Felújításra szoruló házra is igényelhető CSOK?

Jó napot!

Lakásvásárlás előtt állunk, most fog letelni a 6 hónap. Most választjuk ki a házat, amibe költözni szeretnénk.

A kérdésem az volna, hogy felújítandó házra adnák és csak összkomfortosra? Úgy tudom, ha van egy repedés a falon, arra nem adják meg, tökéletesnek kell lennie az ingatlannak? Energia besorolás kell-e? Ha nincs fűtés, csak kandallóval megoldott, arra adnak? Milyen ház az elfogadható, amire megadják? Azzal tisztában vagyok, mi hány nm, meg minden ami az interneten van, csak arról nem írnak, hogy ha kisebb javításra szorul, arra megadják-e?

Az lenne a kérdésem még, hogy a párommal nem bejegyzett élettársak vagyunk, csak közös a lakcímünk, van egy gyerekünk és nem egyedülállóként kapom a családi pótlékot. Elég egy nyilatkozat írásban, hogy együtt élünk vagy mindenképp közjegyzőhöz kell menni bejegyeztetni? Olvastam, hogy igazolást kérnek, de nekünk nincs.

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Viktória

Kedves Viktória!

Nemcsak összkomfortos lakóingatlanra kapható CSOK. Arról, hogy közművesítettség tekintetében milyen követelményeknek kell megfelelni a támogatás igénybevéteével vásárolandó használt lakóingatlannak, IDE kattintva tájékozódhat. Energetikai minősítést nem kérnek a hitelintézetek CSOK igényléshez. Egyedi fűtési mód elfogadható.

Ezen túlmenően az ingatlannak nem kell tökéletesnek lennie, de – az ingatlan-értékbecslési szakvélemény alapján − a lakhatási igények kielégítésére alkalmasnak igen. A repedések problémát jelenthetnek, ha ezáltal a lakóház lakhatásra alkalmatlanná válik. E követelményt a hitelintézet a CSOK kérelem elbírálása során helyszíni szemle keretében, szemrevételezéssel vizsgálja. Ha a helyszíni szemle során megállapításra kerül, hogy a lakóház a lakhatási igények kielégítésére nem alkalmas, az igénylő a hitelintézet részére statikai szakvéleménnyel igazolhatja a lakóház lakhatási igények kielégítésére való alkalmasságát. A lakhatási igények kielégítésére való alkalmasságot igazoló statikai szakvélemény megléte esetén a lakhatási igények kielégítésére való alkalmatlanságra hivatkozással a hitelintézet nem utasíthatja el a kérelmet.

Az igényléshez nem szükséges bejegyzett élettársi kapcsolat. Családi állapotukról és az élettársi kapcsolat fennállásának időtartamáról a CSOK iránti kérelemben kell nyilatkozni. Feltétel, hogy közös lakcímük legyen.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Anita szerint:

2019-07-17 - 12:41

Jó napot!
Használt lakás vásárlása előtt állunk 2 gyerekkel!
Az lenne a kérdésem, hogy a párommal ki szeretnénk használni a gyed extrát (apa gyed), de a csok-ot is szeretnénk igénybe venni.
Úgy is tudjuk igényelni a csok-ot, hogy a párom gyed extrán lesz, de ugyanúgy dolgozni fog?
Válaszukat ellőre is köszönöm!
Tisztelettel: Anita

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-17 - 22:40

Kedves Anita!
A gyed extra és a CSOK jogosultság nem zárja ki egymást.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések