Felváltva gondozásnál nem jár a CSOK?

Tisztelt Hitelnet!

Számomra nem átlátható, hogy elvált szülőknél a családtámogatásokat illetően miben nyilvánulnak meg a közös felügyelet és a felváltva gondozás közötti különbségek. Ugyanis ez jogilag két, egymástól teljesen eltérő fogalom és nem keverendő össze. Lentebb olvastam, hogy felváltva gondozásnál nem jár a CSOK (vagyis annak az 50%-a) annak a szülőnek, akinél a gyermek csak tartózkodásival van bejelentve, mivel a CSOK alapja a lakcímkártyán szereplő állandó lakcím. Ennek ellenére a családi pótléknál is ugyanaz a szabály. A lakcímkártya a mérvadó. Viszont a törvény úgy fogalmaz, ha bírósági ítéletben egzaktul szerepel, hogy a gyermekek felváltva vannak gondozva (pl. páros héten az anyánál, páratlanon az apánál vannak), akkor ebben az esetben felezik a családi pótlékot.

Nem igazán értem, hogy felváltva gondozásnál, ahol valóban 50-50%-ban megoszlik a gyerekek szülőkkel töltött ideje, ott az a szülő, akinél csak tartózkodásira vannak bejelentve, miért nem jogosult a támogatásra. Vagy ez most jelen esetben a 22-es csapdája? Mivel a lakcímkártya nem ad lehetőséget, hogy két állandó lakcím legyen bejegyezve, – (holott a valóságban ugyanannyit vannak mindenhol a gyerekek), – ezért most elesik a másik fél a CSOK-tól? Mi ennek az elvi alapja? Miért oszlik meg FELVÁLTA GONDOZÁSNÁL (és nem közös felügyeletnél) a családi pótlék és miért nem a oszlik a CSOK? (Magyarázat: Közös felügyelet nem szabályozza, hogy mindegyik szülőnél ugyanannyit legyen a gyermek. Viszont a felváltva gondozás a közös felügyelet mellett ezt is 50-50%-ban határozza meg. Ergo az anya és az apa minden tekintetben egyforma mértékben részesül a gyermeknevelésben. Ygy a támogatásokat is osztani kéne 50-50%-ban a családi pótlék mintájára.)

Várom szíves segítségüket, hogy megérthessem a logikát.
Köszönettel.
Imre

Kedves Imre!

Mivel nem vagyunk jogi szakértők, adott témában csak a hatályos CSOK rendelet előírásaira tudunk hivatkozni. A rendelet rögzíti, hogy elvált szülők kiskorú gyermekének elhelyezését – ideértve a közös szülői felügyeletet is – a jogerős bírósági ítélettel kell igazolni. Volt élettársak esetén a gyermek elhelyezését jogerős bírósági döntéssel, közokirattal vagy lakcímet igazoló hatósági igazolvánnyal szükséges igazolni. Ennek értelmében tehát az a szülő lehet jogosult a támogatásra, aki fenti dokumentmok benyújtását teljesíteni tudja.

Az ügyben további tájékoztatásért a rendelet megalkotásában illetékes minisztériumhoz lehetne fordulni.

A témában további bejegyzést IDE kattintva olvashat.


Utolsó módosítás: 2019. március 27. szerda

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések