-os CSOK támogatáson túl van lehetőségünk kedvezményes hitelt igénybe venni? (Nem szerepel a településünk a falusi csok listán (amit találtam, 2ezerpárszáz településsel)

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-11 - 14:49

Kedves Péter!
A falusi CSOK végleges településlistája a vonatkozó kormányrendeletben kerül majd kihirdetésre. A jelenleg elérhető CSOK keretében a bővítéshez kapcsolódóan a kedvezményes, 3% kamatú lakáshitel igénybevételére sajnos nincs leheőtség. Az elérhető további hitellehetőségekről Szakértőink készséggel tájékoztatják, ha kitölti online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK- és hitelügyintézést is.

Annamária szerint:

2019-04-09 - 08:16

Üdv!
Tavaly vásároltunk használt lakást és nem vettük hozzá igénybe a csokot. Nyílászárok cseréjére jár csok? 1 gyermekünk van. Be kell oda jelentkeznünk? Mert nem lakunk még benne.

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-09 - 09:14

Kedves Annamária!
Nyílászáró cseréhez a falusi CSOK keretében lesz igényelhető a támogatás. A falusi CSOK-ról bővebb információt IDE kattintva talál. CSOK igénylés esetén szükséges a támogatott ingatlanban való életvitelszerű ott lakás.

Ildikó szerint:

2019-04-09 - 07:31

Szép napot!
A kérdésem az lenne a falusi csokkal kapcsolatban, hogy már meglévő gyermekekre is fel lehet venni? Nekünk van 4 gyermekünk. Ha van a nevünkön ingatlan, akkor is igényelhető?
Köszönettel: Ildikó

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-09 - 09:16

Kedves Ildikó!
A falusi CSOK meglévő gyermekek után is igényelhető lesz. A meglévő lakástulajdon nem jelent kizáró okot.

Edit szerint:

2019-04-05 - 16:04

Szép napot.
Nekem nem teljesen világos, ezért megkérdezem pontosan, mivel úgy írták, ha 3 gyereknél 4 millióért vesznek házat, akkor 6 millióért felújítani, korszerűsíteni lehet. A mi esetünkben 2 éve vettünk falun házat. Felhasználtuk az 1.430.000 Ft-ot. Közben a 3. babámat várom, aki májusban születik.
Így pontosan mekkora összegre leszünk jogosultak felújításnál, korszerűsítésnél? Falusi csok jár a településre.
Köszönöm a válaszukat.

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-18 - 23:51

Kedves Edit!
Információink szerint ez esetben a felújítás, korszerűsítés költségvetése, maximum 5M Ft lesz igényelhető.

Julika szerint:

2019-04-05 - 08:13

Szép napot!
Családi házat vásároltunk tavaly. Fel is újítottuk. 2 gyermekünk van, csokot még nem vettünk igénybe. Folyamatos munkaviszonyom van nekm is és a férjemnek is.
Kérdésem az, hogy falusi csokot felújításra felvehetjük-e, pl. tető lecserélésére? És ha igen, akkor a 2.6M forintot? Falusi csok jár a településre.

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-05 - 08:53

Kedves Julika!
A falusi CSOK információink szerint fenti esetben is felhasználható lesz felújításra, például tetőcserére. Erra a célra a támogatási összeg fele lesz felvehető, vagyis 2 gyermek után 1,3M Ft.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések