Falusi CSOK: felújításra is vagy csak korszerűsítésre jár? - Hitelnet.hu

Falusi CSOK: felújításra is vagy csak korszerűsítésre jár?

A 2019. február 21.-ei kormányinfón több részletet is megtudhattunk az úgynevezett falusi CSOK bevezetéséről. Az egyik újdonság, hogy a használt lakásvásárlás és meglévő lakóház bővítése is az emelt összegű, új lakásra vonatkozó támogatási összeggel lesz finanszírozható e program keretében. Szintén új elem a támogatási rendszerben, hogy – a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint – a falusi CSOK felújításra is igényelhető lesz. Sokak által felvetett kérdés, hogy a támogatás valóban igényelhető lesz felújítás esetén is vagy csak korszerűsítési munkálatokra lehet majd felhasználni.

Falusi CSOK – felújításra is vagy csak korszerűsítésre?

A sajtóban elhangzottak és leírtak alapján a kommunikáció valóban úgy szólt, hogy a falusi CSOK-ot meglévő lakóingatlan felújítására is igénybe lehet majd venni. Több olvasónk is megjegyezte, hogy a különböző cikket olvasva az egyikben felújításról, a másikban korszerűsítésről beszélnek a falusi CSOK kapcsán, jóllehet a kettő nem ugyanaz.

kalkulátor

Hitelkalkulátor

Számoljon hitelkalkulátorunkkal, tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Jogosan merül fel tehát a kérdés, hogy valóban igényelhető lesz-e a támogatás felújításra vagy kimondottan lakáskorszerűsítési célokra lehet felhasználni? Vagyis önmagában egy lakás kifestése, burkolatcsere is megvalósítható lesz falusi CSOK-ból vagy csak olyan munkálatok, mint például nyílászáró csere, tetőcsere, , stb.

Azt, hogy pontosan mely munkálatokra lehet majd igénybe venni a falusi CSOK keretében elérhető támogatást, a vonatkozó kormányrendelet tartalmazni fogja. Információink szerint azonban a kedvezmény ténylegesen korszerűsítési munkálatokra lesz felhasználható.

Mi minősül korszerűsítésnek?

Állami kamattámogatású lakáshitel jelenleg is igényelhető meglévő lakóingatlan korszerűsítésére. Az erre vonatkozó két kormányrendelet (A fiatalok, valamint a többgyermekes családok lakáscélú kölcsöneinek állami támogatásáról szóló 134/2009. (VI.23.), valamint Az otthonteremtési kamattámogatásról szóló 341/2011 (XII.29.) kormányrendelet.) egyértelműen rögzíti azt, hogy mely munkálatok minősülnek korszerűsítésnek.

Korszerűsítés:

a lakás használatának javítása céljából

  • víz-, csatorna-, elektromos-, gázközmű bevezetése, vagy belső hálózatának kiépítése, fürdőszoba létesítése olyan lakásban, ahol még ilyen helyiség nincs,
  • központosított fűtés kialakítása vagy cseréje, beleértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
  • az épület szigetelése, beleértve a hő-, hang-, vagy vízszigetelési munkálatokat,
  • a külső nyílászárók energiatakarékos nyílászárókra való cseréje,
  • a tető cseréje, felújítása, szigetelése,
  • valamint az ezekhez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés közvetlen költségeinek 20 százalékáig.

Fentiek alapján valószínűsíthető, hogy a falusi CSOK keretében elérhető támogatás szintén e munkálatok finanszírozására lesz majd igénybe vehető. Ennek értelmében önmagában a régi burkolatok cseréjéhez és az egyes helyiségek újra festéséhez a kedvezményt nem lehet majd felhasználni. Ellenben, ha a burkolat cseréjére, valamint a festésre a korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállításként kerül sor, úgy ez a lakáscél is finanszírozható lesz a korszerűsítésről benyújtott költségvetés legfeljebb 20%-áig.

Államilag támogatott lakáshitel korszerűsítéshez

Ha Ön valóban korszerűsítési munkálatokat szeretne elvégezni, de olyan településen található az ingatlana, ahol a falusi CSOK nem lesz érvényesíthető, akkor kedvező megoldás lehet olyan állami kamattámogatású lakáshitel felvétele, melynél az állam a kamattámogatást akár 20 éven át biztosítja.

Piaci kamatozású lakáshitel felújításra

Amennyiben az Ön által elvégezni kívánt munkálatok nem tartoznak a korszerűsítés kategóriájába, úgy piaci kamatozású lakáshitel keretében – akár a futamidő végéig fix törlesztéssel – történhet a felújítás banki finanszírozása.

Személyre szabott tájékoztatás – díjmentes CSOK és hitelügyintézés

A lakásfelújítás és korszerűsítés esetén elérhető hitelkonstrukciókról Szakértőink készséggel készítenek személyre szóló, díjmentes tájékoztatást. Ehhez online adatlapunk kitöltése szükséges. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel- és CSOK ügyintézést is!

A támogatásokkal, hitelfelvétellel kapcsolatos további kérdését IDE kattintva teheti fel.

Utolsó módosítás: 2019. március 01. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Pál szerint:

2019-03-09 - 08:51

Jó napot!
Szeretném megkérdezni, ha 5 millió forintért házat veszünk, 5 millió meg felújításra van, akkor azt az 5 milliót hogyan tudjuk felhasználni? Gondolom előre nem utalják ki a pénzt?! Akkor miből tudunk felújítani?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-10 - 23:11

Kedves Pál!
A falusi CSOK részletszabályai még nem ismertek. Kérdésével kapcsolatban pontos tájékoztatást a vonatkozó kormányrendelet kihirdetése után fogunk tudni adni.

Patrícia szerint:

2019-03-05 - 10:46

Jó napot!
Érdeklődnék a CSOK-kal kapcsolatban, hogy lakásfelújításra is igénybe lehet-e venni?

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-05 - 11:11

Kedves Patrícia!
A falusi CSOK-ra vonatkozó kormányrendelet még nem került kihirdetésre, de előzetes információink szerint a fenti bejegyésünkben olvasható korszerűsítési munkálatokra lesz majd felhasználható.

Ágnes szerint:

2019-03-05 - 07:40

Minden település, falu vagy csak bizonyos településeken lesz érvényes?

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-05 - 09:49

Kedves Ágnes!
Olyan 5000 fő alatti településeken lesz elérhető a falusi CSOK, melyeken a népességcsökkenés a 2003. január elsejei adatokhoz képest nagyobb volt, mint az országos átlag. A pontos településlista a vonatkozó kormányrendelet mellékletében lesz elérhető. Ha a rendelet kihirdetésre kerül, honlapunkon be fogunk számolni róla. Addig is kérjük, kövesse új bejegyzéseinket!

Erzsébet szerint:

2019-03-04 - 18:55

Szeretném megkérdezni, hogy aki már 3 éve kapott Csokot, az esetleg a különbséget nem igényelheti?

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-05 - 09:03

Kedves Erzsébet!
Korábban kapott támogatás esetén is várhatóan lesz lehetőség az igénylésre. Arról, hogy milyen mértékben, pontos információink még nincsenek, mivel a falusi CSOK rendelet még nem került kihirdetésre. Ha megtörténik, honlapunkon ismertetni fogjuk a részleteket. Addig is kérjük, kövesse új bejegyzéseinket!

Renáta szerint:

2019-03-04 - 18:00

2 gyermek esetén mennyi jár? Felújításra az egészet megadják? Mi a folyamata?
Köszönöm válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-05 - 09:01

Kedves Renáta!
A falusi CSOK keretében 2 gyermek után 2.600.000 Ft összegű támogatás lesz elérhető. Felújításra nem, de korszerűsítésre igényelhető lesz a támogatás – a tervezet szerint fele összegben – vagyis két gyermek után 1.300.000 Ft. Mivel azonban a falusi CSOK szabályait tartalmazó kormányrendelet még nem került kihirdetésre, ezért pontos információink nincsenek. Ha lesz, honlapunkon be fogunk számolni róla. Addig is kérjük, kövesse új bejegyzéseinket!

Kálmán szerint:

2019-03-02 - 09:47

Ha nem jön a vállalt második gyerek, akire 840.000 Ft-ot kaptunk, akkor mekkora az az összeg, amit vissza kell fizetni 4 év múlva?

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-21 - 11:06

Kedves Kálmán!
A támogatás folyósításának napjától számított, a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten kell visszafizetni az összeget.

Mónika szerint:

2019-03-01 - 18:43

És aki egyedül neveli a gyermekét? Annak már nem is jár?

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-01 - 22:47

Kedves Mónika!
A falusi CSOK egyedülállóként is igénybe vehető, ha a jogosultság valamennyi feltétele teljesül.

H-né szerint:

2019-03-01 - 10:03

Alapterület bővítésre és ezzel együtt az egész lakás korszerűsítésére igényelhető-e a csok, illetve a kedvezményes hitel?

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-01 - 23:19

Kedves Asszonyom!
A tervezet szerint fenti esetben igényelhető lesz a falusi CSOK. A kedvezményes, 3% kamatú lakáshitel azonban bővítési, korszerűsítési lakáscél esetén nem lesz elérhető. A legkedvezőbb bővítési, korszerűsítési lakáshitelekről Szakértőink készséggel tájékoztatják igény esetén. Ehhez online adatlapunkat szükséges kitölteni. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK- és hitelügyintézést is!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések