Feltétel a közös lakcím CSOK igénylésnél?

Tisztelt Hitelnet.hu Szakértő!

Élettársammal 3 éve élünk együtt, előző kapcsolatomból 2 gyermekem van, akiket jogerős bírósági határozat alapján nálam helyeztek el, közösen neveljük őket és van egy közös gyermekünk, akivel jelenleg gyesen vagyok itthon. Én és a 3 gyermek ugyanazon állandó lakcímre vagyunk bejelentve, míg élettársam állandó lakcíme az édesanyjáékhoz, tartózkodási helye pedig hozzánk van bejelentve (lakcímigazoló kártyáján mindkét cím szerepel). Élettársam 2,5 éve folyamatos bejelentett munkaviszonyban áll. Olvasatom szerint a gyes miatt én nem igényelhetem a CSOK-ot.

Kérdéseim:
1: Élettársam a közös gyermekünkön kívül jogosult-e a közösen nevelt 2 nagyobb gyermekem utáni CSOK támogatásra?
2: Gondot okozhat-e majd igénylésnél/bírálatnál, hogy az állandó lakcímünk élettársamnak csak tartózkodási helye?

Válaszát tisztelettel köszönöm.
Tünde

Kedves Tünde!

Élettársi kapcsolatban élők együttes igénylés esetén lehetnek jogosultak a CSOK-ra, ami azt jelenti, hogy közösen kell igényelniük a kedvezményt. Amennyiben használt lakást szeretnének vásárolni, akkor a vásárolandó lakásban is mindkettejüknek tulajdonjogot kell szereznie, s 1 éven belül be kell mutatniuk a lakcímkártyájukat, melyen az állandó lakcím a vásárolt ingatlan. A használt lakás vásárlás esetén előírt további feltéteteket IDE kattintva ismerheti meg.

Ha már meglévő lakóházat szeretnének bővíteni, akkor feltétel, hogy a bővítendő házban mindkettejüknek legyen tulajdonrésze (nem feltétel az 50-50%-os tulajdoni hányad) és már a CSOK kérelem benyújtásakor ennek a lakcímnek kell szerepleni állandó lakcímként. A bővítés esetén támasztott további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

A CSOK jogosultsághoz elegendő, ha legalább egyikük rendelkezik a minimum 180 napos folyamatos TB jogviszonnyal. Ez a feltétel a párja részéről a leírtak alapján teljesül. (Gyes esetén információink szerint akkor adható ki a TB jogviszony igazolás, ha a gyes ideje alatti is fennáll a korábbi munkaviszony, azonban ha párja rendelkezik ezzel az igazolással, akkor Önnek nem kell benyújtani.)

Élettársi kapcsolatukról és az együttélés időtartamáról nyilatkozniuk kell. A kedvezményt mindhárom, közösen nevelt gyermek után igényelhetik. Az előző kapcsolatból született gyermekek esetén a gyermekelhelyezést igazoló jogerős bírósági határozatot is csatolni kell majd a kérelemhez.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!


Utolsó módosítás: 2015. október 14. szerda

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Marina szerint:

2018-07-19 - 19:55

Kedves hitelnet!
Nem azonos a lakcímem a feleségemmel és két gyermekünkkel.
Probléma ez a csok igénylésnél?

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-20 - 07:31

Kedves Marina!
Nem probléma.

Amanda szerint:

2017-07-07 - 12:56

Kedves Hitelnet!
Páromnak előző házasságából született egy gyermeke. Ők ketten anyósoméknál vannak bejelentkezve. Én és a közös gyermekünk pedig édesanyámnál. Jelenleg albérletben vagyunk, de egyikőnk sincs ideiglenesen, se tartózkodási helyileg bejelentve. Szeretnénk házat venni, és azt szeretném tudni, van-e akadálya a különböző lakcímek miatt, hogy tudjuk a csokot intézni? Ha igen, mi a teendő?

Hitelnet.hu szerint:

2017-07-08 - 06:49

Kedves Amanda!
Kérdését július 4-én már megválaszoltuk. Információink szerint közös lakcím szükséges az igényléshez.

Margit szerint:

2016-01-02 - 21:28

Tisztelt Szakértő!
Jól értelmeztem, hogy a GYES nem számít biztosított jogviszonynak, s férjem sem rendelkezik 2 éves jogviszonnyal, akkor nem kaphatjuk meg a 10 milliós lakás támogatást a 3 gyermekünk után?
Mihez elég a 180 napos biztosított jogviszony?
Üdv.
M.

Hitelnet.hu szerint:

2016-01-12 - 15:24

Kedves Margit!
A 2 éves TB jogviszony igazolásánál előírás, hogy az utolsó 180 napban az igénylő keresőtevékenységet folytasson.
180 napos TB jogviszonnyal a használt lakás vásárlása esetén elérhető támogatási összegre jogosultak lehetnek elvileg. A használt lakás vásárlása esetén előírt feltételekről és támogatási összegről IDE kattintva tájékozódhat.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések