Falkapcsolatosan épülő CSOK-os háznál hány m2 az elvárás?

Üdvözlöm,

Párom szüleinél lakunk, a telek mérete 780 nm. A telekre szeretnénk építkezni, de az építési osztályon csak úgy engedik az építkezést, ha a 2 különálló ház egybe van építve egy tetőszerkezettel. Egy közös teraszról lenne a 2 külön bejárat a házakba, és a terasz felett lenne egy közös tető. (Mindkét háznak külön közmű órái lennének). Igénybe szeretnénk venni a CSOK-ot 2 gyerekre, és a ház ennek megfelelően is épülne, 3 hálószobásra lett tervezve, 64 nm hasznos alapterületű.

A kérdésem az lenne, hogy olvastam, hogy lakásnál elegendő a 2 gyerek után 50 nm, lakóház építése esetén pedig 80 nm kell, hogy legyen. Nem tudjuk, hogy amit mi szeretnénk építeni, az melyik kategóriába tartozik bele?

Segítségüket előre is köszönöm.
Üdvözlettel.
Anita

Kedves Anita!

A Nemzetgazdasági Minisztérium korábban állásfoglalást adott ki azzal kapcsolatban, hogy egylakásos lakóépület esetében hogyan kell megállapítani az építendő lakóingatlanra vonatkozó minimális hasznos alapterületet.

Egylakásos lakóépület fogalma:

„a tulajdoni formájától függetlenül, olyan
a) szabadon álló, oldalhatáron álló, zártsorú beépítési móddal vagy a telken meglévő épülethez csatlakozó módon épített egy lakást magában foglaló lakóépület, amely
b) ikerház vagy sorház, amelynél minden lakás
önálló tető- és épületszerkezettel, valamint a terepszintről közvetlen bejárattal rendelkezik.”

A hangsúly tehát azon van, hogy önálló tető- és épületszerkezete lesz-e az ingatlannak vagy sem. Ha nem, akkor arra továbbra is a lakás hasznos alapterületére vonatkozó előírások vonatkoznak, vagyis 2 gyermek után a 2,6 milliós CSOK jogosultsághoz legalább 50 m2 nagyságúnak kell lennie. Amennyiben azonban a két ingatlant csak egy közös terasz köti össze és ezen túlmenően mindkét háznak önálló tető- és épületszerkezete van, akkor véleményünk szerint legalább 80 m2 hasznos alapterületűnek kell lennie az ingatlannak a 2,6 millió forint összegű CSOK jogosultsághoz.

A tervdokumentációból egyértelműen kiderül, illetve a tervező, kivitelező is tud segíteni Önöknek annak megállapításában, hogy adott esetben önálló tető- és épületszerkezetről van-e szó vagy sem. (A leírtak alapján úgy véljük, igen.)

Minderről bővebben IDE kattintva tájékozódhatnak. Az építkezésre vonatkozó további CSOK feltételeket ITT ismerhetik meg.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések