Figyelmen kívül hagyhatók a korábban támogatott gyermekek CSOK számításnál? - Hitelnet.hu

Figyelmen kívül hagyhatók a korábban támogatott gyermekek CSOK számításnál?

Üdvözlöm!

Katalin vagyok. A kérdésem lenne, hogy alapjától teljesen új építés esetén megkaphatjuk-e a 10 millió forintot (a +10 M Ft-ot nem kérnénk) úgy, hogy előző házasságomból született három gyermekemre régebben érvényesítettem már a "szocpol-t", azaz összesen 2.200.000 Ft-ot. Új házasságom köttetett, melyből már megszületett egy két és fél éves gyermek és 2-3 héten belül érkeznek az ikrek is. Magyarán, így lesz három új gyermek az új házasságból, akikre még semmi soha nem volt érvényesítve és jelenlegi férjem sem vett igénybe még semmit. Tehát összesen hat gyermeket nevelünk. Ebből a legidősebb már elmúlt 18 éves, de nappali tagozaton tanul és jár még utána a családi pótlék. A régebbi, volt férjemmel közösen épített házban 50%-os tulajdonjogom van egyenlőre, de ez most van rendezés alatt és abból még van két év közösen viselt hitel. De úgy tudom, hogy új építés esetén ez nem kizáró ok.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Köszönöm válaszát!
Üdvözlettel: Kata

Kedves Kata!

A CSOK összegének megállapítására vonatkozóan a jelenleg hatályos kormányrendelet kimondja, hogy amennyiben az igénylő a CSOK iránti kérelem benyújtását megelőzően a meglévő vagy vállalt gyermekére tekintettel e rendelet vagy az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást vagy ezt megelőlegező kölcsönt vett igénybe, a vele közös háztartásban élő gyermeke után vagy fiatal házaspár általi gyermekvállalás esetén a korábban folyósított támogatással csökkentett támogatási összeg igényelhető.

Ez a rendelkezés egészült ki – 2018. március 15-től hatályba lépve – az alábbiakkal:

“Ha az igénylő számára kedvezőbb, a (2) bekezdésben meghatározott számítási mód helyett a családi otthonteremtési kedvezmény összegét azon gyermekek figyelmen kívül hagyásával kell megállapítani, akik után az igénylő korábban a (2) bekezdés szerinti támogatást vagy kölcsönt vett igénybe.”

Fentiek alapján úgy véljük, hogy az Önök esetében kedvezőbb ez utóbbi számítási mód, így ha a korábbi házasságban született gyermekeket figyelmen kívül hagyjuk a CSOK összegének megállapításánál, akkor az utánuk kapott szocpol összegével sem kell csökkenteni a CSOK-ot, így férjével közös gyermekeik után jogosultak lehetnek a 10 millió forintos kedvezményre új lakóház építése esetén, ha minden egyéb feltétel is teljesül.

A meglévő lakástulajdon nem zárja ki a jogosultságot.

Utolsó módosítás: 2018. március 09. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések