Felvett szocpolt vissza kell fizetni a ház eladása esetén?

Tisztelt Hitelnet!

2003. decemberben vásároltunk félkész családi házat. 2004 májusában kaptuk meg a szocpolt (2 gyerekre). 10 évre tették rá a tulajdoni lapra a jelzálogjogot (a 2005 májusában megkapott használatbavételi engedélytől kell számolni a 10 évet).

Most szeretnénk eladni a házat, jócskán van rajta még hitel is, és szeretnénk egy kisebbet, olcsóbbat venni (hitel nélkül). Régebben csak áttették a szocpolt az új házra, ha az még megfelelt az eredeti szocpol követelményeinek. Most állítólag már más a gyakorlat, ki kell fizetni a különbözetet.

Ránk melyik szabály vonatkozik? A régi, amikor mi vettük fel, vagy az új?

Várom válaszát!
Köszönettel, Karolina

Kedves Karolina!

A hatályos kormányrendelet szerint amennyiben 10 éven belül elidegenítik a lakásépítési kedvezmény igénybevételével vásárolt/épített házat, s helyette másikat vásárolnak, akkor az alábbiak szerint lehetséges a szocpol átjegyzése:

Ha a támogatott személy a korábbi lakóingatlan eladásából származó bevételnek csak egy részét fordítja az újabb lakás megszerzésére, vagyis kisebb értékű lakást vásárol, akkor a szocpolnak az eladási és a vételár különbözetével arányos részét kell visszafizetnie. A lakás elidegenítéséből származó bevétel az alábbi tételekkel csökkenthető:
– a lakás átruházásából származó jövedelem után befizetett személyi jövedelemadó összegével, melyet az eladónak az állami adóhatóság által igazolnia kell.
– azzal az összeggel, melyet a támogatott személy a lakáseladásból származó bevételből az eladott lakás építését, vásárlását vagy bővítését szolgáló lakáscélú hitelintézeti kölcsön egyösszegű előtörlesztésére és annak díjára fordított.
Fontos azonban, hogy a fenti módon csökkentett bevétel összege elérje a kapott kedvezmény együttes összegének kétszeresét.

Az újabb lakás megszerzésének igazolása után a visszafizetési kötelezettség alá nem eső támogatási hányadra jutó jelzálogjognak, továbbá annak biztosítására az elidegenítési és terhelési tilalomnak az újabb ingatlanra történő átjegyzéséről a területileg illetékes Kincstár dönt.

Az Önök által kapott szocpol másik ingatlanra történő tovább jegyzéséről az érintett pénzintézetnél vagy a Kincstár területileg illetékes hivatalánál kaphatnak pontos tájékoztatást. Javasoljuk, hogy ez ügyben keressék fel az érintett intézményt.


Utolsó módosítás: 2014. február 23. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Kati szerint:

2014-09-17 - 22:17

2006-ban vásároltunk férjemmel egy 49 nm-es lakást 3 kiskorú gyermekkel és 2013-ban miután nem tudtuk fizetni a banki törlesztő részleteket, így az Eszközkezelő átvette a lakást és továbbra is bérlőként lakjuk. Viszont a NAV visszaköveteli a szocpolt és az adókedvezményt amit kaptunk amíg törleszteni tudtunk.
Segítő válaszukat előre is köszönöm, ha az ide vonatkozó jogszabályt meg tudnák írni, az sokat segítene.
Kati

Hitelnet.hu szerint:

2014-09-18 - 13:08

Kedves Kati!
A szocpol visszafizetésére vonatkozó szabályozást A lakáscélú állami támogatásokról szóló, 12/2001. (I.31.) kormányrendeletben találják. Adott kérdésről a 21.§ rendelkezik.

Andrea szerint:

2014-02-05 - 14:03

Tisztelettel kérdezném, hogy el szeretnénk adni a hiteles házunkat és kisebbet szeretnénk vásárolni. 1 millió 400 ezer forintot kaptunk, tehát nem merítettük ki a támogatást.
Vissza kell fizetni ezt az összeget?
Tisztelettel: Andrea
További Sikeres Munkát Kívánok!

Hitelnet.hu szerint:

2014-02-06 - 13:07

Kedves Andrea!
A szocpol visszafizetésével kapcsolatban a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatal tud Önnek pontos tájékoztatást adni a részletek ismeretében.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések